Αιφνιδιαστική απόφαση του Πεκίνου να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής του πολιτικής. Μείωσε το λόγο των τραπεζικών διαθεσίμων (των κεφαλαίων δηλαδή που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή) κατά 50 μονάδες βάσης.
Επισημαίνεται ότι το Πεκίνο, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις, είχε οδηγήσει τον λόγο τραπεζικών διαθεσίμων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς για ορισμένες τράπεζες ξεπερνούσε το 21%. Δείτε τι γράφαμε τον Μάιο. "Την ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης της Ευρωζώνης είναι στο 2%, η Κινεζική κυβέρνηση, επέβαλε στις τράπεζές της, όριο 20%. Όπερ σημαίνει ότι οι Κινεζικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες, να κρατούν το 20% των χρημάτων τους σαν αποθεματικό, σε φυσική μορφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να αποφεύγονται καταστάσεις κατάρρευσης, αλλά και συγκράτηση του πληθωρισμού". Δείτε στο γράφημα που δημοσίευσα την εξέλιξη.
Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα.
1. Διοχετεύστε στην εσωτερική αγορά περισσότερο ρευστό.
2. Επενδύστε (ομόλογα ή όπου αλλού).
Μάλλον το 2ο ισχύει. Από τη στιγμή που κανένας δεν θέλει την καπιταλοποίηση της Κίνας (σχέση αγελάδας ρυζιού), το μυαλό μου πηγαίνει στη λύση 2. Το έγραφα από τον Μάιο. "Βλέπω, ότι είναι καιρός η Κίνα να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της. Βλέπω περαιτέρω αύξηση της αξίας του χρυσού. Βλέπω ήδη τα διαθέσιμά τους να αυξάνονται και τέλος ΔΕΝ βλέπω ότι η Κίνα προτίθεται να μας σώσει."
Όσο για εμάς; Ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα νέα διαθέσιμα της Κίνας. Μπορούμε; Μάλλον όχι. Και ο λόγος θα είναι, ότι η Κίνα θα κοιτάξει να στηρίξει τις αγορές της, με την προοπτική αυτές να συνεχίσουν να καταναλώνουν. Αν τέλος η τιμή του χρυσού ανέβει, τότε μάλλον πάμε για έναν καινούργιο κόσμο (δύσκολο χωρίς πόλεμο).