Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

πληροφορίες για καφέ espresso

Μερικές πληροφορίες για καφέ εσπρέσσo.
Λοιπόν, υπάρχουν 2 είδη καφέ. Ο Arabica και ο Robusta. O Arabica δίκαια θεωρείται ο κορυφαίος. Βγαίνει σε τροπικά κλίματα και η καλύτερη ποιότητά του είναι όταν προέρχεται από μεγάλα υψόμετρα. Έχει έντονη γεύση και λιγότερη καφεΐνη από τον Robusta. O Robusta, χρησιμοποιείται για στιγμιαίους καφέδες (nes cafe κλπ), είναι χαμηλής ποιότητας, με πολύ καφεΐνη, και καθόλου άρωμα. Το άρωμα στους στιγμιαίους καφέδες, είναι τεχνητό (εσάνς).
Οι Ιταλοί προτιμούν τον Arabica.




===============================================
===============================================



Ο πιο απλός ορισμός του εσπρέσσο είναι ζεστό νερό περνά υπό πίεση από λεπτά αλεσμένο καφέ. Τότε το νερό αρωματίζεται από τον καφέ, χωρίς να βράζει μ'αυτό. Έτσι διατηρεί άρωμα και διαθέτει σώμα ο καφές. Είναι δεν ο πιο υγιεινός (να θυμάστε ότι ένας στιγμιαίος αντιστοιχεί με 2 γαλλικούς, 4 ελληνικούς και 8 εσπρέσο). Επιπλέον, ο κάθε καφές οξειδώνεται και αυτό "επιταχύνει" τα απότελέσματα και την βλάβη της καφεΐνης. Ένας ακόμη λόγος που πίνω εσπρέσο.
ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΣΠΡΕΣΣΙΕΡΕΣ. Υπάρχουν παρά πολλές μάρκες και μοντέλα. Επιλέξτε κάποιο με 15 bar πίεση. Ελέξτε τα bar να είναι κανονικά, γιατί στα καταστήματα είδα πολλές μηχανές που έλεγαν 15 bar και το πίσω ταμπελάκι των χαρακτηριστικών έλεγαν 12. (και μάλιστα πολύ γνωστή μάρκα).

Ο χρόνος που χρειάζεται για έναν εσπρέσο είναι 20-30 δευτερόλεπτα. Η κρέμα (καϊμάκι) είναι απαραίτητο κριτήριο. Το χρώμα αν ανοιχτό δηλώνει ότι η ποσότητα του καφέ είναι λιγότερα γραμμάρια από το κανονικό 7,2 περίπου αν σκούρος θέλει λιγότερα. Εγώ το έλυσα, με μηχανή της Ariete με κάπσουλα.

ΕΙΔΗ ΕΣΠΡΕΣΟ
ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ: Χρειάζεται 6-7 γραμμάρια καφέ, νερό υπό πίεση, 93-96 οC

ΜΑCHIATO: Ένας κανονικός εσπρέσο με προσθήκη χτυπημένου γάλακτος επάνω.
ΔΙΠΛΟΣ ΕΣΠΡΕΣΟ: Δυο δόσεις εσπρέσο σε φλιτζάνι 150ml.
LUNGO ή AMERICANO: Κανονικός εσπρέσο με προσθήκη νερού.

CON PANA η TAZZA D ORO: Ένας εσπρέσο macchiato με πλούσια κρέμα γάλακτος αντί αφρόγαλου.
RISTRETTO: Ένας δυνατός εσπρέσο 25ml


=========================================================================
=========================================================================
ΑΦΡΟΓΑΛΑ
Παρασκευή αφρόγαλα σε εσπρεσομηχανή.
Ρίχνεται σε μια κανάτα, εισάγετε το ακροφύσιο της μηχανής , μέχρι τον πάτο της κανάτας, ανοίγετε την βαλβίδα του ατμού και περιστρέφεται το ακροφύσιο στο γάλα κάποια δευτερόλεπτα.
Αναβοκατεβάζετε την κανατά μέχρι το ακροφύσιο να βρεθεί μόλις κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος. Όταν η επιφάνεια αρχίζει να αφρίζει, τοποθετήστε το ακροφύσιο πιο χαμηλά στο γάλα και κλείνεται τον ατμό. Ένας βαθύς ήχος γουργουρίσματος σημαίνει ότι το γάλα αφρίζει.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Πρώτα κάνουμε τον εσπρέσο και μετά το αφρόγαλα, γιατί ο καφές θέλει 96 βαθμούς θερμοκρασία και το αφρόγαλα χρειάζεται ατμό 115 βαθμών.

Αφού κάνουμε τον καφέ - έπειτα το αφρόγαλα - ρίχνουμε τον καφέ από επάνω.

Για καλό εσπρέσο:
Ανάβουμε την μηχανή. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο νερό πατώντας το κουμπί του καφέ, για να ζεσταθούν και τα τοιχώματα μηχανής και φλιτζανιού. Έτσι ο καφές διατηρεί καλύτερα το άρωμά του. Έπειτα βάζουμε τον καφέ στο group, (εγώ πήρα με κάψουλες), πιέζουμε λίγο τον καφέ και πατάμε το κουμπί που ρίχνει το νερό.
Τώρα, άν θέλουμε καπουτσίνο, ανάβουμε το κουμπί που ανεβάζει τη θερμοκρασία στο boiler, και αφού ανέβει σε ένα μπρίκι ρίχνουμε γάλα και μέσω του ακροφυσίου κάνουμε το αφρόγαλα.
Προβλήματα.
αν ο καφές σας φαίνεται καμένος, μάλλον είχατε ανάψει το κουμπί του καπουτσίνο και η μηχανή έχει υψηλή θερμοκρασία.
αν η κρέμα είναι ανοιχτόχρωμη, τότε είτε ο καφές είναι μάπα, είτε βάλατε μικρή ποσότητα, είτε η μηχανή που σας πάσαραν είναι κακή. Αλλάξτε την για να πιείτε καφέ.

Ο καφές έρχεται σε τέσσερις μορφές.
Είτε σε κόκκους (οπότε θα πρέπει να τους αλέσετε).
Είτε αλεσμένος (πιο δύσκολος στην παρασκευή του, λερώνεστε, ενώ οξειδώνεται κιόλας), αλλά πιό οικονομικά.
Είτε σε pods, με τα πιό πάνω προβλήματα και τουλάχιστον εμένα μου δίνει αίσθηση "χαρτίλας", καθώς και ότι είναι ακριβός.
Είτε σε κάψουλες (
Ariete Capricci, Nespresso, Nespresso συμβατές κάψουλες , Lavazza) κλπ, που επιπλέον, δεν υπάρχει αλλοίωση καφέ λόγω της επαφής με μεταλλικά μέρη. Αυτό το τελευταίο το συνιστώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου