Προσέγγιση στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
ΣΥΡΙΖΑ: Τόση συμμετοχική δημοκρατία πιά; Οι εκλογές, έδειξαν την οροφή του. Πλέον, το μόνο που του μένει είναι να περιμένει να πέσει ακόμη περισσότερο η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι εκεί θα είναι. Αν λοιπόν ενδιαφέρεται να κυβερνήσει, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες. Με δεδομένο ότι αποκλείεται η συνεργασία να προέρχεται από τα δεξιά, αυτή θα είναι είτε από στελέχη της διαλυμένης σε 2 μήνες ΔΗΜΑΡ, είτε από το χώρο των Οικολόγων & Πειρατών. Αποκλείεται. Όπερ, περιμένω συρρίκνωση και πολύ σύντομα επιστροφή στο 5%. Εκτός και αν, ο Αλέξης μάθει από τον Ανδρέα της περιόδου 75-80. Στον ρόλο της Δημοκρατικής Άμυνας οι αριστεριστές και του Τζιόλα, οι πρώην πασόκοι. Καργόπουλος, ούτως ει άλλος, ο Αλαβάνος. Η ευκαιρία: έχει 2 χρόνια μέχρι τις εκλογές. Ισχυροποιείται άμεσα, διαγράφωντας μερικούς και αναδεικνύει ένα όραμα. Έστω και βλαμμένο.
ΝΔ: Καλά τα πήγε. Μπορούσε και χαμηλότερα. Μάλλον επιλογή της να χτυπήσει μόνω στις Ευρωεκλογές, αφήνοντας στο ΠΑΣΟΚ τα λιμά. Πέτυχε το κόλπο (μάλλον του Χρύσανθου, ο οποίος διδάχθηκε τακτική στους καλύτερους, την Ελληνική αριστερά και τις ΗΠΑ). Η ευκαιρία: Να ολοκληρώσει την τετραετία της, μη κάνοντας καμία ουσιαστική αλλαγή και πιστώμενη την συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας, που ονομάστηκε "διάσωση".
ΠΑΣΟΚ: Καλή ζαριά. Αδιαφορώ για το 4% κάτω από πρόπερσι, αφού συνεχίζει και επικυριαρχεί στην κοινωνία. Το βλέπω - δυστυχώς - να επανέρχεται, αρχικά σαν τον Γκένσερ και την κατάλληλη στιγμή σαν απόλυτος κυβερνήτης. Η ευκαιρία: Να γίνει ο απαραίτητος Γκένσερ της κάθε κυβέρνησης.
Χ.Α.: Μιά χαρά τα πήγε. Ούτος εί άλλος, είναι κόμμα ειδικού σκοπού. Άρα και με ημερομηνία λήξης, όταν λήξει ο σκοπός. Η ευκαιρία: Να γίνει συνομιλητής, έστω και περιφερειακά και σε δεδομένη στιγμή, ρυθμιστής. Θα δούμε.
ΠΟΤΑΜΙ: Πολύ μέτρια, κατά την γνώμη μου μπορούσε το 10%. Είχε το καλύτερο ψηφοδέλτιο, με ανθρώπους που θα μπορούσαν να αρθρώσουν λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι θέσεις του είναι ενδιαφέρουσες, αν και ασαφείς και αθώες σε πολλά ζητήματα. Πολύ κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο. Η ευκαιρία: να καταφέρει στην επόμενη διαδικασία να αποσαφηνίσει τις θέσεις του και να ανοιχθεί στην κοινωνία. Να διαβάσει Ξενοφώντα, για να μάθει, ότι σημασία δεν δίνεται στις γενικές ιδέες, αλλά σε αυτές που υπηρετούν κάποιο σκοπό.
ΚΚΕ.: Σταθερό, θα ανακάμψει, όταν ψηφοφόροι του που τελευταία το έριξαν ΣΥΡΙΖΑ, θα βαρεθούν να περιμένουν και θα επιστρέψουν στη βάση τους. Η ευκαιρία: Να μαζέψει τα λιμά του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΕΞ-ΕΛ.: Διασώθηκε(;) με τον έναν ευρωβουλευτή. Άρα θα έχει λόγο ύπαρξης για μία πενταετία ακόμη. Από τη στιγμή όμως που δεν έκανε εκτίναξη προς τα πάνω, αντιμετωπίζω το κόμμα σαν προσωρινό. Η ευκαιρία: Καμία.
ΛΑΟΣ.: Υπάρχει. Το θυμήθηκα λίγο πριν τις εκλογές. Θα έχει την τύχη των ΑΝΕΞ-ΕΛ.
ΔΗΜΑΡ: Αυτή είναι η κυβερνώσα αριστερά; Αριστερό προσωποπαγές κόμμα; Γίνεται; Μόνο σαν γραφική έκδοση του ΑΣΚΕ. Κύριε Φώτη φύγετε. Σας δώσαμε την ευκαιρία και ακόμη συζητάτε πως να γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η ευκαιρία: Καμία. Κάποια στελέχη σας, με ενδιαφέρουσες απόψεις, μπορούνε άνετα να τις εκφράσουν σε κάποιο άλλο σχηματισμό.
ΓΕΦΥΡΕΣ.: Δεν υπάρχουν. Μηδέν στρατηγική - μηδέν τακτική. Δεν είχε καμία δουλειά ο Τζίμερος να κατέβει στην Αττική. Ο συνδυασμός θα έπρεπε να κολλήσει στον Καμίνη - που τον στήριζε και πριν 4 χρόνια και να στραφεί στις Ευρωεκλογές. Στο πολιτικό του μήνυμα, υπάρχει ένας ακτιβισμός, που δεν ταιριάζει σε φιλελεύθερα κινήματα. Αναπολώ την εποχή του Καρύπογλου. Η ευκαιρία: Να κολλήσει στο ΠΟΤΑΜΙ και να διαλυθεί.
Ο μανιχαϊσμός, ποτέ δεν λειτούργησε θετικά. Μπορεί να προκαλεί οίκτο, μπορεί να μας βοηθά να νομίζουμε ότι ανακαλύψαμε τα κακά της μοίρας μας, αλλά και αυτό θα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Αναφέρομαι σε ΑΝΕΞ.ΕΛ και ΛΑΟΣ. Επόμενος κυβερνήτης, θα είναι αυτός που θα καταλάβει τις ανάγκες της κοινωνίας, θα τις μετατρέψει σε πολιτικό λόγο, υπερασπιζόμενο κάποιο κομμάτι αυτής. Όλους, δε γίνεται. Αναφέρομαι στις ΓΕΦΥΡΕΣ και στο ΠΟΤΑΜΙ.