Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι περιπέτειες της μικράς και αθώας Blanche Epiphanie..


Η μικρά και αθώα Blanche Epiphanie ζεί στην Ελλάδα..

Το πρόβλημα της Blanche Epiphanie είναι ότι ζεί σε χώρα που δεν έχει εθνική αστική τάξη. Τα χαρακτηριστικά της αστικής τάξης, είναι αυτά που δίνουν όραμα. Παράδοση, ευπρέπεια, σεβασμός. Αν αυτά συνδυαστούν και με ικανότητα, ευφυΐα και δημιουργία, προκύπτει το κεφάλαιο. Ελλείψει της αστικής τάξης, επικρατούν οι κατσαπλιάδες.
Η χώρα της πορεύθηκε με αυτά και με κείνα μέχρι το '80. Από τότε, το όποιο μοντέλλο της Ελληνικής "αστική" τάξης, γλύστρησε στη νέα μπουρζουαζία άπλυτων, μουστακοφόρων, θρασύτατων και άπληστων. Όπως περιγράφονται οι Φράγκοι από την Άννα Κομνηνή στην κατάληψη της Πόλης το 1204. Γιατί κατάληψη έγινε το ’80. Ατυχώς ο Ανδρέας είχε πάντα τη δυνατότητα να προσελκύει τους καλύτερους και την αδυναμία να κρατά τους χειρότερους. Το χειρότερο όμως που προξένησε ήταν η μη εξέλιξη της αντίπαλης «αστικής» παράταξης.
Η τελευταία 30ετία μας έδωσε:
·                     Λούμπεν υπουργούς παιδίας (δεν μπορώ να διανοηθώ υπουργό παιδίας να πηγαίνει στα μπουζούκια).
·                     Το αχόρταγο του Έλληνος.
·                     Την ορολογία Λαλιώτη (μιλώ και δεν λέω τίποτε).
·                     Το περίσσιο θράσος σαν κοινωνικό κεκτημένο.
·                     Τη λογική της μή σύγκρουσης και του θαψίματος των προβλημάτων.
·                     Έργα ημιτελή και ασύνδετα.
·                     Την άνοδο των μετρίων.
Όλα τα ανωτέρω έφεραν την μικρή Blanche σε δύσκολη θέση. Ήταν εκτός μόνιμα. Πάντα περίμενε τον μασκοφόρο προστάτη να την σώσει από τα αδίστακτα αρσενικά που την καλόβλεπαν. Της δημιούργησαν χρέη, για να μπορούν εύκολα να την μπουντρουμιάσουν. Και στη φυλακή γίνονται πάρα πολλοί βιασμοί, που η παρθένα Blanche δεν θα άντεχε. Εκεί η Blanche αποφάσισε να δράσει. Είδε την κρίση σαν ευκαιρία. Αναζήτησε έναν ισχυρό πυρήνα ανθρώπων, που να νοιάζονται γιαυτή, αλλά και να παράγουν ιδέες. Τέτοιοι οργανισμοί είναι αυτοί που αποδέχονται την ιδία της διαδικασίας (process concept) και ενθαρύνουν το περιβάλλον προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσέγγιση αυτή, βοήθησε την Blanche να βρεί έναν σκοπό και μια σημασία στην ζωή της.  Να σωθεί και να παραμείνει παρθένα. 

Ούσα αγράμματη, δεν κατάλαβε ότι αυτοί που θα την έσωζαν, ήταν αυτοί που την φυλάκισαν.  


===============================================
===============================================




2 σχόλια: