Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πόλεμος των νομισμάτων.

Οι Κινέζοι είναι εξοργισμένοι για το τι συμβαίνει στο φορολογικό μέτωπο των ΗΠΑ και ενδεχομένως ασκήσουν τα δικαιώματά τους από τα Treasury Securities που κατέχουν. Διαθέτουν μία τεράστια – και τρομακτική – έκθεση στο δολάριο καθώς και στην αγορά ομολόγων. Το δολάριο ανεβαίνει (νέα υψηλά) ενώ η αγορά ομολόγων μειώνεται.


Capricci's homepage


Ο φόβος της Κίνας φαντάζει λογικός. Αλλά αυτό που πραγματικά τους ανησυχεί είναι το διαρκώς αυξανόμενο προστατευτισμό του εμπορίου των ΗΠΑ.
Η Κίνα ανησυχεί, ότι καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές του Κογκρέσου το επίπεδο των αντικινεζικών όρων του εμπορίου θα αυξηθεί, βλέπε επιβολή φόρου για υπερβολικά χαμηλής ισοτιμίας νομίσματα (Γουάν).


Capricci's homepage


Οι Κινέζοι προβάλουν το επιχείρημα ότι το νόμισμά τους δεν είναι υποτιμημένο, ενώ στην πραγματικότητα είναι. Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές το γεγονός ότι βαδίζει σε πλήρη απελευθέρωσή του, αλλά αυτό θέλει να συμβεί με τους δικούς της όρους και όχι με αυτούς που της υπαγορεύονται
Την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (βλέπε ΟΗΕ), ο πρωθυπουργός της Κίνας, δήλωνε ότι η Κίνα δεν επιθυμεί τη διαιώνηση της αύξησης του εμπορικού της πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει πέσει πάρα αυξηθεί. (Από 9 σε 5%).
Ισχύει, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, παρά του αυξανόμενου κινεζικού καταναλωτισμού. Ο Γουέν έχει υποσχεθεί ότι το μέλλον της Κίνας είναι να αναδιαρθρώσει τον εαυτό της ως καταναλωτικής κοινωνίας παρά σαν απλά εξαγωγικής υπερδύναμης Ωστόσο, η πρόοδος είναι πάρα πολύ αργή, ο OBAMA πιέζεται από την προεκλογική περίοδο και το TEA PARTY, και ένας νέος «πόλεμος» είναι μπροστά μας.
(Αφορμή για το άρθρο ήταν ωριαία αναφορά του CNN, εν αντιθέσει με τα κανάλια μας που ομφαλοσκοπούσαν στον μικρόκοσμό μας.)
ΥΓ. BRICS. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα. Θα τους βρίσκουμε στο μέλλον.
www.mondialin.gr www.mondialin.com

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

15 Οκτωβρίου. Ας το παίξουμε οικολόγοι.

