Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ιστορικό μιάς αποτυχίας μετά τη άλλη.

Ιστορικό μιάς αποτυχίας μετά τη άλλη.

(Η ιστορία της παρέμβασης από την Ευρώπη και τα προβλήματα του ευρώ).

Η ιστορία επαναλαμβάνεται άλλοτε σαν δράμα και άλλοτε σαν κωμωδία.

Αν χρησιμοποιούμε ένα απλό μηχανισμό διάσωσης, υπάρχει κίνδυνος να πάρουμε μαζί μας και τους διασώστες μας. Σκεφθείτε την εξάπλωση του ιρλανδικού χρέους κατά Γερμανία μεριά. Ας δούμε λίγο τι μας διδάσκει η ιστορία. Αποτυχία Νο1.Στις αρχές του 2010 το ευρώ βρέθηκε μπροστά στην πρώτη πραγματική κρίση του και μέχρι τον Απρίλιο που η Ελλάδα ζήτησε οικονομική ενίσχυση από το
άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ και από το ΔΝΤ καταγράφηκε η δεύτερη.
Μέχρι το Μάιο, το Ιρλανδικό χρέος κινούνταν με σχεδόν 300 μονάδες βάσης επί γερμανικού χρέους. (διαφορά επιτοκίων). Τον Μάιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης ανακοίνωσαν τη δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης € 750 δισ. για την Ελλάδα και τα άλλα μέλη της ΕΕ. Με το κάθισμα της σκόνης, το μέτρο των αγορών (bps)
οδηγήθηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ στα 300
bps, σημείο στο οποίο η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησαν τελικά σε ένα πακέτο € 80 δις. και για την Πορτογαλία Αποτυχία Νο2. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Ιρλανδική / Γερμανικό διαφορά αυξάνεται αδυσώπητα προς τα475 bps. Τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε έναμόνιμο μηχανισμού επίλυσης κρίσεων. Το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό βοήθησε ... για πολύ
λίγο ... οδήγησε την Ιρλανδική / Γερμανική διαφορά σπρέντς σε 350

bps. Αποτυχία Νο 3. Τον Νοέμβριο, η διαφορά έφτασε στα 650 bps, και τότε η Ιρλανδία ανέλαβε δράση, συμφωνώντας σε αυτό που θεωρείται ως εξ ολοκλήρου αδύνατο. Σειρά από μέτρα των τραπεζών και μαζική περικοπή δαπανών.
Το Ιρλανδικό πακέτο αυτό ανήλθε σε € 85.000.000.000. Η Ευρώπη συλλογικά δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένη να πράξει "ό, τι ήταν αναγκαίο» για την υπεράσπιση του ευρώ.
Και πάλι, σχεδόν άμεσα το Ιρλανδικό επιτόκιο έφθασε στα 500 bps. Ωστόσο, όπως μετά από κάθε προσπάθεια, τα νέα χαμηλά επιτόκια ήταν υψηλότερα από τα προσωρινά χαμηλά.

Συμπεράσματα :

1. Διαβάζοντας προσεκτικά θα δούμε σχετικά με εμάς «δεδομένου του χρέους της Ελλάδας, η αλλαγή θα έχει μικρή επίπτωση – θετική»

2. Η Ιρλανδία λέει ΌΧΙ!”

Και τέλος, περιστασιακή θα είναι η ανακούφιση.

http://nikosletter.blogspot.com/2011/03/blog-post_15.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου