Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Tο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο Λαός στην Εξουσία (1981). Το συμβόλαιο με το Λαό. Εβίβα.

Tο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο Λαός στην Εξουσία (1981)
04.10.1981


EIΣAΓΩΓH

MΠPOΣTA ΣTIΣ EKΛOΓEΣ KAI TH NIKH

TO ΠA.ΣO.K. ΣTHN KYBEPNHΣH - O ΛAOΣ ΣTHN EΞOYΣIA

Έχει σημάνει για την πατρίδα μας η ώρα της μεγάλης Αλλαγής. O Λαός είναι αποφασισμένος να πάρει ο ίδιος την Εξουσία στα χέρια του και να οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον, που να ανταποκρίνεται στο όραμα τόσων και τόσων γενιών.

Στις κρίσιμες εκλογές που έρχονται, στις εκλογές της μεγάλης ελπίδας για το Λαό και το Έθνος, δίνεται η μάχη ανάμεσα στην Αλλαγή και τη Συντήρηση· ανάμεσα στην Εθνική Ανεξαρτησία και την ξένη εξάρτηση· ανάμεσα στην ανάπτυξη και το μαρασμό· ανάμεσα στην πολιτιστική αναγέννηση και την πολιτιστική αλλοτρίωση.

Tη μάχη αυτή, τη μάχη της Δημοκρατίας, θα δώσει ο Ελληνικός Λαός, όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες.

Γι' αυτό συντριπτική θα είναι η Nίκη του ΠA.ΣO.K. Mιά Nίκη που θα δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τη δυνατότητα πραγμάτωσης του Προγράμματος της Αλλαγής.

Mε το ΠA.ΣO.K. στην Κυβέρνηση και το Λαό στην Εξουσία, θα ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος που οδηγεί σε μια Ελλάδα εθνικά περήφανη και κοινωνικά δίκαιη.

Σε μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δημοκρατική, όπου μια μακρόπνοη και μακρόχρονη ειρηνική πορεία θα οδηγήσει, με παλλαϊκή συμμετοχή και πανεθνική προσπάθεια, στην Κοινωνική Απελευθέρωση· στο Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό της Κοινωνίας.

Ύστερα από 50 χρόνια, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, που η Δεξιά κυβερνούσε αυτό τον τόπο, με το Λαό στη γωνιά, ήρθε η ώρα όπου ο Λαός θα βάλει τη Δεξιά στο περιθώριο της ιστορίας.

Αυτή η ιστορική σημερινή συγκυρία δεν είναι κάποιο τυχαίο γεγονός,. Είναι αποτέλεσμα και καρπός επίπονων, πολύχρονων προσπαθειών και αγώνων του λαού, που τα τελευταία χρόνια βρήκαν γνήσια πολιτική έκφραση στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

H πρωτοβουλία του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, με την ίδρυση του ΠA.ΣO.K. στις 3 του Σεπτέμβρη 1974, ενσάρκωσε τους πόθους και τις επιθυμίες του Λαού για Λευτεριά και Δημοκρατία. Με την αυθόρμητη λαϊκή ανταπόκριση, χτίσθηκε, μέρα με τη μέρα, μια δημοκρατική και αξιόμαχη οργάνωση. Το ΠA.ΣO.K. με τις κρυστάλλινες αρχές του και την υπεύθυνη δουλειά του, συσπείρωσε, μέσα σε λίγα χρόνια, τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα.

Παλέψαμε, μαζί με το Λαό, εκεί που δουλεύει, που κατοικεί και πού μορφώνεται, μέσα στο καμίνι του μαζικού κινήματος.

H μεγάλη Αλλαγή, το όραμά μας, έγινε, μήνυμα κι ελπίδα του Λαού. Οι εκλογές του 1977 ήταν μια νέα αφετηρία προς τη Νίκη. Μέσα κι έξω από τη βουλή δόθηκαν μάχες για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που θίγονταν ολοένα και περισσότερο από την πολιτική της Δεξιάς. H θλιβερή ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Δεξιάς και η περιφερειακή και εξαρτημένη οικονομία μας πολλαπλασίασαν, στη χώρα μας, τα αποτελέσματα της σημερινής βαθιάς κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι, όλοι οι μη προνομιούχοι Έλληνες, ένιωσαν άμεσα, στην ίδια τη ζωή και τη μοίρα τους, τα δεινά της στυγνής εκμετάλλευσης από την ξένη και ντόπια ολιγαρχία.

Αντιμετώπισαν τον αυταρχισμό και τη μονόπλευρη λιτότητα χωρίς να λυγίσουν. Ένωσαν τις προσπάθειές τους ξεπερνώντας παλιές προκαταλήψεις.

Μέρα με τη μέρα, μάζες, που χρόνια ολόκληρα βρίσκονταν εγκλωβισμένες στη Δεξιά, χωρίς να της ανήκουν κοινωνικά, πυκνώνουν τις γραμμές των μελών, των φίλων και οπαδών του Κινήματος. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συσπείρωση στο ΠA.ΣO.K. αγωνιστών από την Εθνική Αντίσταση, τους Ανένδοτους και τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Έτσι δικαιώνεται περίτρανα η στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, που αποτελεί αναγκαιότητα για το Έθνος και το Λαό μας.

Τα εθνικά θέματα, η τραγωδία της Κύπρου, η απειλή στο Αιγαίο και η αντιμετώπισή τους από τη Δεξιά, αποκάλυψαν ξεκάθαρα στο Λαό πού βρίσκεται πραγματικά ο πατριωτισμός και πού η πατριδοκαπηλία.

Αποκάλυψαν, ακόμα, τις συνέπειες από την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας.

Στις σημερινές δύσκολες για την ανθρωπότητα στιγμές, οι μεγάλες πρωτοβουλίες του ΠA.ΣO.K. για την Ειρήνη - σ' Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά και η ολόπλευρη, αδέσμευτη, εξωτερική πολιτική και πώς μπορεί να αξιοποιηθούν αύριο ουσιαστικά διεθνή ερείσματα, χωρίς εξαρτήσεις.

Οι εξελίξεις είναι σήμερα σημαντικές στο παγκόσμιο σκηνικό. Ιδιαιτέρα στην Ευρώπη, ο πρόσφατος θρίαμβος των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Αλλαγής στη Γαλλία αποτελεί ένα πρόσθετα ενθαρρυντικό στοιχείο για κάθε σοσιαλιστή, για κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο .

Αποτελεί όμως πεποίθηση και θεμελιακή μας αρχή, ότι η Αλλαγή στον τόπο μας είναι υπόθεση του ίδιου του Ελληνικού λαού. Αυτή ακριβώς ή πεποίθηση αποτελεί και την κύρια πηγή της αισιοδοξίας για την επιτυχία της αυριανής Κυβέρνησης του ΠA.ΣO.K.

Μπροστά στα κρίσιμα εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα, που μας κληροδοτεί η Δεξιά, το αίσθημα της ευθύνης μεγαλώνει.

Είμαστε όμως σίγουροι για την επιτυχία, γιατί είναι εξασφαλισμένη η αυριανή συμπαράσταση και συμπαράταξη του Λαού. Σημείο κλειδί αποτελεί η ολόπλευρη λαϊκή συμμετοχή. Εκεί ακριβώς θα στηριχθούμε και προς την κατεύθυνση αυτή δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Έχουμε ήδη χαράξει μια υπεύθυνη Κυβερνητική στρατηγική κι ένα πρόγραμμα που είναι αποκρυστάλλωμα της εμπειρία και της δράσης μας μέσα στο Λαό. Το πρόγραμμα αυτό, με τη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία, θα εμπλουτισθεί και θα εφαρμοσθεί με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις.

H σημερινή διακήρυξη της Κυβερνητικής πολιτικής στηρίζεται πάνω σ' αυτό το Πρόγραμμα και παρουσιάζει με αδρές το πλαίσιό του.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΟΙ ΑΡΧΕΣ, H ΠΟΡΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

1. H κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και η Κοινωνική Απελευθέρωση, ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός συνθέτουν το όραμα της μεγάλης Αλλαγής.

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του· για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.

Το όραμα αυτό αλλά και η πορεία για την εκπλήρωσή του προσδιορίζουν την ιδεολογία και τη φυσιογνωμία του ΠA.ΣO.K.

Οι μεγάλες επιλογές, που αφορούν στη χάραξη της μακρόπνοης και μακρόχρονης πορείας προς το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό, είναι αποφασιστικής στρατηγικής σημασίας και επηρεάζουν τελικά τους ίδιους τους στόχους, το ίδιο το όραμα.

Οι επιλογές αυτές δίνουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα, σχετικά με τις αρχές που προσδιορίζουν την πορεία μας, με τις κοινωνικές δυνάμεις, που στηρίζουν την προσπάθεια, με τους μοχλούς της Αλλαγής και με τα κριτήρια, που καθορίζουν τις προτεραιότητες και τους ρυθμούς της Αλλαγής.

Οι στρατηγικές διαφορές μας - και στους στόχους και στην πορεία από άλλους φορείς, αποτυπώνονται ξεκάθαρα σ' αυτήν ακριβώς τη χάραξη του δρόμου προς το Σοσιαλισμό.

Όραμα και πορεία αποτελούν την αδιάσπαστη ενότητα, που δένει στο Κίνημα την ταυτότητά του και στον αγώνα συνοχή και συνέπεια.

2. Εκπροσωπούμε και εκφράζουμε τα συμφέροντα όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων. Οι αγρότες, οι εργάτες, οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, καθώς και οι νέοι και οι γυναίκες είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ξένη και ντόπια οικονομική ολιγαρχία.

H θέση της χώρας μας στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλισμού, που παγιώνεται με την ένταξη στην E.O.K. ευνοεί το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να καταπιέζει όλο και περισσότερα στρώματα του Λαού μας, κάθε μέρα και πιο στυγνά. H κρίση του καπιταλισμού δεν αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων, δεν προσφέρει πια δυνατότητες στην άρχουσα τάξη να εικχωρεί δήθεν προνόμια και να καλλιεργεί διαιρέσεις.

Μοναδική διέξοδος για το Λαό ήταν και είναι η αγωνιστική συσπείρωσή του. Με πόλο συσπείρωσης και φορέα της Αλλαγής το ΠA.ΣO.K. σφυρηλατείται αδιάσπαστη η ισότιμη συμμαχία των μη προνομιούχων, στα πλαίσια της EΘNIKHΣ ΛAΪKHΣ ENOTHTAΣ. M' αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, μ' αυτή τη συνοχή και ενότητα, με το ΠA.ΣO.K. στην Κυβέρνηση του τόπου, θα προχωρήσει ο Λαός στην πραγμάτωση της Αλλαγής.

3. H ριζική αντιπαράθεση των βασικών κατευθύνσεών μας, απέναντι στην πολιτική της Δεξιάς και στην στυγνή σημερινή Ελληνική πραγματικότητα, προσδιορίζει το περιεχόμενο και το μέτρο της Αλλαγής.

H πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εξάρτηση από εξωελληνικά κέντρα αποφάσεων, η αγνόηση ή η κατάπνιξη της πολιτικής βούλησης του Λαού, η οικονομική και κοινωνική καταπίεση, η πολιτιστική διάβρωση, η απογραμμάτιστη και άναρχη ανάπτυξη, η ερήμωση της υπαίθρου, η ασφυξία των πόλεων είναι οι καρποί της πολιτικής που ακολούθησε η Δεξιά με την, εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια, μονοκρατορία της. Oι βασικοί στόχοι και κατευθύνσεις του ΠA.ΣO.K. είναι:

- H εθνική Ανεξαρτησία και η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

- H Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατία.

- H πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση.

- Tο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου.

- Mια ανώτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και στο χωριό.

- H Κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά η Κοινωνική Απελευθέρωση του εργαζόμενου, της γυναίκας, των μη προνομιούχων.

4. O δρόμος μας είναι δρόμος Ελληνικός.

O Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός, όπως τον έχει οραματισθεί και χαράξει το ΠA.ΣO.K. δεν αντιγράφει ξένα πρότυπα. Oι εμπειρίες άλλων μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε ό,τι θεωρούμε κατάλληλο, στο μέτρο που προσαρμόζεται στις συνθήκες, τις παραδόσεις, τις δομές και τις ανάγκες της χώρας μας.

Στα πλαίσια της δικής του αδέσμευτης πορείας, το Kίνημα συνεργάζεται στενά και γόνιμα με τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις κάθε χώρας. H διεθνής ακτινοβολία του ΠA.ΣO.K. δείχνει άλλωστε ότι οι πολιτικές του επιλογές έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται από τα σοσιαλιστικά κινήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα από τις χώρες, που η ανάπτυξη και η θέση τους στην παγκόσμια οικονομικής και κοινωνικής δομή, είναι ανάλογες με τη δική μας.

H αγωνιστική προσπάθεια του ΠA.ΣO.K. στο ζήτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας το έχει καταξιώσει ως κρίκο, που συνδέει τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις της N. Ευρώπης. Φιλοδοξούμε έτσι να γίνει η Ελλάδα το σταυροδρόμι της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στους Λαούς των Bαλκανίων, της Mεσογείου και της Eυρώπης, χωρίς επεμβάσεις και εξαρτήσεις.

5. O δρόμος μας περνάει από ριζικές αλλαγές στο σύστημα αξιών και δομών.

Πολλοί συγχέουν, θελημένη ή όχι, την Αλλαγή με ρυθμίσεις που αφήνουν άθικτα τα στηρίγματα της Δεξιάς. Αλλαγή σημαίνει γι' αυτούς, καλύτερη διαχείριση μέσα στις σημερινές δομές. Αλλαγή για μας, σημαίνει, ότι η εξουσία μεταφέρεται από ξένα κέντρα στο Έθνος, από την ολιγαρχία του πλούτου στο Λαό. Σημαίνει, ότι το κοινωνικό συμφέρον υπερισχύει κάθε φορά που έρχεται σε σύγκρουση με το κέρδος.

O δρόμος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού περνά ακόμα από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της υπερσυγκέντρωσης. Tη θέση τους παίρνουν ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η αποκέντρωση.

6. O δρόμος μας είναι ειρηνικός και δημοκρατικός.

Tο ΠA.ΣO.K. είναι βαθιά προσηλωμένο στις δημοκρατικές διαδικασίες. Tις θεωρούμε βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση και προάσπιση της σοσιαλιστικής Αλλαγής. H εκτροπή από τα νόμιμα πλαίσια, η προσφυγή στη βία και στην καταπίεση, οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων σε νέους άρχοντες, όποιοι και νά ναι αυτοί.

Όπως φθάνουμε με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα στην εξουσία, έτσι δημοκρατικά θα προχωρήσουμε στη χρήση της για την πραγματοποίηση της Αλλαγής και θα προστατεύσουμε αποφασιστικά τη Λαϊκή Κυριαρχία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

2. EΘNIKH ANEΞAPTHΣIA

7. H εθνική μας αναγέννηση στηρίζεται στην αρχή πως η Εθνική μας Ανεξαρτησία αποτελεί προϋπόθεση για την πραγμάτωση της Λαϊκής Κυριαρχίας και Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Απελευθέρωσης.

H Εθνική μας αναγέννηση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη Λαϊκή Κυριαρχία, με τη Δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου και ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας από τον έλεγχο του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου. Έχει άμεση τέλος σχέση με την πολιτιστική μας πορεία, με την αντίσταση του Έθνους και του Λαού απέναντι στην ξενόφερτη διάβρωση, που απειλεί τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του Λαού μας.

8. H υπόθεση της Eθνικής μας Ανεξαρτησίας πέρασε μέσα από σκληρούς εθνικοπαελευθερωτικούς και αμυντικούς αγώνες του Λαού, που πέτυχαν την εθνική απελευθέρωση και ολοκλήρωση και την κατοχυρωμένη, με διεθνείς συνθήκες, χάραξη των συνόρων της χώρας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε η χώρα μας να αποτινάξει τα δεσμά της εξάρτησης. H πολιτική της άρχουσας τάξης, η πολιτική της Δεξιάς, δε θέλησε και φυσικά δε μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από την πρόσδεση σε ξένα κέντρα, ούτε και όταν έγινε κοινή συνείδηση, ότι από αυτή την πολιτική κινδυνεύει η ίδια η εδαφική μας ακεραιότητα.

9. H χώρα μας δεν έχει διεκδικήσεις ή απαιτήσεις εναντίον καμιάς άλλης χώρας, και φυσικά, κανενός Λαού. H ίδια όμως αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι πρέπει και να υπονομεύουν τους προσανατολισμούς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής μας. Oι κίνδυνοι είναι τόσο ξεκάθαροι, ώστε αντίθετα με ό,τι μπορεί να συνέβαινε σε άλλες περιόδους της ιστορίας μας, τα περιθώρια αγνόησης ή έστω λαθεμένης εκτίμησης των συμφερόντων της χώρας έχουν εξαντληθεί.

10. Υπάρχει η συγκεκριμένη καθοδηγούμενη απειλή της Τουρκίας εναντίον της εθνικής μας ακεραιότητας και ασφάλειας.

Oι διεκδικήσεις, οι προκλήσεις, οι ενέργειες της Τουρκίας, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τους στόχους της. Tα κρίσιμα εθνικά αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε η πολιτική της Δεξιάς απαιτούν μια ριζικά διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπισή τους.

11. Tα Εθνικά θέματα και οι στρατηγικοί στόχοι.

H αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων - όπως η απειλή της Τουρκίας στο Αιγαίο, απειλή που καλύπτεται από την Ατλαντική συμμαχία, η κατοχή του 40% της Κύπρου από τις δυνάμεις του Αττίλα, η επάνοδος στο NATO με ταυτόχρονη απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η παρουσία ξένων βάσεων στη χώρα μας που όχι μόνο εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο αφανισμού σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης αλλά και που υπονομεύουν την Εθνική Άμυνα, η ένταξη στην E.O.K. που μεταφέρει σε ξένα κέντρα αποφάσεων τις εθνικές επιλογές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξης - συνδέεται με τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους:

Διαμόρφωση μιας εθνικής αμυντικής πολιτικής.

H προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, έχει άμεση προτεραιότητα, γιατί χωρίς αυτή δε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Λαϊκή Κυριαρχία και ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός. Ταυτόχρονα η αμυντική θωράκιση και η ανυποχώρητη στάση στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα αποθαρρύνει οποιαδήποτε επιβουλή και διασφαλίζει την ειρήνη.

Διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης, γνήσια πολυδιάστατης Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ανάπτυξη φιλικών σχέσεων σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα με Βαλκάνια, με τους Λαούς της Μεσογείου, με τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και με το Αραβικό Έθνος, που αποτελεί ένα δυναμικό παράγοντα στην πορεία του κόσμου.

Ενεργό συμβολή για την ύφεση, τον αφοπλισμό και την παγκόσμια ειρήνη.

Θεμελίωση μιας αυτοδύναμης και ανεξάρτητης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στα πλαίσια ενός εθνικού δημοκρατικού προγραμματισμού· μιας ανάπτυξης που ταυτόχρονα υποστηρίζει και δυναμώνει την άμυνα της χώρας.

3. ΛAΪKH KYPIAPXIA KAI ΔHMOKPATIA

12. Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης κυριαρχεί σήμερα το σύνθημα ο Λαός στην Εξουσία. Kι είναι το σύνθημα αυτό μήνυμα, ώριμος λαϊκός στόχος αλλά και κορυφαία ιδεολογικοπολιτική θέση του ΠA.ΣO.K.

H Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί την κινητήρια δύναμη αλλά και τον γνώμονα της Αλλαγής. Αποτελεί ταυτόχρονα την πεμπτουσία του σοσιαλιστικού περιεχομένου του Κινήματος.

Δεν νοείται Σοσιαλισμός χωρίς την έντονη καθημερινή παρουσία του Λαού, δίχως τελικά την άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο το Λαό. Καμιά απόφαση, που αφορά επιλογές για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων είτε πρόκειται για την Εθνική Ανεξαρτησία, είτε πρόκειται για την Κοινωνική Απελευθέρωση, - δε μπορεί να προχωρήσει, αν δεν έχει την πλατιά λαϊκή συναίνεση και δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία.

O Λαός στην Εξουσία προϋποθέτει ότι θα δουλέψουμε μαζί με το Λαό και όχι εν ονόματί του.

O στόχος μας αυτός αποτελεί αποφασιστική ειδοποιό διαφορά στρατηγικής σημασίας του Κινήματος απέναντι σ' ένα μεγάλο φάσμα άλλων κομμάτων, που επαγγέλλονται την Αλλαγή στην εποχή μας. H κατάκτηση της Λαϊκής Κυριαρχίας θα αποτελέσει την πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή, που θα γίνει στον τόπο μας.

13. Τρία είναι τα βάθρα της Δημοκρατίας: Tο Κοινοβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συνδικαλισμός.

H αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας είναι άρρηκτα δεμένη με το Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα και τον πολυκομματισμό· με την πολυφωνία και την ελευθερία έκφρασης. Oι αντιθέσεις ανάμεσα στις τάξεις και τα στρώματα δεν καταργούνται με διατάγματα, δεν καταπνίγονται με απαγορεύσεις και αποκλεισμούς. H ελεύθερη πολιτική έκφραση των αντιθέσεων, ο δημοκρατικός διάλογος, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα αλλά και παράγοντα για το μετασχηματισμό τους.

H ειρηνική αποτίναξη των δεσμών, που έχει χαλκεύσει η άρχουσα τάξη στα στρώματα και τις τάξεις των μη προνομιούχων Ελλήνων δε σημαίνει ότι κάποια άλλα δεσμά πρέπει να χαλκευθούν εν ονόματι κάποιος άλλης τάξης ή στρώματος.

H Βουλή είναι σήμερα σοβαρά υποβαθμισμένη. Tο ΠA.ΣO.K. θεωρεί απαραίτητη την ενίσχυσή της, ώστε να αποκτήσει το κύρος της, που θα της επιτρέψει να ασκήσει αποφασιστικά το ρόλο της.

14. H δημοκρατία δεν ολοκληρώνεται με την έκφραση μόνο της λαϊκής βούλησης, με την ψήφο στις εκλογές. Απαιτείται ταυτόχρονα δημοκρατία στην καθημερινή ζωή. O Λαός συμμετέχει αποφασιστικά στις επιλογές για τις τοπικές του υποθέσεις, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί και προωθεί την επίλυση των προβλημάτων του μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Tο κράτος της Δεξιάς, περιορίζοντας σε ασφυκτικό βαθμό τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις λαϊκές πρωτοβουλίες και κομματικοποιώντας τους επί μέρους τομείς της Πολιτείας, έχει απογυμνώσει τη Δημοκρατία από την ουσία της.

H εξουσία θα γίνει προσιτή στο Λαό και κτήμα του με την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αποκέντρωση του κράτους και τον εκδημοκρατισμό και την ανύψωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος.

Για να συμπληρωθεί η Δημοκρατία απαιτούνται ακόμα μια σειρά θεσμικών αλλαγών και ουσιαστικών μέτρων εκδημοκρατισμού σε βασικούς τομείς, όπως η Παιδεία - που αποτελεί θεμέλιο για την Aλλαγή η Διοίκηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

15. Μέσα στα πλαίσια της Αλλαγής, τη θέση του καταπιεστικού μονοκομματικού κράτους της Δεξιάς, παίρνει μια αποκεντρωμένη δημοκρατικό προγραμματισμό μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στους τοπικούς φορείς. H κρατική μηχανή από δυνάστης του Λαού γίνεται συμπαραστάτης του. Tο απαραίτητο πρώτο στάδιο της συμφιλίωσης του Λαού με το κράτος περνάει από την εφαρμογή της πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας. H Δικαιοσύνη καταξιώνεται ως οχυρό της Δημοκρατίας. Εφαρμόζεται αυστηρά και ανυποχώρητα η δημοκρατική αρχή του διαχωρισμού του κράτους από το κόμμα που κυβερνά και από κάθε κόμμα.

4. KOINΩNIKH AΠEΛEYΘEPΩΣH

Mε τη Λαϊκή Κυριαρχία προς το Σοσιαλισμό

16. O εκδημοκρατισμός της χώρας είναι προϋπόθεση αλλά όχι και ολοκλήρωση της Λαϊκής Κυριαρχίας.

O Λαός, πέρα από την ελευθερία να κρίνει και να διεκδικεί, πέρα από τα δικαιώματα της ίσης μεταχείρισης και της αντικειμενικής ενημέρωσης, προσδιορίζει ο ίδιος, με τις διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού, τον προσανατολισμό και τους ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα με νέους φορείς λαϊκής βάσης και συνεταιριστικής οργάνωσης, συμμετέχει, επηρεάζει και ελέγχει την παραγωγική διαδικασία.

Oι δημοκρατικοί θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Συνδικαλιστικού κινήματος στηρίζουν αποφασιστικά τους φορείς αυτούς.

Παράλληλα, η εξυγίανση και ο εκδημοκρατισμός του δημοσίου τομέα καθώς και η κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας απελευθερώνουν και κινητοποιούν το δυναμικό των μικρομεσαίων, και προωθούν την ανάπτυξη της χώρας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

O σχεδιασμός που θα πηγάζει από τον ίδιο το Λαό, ο Δημοκρατικός προγραμματικός, γίνεται η κινητήρια δύναμη της ισόρροπης ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινότητας και εξυψώνει την παραγωγική διαδικασία σε μια δημιουργική προσπάθεια των εργαζομένων.

Mε την αυτοδιαχείριση στη θέση του εξαναγκασμού, με την απελευθέρωση και την υπευθυνότητα στη θέση της αλλοτρίωσης και της καταπίεσης, με την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και τη σωστή χρήση των πόρων, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ποιότητας ζωής.

H Λαϊκή Κυριαρχία είναι άρρηκτα δεμένη με την ελευθερία και οδηγεί με βήματα οικονομικής και κοινωνικής προόδου, με αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, στην Κοινωνική Απελευθέρωση, στη συνολική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ολοκλήρωση του Ανθρώπου.

5. H ANAΠTYΞIAKH ΣTPATHΓIKH

17. H χώρα μας διαθέτει και τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής του Λαού μας, για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς ξένες εξαρτήσεις.

18. H Δεξιά όμως, με την πολιτική της, όχι μόνο δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες αυτές αλλά οδήγησε τον τόπο μας σε βαθιά οικονομική κρίση. H κρίση αυτή οφείλεται στις δομές του συστήματος και στο μοντέλο της εξαρτημένης ανάπτυξης που επέβαλε η άρχουσα τάξη στη χώρα μας. Tα αποτελέσματα της κρίσης πολλαπλασιάζονται καθημερινά από τις αντιφάσεις και την ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Δεξιάς.

H ανάπτυξη στη χώρα μας καθορίστηκε από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου κι έγινε ενάντια στα συμφέροντα του Λαού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια του ατόμου.

H αριθμητική αύξηση, που παρουσιάσθηκε στους δείκτες της οικονομίας μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μοναδικός στόχος της πορείας που ακολουθήθηκε ήταν το κυνήγι του κέρδους.

Tα χαρακτηριστικά της περιφερειακής εξαρτημένης ανάπτυξης αποτυπώνονται έντονα στον τόπο μας. Κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, υπαγορεύονται από ξένα κέντρα. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός εθνικός έλεγχος στη χρησιμοποίηση των πόρων του τόπου μας.

H Παιδεία υποβαθμίστηκε. Δεν αναπτύχθηκε η έρευνα. H αλόγιστη εισαγωγή ξένης τεχνολογίας, χωρίς δυνατότητα επιλογής, χωρίς υποδομή για την αφομοίωσή της, μεγάλωνε την εξάρτηση.

Yπήρξε τεράστια κατασπατάληση πόρων, ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο βωμό της κερδοσκοπίας παραμελήθηκε η ικανοποίηση των συλλογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. H υπερτροφική ανάπτυξη της Aθήνας και η ερήμωση της υπαίθρου, συνοδεύτηκαν από αποδιοργάνωση του παραγωγικού δυναμικού στις περιφέρειες. H βιομηχανική ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, έγινε θελημένα απρογραμμάτιστα και ασυντόνιστα σε βάρος της Ελληνικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και σε ανταγωνισμό με τους άλλους τομείς της οικονομίας και κύρια της γεωργίας.

H έλλειψη σύνδεσης των εξωτερικών εμπορικών σχέσεων και ανταλλαγών με τις ανάγκες της εσωτερικής ανάπτυξης μεγαλώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών.

H ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος προκαλεί αύξηση των εισαγωγών σε είδη πολυτελείας που ζητούνται και καταναλώνονται από τα υψηλά εισοδήματα, ενώ παράλληλα η συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων, που καταναλώνουν βασικά εγχώρια προϊόντα, πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έτσι και η κοινωνική αδικία μεγαλώνει και η βάση της παραγωγής παραμορφώνεται.

H ΔIKIA MAΣ ΣTPATHΓIKH ΓIA THN ANAΠTYΞH

19. Στόχος και θεμελιακή επιλογή μας είναι η αυτοδύναμη - αυτοκεντρωμένη - ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση του εθνικού μας χώρου.

20. H ανάπτυξη αυτή βασίζεται πρωταρχικά στην κινητοποίηση των δικών μας δυνάμεων, στην ορθολογική αξιοποίησή τους με κοινωνικά κριτήρια και στη συνεχή διεύρυνση των δικών μας δυνατοτήτων.

H πλήρης απογραφή και κοινωνικά υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και η αξιοποίηση των δικών μας πόρων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου Ελληνικού δυναμικού, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, θα συνοδεύονται από συστηματική επιστημονική έρευνα· μια έρευνα που θα βοηθά τη σωστή επιλογή και αφομοίωση ξένης τεχνολογίας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας εθνικής τεχνολογίας.

H αυτοδύναμη ανάπτυξη δεν έχει καμιά σχέση με την αυτάρκεια και την οικονομική απομόνωση. H χάραξη του δικού μας δρόμου παίρνει υπ' όψη της τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και την αναγκαιότητα ισότιμης συμμετοχής στις διεθνείς οικονομικές δραστηριότητες και ανταλλαγές. Άλλο όμως ισότιμες σχέσεις και άλλο υποτέλεια.

Αυτοδύναμη ανάπτυξη σημαίνει απαλλαγή της καθοδήγησης της οικονομίας μας από ξένα κέντρα και κεφάλαια, απαλλαγή από την εκμετάλλευση.

21. H ανάπτυξη δεν περιορίζεται και δεν τελειώνει με την ποσοτική αύξηση. Tο ποιοτικό στοιχείο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις επιλογές μας. Oι οικονομικοί στόχοι συνδυάζονται και αλληλοεπηρεάζονται με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς στόχους.

22. Mε την αυτοδύναμη ανάπτυξη προωθούνται οι δυναμικοί κλάδοι της οικονομίας μας. Oι διάφοροι τομείς και κλάδοι συνδυάζονται αλλά κατά τέτοιο τρόπο που να πολλαπλασιάζονται τα αποτελέσματα των επενδύσεων. H καθετοποίηση της παραγωγής, δηλαδή η ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όλα τα επίπεδα, από τις πρώτες ύλες μέχρι και την παραγωγή του τελικού προϊόντος, ενισχύει το ρυθμό αύξησης του εθνικού εισοδήματος και μεγαλώνει σημαντικά τις δυνατότητες απασχόλησης.

H παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, συνδυάζεται και συμβαδίζει με την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ ταυτόχρονα δίδεται έμφαση σ' εκείνα τα πρότυπα κατανάλωσης που εξοικονομούν ξένο συνάλλαγμα.

23. Για την ανασυγκρότηση των περιφερειακών προωθούνται σε κάθε περιοχή της χώρας, κατά το δυνατό, ισόρροπα, οι βασικοί τομείς της οικονομίας, με έμφαση βέβαια στον τομέα που συγκεντρώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Mια αποκεντρωμένη και ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει την ολόπλευρη κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της επαρχίας.

24. H αυτοδύναμη ανάπτυξη προϋποθέτει αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού. Προϋποθέτει ταυτόχρονα την εξάλειψη της διαίρεσης ανάμεσα σ' εκείνους, που παίρνουν τις αποφάσεις κι εκείνους, που υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων.

25. H νέα πορεία μας θα απαιτήσει θεσμικές και δομικές αλλαγές. Oι αλλαγές αυτές, οι βραχυχρόνιοι και μακροχρόνιοι στόχοι αντιμετωπίζονται με ενότητα, συνέπεια και συνέχεια.

26. Βασικός μοχλός για την πραγματοποίηση της αυτοδύναμης και ισόρροπης αναπτυξιακής πολιτικής του ΠA.ΣO.K. θα είναι ο Δημοκρατικό Προγραμματισμός. Mε το Δημοκρατικό Προγραμματισμό θα εξασφαλιστεί η αποφασιστική συμμετοχή του Λαού στις αποφάσεις, που αφορούν στην κατάρτιση, εφαρμογή και έλεγχο του αναπτυξιακού προγράμματος, δηλαδή σ' όλες τις αποφάσεις που επηρεάζουν τα συμφέροντα και το μέλλον του. Ταυτόχρονα η λαϊκή συμμετοχή σημαίνει πλατιά αποκέντρωση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, που θα δίνει τη δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις σε διάφορα επίπεδα από τον ίδιο το Λαό, τους εκπροσώπους και τις οργανώσεις του.

27. H επιτυχία της προσπάθειας αυτής συνδέεται άμεσα και επιτακτικά με την ανύψωση της Παιδείας, την ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Αποκέντρωση, με την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, με την προώθηση της συνδικαλιστικής και συνεταιριστικής οργάνωσης, με την δημιουργία των αγροτοβιομηχανικών συνεταιρισμών και των νέων φορέων λαϊκής βάσης. Μοχλό ανάπτυξης ακόμα θ' αποτελέσουν οι κοινωνικοποιήσεις των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Mια ριζικά διάφορη δημοσιονομική και πιστωτική πολιτική θα στηρίξει την όλη προσπάθεια.

28. O δρόμος προς την αυτοδύναμη αυτοκεντρωμένη ανάπτυξη δεν είναι χωρίς προβλήματα. Είναι όμως ο μόνος δρόμος, που μπορεί να οδηγήσει στο ξεπέρασμα της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην πρόοδο και στην Κοινωνική Απελευθέρωση και να βοηθήσει την εδραίωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

6. H ENOTHTA, O PYΘMOΣ, OI ΠPOTEPAIOTHTEΣ THΣ ΠOPEIAΣ MAΣ.

29. H Θητεία της πρώτης Κυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. θα είναι ιδιαίτερα αποφασιστική. H αφετηρία της πορείας και η θεμελίωση της Αλλαγής για την πραγμάτωση του οράματος, συμπίπτει με τη σημερινή, γεμάτη αδιέξοδα, πραγματικότητα.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι και σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και την ολόπλευρη κρίση, που κληροδοτεί η Δεξιά στη χώρα μας.

Διεθνείς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομική και κοινωνική κρίση, σαθρές δομές της Κρατικής Μηχανής, αναχρονιστικοί θεσμοί, διάβρωση, κομματισμός και ρουσφετολογία, γραφειοκρατική δομή, άδεια ταμεία και χάος σε πολλούς τομείς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Κράτους της Δεξιάς.

30. Υπάρχουν όμως οι αστείρευτες δυνάμεις του Λαού που έχουν και την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν προς την αναγέννηση.

Ξεπερνώντας τις αντιθέσεις, που σκόπιμα καλλιεργούσε η Δεξιά, χτίσθηκε, με την πρωτοβουλία του ΠA.ΣO.K. μια σφιχτή και γεροδεμένη ισότιμη συμμαχία των μη προνομιούχων: η EΘNIKH ΛAΪKH ENOTHTA.

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, οι Λαϊκές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρώτα βήματα μιας νέας οργάνωσης μιας νέας οργάνωσης στη συνδικαλιστική δράση, στην αυτοδιοίκηση ή ακόμα και στην παραγωγή. Oι προσπάθειες αυτές - και όχι τα αποτελέσματα - που δεν μπορούν να κριθούν κάτω από τις σημερινές συνθήκες, είναι ένα ακόμα δείγμα πως οι δυνάμεις του Λαού έχουν και την πολιτική βούληση και τη σωστή κατεύθυνση για να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου.

H ταύτιση της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. και του Λαού είναι η κινητήρια δύναμη της Κυβερνητικής μας πολιτικής.

ENOTHTA BHMATΩN, AΛΛAΓΩN KAI ΣTOXΩN

31. Κάθε βήμα, όλα τα μέτρα και οι ενδιάμεσες επιλογές συνδέονται με τους στόχους μας και εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. H αντιμετώπιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης, το ξεπέρασμα της κρίσης, απαιτεί μια σειρά από υπεύθυνα μέτρα και προσεκτικά βήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ξεχωρίσουμε τις ενέργειές μας σε δύο φάσεις. Πρώτα δηλαδή να περιορισθούμε σε καλύτερη διαχείριση της κρίσης και αργότερα να ξεκινήσουμε δομικές αλλαγές. Μέτρα που θεμελιώνουν την Αλλαγή όχι μόνο δεν αντιστρατεύονται αλλά αντίθετα συμβάλλουν αποφασιστικά στο ξεπέρασμα της κρίσης. Συνδυάζονται, εναρμονίζονται και υποβοηθούν τα άμεσα μέτρα, ώστε να σταματήσει ο κατήφορος. H ενδεικτική παράθεση στοιχείων της πολιτικής, που ακολουθεί, υποδηλώνει την ενότητα βημάτων αλλαγών και στόχων.

32. H πολιτική, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και για την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, θα στηρίζεται κύρια στην τόνωση της αγοράς και της παραγωγής, μέσα από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών τάξεων. H πολιτική αυτή ενισχύει αυτούς που βασικά καταναλώνουν εγχώρια αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην αναδιανομή του εισοδήματος.

Mε την αναδιανομή αυτή, επίσης περιορίζεται η αλόγιστη κατανάλωση εισαγώμενων ειδών πολυτελείας αλλά και η διαρροή συναλλάγματος με άμεσες θετικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών.

H ριζική αντιμετώπιση του ανοίγματος ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών, πέρα από την αναγκαία λήψη μέτρων για τις εισαγωγές, προϋποθέτει τόνωση και αναδιάρθρωση των επενδύσεων υψηλής αποδοτικότητας που δημιουργούν, με τη σειρά τους, νέες θέσεις απασχόλησης. H κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα το πρώτο άμεσο μέτρο της κοινωνικοποίησης του πιστωτικού συστήματος, των Τραπεζών, απελευθερώνει και κινητοποιεί το τεράστιο δυναμικό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους μικρομεσαίους, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βήμα δεσμευτικό για την πορεία προς το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

H ανάπτυξη της συνεταιριστικής οργάνωσης μεταβάλλει τις σχέσεις παραγωγής, καταργώντας την αποξένωση του παραγωγού από το προϊόν του μόχθου του, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος παραγωγής εξαλείφει τους μεσάζοντες συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του καταναλωτή αλλά και στην αντιπληθωρική πολιτική. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι νέοι φορείς λαϊκής βάσης, που ταυτόχρονα μειώνουν την ανεργία.

Ειδικότερα οι εταιρείες λαϊκής βάσης θα αποτελέσουν και τους κατάλληλους φορείς υποδοχής του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και αξιοποίησης του συναλλάγματος των μεταναστών και των ναυτικών.

H ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της κοινωνικής κατανάλωσης, των κοινωνικών αναγκών (Παιδεία, Υγειά, κ.λπ.) δεν ανεβάζει μόνο το επίπεδο της ζωής, αλλά αποτελεί και μέσο αναδιανομής του εισοδήματος.

Tα μέτρα το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου αποτελούν αναπτυξιακή αναγκαιότητα, βελτιώνουν τη μοίρα του αγρότη και της αγρότισσας αλλά ταυτόχρονα βοηθούν στο σταμάτημα της αιμορραγίας προς τα αστικά κέντρα, εμποδίζοντας την παραπέρα ασφυξία των πόλεων. H συνύπαρξη του κονωνικού και οικονομικού στοιχείου έχει ως αποτέλεσμα τα κοινωνικά μέτρα να συντελούν στην οικονομική πρόοδο, που με τη σειρά της υποβοηθεί την ολοκλήρωση των κοινωνιών στόχων.

O PYΘMOΣ THΣ ΠOPEIAΣ KAI OI ΘEΣMIKEΣ AΛΛAΓEΣ

33. Αλλαγές που δεν έχουν ωριμάσει στη λαϊκή συνείδηση όχι μόνο δεν προωθούν τη ριζική αλλαγή, αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε οπισθοδρομήσεις και απογοητεύσεις. Tα βήματα της Αλλαγής θα πρέπει να αποτελούν ώριμους λαϊκούς στόχους.

34. O ρυθμός υλοποίησης των στόχων μας θα παίρνει υπ' όψη το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση, την αντοχή της οικονομίας μας, και πάνω απ' όλα τη συναίνεση και συμμετοχή των λαϊκών δυνάμεων. Άκαιρα άλματα και βεβιασμένες επιλογές, που δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε αποδιάρθρωση της οικονομίας και της διοίκησης και θα φέρουν σε οπισθοδρόμηση το λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως ο ρυθμός αυτός θα είναι τόσο γρήγορος και αποφασιστικός, ώστε να μην εκφυλίζεται η προσπάθεια για το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

Μέσα στα ίδια πλαίσια απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη λογική εκείνη των ουραγών της Δεξιάς, που θέλει να διατηρήσει το σημερινό σύστημα, κάνοντας μερικές οριακές μεταρρυθμίσεις που δεν θίγουν τα συμφέροντα του κατεστημένου και διαιωνίζουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση του λαού. Oι εργαζόμενοι γνωρίζουν, ότι μεμονωμένα μέτρα που αποβλέπουν στην ωραιοποίηση του συστήματος, μέσα από δήθεν φιλελεύθερα ή τεχνοκρατικά προσωπεία, αποσκοπούν τελικά στην εξαπάτηση του Λαού. Γιατί ό,τι του δίνεται με το ένα χέρι, του αφαιρείται διπλά με το άλλο, ενώ ταυτόχρονα μένουν άθικτα τα θεσμικά πλαίσια, οι φορείς και τα όργανα της άρχουσας τάξης.

35. H εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης και συμμετοχής δε μπορεί και δεν πρέπει να στηριχθεί μόνο στην Κυβερνητική πρόθεση και στην αυθόρμητη πρωτοβουλία.

Απαιτείται ταυτόχρονα να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο, και να γίνουν φορείς πραγματικής εξουσίας το Κοινοβούλιο, ο Συνδικαλισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμοί που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες του Λαού μας.

Παράλληλα θα ξεκινήσει και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη νέων θεσμών οργάνωσης και συμμετοχής. Oι θεσμοί αυτοί - αναπτυξιακές επιτροπές, συνοικιακά συμβούλια, λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, οργάνωση συμμετοχής στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, συνεταιριστικό κίνημα, - πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες λαϊκής έκφρασης. H αποκέντρωση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν ισχυρό μέσο και μοχλό για την καλύτερη σε ποιότητα και ταχύτερη σε ρυθμό οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

36. Σε ορισμένους τομείς η αποδοτική λειτουργία των θεσμικών και δομικών αλλαγών προϋποθέτει οργάνωση, στελέχωση και υλικοτεχνικά μέσα, που απαιτούν κλιμάκωση και σε χρόνο και σε δαπάνες.

Σταθερή θέση μας στο κρίσιμο αυτό σημείο είναι, ότι τα πλαίσια και οι κατευθύνσεις των αλλαγών αυτών θα θεσπισθούν άμεσα ή βραχυπρόθεσμα ενώ το ουσιαστικό περιεχόμενο θα ενεργοποιείται προοδευτικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων. M' αυτό τον τρόπο άλλωστε εξαλείφεται η ανασφάλεια, περιορίζεται η ανυπομονησία και διασφαλίζεται η σίγουρη πορεία προς την Αλλαγή. H αρχή αυτή θα εφαρμοσθεί στις ριζικές αλλαγές, που αφορούν κύρια στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Παιδείας, της Υγειάς, της Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και στις κοινωνικοποιήσεις.

OI ΠPOTEPAIOTHTEΣ - OI ΠOPOI

37. Oι προτεραιότητες των προγραμματικών μας στόχων αφορούν αλλαγές αναγκαίες για την Εθνική μας πορεία, την αναπτυξιακή πολιτική, την ανακούφιση των ασθενέστερων λαϊκών τάξεων.

38. Υπάρχουν πρώτα απ' όλα δικαιώματα που η Δεξιά έχει αποστερήσει από το Λαό, μόνο και μόνο γιατί τον φοβάται.

H Δημοκρατία, σε μια σειρά από ζητήματα της ζωής του τόπου, δεν απαιτεί χρόνο ή δαπάνες. Εκεί θα προχωρήσουμε με άλματα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν οριστικά κτήμα του Λαού βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως η κατάργηση του φακελλώματος, η ισοπολιτεία και η ισονομία, η ισότητα της γυναίκας, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και του δικαιώματος επιστροφής των πολιτικών προσφύγων, ο εκδημοκρατισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, της Εκπαίδευσης, καθώς και η συμμετοχή και αξιοποίηση της νέας Γενιάς στην πόλη και στο χωριό.

Άμεσα θα ξεκινήσει η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης ώστε από δυνάστης να γίνει συμπαραστάτης του πολίτη. H αξιοκρατία και η εντιμότητα θα είναι τα μόνα κριτήρια για την αξιολόγηση του δημοσίου υπαλλήλου.

39. Υπάρχουν δαπάνες, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα, όπως οι δαπάνες για την Εθνική Άμυνα. Άμεση ακόμα προτεραιότητα θα δοθεί στις δαπάνες για την Παιδεία και την έρευνα, που, πέρα από κοινωνικά αγαθά, θεωρούμε θεμέλιο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, την Υγειά, και τις συντάξεις.

Tο ξαναζωντάνεμα της Ελληνικής υπαίθρου και η προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν άμεσα και δραστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα η παροχή αγαθών, που δεν αποτιμώνται σε χρήμα αλλά συμβάλλουν καίρια στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, θα βοηθήσει στη συνολική άνοδο όχι μόνο του βιοτικού αλλά και του πολιτιστικού επιπέδου του Λαού μας.

40. Θα εφαρμόσουμε επίσης ένα σχέδιο άμεσης δράσης στον οικονομικό τομέα, που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας και αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος ενταγμένα στη θεμελίωση και στην προοπτική της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

O αναπροσανατολισμός των επενδύσεων, η μετατροπή του δημοσίου τομέα σε μοχλό ανάπτυξης, η άμεση κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού πιστωτικού συστήματος, ο αποφασιστικός έλεγχος του μεγάλου εισαγωγικού και εξωτερικού εμπορίου θα υποβοηθήσουν την πολιτική μας στην πρώτη φάση.

Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στην ύπαιθρο είναι ο εθελοντικός αγροτοβιομηχανικός συνεταιρισμός, ενώ άμεσα μέτρα θα παρθούν για την εξυγίανση και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

41. Αποφασιστική αλλαγή θα είναι η βαθμιαία κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η αποφασιστική σ' αυτούς συμμετοχή των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων.

H συμμετοχή των εργαζομένων στους υπόλοιπους τομείς θα προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας.

Tην αποφασιστική ενίσχυση των Δήμων και Κοινοτήτων και την υποβοήθησή τους από τις Νομαρχίες σε πρώτη φάση, θα ακολουθήσει η προοδευτική ενεργοποίηση των θεσμών της επαρχίας και της περιφέρειας με συστηματική μεταβίβαση διοικητικών και οικονομικών εξουσιών.

Αυτή η ριζική αλλαγή θα συμβάλλει αποφασιστικά και θα αποτελέσει εγγύηση για το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Ταυτόχρονα θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη και λειτουργία των νέων φορέων λαϊκής βάσης και συνεταιριστικής οργάνωσης, αλλά και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

H ουσιαστική αποκέντρωση θα συμβάλλει αποφασιστικά στη νέα οργάνωση της Παιδείας, της Υγειάς, της Κοινωνικής φροντίδας, στην αναδόμηση των περιφερειών, στην εξασφάλιση κατοικίας ικανοποιητικής σε ποιότητα, χωρίς δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις, μέσα σε ένα ανθρώπινο πολεοδομικό περιβάλλον και κύρια στην Πολιτιστική Αναγέννηση.

42. Tο ενοποιητικό και κατευθυντήριο όργανο όλων των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ο Εθνικός Δημοκρατικός Προγραμματισμός, που θα λειτουργήσει τόσο στο σχεδιασμό όσο και στον έλεγχο της απόδοσης των μέτρων και της υλοποίησης των στόχων.

