Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κίνα: Μείωση του λόγου τραπεζικών διαθεσίμων


Αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής του πολιτικής. Μείωσε το λόγο των  τραπεζικών διαθεσίμων (των κεφαλαίων δηλαδή που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή) κατά 50 μονάδες βάσης. 


Επισημαίνεται ότι το Πεκίνο, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις, είχε οδηγήσει τον λόγο τραπεζικών διαθεσίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς για ορισμένες τράπεζες ξεπερνούσε το 21%. Δείτε τι γράφαμε τον Μάιο. "Την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωζώνης είναι στο 2%, η Κινεζική κυβέρνηση, επέβαλε στις τράπεζές της, όριο 20%. Όπερ σημαίνει ότι οι Κινεζικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες, να κρατούν το 20% των χρημάτων τους σαν αποθεματικό, σε φυσική μορφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να αποφεύγονται καταστάσεις κατάρρευσης, αλλά και συγκράτηση του πληθωρισμού". Δείτε στο γράφημα που δημοσίευσα την εξέλιξη.

Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. 
1. Διοχετεύστε στην εσωτερική αγορά περισσότερο ρευστό.
2. Επενδύστε (ομόλογα ή όπου αλλού).
Μάλλον το 2ο ισχύει. Από τη στιγμή που κανένας δεν θέλει την καπιταλοποίηση της Κίνας (σχέση αγελάδας ρυζιού), το μυαλό μου πηγαίνει στη λύση 2. Το έγραφα από τον Μάιο. "Βλέπω, ότι είναι καιρός η Κίνα να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της. Βλέπω περαιτέρω αύξηση της αξίας του χρυσού. Βλέπω ήδη τα διαθέσιμά τους να αυξάνονται και τέλος ΔΕΝ βλέπω ότι η Κίνα προτίθεται να μας σώσει."
Όσο για εμάς; Ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα νέα διαθέσιμα της Κίνας. Μπορούμε; Μάλλον όχι. Και ο λόγος θα είναι, ότι η Κίνα θα κοιτάξει να στηρίξει τις αγορές της, με την προοπτική αυτές να συνεχίσουν να καταναλώνουν. Αν τέλος η τιμή του χρυσού ανέβει, τότε μάλλον πάμε για έναν καινούργιο κόσμο (δύσκολο χωρίς πόλεμο).

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τι λέει ο Πολωνός;

Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκυ δήλωσε:

"Πιθανότατα είμαι ο πρώτος Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία που δηλώνω, ότι φοβάμαι την Γερμανική δύναμη λιγότερο από την Γερμανική αδράνεια. Καταφέρατε να γίνετε απαραίτητο έθνος της Ευρώπης."

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Το παιχνίδι είναι στημένο.

Τσακώθηκαν, φώναξαν, τσίριξαν, μαλλιοτραβήχτηκαν και πλέον τα δύο καλά φιλαράκια μας δείχνουν το δρόμο για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Έμμεση Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με επιβράβευση των καλών και τιμωρία των κακών. Και βέβαια κρατούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα της κρίσης του καλού και του κακού. Όμορφα. Προσέξτε τώρα τι γίνεται. Αφού μας κατατρόμαξαν - σην περίπτωση της χώρας μας δικαίως για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους άδικα, προσπαθούν να φορμάρουν την Ευρώπη κατά πως τους βολεύει. Οι Γερμανοι μπορούν να εργάζονται μόνο με πρωτόκολλα; Αυτό το ονομάζουμε ISO και υποχρεώνουμε και τους υπόλοιπους να το ακολουθήσουν, υλοποιώντας ένα κοστοβόρο και αναποτελεσματικό σύστημα που απλά βολεύει τους Γερμανούς, επειδή δεν μπορούν να εργασθούν διαφορετικά. Δημιουργούν ανάγκες κατά πως τους βολεύει, πχ Α.Π.Ε. Αντίστοιχα παραδείγματα παντού. 
Ευτυχώς, που στην οικονομία, ο τελευταίος Γερμανός οικονομολόγος, φλυαρεί μόνο εντός Γερμανίας. Ατυχώς η Γερμανία επηρεάζει τόσο την Ευρώπη. 
Που θα αποτύχει η Ευρώπη ξανά;
Η Ευρώπη παίζει σε ένα παιχνίδι Αγγλοσαξωνικό, που δεν κατανοεί, και δεν ενδιαφέρεται και να το μάθει. Ή λοιπόν ασχολείται με την πραγματική οικονομία - και παίζει σε παγκόσμιο ΑΕΠ 30 τρις (ότι κάνει η Ινδία και η Κίνα για τους δικούς τους λόγους), ή παίζει στο φαινομενικό παγκόσμιο ΑΕΠ των 50 τρις, με κίνδυνο να γράψει και αντίστοιχες ζημιές. Θα τις καταγράψει. Μπορεί να τις αντέξει; Αμφιβάλω. Και βλέπω να αποτυγχάνει από τους ίδιους τους πολίτες. 


Στο ανωτέρω διάγραμμα φαίνεται η κίνηση των καταθέσεων στην Ελλάδα, και η τάση τους.  Νομίζετε ότι       απέχει από το να δούμε αντίστοιχα charts καιι για τις Ευρωπαίκές τράπεζες; Αμφιβάλω. Και τότε θα είναι πρόβλημα της Γερμανίας και όχι της Ευρώπης. Δεν θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω την στάση της Μέρκελ. Το έκανα παλαιότερα και δεν θέλω να κουράσω. Απλά νομίζω ότι για όσο θα υπάρχει αυτής της ποιότητας πολιτικοί στην Γερμανία, η Ευρώπη θα μικραίνει (και μαζί η Γερμανία).



Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κάποιοι αγαπούν το χρήμα.

Σήμερα που μιλάμε, αυτοί αγαπούν περισσότερο το δολλάριο από το Ευρώ. Και το αγαπούν για τη σταθερή του συμπεριφορά – άσχετα με τις ισοτιμιακές διακυμάνσεις. Κάτι που δεν έχει το δικό μας νόμισμα. Είδη από προχθές, αναφερθήκαμε στην υποχώρηση του Ευρώ από τη δεύτερη στην Τρίτη θέση προτίμησης διεθνών νομισμάτων. Χθές, στην συνάντηση κορυφής μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας,  η Μέρκελ επανέλαβε τους όρους της, περί της καταστατικής αλλαγής στην ΕΕ, περί πειθάρχησης των προϋπολογισμών και του σφιχτού ελέγχου παραγωγής χρήματος – άρα στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Για την εμμονή των Γερμανών με τον πληθωρισμό, απλά ας ανατρέξουμε στην περίοδο μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως από το 1921-1923. Τότε, από 120 δις κυκλοφορούντα μάρκα, σε μόλις 2 χρόνια έφτασαν στα 400.000.000 τρις. (Τα μηδενικά είναι σωστά. Το 1923, ένα κιλό βούτηρο κόστιζε 250 δις μάρκα). Σε μία πλήρως διαλειμένη χώρα, όπου λόγω ανικανότητας δεν καθυστέρησαν να παραδόσουν 40000 τηλεγραφικούς στύλους στη Γαλλία – πολεμική αποζημείωση- και είδαν Γαλλικά και Βελγικά στρατεύματα να καταλαμβάνουν την κοιλάδα του Ρου. Κάπως έτσι τους προέκυψε και ο Αδόλφος. Τι λέτε; σήμερα έχουν ξεπεράσει αυτό το σύμπλεγμα; Δε νομίζω.
Capricci's homepage
Ενδεχομενως, οι Γερμανοί να προσπαθούν να κερδίσουν σε λάθος πόλεμο. Ο Σαρκοζύ το έθεσε κομψά. Αναφέρθηκε – κοιτώντας προς τη  Μέρκελ- στην ανάγκη συνολικότητας και όχι επικυριαρχίας κάποιου. Ο Μόντι ήταν απλός θεατής. Τι να κάνει; Χρωστάει πολλά. Αλλά το θέμα καίει τον Σαρκοζύ περισσότερο, καθώς μέσα στο μήνα βλέπει να χάνει το ΑΑΑ στην αξιολόγηση. Η Μέρκελ, στενά Γερμανικά, δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Οι Γαλλικές εταιρείες θα δανείζονται ακριβότερα από τις Γερμανικές. Πέτυχε; Μάλλον. Και οι αλλαγές θα έρθουν όταν συμφαίρει τη Γερμανία. Ο Keyns είπε κάποτε «όταν τα γεγονότα αλλάζουν, αλλάζω και γω. Εσείς τι θα κάνετε;»
Ο πόλεμος των νομισμάτων συνεχίζεται. Ελπίζω, να μην αρχίσει κανένας άλλος.

  

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

DEUTSCHLAND MIT ALLES, NICHTUBER

* Δηλαδή, Η Γερμανία μαζί με όλους και όχι πάνω απ΄όλους. 
Έτσι είναι. Η Μέρκελ χθές απέτυχε. Απέτυχε βέβαια περισσότερο συμβολικά παρά ουσιαστικά. Την επόμενη εβδομάδα, δανείζεται η Γαλλία, με υψηλότερο επιτόκιο. Πιθανώς οι δανειστές, επιλέγουν τη Γαλλία. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση, η χρηματοδοτική κρίση από Ιταλία να προσπεράσει την Γαλλία και να εμφανιστεί στη Γερμανία, πράγμα που θα σώσει την Ευρώπη, γιατί επιτέλους θα ασχοληθεί με το πρόβλημα όχι Γερμανικά, αλλά Ευρωπαϊκά. Capricci's homepage
Το παιχνίδι μόλις άνοιξε. Μην ξεχνάμε, ότι ποτέ στο παρελθόν, χώρα ΑΑΑ δεν μάζεψε μόνο το 35% των ζητούμενων κεφαλαίων. Το να μη μαζέψουμε εμείς, είναι αναμενόμενο. Μόλις πριν ένα μήνα τους είπαμε ότι θα υπάρξει κούρεμα. Μόλις πριν δύο εβδομάδες, ότι θα κάνουμε δημοψήφισμα. Αλλά η Γερμανία;...Και τί θα γίνει στην επόμενη δημοπρασία, άλλων κρατών; Γαλλία και Βέλγιο αναζητούν κεφάλαια την άλλη βδομάδα. Ποιός θα τα πληρώσει όλα αυτά; Η Γερμανία και μην εκπλήσεσθε. Είτε με Ευρωομόλογο είτε μέσω Bundesbank. 
Η ζωή είναι σκληρή, αλλά δίκαιη. 

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Κρατήστε το για μελλοντική αναφορά:


Αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν διαφορές στις αξιολογήσεις (άρα και στα επιτόκια δανεισμού);
Έχει να κάνει με τη δομή του ΑΕΠ, τις προοπτικές της χώρας και τις δυνατότητες. Με δεδομένο την απόκλιση των ποιοτικών δεικτών του Ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με της Ευρωζώνης, που πιθανολογώ ότι επικαιροποιημένο και παραμετροποιημένο είναι όχι 230 δις ευρώ αλλά 170, ο παραμετροποιημένος λόγος χρέους προς ΑΕΠ για την χώρα μας είναι 203%.
Τώρα, γιατί ο Σαμαράς θέλει τη δόση, αλλά κάνει ναζάκια στην υπογραφή, αντί να βάζει όλη την ενέργειά του για να πετύχει αυτή η κυβέρνηση, καλύτερα ρωτήστε τον ίδιο.
Επαναλαμβάνω, ότι το μνημόνιο θα έπρεπε μόνοι μας να το ανακαλύψουμε και όχι να μας το επιβάλουν. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Near Death Experience II.

Η χαμένη ευκαιρία του Ευρώ. Όχι μόνο δεν κατάφερε να γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά έχασε και τη δεύτερη θέση. Δίκαια. Αφού ταλαιπώρησε όλο τον κόσμο, διαφαίνεται πλέον η προοπτική διάλυσής του, μέσω της διάλυσης της Ευρωζώνης. Αντί, με τα πρώτα σημάδια της Ευρωπαϊκής κρίσης – λέγε με Ελλάδα – να εξάγει το πρόβλημά της, η Ευρώπη το κράτησε αποκλειστικά γιαυτήν. Αντί να αναλύσει το  πρόβλημα σφαιρικά, κλείστηκε  στη λογική της λογιστικής αποτύπωσης. Τώρα το ευρωομόλογο ίσως να μήν είναι αρκετό. Δείτε παρακάτω, συγκρίσεις επιτοκίων, θυμόμαινοι ότι επιτόκιο άνω του 6%, οδηγεί σε ύφεση. Αντίθετα κάτω του 5% (σε κανονικές συνθήκες και κανονικές χώρες) οδηγεί σε ανάπτυξη.

Θυμάμαι, πριν δύο εβδομάδες, θιασώτες του μνημονίου να πιέζουν υπό το φόβο του να βγεί η Ελλάδα από το επίκεντρο της Ευρωκρίσης και να πάρει τη θέση της η Ιταλία. Τους πληροφορώ ότι το πρόβλημα είναι, ότι βγαίνει η Ευρώπη από το επίκεντρο και στη θέση της αναδύεται το πρόβλημα της Κίνας. Έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μίας Κινεζικής επιβράδυνσης. Τις τιμές του real estate. Άτακτη υποχώρηση, και θυμηθείτε ότι η αγορά εκεί τώρα αναπτύσεται. Και όταν σε μία ανώριμη αγορά υπάρχει υποχώρηση, έρχεται το σπάσιμο της φούσκας.

Τώρα, εάν κάποιοι πιστεύουν ότι οι Κινέζοι θα επενδύσουν σε Ευρωπαϊκά ομόλογα, ας δούνε τί γράφαμε ένα χρόνο πριν.
Όμορφα...  

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Nikos' Letter: Near Death Experience.

Nikos' Letter: Near Death Experience.: Από τη Μεσόγειο φυλάγεται η Γερμανία, από τη Γαλλία θα τη βρεί. Μπορεί η Γερμανία να εκφράζεται σταθερά μέσω της ΕΚΤ, αλλά είναι και η μόνη ...

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Near Death Experience.

Από τη Μεσόγειο φυλάγεται η Γερμανία, από τη Γαλλία θα τη βρεί. Μπορεί η Γερμανία να εκφράζεται σταθερά μέσω της ΕΚΤ, αλλά είναι και η μόνη που θα παραμένει υπερασπιζόμενη το (σκληρό) Ευρώ, όταν οι υπόλοιπη θα το εγκαταλείπουν. Αν επιθυμούμε το Ευρώ, είναι καιρός να δούμε την πραγματική πολιτική ένωση.
Capricci's homepage

Το ανέφερα και παλαιότερα. Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που άλλος έθεσε τους όρους λειτουργίας του – τα τελευταία 38 χρόνια (Προεδρία Νίξον) και που προφανώς το έφερε σε επίπεδα λειτουργίας απόλυτα συνδεδεμένα με τα συμφέροντά του, είναι ανόητο να προσπαθείς να το υπερκεράσεις λειτουργώντας στο πεδίο του 40% του παγκοσμίου ΑΕΠ, ενώ ο ανταγωνιστής σου στο 100%. Σημειώνω, ότι κατ’ εκτίμηση το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 30 τρις δολλάρια, και η αγορά χρήματος περίπου 45. (Μιά και το έφερε η γραφή, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση σήμερα είναι 50 τρις.) Επίσης, σημειώνω ότι οι κεφαλαιακές επενδύσεις, απαιτούν σταθερή επενδυτική συμπεριφορά και όχι γαϊτανάκι.

Από τον Μάιο έγραφα για την επερχόμενη αναδιάρθρωση, και που θα είχε νόημα εάν προετοιμαζόμασταν όχι για την ανακοίνωσή της, αλλά για την επόμενη ημέρα. Οι Γερμανοί πιθανόν να προετοιμάστηκαν μόνο για το οικονομικό κόστος της. Βλέπω να πληρώνουν για τη μή προετοιμασία του πολιτικού κόστους της επόμενης μέρας.

Με τη χώρα μας, η κατάσταση ήταν διαχειρίσημη. Με την Ιταλία, άρχισε να ξεφεύγει και πλέον με την καχυποψία που έχει αρχίσει να επικρατεί, το τέλος όλο και θα πλησιάζει. Το μαρτυρικό του πράγματος, είναι ότι το τέλος δεν το γνωρίζουμε και αυτό τρομάζει περισσότερο. Near Death Experience.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ακόμη 100 ημέρες;

Εντυπωσιάστικα με τη διορατικότητα του Σαμαρά. Σαν γνήσιο παιδί του Αβέρωφ, μπορεί άνετα να δει το δέντρο και να αγνοήσει τη σημασία του δάσους. Το είδαμε με τα Σκόπια. Το είδαμε με την πορεία της ΠΟΛΑΝ. Το βλέπουμε με όλες τις κινήσεις του, που δείχνουν λεβεντιά, άγνοια κινδύνου, αλλά και παντελή έλλειψη στρατηγικής. Και τακτική χωρίς στρατηγική, είναι ο ασφαλής τρόπος αποτυχίας.
Έπεσε πάλι στην παγίδα Παπανδρέου. 
Ο ΓΑΠ, σαν γνήσιος Παπανδρέου, δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Αρχικά θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα διατηρήσει τον Παπαδήμο πρωθυπουργό και στις επόμενες εκλογές, θα ξαναδιεκδικήσει θώκο. Πιθανότατα να το πετύχει κιόλας. 
Πόθεν προκύπτει ο χρονικός περιορισμός των 100 ημερών μέχρι την 19η Φεβρουαρίου; 
Τα θέματα είναιπολύ πιό περίπλοκα, για να μένουν στην τύχη.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Capricci's homepage

Ελλάδα - Ιταλία συμμαχία..

Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στην γειτονιά μας. Μετά την Ελλάδα και η Ιταλία θα διαθέτει τραπεζίτη πρωθυπουργό. Ο Μόντι αποδέχθηκε την πρόταση. Έτσι τώρα έχουμε δύο "τεχνοκρατικές" κυβερνήσεις.

Capricci's homepage


Γιατί αρχίζω να πιστεύω ότι υλοποιείται πλήρως η πρόταση για μεσογειακά κουρέματα;
Μέσα στη εβδομάδα, οι αγοράς θα δείξουν (ή όχι) τις προτιμήσεις τους. Λίγο μας αφορά. Αυτό που βλέπω, είναι ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το Ευρωομόλογο.

Το μέγεθος της παραοικονομίας. Να τελειώνουν οι μύθοι.

Δείτε παρακάτω τα ανανεωμένα στοιχεία από την A.T. Kearney & Company σχετικά με το ποσοστό της παραοικονομίας επί του ΑΕΠ κάθε χώρας. Για να τελειώνουν οι μύθοι περί του ποσοστού της στην χώρα μας.
Βουλγαρία 32,3%
Ρουμανία 29,6%
Κροατία 29,5%
Λιθουανία 29,0%
Εσθονία 28,6%
Τουρκία 27,7%
Λετονία 26,5%
Κύπρος 26,0%
Μάλτα 25,8%
Πολωνία 25,0%
ΕΛΛΑΔΑ 24,3%
Ουγγαρία 22,8%
Ιταλία 21,2%
Πορτογαλλία 19,4%
ΕΕ 19,2%
Ισπανία 19,2%
Βέλγιο 17,1%
Νορβηγία 14,8%
Σουηδία 14,7%
Δανία 13,8%
Γερμανία 13,7%
Φινλανδία 13,7%
Ιρλανδία 12,8%
Γαλλία 11,0%
Μ.Βρετανία 11,0%
Ολλανδία 9,8%
Ιαπωνία 9,0%
Λουξεμβούργο 8,2%
Αυστρία 8,0%
Ελβετία 7,9%
ΗΠΑ 7,0%