Παραθέτω 20 πράγματα που ο καθένας μας μπορεί να κάνει για το περιβάλλον.
1. Αντικαταστείστε τους κλασσικούς λαμπτήρες με ηλεκτρονικούς.
2. Φωτίζετε μόνο τους χώρους που λειτουργείτε εκείνη τη στιγμή.
3. Στεγνώνετε τα ρούχα στον αέρα και όχι σε στεγνωτήριο.
4. Χρησιμοποιήτε την μικρότερη δυνατή θερμοκρασία πλύσης.
5. Μην πετάτε παλιά ρούχα/εξοπλισμό. Κάποιοι τα χρειάζονται. Η καλύτερη ανακύκλωση είναι αυτή που αναπαράγεται από τους παλιατζήδες.
6. Προσέχτε την χρήση του αιρκοντίσιον. Καταναλώνει υπερβολικά. Εάν μένετε σε ρετιρέ, δοκιμάστε να τοποθετήσετε στην ταράτσα σας, ελαιόδιχτα. Κατεβάζουν την θερμοκρασία 3-5 βαθμούς και κοστίζουν ελάχιστα.
7. Δεν χρειάζεται το χειμώνα να αγοράζετε καρπούζια Χιλής. Η μεταφορά επιβαρύνει.
8. Κλείνετε (όχι λειτουργία
stand by) της ηλεκτρικές συσκευές σας. Οικονομία στην τσέπη και στο περιβάλλον.
9. Χρησιμοποιήτε μέσα μαζικής μεταφοράς.
10. Μειώστε την κατανάλωση νερού.
11. Χρησιμοποιείται περισσότερο τα πόδια σας για τις “τοπικές δουλειές”. Ποιά η έννοια του γυμναστηρίου όταν χρησιμοποιείτε συνεχώς το ασανσέρ;
12. Μην τσιγκουνεύεστε στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών. Θα τα πληρώσετε σε ρεύμα διπλά και τριπλά.
13. Κάνετε που και που κρύο ντουζάκι.
14. Ανακυκλώστε ότι μπορείτε. Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, υπάρχουν κάδοι παντού. Το χειμώνα δεν είναι κακή ιδέα να καίτε στο τζάκι κάποια υλικά που βαριέστε να ανακυκλώσετε. Έτσι αφενώς μολύνετε λιγότερο αφετέρου παράγετε θερμότητα.
15. Χρησιμοποιήστε περισσότερο πλαστικό. Παράγεται από υπολείμματα πετρελαίου, ανακυκλώνεται εύκολά.
16. Υποστηρίξτε τα τοπικά προϊόντα (λιγότερες μετακινήσεις)
17. Φυτέψτε μπαμπού (καταναλώνουν
CO2). Φέρνουν και τύχη.
18. Στολίστε φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. (είναι καλλιεργήσιμα σε άγονες εκτάσεις που διαφορετικά θα έμεναν ακαλλιέργητες).
19. Αγοράζετε χύμα προϊόντα ή τουλάχιστον σε μεγάλες συσκευασίες.
20. Ελέγχετε τακτικά τα λάστιχα του αυτοκινήτου σας.

Βιοκαύσιμα.

Βιοκαύσιμα ή ενεργειακές καλλιέργιες.

Η προσέγγιση τύπου "όλα τα εκ' της γης προερχόμενα παράγουν οικολογία", φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στην ουσιαστική οικολογία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Οικονομία και οικολογία είναι έννοιες αλληλένδετες, καθότι "τα πάντα εν οικονομία ποιήθησαν".

Τα βιοκαύσιμα στην πράξη αποδεικνύονται περισσότερο ρυπογόνα, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά, που χρόνο με το χρόνο διογκώνονται χωρίς να μπορούν να προβλεφθούν οι μελλοντικές τους διαστάσεις.

Η στροφή στην παραγωγή τους, δημιουργεί κενό παραγωγής βασικών αγαθών - προσέξτε την άνοδο της τιμής των δημητριακών- με αποτέλλεσμα τη δυνητική εξάπλωση της πείνας. Το τελευταίο, μην έχετε αυταπάτες για το ποιούς λαούς θα κτυπήσει. Ήδη από το 2005, η παραγωρή συνολικών αγαθών της μητέρας γης είναι ελλειματική σε σχέση με την κατανάλωσή επί αυτής.

Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που αφενώς η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι προβληματική για το δυτικό κόσμο, μία εξάρτηση όμως που ευνοεί τις αναπτυσόμενες χώρες. Καλώς η Δύση προσπαθεί να διερευνήσει τη δυνατότητα εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όμως ο μονολιθισμός της μόνο προβλήματα δημιουργεί. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε την ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας σε ερευνητικό επίπεδο, και όταν μετά από 140 χρόνια τελειώσουν τα αποθέματα πετρελαίου - γιατί τα διαπιστωμένα αποθέματα μέχρι τότε επαρκούν- να εφαρμόσουμε τις τεχνολογίες νέων καυσίμων. Οικολογικότερο είναι να μειώσουμε τις συνολικές μας καταναλώσεις, και να εφαρμόσουμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπου αυτό είναι σχετικά προσοδοφόρο.

Και βέβαια τα βιοκαύσιμα ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΛΟΥΝ ΛΥΣΗ.

Περισσότερα για το τί μπορούμε να πράξουμε μόνοι μας



las divinas lyrics

Nadie pasa de esta esquina 
aquν mandan las divinas 
porque somos gasolina 
gasolina de verdad 

Todos saben quien manda en esta school 
porque nosotras somos gente cool 
gente que siente 
con sangre caliente 
que quiere hacerse oir 

Sea como sea aqui no entran feas 
pa΄que lo veas te voy a mostrar 
mira esa fea aquella otra fea 
aqui no puede entrar 


Nadie pasa de esta esquina 
aquν mandan las divinas 
porque somos gasolina 
gasolina de verdad 


Nosotras bailamos bien you know? 
dance, dance y mucho dance 
lo que pide tu corazσn 
your heart, your heart 
a ti te vamos a dar 

Las divinas, las divinas 
brillan, brillan como stars 
fuera feas, fuera feas 
para ustedes no hay lugar 

Nadie pasa de esta esquina 
aquν mandan las divinas 
porque somos gasolina 
gasolina de verdad (x 5)

Gasolina de verdad, gasolina de verdad.

Περί Λωρίδας της Γάζας και άλλων πολλών.

Η χειρότερη βία που είδα ποτέ μου, ήταν 25 χρόνια πρίν, μεταξύ μελών της Φατάχ και του Λαϊκού μετώπου. Προσπαθώντας να την εξηγήσω, ήρθε στο μυαλό μου η φράση "η πολιτική δεν λύνει τα προβλήματα, βοηθά όμως στην ερμηνεία τους". Και η ιστορία επίσης.

Βλέποντας τα αίσχη της λωρίδας της Γάζας, θα προσπαθήσω - πολιτικό ων και εγώ - να τα εξηγήσω. Διευκρινίζω τα εξής: Δεν είμαι Σιωνιστής, ούτε βγάζω μεροκάματο σαν αντισιωνιστής.




Μία παραδοχή, ένα αξίωμα και λίγη ιστορία.

Η παραδοχή: Οι ανατολίτες ποτέ δεν είχαν δημοκρατική συνείδηση και δεν την αναζήτησαν κιόλας. Πάντα ήθελαν μία ισχυρή προσωπικότητα να τους διοικεί.
Το αξίωμα: Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιο, να ζεί όπως εσύ. Όταν στρέψεις το κεφάλι σου, πάλι θα ξύνει την μύτη του.

===============================================
===============================================


και η Ιστορία:
Οι εκτάσεις που σήμερα αντιπροσωπεύουν τον αραβικό κόσμο, προέκυψαν στην πλειονότητά τους με την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έπειτα από τον Τουρκο-Αραβικό πόλεμο. Οι ισχυρές δυνάμεις της εποχής Αγγλία - Γαλλία - και η νεότερη ΗΠΑ, ουσιαστικά διαμέλισαν την Οθωμανική αυτοκρατορία, και χώρισαν σύνορα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διόρισαν και βασιλείς.
Τα σύνορα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, μετά την Οθωμανική κτήση και την αποικιοκρατία, χαράχθηκαν με χάρακα και ως εκ τούτου δεν είναι βιώσιμα. Όπως και τα καθεστώτα που εγκαθιδρύθηκαν.
Δημιουργήθηκαν τεχνικά κράτη, που για να κυβερνηθούν απαιτούνταν τυραννικά καθεστώτα. Και όταν "εξέλειπαν αυτά", κυριαρχούσε η βία. Το παράδειγμα του Ιράκ είναι το πλέον καθοριστικό.

Επιστρέφω στην ιστορία μας. Τα κράτη της περιοχής δημιουργήθηκαν από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και την Επανάσταση των Αράβων κατά των Οθωμανών (1914-1916).
`Ηγέτης της Αραβικής Επανάστασης ήταν ο Χουσεϊν αλ Χασέμι (θυμηθείτε τον Λώρενς της Αραβίας)

Ο Χουσεϊν κατάφερε να ενώσει τους Άραβες, αλλά αφού έδιωξε τους Τούρκους αντιμετώπισε την ανταρσία μιας άλλης ισχυρής Αραβικής οικογένειας, των Σαούντ, η οποία ανήκε στο κίνημα των Ουαχαμπητών (φανατικοί μουσουλμάνοι, αντίθετοι με την "παράδοση της θρησκείας. Είναι και η οικογένεια του Μπίν Λάντεν, εξού και οι ομοιότητες με τους Ευαγγελικούς των ΗΠΑ, δείτε παλαιότερο άρθρο μου). Οι Σαούντ κατάφεραν να νικήσουν τον Χουσείν και να τον εκδιώξουν (1926), ιδρύοντας στα εδάφη που έλεγχαν την Σαουδική Αραβία, ως ένα θεοκρατικό βασίλειο (1932). (Εξού και το όνομα της χώρας)
Στη συνέχεια, οι Βρετανοί ίδρυσαν δύο βασίλεια, για να εξευμενίσουν τον Χουσείν, δίνοντάς τα στους γιούς του. Στον ένα έδωσαν το Ιράκ και στον άλλο την Ιορδανία. Για την ακρίβεια την Υπεριορδανία, αφού εκτείνονταν πέραν του Ιορδάνη ποταμού.
Δυτικά του Ιορδάνη ως τη θάλασσα βρίσκονταν η Παλαιστίνη, που έμεινε υπό βρετανική εντολή ως το 1947. Η δημιουργία των δύο βασιλείων αποτελούσε μια στρατηγική επιλογή των Βρετανών, που αποσκοπούσε αφενός να ενώσει κάποτε Ιράκ και Υπεριορδανία, αφετέρου να δημιουργήσει ένα Θεοκρατικό βασίλειο με την Αραβία, μια που η Χασεμιτική δυναστεία έχει κληρονομικά δικαιώματα πάνω στα ιερά εδάφη του Ισλάμ, με πολύ ισχυρή ιστορική και θρησκευτική θεμελίωση (για τους Άραβες και τους απανταχού Σουνίτες Μουσουλμάνους). Εκμεταλευόμενη η Βρετανία την πολυπολιτισμικότητα και τη θεοκρατία, πίστευε ότι θα έλεγχε όλη την περιοχή, όλο το πετρέλαιο, μιά και τότε γνωστά κοιτάσματα υπήρχαν εκεί και στο Τέξας. Έτσι έβγαζαν εκτός και τις ΗΠΑ.
Στα εδάφη της Παλαιστίνης δημιουργήθηκαν το 1947 δύο κράτη: το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, κρατίδια μή βιώσιμα. Προέκυψε από ένα Σχέδιο τριχοτόμησης της Παλαιστίνης, που ψήφισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1947 . Η Απόφαση 181 της Γενικής Συνέλευσης προέβλεπε τη δημιουργία δύο κρατών και ενός διεθνούς προτεκτοράτου. Οι Εβραίοι δέχθηκαν το Σχέδιο εκείνο. Οι Άραβες το απέρριψαν.

Οι Άραβες, ποτέ δεν δέχθηκαν το νέο στάτους κβο.
Ιστορία των αραβοισραηλινών πολέμων :

1ος: Το 1948 οι Άραβες επιτέθηκαν να διαλύσουν το κράτος του Ισραήλ. Το Ισραήλ νίκησε και επέκτεινε τα αρχικά του σύνορα. Τότε η Υπεριορδανία προσάρτησε τη δυτική όχθη (που αποτελούσε τμήμα του Παλαιστινιακού κράτους) και μετατράπηκε σε Ιορδανία. Το 1970 η PLO (Αραφάτ) προσπάθησε να αποσπάσει βίαια, με επανάσταση, το δυτικό τμήμα της Ιορδανίας. Η εξέγερση εκείνη πνίγηκε στο αίμα. Ήταν ο περιβόητος «Μαύρος Σεπτέμβρης», με θύματα από πλευράς Παλαιστηνίων πολλαπλάσια απ΄ότι τα τελευταία 50 χρόνια του αγώνα τους με το Ισραήλ.

2ος: Το 1967 οι Άραβες ξεκίνησαν το Πόλεμο με στόχο να διαλύσουν το κράτος του Ισραήλ (Πόλεμος των 6 ημερών). Έχασαν.

3ος: Το 1973 οι Άραβες επιτέθηκαν και πάλι (Πόλεμος του Γιόμ Κιπούρ) για να πάρουν πίσω όσα εδάφη έχασαν το 1967. Αυτή τη φορά, ακολούθησαν την στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Γρανικό. Από σύμπτωση δεν νίκησαν, χάσαμε και εμείς την Κύπρο.

Ποιός θέλει τελικά την "ομαλοποίηση"; Παραδεχόμαστε, ότι ότι κερδίζεται σε πόλεμο, δύσκολα παραδίδεται σε ειρήνη.

-- Το 1978, με τη Συνθήκη του Κάμπ Ντέηβιντ, επέστρεψε ειρηνικά στην Αίγυπτο το σύνολο της Χερσονήσου του Σινά παίρνοντας, ως «αντάλλαγμα», την διπλωματική του αναγνώριση από την Αίγυπτο.
-- Το 1993-94, το Ισραήλ αναγνώρισε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), με μόνο αντάλλαγμα να απαλείψει από το καταστατικό της τον διακηρυγμένο στόχο της να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ.
-- Το 2000, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ έφτασαν πολύ κοντά στην πλήρη λύση. Το Ισραήλ δέχθηκε, τότε, να επιστρέψει το σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και το 93% της δυτικής όχθης, ενώ προσεγγίστηκε λύση αμοιβαία αποδεκτή και για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
Γνωρίζετε γιατί ματαιώθηκε; Διότι το Ισραήλ ζήταγε ένα πράγμα: Εγγυήσεις ότι το νέο Παλαιστινιακό κράτος θα παραιτούνταν εξ αρχής από κάθε μελλοντική διεκδίκηση. Οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν.

Ποιοί εμποδίζουν την Ειρήνη; αυτοί που δεν θέλουν αναδιάταξη του χάρτη.
Οι Σαουδάραβες, διότι βολεύονται με το υπάρχον καθεστός. Οι Ιρανοί επίσης δεν την θέλουν, διότι πλέον θα εξάγουν μόνο πετρέλαιο και όχι επανάσταση. Οι σκληροπυρηνικοί Παλαιστίνιοι δεν την θέλουν, διότι επιδιώκουν την καταστροφή του Ισραήλ, όχι τη δημιουργία βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Οι Ιορδανοί, γιατί θα πρέπει και αυτοί να δώσουν χώρο στους Παλαιστίνιους. Οι σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί. Η Συρία δεν την επιθυμεί, διότι φοβάται ότι θα περιορισθεί ο ρόλος της, ώς Μπααθικού χωροφύλακα.

Δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Λιβανέζοι αποτελούν την πλέον προοδευτική κάσταεντός του Αραβικού κόσμου, όλοι φοβούνται, που μπορούν να φθάσουν, εάν λυθούν τα προβλήμα τά τους. Μην ξεχνάμε, ότι σε εποχές που οι Παλαιστίνιοι ήταν οι "αστοί" της περιοχής, οι σαουδάραβες ήταν νομάδες.

Πηγές http://avalon.law.yale.edu/
http://www.tosconto.gr