Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η Τουρκία επεκτείνεται προς την Αφρική. Τι (δεν) κάνουμε εμείς.

Η Τουρκία επεκτείνεται προς την Αφρική. Τι (δεν) κάνουμε εμείς.

Πρόσφατα μιλούσα με φίλο Τούρκο, σχετικά με την Τουρκική επιχειρηματικότητα και τη διείσδυση αυτής στην Αφρικανική ήπειρο. Οι Τούρκοι είναι μεθοδικοί.



Αντίθετα με εμάς
, αναζητούν ευκαιρίες, που κανένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν τους έδωσε.

Πίσω, στο 2000, η Τουρκική οικονομία ήταν οικονομία χαμηλού κόστους, χαμηλής ποιότητας και συνεπώς μη ανταγωνιστική Μόλις τότε διαγράφονταν και ο κινεζικός κίνδυνος για τα φασόν προϊόντα τους. Υπήρχε υπερπληθωρισμός, με συνεπακόλουθο οι τιμοκατάλογοι τους να είναι σε γερμανικά μάρκα. Δεν επαναπαύθηκαν. Οργανώθηκαν, ενίσχυσαν τα πλεονεκτήματά τους, διόρθωσαν τις αδυναμίες τους, εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του ΔΝΤ και μέσα σε μία δεκαετία αναδείχθηκανσε Τίγρεις της Ανατολίας. Ήδη από το 2005 είδαν τα οφέλη της δικτύωσης, τοφορμάλησαν και εξορμούν. Η Τουρκία, με πληθυσμό 75 εκατομμύρια είναι η 17η παγκόσμια οικονομία.

Όλα άρχισαν μεθοδικά από τον μακαρίτη τον Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίοςεπαναπροσδιόρισε τη διεθνή ταυτότητα της Τουρκίας, ώστε από απλή δυτική σύμμαχος να μετατραπεί σε δραστικήκαι εποικοδομητική παίκτρια στην παγκόσμια σκηνή. Ο επαναπροσανατολισμόςυπαγορεύθηκε και από την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Ο Ερντογάν πέρυσι δήλωνε στους Ευρωπαίους ότι δεν θα μας περιμένουν για πολύ.)

Με πραγματική και όχι σιμιτική ανάπτυξη άνω του 5% ετησίως, η Τουρκία αντιμετωπίζει τις νέες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη.


Όταν μετά το ΑΚΡ (Ερντογάν) ανήλθε στην εξουσία το 2002, έθεσε σε πρώτη διπλωματική προτεραιότητα τις την οικονομική διπλωματία. Ανακήρυξαν το 2005 «Έτος της Αφρικής" και ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε σχεδόν όλες τις χώρες. Το 2007 φιλοξένησε τη διάσκεψη κορυφής από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου - 33 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αφρική. Δεσμεύτηκε να διαθέσει σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια για αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική.Εγκαινίασε την έδρα Αφρικανικών Σπουδών. Διοργάνωσε τη συνάντησηΤουρκίας-Αφρικής (σύνοδος κορυφής) με διμερείς συναντήσεις με 42 χώρες.Αυτό το φθινόπωρο, η Τουρκία εξασφάλισε μια μη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χάρη στην υποστήριξη των 51 από τις 53 αφρικανικές χώρες.

Η στρατηγική συνοψίζεται στα εξής: Βελτίωση διμερών σχέσεων, ηγεσία, οικονομική βοήθεια, επέκταση.Συντονισμένα Έχοντας την εμπειρία από τις – μάλλον αποτυχημένες προσπάθειες στην Μέση Ανατολή και στην κεντρική Ασία της δεκαετίας του 90, δημιούργησαν τη νέα διπλωματία.Σύμφωνα με τον Sendat Laciner, διευθυντή της Think Tank USAKC, τα μέλη του Συνδέσμου Τούρκων Επιχειρηματιών, σαν καθιερωμένη ελίτ, δεν επένδυαν σε αναπτυσσόμενες αγορές. Ενίσχυσαν λοιπόν νέους επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται για νέες αγορές όπως η Αφρική. Για να καταλάβει την περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική της Τουρκίας πρέπει κανείς να εξετάσει το δυναμισμό του τομέα των επιχειρήσεων .


Οι ιστορίες επιτυχίας συνέβαλαν στη μείωση του σκεπτικισμού που αρχικά υπήρξε Όταν ανακηρύχθηκε το έτος της Αφρικής, υπήρξαν επικρίσεις από τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσιογράφους και πρώην διπλωμάτες που το θεώρησαν ως χάσιμο χρόνου, ενέργειας και πόρων.
Η μόνη υποστήριξη για την πρωτοβουλία προήλθε από την κοινωνία των πολιτών και της κυβέρνησης. Αλλά όταν η Τουρκία για το άνοιγμα προς την Αφρική άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, η κριτική έσβησε


Σε μόλις μία δεκαετία, οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Αφρική έχουν εκτοξευθεί Στο οικονομικό μέτωπο, η Τουρκία είναι μία από τις μη-Αφρικανικές χώρες μέλη. Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας με την υποσαχάρια Αφρική τριπλασιάστηκε από το το 2003 και αποτελούν το 10% του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών.
Σκορ πάνω από την Κίνα.

Σε μια εποχή που οι επαναστάσεις στον κόσμο αραβικό κόσμο θέτουν σε κίνδυνο ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες αγορές της η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της νοτίως της Σαχάρας περισσότερο.

(Μη) Ακολουθώντας το παράδειγμα της γείτονος, η Ελλάδα ασχολείται με ταCDS, αν θα γίνουν μετατάξεις και πόσο θα φθάσει το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου