Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Near Death Experience.

Από τη Μεσόγειο φυλάγεται η Γερμανία, από τη Γαλλία θα τη βρεί. Μπορεί η Γερμανία να εκφράζεται σταθερά μέσω της ΕΚΤ, αλλά είναι και η μόνη που θα παραμένει υπερασπιζόμενη το (σκληρό) Ευρώ, όταν οι υπόλοιπη θα το εγκαταλείπουν. Αν επιθυμούμε το Ευρώ, είναι καιρός να δούμε την πραγματική πολιτική ένωση.
Capricci's homepage

Το ανέφερα και παλαιότερα. Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που άλλος έθεσε τους όρους λειτουργίας του – τα τελευταία 38 χρόνια (Προεδρία Νίξον) και που προφανώς το έφερε σε επίπεδα λειτουργίας απόλυτα συνδεδεμένα με τα συμφέροντά του, είναι ανόητο να προσπαθείς να το υπερκεράσεις λειτουργώντας στο πεδίο του 40% του παγκοσμίου ΑΕΠ, ενώ ο ανταγωνιστής σου στο 100%. Σημειώνω, ότι κατ’ εκτίμηση το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι 30 τρις δολλάρια, και η αγορά χρήματος περίπου 45. (Μιά και το έφερε η γραφή, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση σήμερα είναι 50 τρις.) Επίσης, σημειώνω ότι οι κεφαλαιακές επενδύσεις, απαιτούν σταθερή επενδυτική συμπεριφορά και όχι γαϊτανάκι.

Από τον Μάιο έγραφα για την επερχόμενη αναδιάρθρωση, και που θα είχε νόημα εάν προετοιμαζόμασταν όχι για την ανακοίνωσή της, αλλά για την επόμενη ημέρα. Οι Γερμανοί πιθανόν να προετοιμάστηκαν μόνο για το οικονομικό κόστος της. Βλέπω να πληρώνουν για τη μή προετοιμασία του πολιτικού κόστους της επόμενης μέρας.

Με τη χώρα μας, η κατάσταση ήταν διαχειρίσημη. Με την Ιταλία, άρχισε να ξεφεύγει και πλέον με την καχυποψία που έχει αρχίσει να επικρατεί, το τέλος όλο και θα πλησιάζει. Το μαρτυρικό του πράγματος, είναι ότι το τέλος δεν το γνωρίζουμε και αυτό τρομάζει περισσότερο. Near Death Experience.

1 σχόλιο:

  1. Για τους αναγνώστες που παραξενεύονται για τα νούμερα, διευκρινίζω ότι δεν μιλάω για μόχλευση, αλλά για την παγκόσμια αγορά ομολόγων. Στοιχεία world bank.
    Στον υπολογισμό του GDP, όταν αναφέρεσαι σε κλειστό κύκλο, διαιρείς δια δύο. (Θυμίσου ότι αν μου δώσεις 10 ευρώ, εσύ πιστώνεσαι 10 ευρώ και εγώ χρεώνομαι άλλα 10. Ο αρθροιστικός μας τζίρος είναι 20 ευρώ, αλλά ο πλούτος που διακινείται είναι 20 : 2 = 10).

    ΑπάντησηΔιαγραφή