Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο πόλεμος των νομισμάτων.

Οι Κινέζοι είναι εξοργισμένοι για το τι συμβαίνει στο φορολογικό μέτωπο των ΗΠΑ και ενδεχομένως ασκήσουν τα δικαιώματά τους από τα Treasury Securities που κατέχουν. Διαθέτουν μία τεράστια – και τρομακτική – έκθεση στο δολάριο καθώς και στην αγορά ομολόγων. Το δολάριο ανεβαίνει (νέα υψηλά) ενώ η αγορά ομολόγων μειώνεται.


Capricci's homepage


Ο φόβος της Κίνας φαντάζει λογικός. Αλλά αυτό που πραγματικά τους ανησυχεί είναι το διαρκώς αυξανόμενο προστατευτισμό του εμπορίου των ΗΠΑ.
Η Κίνα ανησυχεί, ότι καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές του Κογκρέσου το επίπεδο των αντικινεζικών όρων του εμπορίου θα αυξηθεί, βλέπε επιβολή φόρου για υπερβολικά χαμηλής ισοτιμίας νομίσματα (Γουάν).


Capricci's homepage


Οι Κινέζοι προβάλουν το επιχείρημα ότι το νόμισμά τους δεν είναι υποτιμημένο, ενώ στην πραγματικότητα είναι. Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές το γεγονός ότι βαδίζει σε πλήρη απελευθέρωσή του, αλλά αυτό θέλει να συμβεί με τους δικούς της όρους και όχι με αυτούς που της υπαγορεύονται
Την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (βλέπε ΟΗΕ), ο πρωθυπουργός της Κίνας, δήλωνε ότι η Κίνα δεν επιθυμεί τη διαιώνηση της αύξησης του εμπορικού της πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυτό έχει πέσει πάρα αυξηθεί. (Από 9 σε 5%).
Ισχύει, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, παρά του αυξανόμενου κινεζικού καταναλωτισμού. Ο Γουέν έχει υποσχεθεί ότι το μέλλον της Κίνας είναι να αναδιαρθρώσει τον εαυτό της ως καταναλωτικής κοινωνίας παρά σαν απλά εξαγωγικής υπερδύναμης Ωστόσο, η πρόοδος είναι πάρα πολύ αργή, ο OBAMA πιέζεται από την προεκλογική περίοδο και το TEA PARTY, και ένας νέος «πόλεμος» είναι μπροστά μας.
(Αφορμή για το άρθρο ήταν ωριαία αναφορά του CNN, εν αντιθέσει με τα κανάλια μας που ομφαλοσκοπούσαν στον μικρόκοσμό μας.)
ΥΓ. BRICS. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα. Θα τους βρίσκουμε στο μέλλον.
www.mondialin.gr www.mondialin.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου