Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Απλά μαθήματα management (1).

Και μιά και το έφερε η κουβέντα, ας φανταστούμε την Ελληνική οικονομία έπειτα από 5 χρόνια. Ας κάνουμε 3 σενάρια. Ένα αισιόδοξο, ένα απαισιόδοξο και ένα στο μέσο όρο. Ας το καταγράψουμε σε ένα χαρτί (σαν πίνακα) από πάνω ως κάτω. Τώρα βάλτε πόσο τις εκατό δίνετε για κάθε σενάριο. (Δεν χρειάζετε να θυμίσω ότι το άθροισμα των 3 αριθμών θα πρέπει να είναι 100..).
Ορίστε εσείς τους συντελεστές, με βάση τη λογική σας (μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε και την συναισθηματική λογική, γιατί πάντα ισχύει η αρχή των συνεχόμενων λαθών. Απλά κρατήστε σε όλη την ανάλυση το ίδιο μίγμα τρόπου σκέψης).
Για να βοηθήσω, σας δίνω το δικό μου πίνακα:


Δείτε τώρα το Α.Ε.Π και πιθανολογείστε το τι θα γίνει.  Θυμίζω ότι ο ορισμός του Α.Ε.Π. = ιδιωτική κατανάλωση + επενδύσεις + κρατικές δαπάνες + καθαρές εξαγωγές.


Εν συνεχεία, τοποθετήστε τον εαυτό σας μέσα στα στοιχεία, και δείτε που -εσείς - πιστεύετε ότι βαδίζουμε..Για μένα:  ο μέσος όρος των πιθανών ΑΕΠ, με τη βαρύτητα επί τοις %, δείχνουν σε μένα ΑΕΠ το 2018 στα 198 δις. Στα σημερινά δηλαδή επίπεδα, αλλά ελπίζω σε μία πιό ποιοτική χώρα.

Άσχετο:
Και γιατί κάποιος να ακουμπήσει 380 εκ. για μία κατεστραμένη τράπεζα και να μην κάνει μία καινούργια; Τεχνογνωσία υπάρχει από κάποιους. Τι λείπει; Το πελατολόγιο; Τόσες εταιρείες έχει ο όμιλος. Βάλε κάποιον μέσα με πολλές δραστηριότητες (από Μυτιλήνη πχ) και νάτη η τράπεζα που όλοι ονειρευόμαστε. Στη αρχή σαν επενδυτική κι' έπειτα σαν εμπορική. Με ίδια κεφάλαια στα 350 εκ., μιά χαρά την βλέπω..










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου