Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ακοή, έλεγχος, επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΚΟΗΣ
Ξεκινώντας κάποιος με δυσκολία ακοής να επισκεφθεί ένα Κέντρο Εφαρμογής Ακουστικών Βαρηκοΐας ίσως να σκέφτεται ότι πάει απλά να αγοράσει ένα ακουστικό βαρηκοΐας, νομίζοντας ότι η αγορά και μόνο αρκεί για να βρει λύση. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Αυτό που πραγματικά αναζητά είναι η αποκατάσταση της ακοής με υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο. 
Η αποκατάσταση της ακοής συνίσταται στα εξής στάδια Η ΜΕΤΡΗΣΗ της ακοής είναι αυτή που δίνει στον ακοοπροθετιστή την δυνατότητα να διαπιστώσει όχι μόνο το μέγεθος αλλά και τον τύπο της βαρηκοίας που καλείται να αποκαταστήσει. Η μέτρηση είναι μια διαδικασία που διαρκεί δεκαπέντε περίπου λεπτά και γίνεται στα κέντρα μας κάτω από ειδικές συνθήκες.
ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
Στην συνέχεια ο ακοοπροθετιστής ζητά από τον ενδιαφερόμενο να περιγράψει την προσωπική του εμπειρία, πληροφορώντας τον για τον χρόνο ή και τον τρόπο από τον οποίο προήλθε η δυσκολία ακοής που αντιμετωπίζει. Ζητά επίσης να του περιγράψει μερικά στοιχεία από την καθημερινότητα του κατά τα οποία θα ήθελε, περισσότερο, να μην αντιμετωπίζει δυσκολία. Με τον τρόπο αυτό ο ακοοπροθετιστής μπορεί να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα για το άτομο και τις προσωπικές του ανάγκες. Αυτά τα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στην σωστή επιλογή ακουστικού βαρηκοίας
ΕΦΑΡΜΟΓΗ 
Η εφαρμογή του ακουστικού βαρηκοΐας είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Κατά την εφαρμογή μπορεί να παρουσιαστούν ουσιαστικές τεχνικές δυσκολίες οι οποίες όμως αποκαθίστανται πλήρως. Ακόμη και αν σας έχουν εφαρμόσει το καλύτερο ακουστικό βαρηκοΐας χωρίς την σωστή εφαρμογή το αποτέλεσμα θα είναι κατά πολύ υποδεέστερο από αυτό που θα έπρεπε να είναι. Γι αυτό γίνεται ακριβής μέτρηση του ακουστικού πόρου με την λήψη εκμαγείου με τις πιο σύγχρονες μεθόδους έτσι ώστε το ακουστικό βαρηκοίας να εφαρμόζει τέλεια και χωρίς καμία ενόχληση. Η εφαρμογή ενός ακουστικού βαρηκοίας γίνεται μόνο για το δικό σας αυτί ώστε να μπορεί να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
ΡΥΘΜΙΣΗ
Οι κατηγορίες των ακουστικών είναι τρείς. Αναλογικά, προγραμματιζόμενα και ψηφιακά. Στα προγραμματιζόμενα και τα ψηφιακά ακουστικά το επιτυχές αποτέλεσμα έρχεται μετά από προγραμματισμό για τον οποίο απαιτείται ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία.  
Η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ
Η επίτευξη του τελικού αποτελέσματος με ένα ακουστικό βαρηκοίας γίνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα εξοικείωσης. Το διάστημα αυτό ποικίλεί, ανάλογα με την ηλικία και την πρότερη εμπειρία του χρήστη, από τρεις έως οκτώ εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζεται δύσκολα σε νέες ηχητικές συνθήκες. Σε αυτό το διάστημα όμως σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες απαιτείται προσαρμογή, δεν υπάρχει ενόχληση στον χρήστη, απλά δεν είναι δυνατή η επίτευξη του τελικού αποτελέσματος άμεσα.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η σωστή εφαρμογή του ακουστικού βαρηκοίας δεν είναι το τέλος της εμπλοκής του ακοοπροθετιστή αλλά ή αρχή της σχέσης του με τον χρήστη. Κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής ενός ακουστικού βαρηκοίας ο χρήστης βιώνει πολλά πρωτόγνωρα ηχητικά ερεθίσματα πολλά από αυτά μπορεί να είναι και ενοχλητικά. Ο ακοοπροθετιστής είναι αυτός που θα βοηθήσει τον χρήστη να κατανοήσει το κάθε καινούργιο δεδομένο και να διορθώσει, αν αυτό είναι απαραίτητο, την ρύθμιση του ακουστικού για να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί ευκολότερα. Μετά την εφαρμογή του ακουστικού βαρηκοίας ο χρήστης θα έχει με τον ακοοπροθετιστή τουλάχιστον τρεις συνεδρίες σε διάστημα έξι εβδομάδων. Το ακουστικό βαρηκοίας χρειάζεται έλεγχο και καθαρισμό, από τον ακοοπροθετιστή, ανά τέσσερις μήνες. Ο ακοοπροθετιστής θα παρακολουθεί την εξέλιξη της ακοής του χρήστη και αν χρειαστεί θα επέμβει στην ρύθμιση του ακουστικού βαρηκοίας του για να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.
Δημήτρης Βασιλειάδης
Ακοοπροθετιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου