Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Επαναφορά της Αραβικής άνοιξης;;

Για πολλούς στον αραβικό κόσμο, η εμφάνιση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Για 85 χρόνια η Αδελφότητα αγωνίστηκε, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, ​​για τη δημιουργία ισλαμικών καθεστώτων με βάση τη Σαρία.

Ριζοσπαστική ιδεολογία, μολυσμένη με δόση του αντισημιτισμού, έδωσε αφορμή για ακόμα περισσότερα εξτρεμιστικά κινήματα, όπως η αλ-Κάιντα, αλ-Gama'a al-Islamiyya, Τζιχάντ. 

Τι γίνεται τώρα για την Μουσουλμανική Αδελφότητα;
Όταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα ανατράπηκαν από την Αραβική Άνοιξη, η Αδελφότητα βρέθηκε ξαφνικά στο σημείο επίτευξης των στόχων της. Στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, οι "αδελφοί" είχαν εκλεγεί με ελεύθερες εκλογές.

Απέτυχαν. Απρόθυμοι να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι ήθελαν μια καλύτερη ζωή, ξέχασαν τα πάντα για την οικονομία και επικεντρώθηκαν στην επιβολή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ενώ η οικονομική κατάσταση πήγε από το κακό στο χειρότερο, ασχολούνταν με την σύνταξη ενός ισλαμικού συντάγματος. Στην Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Μόρσι προσπάθησε να αποκτήσει εξουσίες που υπερέβαιναν και του ανατραπέντα Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Αίγυπτος πλησίαζε στο να γίνει μια ισλαμική δικτατορία, και αυτό ήταν μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Αιγύπτιους. Κατάλαβαν ότι έπρεπε να ενεργήσουν γρήγορα για να το αποτρέψουν. Είναι η πτώση Morsi είναι μια ευλογία για την Αίγυπτο; Φέρνει νέες ελπίδες σε μια βαθιά διχασμένη χώρα στη δίνη μιας εμφύλιας κρίσης;

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το βάθος του πολιτικού χάσματος στη χώρα. Τον Ιανουάριο του 2011, ο στόχος ήταν να απαλλαγούν από ένα δικτάτορα και να εκλέξει μέσα από ελεύθερες εκλογές μια νέα κυβέρνηση που θα κατευθύνει τη χώρα τους προς τη δημοκρατία. Σήμερα, είμαστε μάρτυρες ενός αγώνα που απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της Αιγύπτου. Οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 80 τοις εκατό του πληθυσμού, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα βάσει της Σαρίας. Θέλουν μια καλύτερη ζωή και δεν ενδιαφέρονται για μια αναβίωση του χαλιφάτου.

Το γεγονός είναι ότι στις τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις οι άνθρωποι δεν ζητούσαν οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είχαν φωνάζουν για να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς της Αδελφότητας. Οι νέοι επαναστάτες συγκέντρωσαν 22 εκατομμύρια υπογραφές ζητώντας την απομάκρυνση ενός προέδρου που εξελέγη με 13 εκατομμύρια ψήφους.

Εν τω μεταξύ στην Αίγυπτο, οι αδελφοί και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν συνέλθει από το σοκ. Ωστόσο, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, και θα προσπαθήσουν να επανακτήσουν την εξουσία. Η αντιπολίτευση απέχει πολύ από το να είναι ενωμένη.

Ωστόσο, η Αίγυπτος έχει ξεπεράσει χειρότερα καταιγίδες στη μακραίωνη ιστορία της. Ας ελπίσουμε ότι, μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να αυξηθεί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Αυτό είναι και το ζητούμενο της δύσης. 

Για μένα, που πιστεύω ότι όλα είναι μέρος του όλου, νομίζω ότι σε ένα λαό που ποτέ δεν είχε δημοκρατία, δεν μπορείς να του την εμφυτεύσεις άμεσα χωρίς συνέπειες. Λυπηρό, αλλά πραγματικό. Μετά από την αραβική άνοιξη ήρθε ο χειμώνας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου