Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μέση Ανατολή, νεώτερα

Είναι η Αίγυπτος είναι ο πρόλογος αυτού που θα ακολουθήσει; Μπορεί το παρελθόν να είναι ο καθοριστικός παράγοντας του μέλλοντος;
πρόλογος για του μέλλοντος; Εκείνοι που ξεχνούν την
διδάγματα του παρελθόντος, είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν.

Με αυτά που βλέπω προβληματίζομαι. Η Αίγυπτος είναι υπερβολικά καθοριστική για το τί θα επακολουθήσει στην Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Φοβάμαι τις ανερχόμενες δυνάμεις του καλά οργανωμένου μουσουλμανικού κινήματος τον κόμμα που θα τους εκφράζει και τον έλεγχο που αυτοί θα έχουνε. Ήδη γίνονται οι πρώτες συμμαχίες. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εάν επιλέξουν για υποψήφιο πρόεδρο τον Amr Moussa (πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Μουμπάρακ) και πρώην ηγέτη του Αραβικού Συνδέσμου, αυτός θα καταπιεί τον εκλεκτό της δύσης Ελ Μπαραντέι. Ο Moussa είναι μιά χαρά άνθρωπος, αλλά θα ελέγχεται από τους Α.Μ. Το πρόβλημα δεν θα είναι ο Moussa ή τα πιθανά πισωγυρίσματά του. Αυτό που φοβάμαι είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των Σαλαφιτών.

Οι τελευταίοι, είναι ένα κίνημα συντηρητικών μουσουλμάνων – σουνιτών- που εμπνέονται από την πουριτανική Wahhabi της Σαουδικής Αραβίας. Κανείς δεν ξέρει τι να προσδοκά από τους Wahhabis, και κανένας δεν γνωρίζει τι να περιμένουμε από τους Σαλαχίτες. Αυτοί πρεσβεύουν τη δημιουργία ενός ενιαίου χαλιφάτου που να ελέγχει τουλάχιστον τα εδάφη που για αιώνες ελέγχονταν από τους Άραβες. Από το Γιβραλτάρ και μέρη της Ισπανίας μέχρι ...προς Ανατολάς. Οι Σαλαφίτες πιστεύουν ότι μόνο το Ισλάμ είναι θρησκεία. Ταυτόχρονα δεν επιθυμούν την ένταξή τους σε κυβερνήσεις και στρατό. Ένας κορυφαίος κληρικός Σαλαφίτης, ο σεΐχης Αμπντέλ Moneim el-Shahat, είπε πρόσφατα: «Αν το σύνταγμα είναι φιλελεύθερο αυτό θα είναι μια καταστροφή. Υπάρχει σύγχυση στις υψηλότερες βαθμίδες τους, για το πως να κινηθούν. Το καθεστός της Σαουδικής Αραβίας τους προτρέπει να ασχοληθούν μόνο με θρησκευτικά θέματα (Σαρία κλπ).

Διάσημος Σαλαχίτης; Ο Αλ-Ζαουάχρι. Νο 2 του Μπιν Λάντεν.

Οι Σαλαχίτες είναι κατά της παράδοσης. Μένουν προσκολλημένοι στο πρωτογεννές, και αρνούμενοι την παράδοση σαν εξελικτική κατάσταση. Ακριβώς όπως οι Ευαγγελικοί του Μπούς. Γιαυτό και τα πήγαιναν καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου