Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Πόσες μέρες έμειναν στον Άσσαντ;


Η ατυχία για τον πρόεδρο Άσαντ, ξεκίνησε από τον θάνατο του αδελφού του το 1994. Ο Μπασέλ Άσαντ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (ίσως και σαμποτάζ) και μετά το θάνατο του ο σημερινός πρόεδρος κλήθηκε από τον πατέρα - αφέντη να καλλωπίσει τον προεδρικό θώκο.
Είναι ένας αδύναμος άνθρωπος που επηρεάζεται εύκολα από τους άλλους και δεν
είναι σε θέση να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις του, λένε οι γνώστες της κατάστασης. Επιπλέον, η μητέρα του έχει βαριά επιρροή πάνω του και είναι μία γυναίκα που έφερνε βόλτα τον Χαφέζ. Η Ανίσσα Μακχλούφ, η μητέρα του Άσαντ, είναι πράγματι ένα πολύ ισχυρό μέγεθος στο Μπααθικό κόμμα του Άσαντ. Είναι αυταρχική, αδιάλλακτη και αδίστακτη. Ο Μπασάρ, ο σημερινός πρόεδρος είναι παιχνιδάκι γι' αυτήν. Το πρόβλημα με τα ανίσχυρα άτομα, είναι ότι εάν τα στριμώξεις, συμπεριφέρονται σαν τις γάτες. Απρόβλεπτα και καταστροφικά. Και αυτό το απρόβλεπτο, κάνει την Ρωσία να προβληματίζεται.
Όπως στον Ριχάρδο του Σαίξπηρ, το καθεστός είναι καταδικασμένο. Η αποτυχία των πολιτικών του σπρόχνουν το καθεστώς προς την καταστροφή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς έχει αγωνιστεί σκληρά ενάντια στους εξεγερθέντες που αυτό δημιούργησε (ή εξώθησε στη δημιουργία). Αλλά η επιλογή της άκρατης βίας από την πρώτη μέρα της εξέγερσης, φέρνει πάντα την καταστροφή. Μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων ποτέ δεν ήταν επιθυμητή από το καθεστώς. Ο Άσαντ πίστευε, ότι οι δομές ασφαλείας του πατέρα του θα μπορούσαν να συντρίψουν την αντιπολίτευση. Αυτές οι δομές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Πρόβλεψη: Από το σημείο που το καθεστός δείχνει να μην αντεπιτίθεται είναι θέμα χρόνου η πτώση. Και αυτή η στρατιωτική "απροθυμία" φαίνεται από την αύξηση των δράσεων από αέρα και πυροβολικό.  
Θα μπορούσε το καθεστώς κάνει κάτι; Φαίνεται απίθανο. Θα μπορούσε να καταφύγει σε χημικά όπλα καθώς η ήττα πλησιάζει και αυξάνει την απόγνωση. Είναι ένα καθεστώς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες και δεν μιλάω μόνο για τον τελευταίο χρόνο, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα είναι μόνο για να πάρει μερικές ακόμη στον άλλο κόσμο, μαζί του.

Η πρόβλεψή μου; Συρρίκνωση υπό έλλεγχο, είτε περί της Δαμασκού είτε στις περιοχές του Αλαουιτών, μέσα από συνεχείς ελιγμούς.   Η ιδανική λύση για τον Άσσαντ, αν και όσο το καθυστερεί, και αυτή απομακρύνεται.
Δείτε ακόμη:
Η γυναίκα του δικτάτορα φορά louboutin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου