Σελίδες

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποιοί είναι οι "αντικαθεστωτικοί" στην Συρία;

Η χώρα κυβερνάται από το 1963, από το Μπάαθ. Το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από το Μπάαθ και άλλα 6 φιλικά σε αυτό κόμματα και καλύπτει τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου της Συρίας, με 250 έδρες. Οι υπόλοιπες 83 έδρες έχουν δεσμευθεί για ανεξάρτητα μέλη. Δεν υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Συρίας. Το σύνταγμα του 1973 εγγυάται επίσης ότι το κυβερνών κόμμα Μπάαθ, θα είναι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Περίεργο σύστημα, αλλά μιλάμε για Άραβες.

Αλαουίτες έχουν την εξουσία στη Συρία για 48 χρόνια. Η οικογένεια Άσαντ ανήκει στην κοινώτητά τους και είναι μειονότητα. Οι περισσότερες από τις σημαντικές θέσεις της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αλαουιτών. Οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται στη Συρία εφαρμόστηκαν και στο Ιράκ για χρόνια. Ο Σαντάμ Χουσείν ήταν μέλος της σουνιτικής αραβικής μειονότητας.Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για χρόνια στην περιοχή από ξένες δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η εξάρτηση με τον εαυτό τους σε χώρες που κυβερνάται από τη δικτατορία είναι πρόεδρος αυτής της χώρας που θα επιλεγούν από τις φυλές των μειονοτήτων και των ομάδων.

Δημοκρατικές εκλογές έγιναν στη Συρία το 1943, 1949, 1954, 1957 και 1961. Δεδομένου ότι το κόμμα Μπάαθ ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα 1963, οι κυβερνήτες της χώρας ξέχασαν εντελώς τις δημοκρατικές εκλογές.

Το Μπάαθ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής ζωής της χώρας, μέσω των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Μια δεύτερη μέθοδος που χρησιμοποιείται από το κόμμα Μπάαθ εναντίον του λαού είναι οι θρησκευτικές μειονότητες. Το καθεστώς έχει πάρει κοντά του, μη μουσουλμανικές ομάδες, κυρίως Χριστιανούς και οι μειονότητες έχουν γίνει η αφρόκρεμα της χώρας.

Η εκλογή του Μπασάρ Άσαντ ως προέδρου ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού μετά τον θάνατο του πατέρα του, άλλαξε ο νόμος περί ηλικίας του προέδρου, κατεβάζοντας το όριο στο 34, όσο και ο Άσσαντ. Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν 97% στο Μπάαθ. Με την ανάληψη καθηκόντων του μικρού Άσσαντ, άνεμος αλλαγής φύσηξε στην χώρα. Για πολύ λίγο. Συγκεκριμένα για μάποιους μήνες. Είναι η περίοδος της «Άνοιξης της Δαμασκού» με ταυτόχρονα ανοίγματα και στον έξω κόσμο, και υπερπροβολή της κυρίας Άσσαντ.


ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. Ιδρύθηκε το 1924. Αντιτίθεται στην ένωση της Αιγύπτου και της Συρίας το 1958 οπότε και το έφαγε η μαρμάγκα. Σημερινός ηγέτης του ο Ριάντ αλ Τούρκ.

Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ιδρύθηκε το 1942 με σημερινό ηγέτη του τον Ριάντ αλ Σάφκα. Οι ρίζες της βρίσκονται στην αδελφότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο από τον Χασάν αλ Μπενά. Μέχρι το 1962 η αδελφότητα συμμετείχε στο κοινοβούλιο της χώρας και ήταν σε συνασπισμό με τις κυβερνήσεις. Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 1982, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αποκλειστεί εντελώς από τη συριακή πολιτική ζωή. Μετά τις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε από τον λαό να δείξει πολιτική ανυπακοή.

Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. Στόχος του Μετώπου είναι να αλλάξει το καθεστώς Άσαντ με ειρηνικά μέσα.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.
Προήλθε από τις ομάδες της αντιπολίτευσης που υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Δαμασκού» στο Λονδίνο το 2006. Αποσκοπεί στη θέσπιση ελευθερίών και στην αλλαγή με ειρηνικά μέσα.
Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ!! Παρουσιάζεται σαν εναλλακτική λύση από το Μπάαθ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στόχος του είναι να ανατρέψει τον Άσσαντ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και στη συνέχεια να δημιουργήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Μια ομάδα του ήδη προσχώρησε στο Μπάαθ. Η άλλη ομάδα πήρε τη θέση τους στην αντιπολίτευση.

Μικρότερες κινήσεις:

Αραβική Ένωση Σοσιαλιστών

Επαναστατικό Κόμμα Εργατών και τα δύο Κουρδικά, που μάλλον θα πρέπει να τα δούμε μελλοντικά ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. Εννοείται, ότι δεν αναγνωρίζονται. Ιδρύθηκαν το ένα το 1996 και το άλλο το 1970. Είδικά το ΗΝΩΜΕΝΟ Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται ότι αποτελεί επέκταση του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος και ζητά αυτονομία...

Η γνώμη μου; Δείτε την εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου