Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πόθοι κάτω από τα ρύζια...

Σε συνέχεια παλαιότερης ανάρτησης, θα ήθελα να μεταφέρω νεώτερα δεδομένα σχετικά με τη διάθεση της Κίνας να "αγοράσει" ευρωπαϊκά ομόλογα.

Το βασικό δεδομένο, να μην περνάμε τους κινέζους για πρόσκοπους. Όπερ, θα επένδυαν - η μήπως θα χρηματοδοτούσαν - μόνο με έμπρακτα ανταλλάγματα. Αυτή είναι η κουλτούρα τους. Βλέπουν και πέρα από το κοντινό μέλλον, στρατηγικά και με κίνητρο το κέρδος και μόνο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι σε μια αναζήτηση χρήσης των τεράστιων αποθεματικών της, πιό αποτελεσματικά από ό, τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με την China Daily πρόσφατα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου που θα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος για τη σταθεροποίηση του Γουάν για λογαριασμό της Τράπεζας. 'Οπερ, σε αυτή την φάση ας κρατάμε μικρό καλάθι. Και ας μη ξεχνάμε ότι ο επικεφαλής της (Yi Gang) είναι διδάκτορας του πανεπιστημίου του Σικάγο.

Δήλωσε λοιπόν, ότι η τράπεζα θα δημιουργήσει αποθεματικό 3 τρις δολαρίων, με σκοπό τη σταθεροποίηση του Γουάν και τον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο ίδιος πιέζει για τη μείωση του ελάχιστου αποθεματικού του εμπορικών τους τραπεζών, αλλά πάντως πάνω από το διεθνή μέσο όρο. Βλέπει λοιπόν ότι μέσω της μείωσης θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της Κίνας, καθιστώντας ιδιαίτερα επιθετικές τις εταιρείες στη διεθνή τους επέκταση - εμπορικά και παραγωγικά. Μη μας φανεί παράξενο λοιπόν, εάν στο μέλλον κινεζικές επιχειρήσεις παράγουν σε τρίτες χώρες.

Νίκος Πετρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου