Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Να κλείσει η Ε.Ρ.Τ.

Η χώρα δε σώζεται. Και δε σώζεται, κυρίως γιατί δε θέλει να σωθεί. Έχει αναδείχθει μέσα από το nikosletter, η σχέση του πειράματος των μαϊμούδων, με το αμετακίνητο των Ελληνικών δημόσιων οργανισμών. Ο Χάρλοου με το πείραμα αυτό έδειξε ότι η χρόνια ακινησία, δημιουργεί περιβάλλοντα αντιπαραγωγικά και παθητικά. Η Ε.Ρ.Τ. σαν τέτοιος οργανισμός, θα έπρεπε να καταργηθεί καί κατά Χάρλοου καί ακολουθώντας τη λογική. Όχι ότι πιστεύω ότι οι υπάρχωντες κυβερνώντες είναι σε θέση να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο, αλλά γιατί η επόμενη αποτυχία δεν θα επιβαρυνθεί και με την Χαρλοουική κατάρα.
Πτωχεύσαμε. Όταν το έγραφα πριν 3 χρόνια, πολύ μου κωλούσαν ότι μποϋκοτάρω την κυβέρνηση Γιωργάκη. Τελικά, πτωχεύσαμε, και ατυχώς όσο οι του Γιωργάκη προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο (γιατί άραγε;;), η κοινωνία δεν αποφάσιζε για τα επόμενα βήματά της, μέσω των θέλω της. Όχι μόνο χάθηκε σημαντικός χρόνος, αλλά χάθηκε και η όποια ενέργεια του κόσμου.
Υπάρχει ελπίδα;; Από το εσωτερικό αμφιβάλω. Ούτε ιδέες υπάρχουν, αλλά ούτε και όρεξη πλέον. Οι κυβερνώντες θέλουν απλά να μαζεύουν ένσημα εξουσίας  και οι κυβερνώμενοι προτιμούν να στοχοποιούν και να ονειρεύονται.
Τελικά δεν υπάρχει ελπίδα;; Ίσως από τα ξένα. Και επειδή τα τρέχοντα τα πολιτικώς κοντά ανθρωπάκια, δεν μπορούν παρά να διαχειρίζονται χώρες που άλλοι - ηγέτες - δημιούργησαν, μη μπορώντας να κάνουν reengineering έξω από αυτές, η λύση για εμάς είναι μία και μόνον. " Μεταναστεύστε στις χώρες τους." 
Το παράδοξο του Αγίου Πέτρου. Στην αναγεννησιακή Ιταλία, διοργανώνονταν από την εκκλησία "λοταρίες", με σκοπό την ενίσχυσή της. Στη προσπάθεια της εκκλησίας και να κερδίζει αλλά και οι χαμένοι πολίτες να μην καταστρέφονταν, ανέθεσαν σε μαθηματικούς τον τεχνικό σχεδιασμό των τυχερών παιχνιδιών. Τότε αναπτύχθηκε η στατιστική. Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Ας προσπαθήσουμε την μέχρι παρεξήγησης θέληση του Κουβέλη να γίνει η κυβερνώσα αριστερά, με την ακινησία που και αυτή φέρνει, να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία διεύρυνσης του γνωστικού αντικειμένου της "Στρατηγικής Ανάλυσης". Θα παραδόσουμε στις επόμενες γενιές, εμπειρία για να αποφύγουν, αυτές τουλάχιστον, την ακινησία που ο μπαρμπα - Φώτης μας φέρνει. Γιατί κυβερνώσα παράταξη Κύριε Φώτη, δεν σημαίνει παίρνω αυτοκίνητο με οδηγό, αλλά βλέπω- αναλύω- προτείνω, που είναι και η αρχή της διαλεκτικής. Τότε μόνο Κύριε Φώτη γίνεσαι χρήσιμος για την κοινωνία. Αν δεν μπορείς, μην καίς το χαρτί της κυβερνώσας αριστεράς. Φύγε βρε άνθρωπε, τουλάχιστον σαν αριστεροί να μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι στο μέλλον (όχι στη νομή της εξουσίας βέβαια). Σοβαρά τώρα. Ας κάνουμε τον αρτιοσκληρωτισμό, ευκαιρία. Πως; Απλά, μεταφέρουμε τον αντιπολιτευτικό λόγο μέσα στην κυβέρνηση, και εξωθούμε τον Σύριζα να ακολουθεί τη ΔΗΜΑΡ. Μπάς και ασχολείται ο ένας με τον άλλο και οι υπουργάρες κάνουν και κάτι.
Να κλείσει η Ε.Ρ.Τ. Και να κλείσει άμεσα και ολοκληρωτικά. Αλλά Κύριε Πρωθυπουργέ, να φύγουν επιτέλους και οι περίπου 2.500 (;) επίορκοι. Καμμία τρόικα δε χρειάζεται να μας πεί το αυτονόητο. Και να καταργηθούν και οι κανονιστικές διατάξεις που εξαιτίας των, όλοι αυτοί βολεύονταν όλα αυτά τα χρόνια. Ά, να μη το ξεχάσω. Να υποχρεωθούν όλοι αυτοί που έφεραν αυτές τις διατάξεις και να εξαφανισθούν από τον κοινό βίο.
Να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ. Επειδή δεν μπορείτε, αντιγράψτε το οργανόγραμμα του ΑΝΤΕΝΝΑ. Καμμία παρέκληση. Προικοδοτήστε την και με 10 μύρια ανά έτος και απαιτήστε από τη διοίκησή της μηδενικό ΕΒΙΤ ανά έτος. Ναι, έτσι να γίνει η ΝΕΡΙΤ. Αν σκέφτεστε να με χρησιμοποιήσετε σαν διοικητή, στη διάθεσή σας.
Να κλείσει η Ε.Ρ.Τ. Για να αναδειχθεί, ότι δεν έφταιγε μόνο αυτή, αλλά και το κακό το ριζικό μας, για το οποίο Αντώνη μου, δεν κάνεις και τίποτε. Σκληρή κόντρα έχεις με τον συμφοιτητή σου, στο διαγωνισμό αναποτελεσματικού σχεδιασμού.
Επιστρέφω από Ιταλία. Στην παρέα και κάποιοι Έλληνες εξωτερικού, 2 από Βέλγιο και 3 από Γερμανία. Έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν. Όλοι κάτοχοι κάρτας εργασίας,  που την χρησιμοποιούν σε κάθε συναλλαγή με τον ασφαλιστικό τους φορέα, με τα νοσοκομεία των χωρών τους (αλλά και τα Ευρωπαϊκά), με την εφορία τους κ.λ.π. Και εγώ έχω μία τέτοια, από την εποχή που εργαζόμουν στην Ιταλία. Πλέον σαν Έλληνας εσωτερικού, δεν την χρησιμοποιώ. Αντί αυτής, χρησιμοποιώ το βιβλιάριο του ΙΚΑ, το οποίο επιπλέον πρέπει να το "ανανεώνω" και κάθε χρόνο. Ρε παιδιά, εσείς ανανεώνετε το βιβλιάριό σας; Με κοιτούσαν περίεργα, λές και δεν ήταν Έλληνες, λές και δεν ξέρανε το δικό μας τρόπο μη επίλυσης των προβλημάτων. Αυτόν στον οποίο ο Κύριος Φώτης έγραψε τη διατριβή του.
Μεταναστεύστε. Αλλά πριν, ζητήστε από τον Κιμ να μαρκάρει τις συντεταγμένες της χώρας, μπας και σταματήσει η κατάρα του Χάρλooy.
Είδα και δύο Έλληνες εσωτερικού. Ο πρώτος μου είπε για ένα βίντεο, που δείχνει το YouTube και το αποκρύπτουν τα κανάλια, για την Μακεδονία μας. Ο δεύτερος με πέρασε για Συριζαίο, χωρίς να καταλάβω γιατί. Κίμ, just do it.
=========================================================================
Ο καιρός γάρ εγγύς. Θα έρθει η στιγμή που θα τρέχουμε για διακοπές στην Βόρειο Κορέα. Χωρίς κινητό. Χωρίς φωτογραφική. Χωρίς επαφή με τους ιθαγενείς. Με 1450€ 8 μέρες/7νύχτες, σύνολο 15 νύχτες δηλαδή. Από το destinia.com. Μην το χάσετε.  
=========================================================================
Είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να ενημερώνεται και να εκπολιτίζεται από την Ε.Ρ.Τ. Και από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του φορέα, εν λειτουργία, ακούω από τον Κύριο Φώτη.
Το ότι η ενημέρωση και ο πολιτισμός θα περνά και από την δίδα Ανθή, το προσπέρασε.
Ευκαιρία!! Αντώνη, κάνε το όπως προείπα. Ξανάνοιξε την Ε.Ρ.Τ., απέλυσε μέσω κατάργησης της οργανικής θέσης τους κηπουρούς, μείωσε την επιχορήγηση στα 10 μύρια, και άστη να λειτουργήσει. Ά, μείωσε και το χαράτσι. Και τοποθέτησε Διοικητή από τη ΔΗΜΑΡ. Και βάλτους να κάνουν εκείνοι την εξυγείανση.
=========================================================================
Πάμε για υπουργοποίηση των πολιτικών αρχηγών. Προτείνω Κουβέλη υπουργό δικαιοσύνης, με υφυπουργό Βενιζέλο.
=========================================================================
Αντώνη, τέλος χρόνου. Είχες την ευκαιρία, αλλά δεν... Πίσω από το Βενιζέλο, βλέπω μία Ντόρα..
=========================================================================
Μία μέρα έλλειψα και ξανάνοιξε η Ε.Ρ.Τ. Στείλτε με διακοπές και θα επανέλθει η ανεργία στο 9%.
=========================================================================
Δηλαδή θα πρέπει να ξανασυντονίσω την τηλεόραση; Αποφασίστε επιτέλους.
=========================================================================
Το καλό της υπόθεσης θα ήταν να απαλλαγούμε από τον Κεδίκογλου. Ή καλύτερα, να τον ακούσουμε να αναγγέλει την επαναλειτουργία της Ε.Ρ.Τ..
=========================================================================
Ατυχώς, η παροιμιώδης αποφασιστικότητα Σαμαρά, σαμποτάρεται από τους Ελοχίμ. Καιρός οι ΕΛ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
=========================================================================
"Σε οποιοδήποτε σοβαρό Ευρωπαϊκό κράτος γινόταν αυτο, θα....." Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Και μιλάει για την Ελλάδα. Πάρτε του το δίπλωμα.
=========================================================================
Ας δημιουργηθεί μία Ε.Ρ.Τ. εσωτερικού.
=========================================================================
Αναστέλεται η αναστολή χαρατσιού ΕΡΤ, λόγω αναστολής της αναστολής λειτουργίας της ΕΡΤ. Κάποιος να μας βομβαρδίσει..
=====================================================================
Να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Με προσωπικό του ALTER.
=========================================================================
Η Κυρία Φώφη, θά'θελε εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ. Τό'χει τ'όνομα φαίνεται..












Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ερντογάν - Nick the Greek - Ανδρέας.

Η μεγάλη επιτυχία του Nick the Greek και ταυτόχρονα η συνεισφορά του στο άθλημα της χαρτοπαιξίας, ήταν ότι έδειξε νέους δρόμους επιτυχίας. Ο Νικ, δεν προσπαθούσε να κερδίσει από το δικό του σωστό παίξιμο, αλλά και από τα λάθη του αντιπάλου. Είπε χαρακτηριστικά "θέλω όταν έχω καλό χαρτί να κερδίζω κατά 80% και όταν έχω κακό να μην χάνω κατά 60%". Όπερ, στην γλώσσα της στατιστικής, ο συμπατριώτης μας κέρδιζε κατά 8/4 τακτικότερα από τον αντίπαλο.
Είναι η "αρχή της πλήρους εκμετάλλευσης θέσης", που θα ασχοληθώ στο μέλλον.
Θιασώτης αυτής της αρχής είναι ο Ερντογάν. Κάθε του κίνηση αποσκοπεί να δημιουργεί πολιτική, όπερ να προσπαθεί και να την περνά και να εκθέτει τους αντιπάλους του. Αναδεικνύεται σαν ο καλύτερος διάδοχος του Κεμάλ (όπου τον αν είχαμε εμείς, αντί του Λευτέρη, μάλλον οι πέντε θάλασσες θα ήταν Ελληνικές λίμνες..)
Οξύμωρο, ένας "αντικοσμικός" να είναι ο διάδοχος του Ατατούρκ, αλλά πραγματικό. Παρακολουθώντας την πολιτική του, βλέπουμε ότι κάθε του ενέργεια είναι μέρος ενός στρατηγικού πλάνου, με πρώτο στόχο όχι να περάσει την πολιτική του, αλλά να μηδενίσει τον αντίπαλο και μέσω της ανυπαρξίας αυτού, εύκολα να περάσει τα θέλω του. Ενδιαφέρεται να αλλάξει το σύνταγμα. Έχει βάλει στρατό + κοσμικούς + Κούρδους + αλεβίτες + αριστεριστές (με τη μεγάλη παράδοση στην γείτονα) + να το ζητούν, και μόλις εξασθενίσει η εξέγερση, να περάσει τα δικά του θέλω.
Ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Τον αφορά περισσότερο να μην ενοχλείται στην πολιτική που αυτός θεωρεί σωστή. Κλασσικός ανατολίτης δηλαδή. Σαν να βλέπω τον τούρκο Ανδρέα του 80. Με το ίδιο ενδιαφέρον για τους θεσμούς, μόνο που αυτός παράγει και έργο. Και αναδεικνύει και μία μεσαία τάξη, όχι κατσαπλίαδων, αλλά παραγωγική. Και ένα κεφάλαιο, με τη σημασία του όρου. Σταθερό και εξωστρεφές.
Το μόνο του πρόβλημα, θα είναι ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο να κερδίζεις τις εκλογές, αλλά να μπορείς να συνομιλείς και με την μειοψηφία. Κάτι που είναι άγνωστη διαδικασία και στην χώρα του αλλά και στην χώρα του Ανδρέα. Μπορεί όμως να πορευθεί και χωρίς αυτό, εξάλλου έχει να κάνει με ανατολίτες..



Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Ελλάδα, κάντο όπως η Α.Ε.Κ. (1).


Παρατηρώντας τα πολιτικά πράγματα, αναρωτιέμαι αν οι κατέχοντες την εξουσία αντιλαμβάνονται τα προφανή. Ότι για να αποδώσει μία προσπάθεια, αυτή θα πρέπει να είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδίου. Απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική, έπεται η αποτελεσματικότητα και η έμπνευση του υποκειμένου. Αν ψάχνει κανείς τα ανωτέρω, είτε στην περίοδο Γιωργάκη είτε στου Αντώνη, θα χάσει το χρόνο του.

Πριν δύο χρόνια έγραφα για τη διαφαινόμενη αποτυχία. "Μεταφέρεις τις επιτυχίες και συγκρίνεις το παρών με προβολή στο μέλλον. Ετοιμάζεις ένα «Scorecard» για την παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματός σου. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της υλοποίησης, δρώντας υποβοηθητικά σε πιθανή ανάγκη προσαρμογών. Τότε είσαι έτοιμος για να ξεκινήσεις. Τότε βγαίνεις στο πόπολο και του λες «πάμε»!" (Έγραφα περί στρατηγικής το 2011.)
Επανέρχομαι χρησιμοποιώντας όχι πλέον την θεωρία ηγεσίας, αλλά την Πολιτική οικονομία, τους λόγους της σίγουρης πλέον αποτυχίας. Και όταν διαφορετικές επιστήμες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, μάλλον έχουν δίκιο. 
Θα αποτύχουμε, γιατί προσπαθώντας να λειάνουμε τα προβλήματα, χάνουμε χρόνο, υπομονή και στόχο. Δεν ξέρω αν σε μία χώρα και ένα λαό που δεν έμαθε να λύνει άμεσα τα προβλήματα, αλλά να τα μεταθέτει, μπορούσε να γίνει κάτι πιο δραστικό. Πιστεύω ότι μπορούσε. Μια χαρά μας τρόμαξαν, απλά έμειναν στο θρίλερ, χωρίς στο τέλος να δίνουν την λύση. 


Υπάρχει σχέδιο; 

Η χώρα μας στηρίχθηκε από την ύπαρξη της μεσαίας τάξης. Μία μεσαία τάξη, όπου καλώς ή κακώς εύκολα κάποιος μπορούσε να γίνει μέρος της. Ένα πτυχίο - πχ. φαρμακευτικής, σε οδηγούσε εκεί, άμεσα. Ή και μία κληρονομιά άδειας ταξί. Με τα καλά του - αναδιανομή εισοδήματος,  και τα κακά του - μη δημιουργία εθνικής αστικής τάξης. Αναλυτικά αναφέρομαι εδώ. Αυτή η τάση της χώρας, δημιούργησε την Ελλάδα του μεταπολέμου. Κάτι σαν τους baby boomers στις Η.Π.Α. Όμως εφαρμόστηκε και ο συνήθης Ελληνικός παραλογισμός. Εντάξαμε στη μεσαία τάξη και λιγότερο παραγωγικά στοιχεία (βλέπε δημόσιο), χωρίς από τις υπηρεσίες τους να ωφελούμαστε ανάλογα. Ασχολήθηκα εδώ.
Προφανώς και δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι. Εκεί λοιπόν, κάποιος θα έπρεπε να διαβάσει πολιτική οικονομία και να γράψει ένα νέο σενάριο για την χώρα, το οποίο και θα έπρεπε να πάρει την έγκριση του λαού, για να εφαρμοστεί. Η πολιτική οικονομία έχει ως αντικείμενο τις οικονομικές ενέργειες των ανθρώπων που ζουν σε μια οργανωμένη κοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών θεσμών και διαδικασιών. Χοντρικά λοιπών θα έλεγα, ότι η Πολιτική Οικονομία, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η πολιτική διακυβέρνηση επιδρά στην κατανομή των  πόρων στην κοινωνία μέσω των κρατικών θεσμών. Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη.

Καταρχάς θα έπρεπε να υπήρχε σαφής στόχος. Θέλουμε την μεσαία τάξη; Ναι. Ας αφαιρέσουμε λοιπόν τις συντεχνιακές - αντιπαραγωγικές λογικές και νομοθετήματα και ας προχωρήσουμε. Στο παράδειγμα του φαρμακοποιού και του ταξιτζή, οποιοσδήποτε είχε πτυχίο φαρμακευτικής ανοίγει όπου θέλει φαρμακείο (ένα κατά μέγιστο) και όποιος κατέχει άδεια ταξί να την επιστρέφει στο κράτος με το πέρας του εργασιακού του βίου. Αντίστοιχα σε άλλους τους τομείς. Επιπλέον τα μέλη της μεσαίας τάξης, θα έπρεπε να προκρίνουν τέτοιες προσεγγίσεις, για να μην έρθει ο κάθε κρατικοδίαιτος που έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τους κάνει υπαλλήλους. 
Αντίστοιχα, θα έπρεπε να μελετήσουμε την πολιτική οικονομία και να αποφασίσουμε για την υπόλοιπη κοινωνία. Έτσι, τα όποια μέτρα παίρναμε, θα είχαν κάποια λογική και κάποια πιθανότητα επιτυχίας. Δεν το κάναμε, αποτυχία.