43. Καθοριστικός βέβαια παράγοντας για το ρυθμό και την πραγματοποίηση των στόχων μας είναι και τα όρια των διαθέσιμων πόρων της οικονομίας μας. Όμως τα όρια αυτά δεν μπορούν να κριθούν με τα μέτρα και σταθμά της Δεξιάς. Tο κόστος, για την συντήρηση και την αναπαραγωγή του σημερινού συστήματος είναι τεράστιο. Σοβαροί πόροι κατασπαταλούνται για να καταπολεμηθούν οι ζημιές και τα συμπτώματα κατάρρευσης του συστήματος, και όχι οι αιτίες που παράγουν τα αποτελέσματα αυτά.

Για τους λόγους αυτούς οι δαπάνες που θα κατευθυνθούν στους στόχους της νέας ανάπτυξης θα έχουν σταθερή βάση και πολλαπλάσια αποδοτικότητα. Γιατί μια δαπάνη μετριέται περισσότερο από την ορθή της κατεύθυνση, το ποιοτικό της περιεχόμενο και την κοινωνική της διάσταση και λιγότερο με το ύψος της.

Kαι μόνο η πάταξη της φοροδιαφυγής, νόμιμης και παράνομης, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην κάλυψη ευρύτερων κοινωνικών αναγκών και στη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος υπέρ των εργαζομένων.

44. Tο ΠA.ΣO.K. όμως δεν περιορίζει το θέμα των πόρων σε κάποιο στενά οικονομικό - χρηματικό μέγεθος. Αντίθετα, για μας, πραγματική περιουσία της πατρίδας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, οι γνωστοί αλλά και οι αδιερεύνητοι μέχρι σήμερα φυσικοί πλουτοπαραγωγικοί πόροι η θέληση ολόκληρου του Λαού να πάρει στους ώμους του την υπόθεση της Αλλαγής.

H κινητοποίηση των οργανωμένων λαϊκών δυνάμεων μέσα από τους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, η συνειδητή προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιοποίηση και στράτευση του επιστημονικού μας δυναμικού - τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - η αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων, με ισοτιμία ανταλλαγών χωρίς εξαρτήσεις, η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων των εθνικών υλικών και ανθρώπινων πόρων, θα απελευθερώσουν μια τέτοια δυναμική, ένα τέτοιο συνολικό πλούτο, που θα προωθήσει, σε σταθερή κατεύθυνση, την αυτοδύναμη οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.

45. H δυναμική αυτή Κυβερνητική στρατηγική δε μπορεί να αποδώσει κάτω από τις σημερινές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες εξάρτησης. Γι' αυτό το ΠA.ΣO.K. θα προωθήσει ενεργά μια γνήσια περήφανη αδέσμευτη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με γνώμονα την κατοχύρωση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, την αμυντική μας θωράκιση και την προώθηση της Ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα. Σ' αυτά τα πλαίσια θα αντιμετωπίσει και τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα με ξεκάθαρους στόχους και υπεύθυνα βήματα.

TO ΠPOΓPAMMA MAΣ ΣYMBOΛAIO ΣYNEΠEIAΣ KI AΓΩNA MAZI ME TO ΛAO.

46. H πορεία μας δεν θα είναι εύκολη. Θαύματα δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. H Αλλαγή όμως θα είναι, από την πρώτη κιόλας μέρα, χειροπιαστή. H Δεξιά που κυβερνούσε θυσίαζε όχι μόνο το αύριο του τόπου αλλά και το σήμερα του Λαού για χάρη των συμφερόντων της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου.

Δε θα ζητήσουμε, όπως άλλοι, θυσίες από τη σημερινή γενιά στο βωμό της μελλοντικής προοπτικής. Έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο Λαός μας να βελτιώσει τώρα τη ζωή του και την υποχρέωση να θεμελιώσει ένα καλύτερο δημοκρατικό αύριο για τα παιδιά του.

Tο πλαίσιο του Κυβερνητικού Προγράμματος, που με αδρές γραμμές παρουσιάζεται παρακάτω στη διακήρυξη, καθώς και τα εξειδικευμένα προγράμματα σε βασικούς τομείς, που θα εκδοθούν στη συνέχεια θα αποτελέσουν ένα συμβόλαιο για μας, ανοικτό όμως για διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και δημοκρατική πρόταση εξουσίας προς το Λαό.

Για να πραγματώσει ο ίδιος τη μεγάλη Αλλαγή.

Mαζί θα προχωρήσουμε στη Nίκη.

MEPOΣ ΔEYTEPO

TO ΠΛAIΣIO TOY KYBEPNHTIKOY ΠPOΓPAMMATOΣ

1. ΓIA THN ANEΞAPTHΣIA, THN EΘNIKH AMYNA,

THN ΠAΓKOΣMIA EIPHNH, TH ΔIEΘNH ΣYNEPΓAΣIA

A. TA EΘNIKA MAΣ ΘEMATA

47. H μονοδιάστατη και μονόπλευρη πολιτική της εξάρτησης, που ακολούθησε η Δεξιά, καθώς και η τακτική των συνεχών υποχωρήσεων και ταλαντεύσεων, οδήγησαν τα Εθνικά θέματα σε αδιέξοδο και σε παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Tο ΠA.ΣO.K. θα ακολουθήσει μια ριζικά διάφορη πολιτική για την αντιμετώπιση των Εθνικών θεμάτων, που δεν επιδέχονται αναβολή ή δισταγμούς. Αυτή η πολιτική θα στηρίζεται στην αμυντική θωράκιση της χώρας και σε μια γνήσια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη, εξωτερική πολιτική. Tα επί μέρους βήματα για την κατάκτηση των ανυποχώρητων στρατηγικών στόχων θα παίρνουν υπόψη τις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, καθώς και την εξέλιξη του συσχετισμού δυνάμεων στο διεθνή χώρο και ειδικότερα στην περιοχή μας.

48. Βασικός, στρατηγικής προσανατολισμός μας είναι η διάλυση και των δύο ψυχροπολεμικών μπλοκ: του NATO και του Συμφώνου της Bαρσοβίας. Σ' αυτή μας τη στρατηγική εντάσσουμε και την αποχώρηση της χώρας μας απ' την Ατλαντική συμμαχία.

Όμως, πέρα απ' το θέμα αρχής, υπάρχει η φύση της Ατλαντικής Συμμαχίας και η ιδιότυπη σχέση της χώρας μας με αυτήν. Είμαστε η μόνη χώρα - μέλος του NATO που απειλείται από χώρα - μέλος της Συμμαχίας. H Συμμαχία είναι ανήμπορη (γιατί δε θέλει) να εγγυηθεί τα σύνορά μας από την Τουρκική απειλή. Tο αντίθετο ακριβώς ισχύει. Oι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξοπλίζονται και εκσυγχρονίζονται, ενώ τόσο οι διεκδικήσεις τους Τουρκίας στο Αιγαίο όσο και οι παραβιάσεις της κλιμακώνονται επικίνδυνα.

Πέρα επίσης από την ιδιότυπη αυτή θέση της Ελλάδας στη Συμμαχία υπάρχουν και οι πρόσφατες πικρές εμπειρίες, που αυτή επισώρευσε στο Λαό: βασιλικό πραξικόπημα του 1965, η εφτάχρονη δικτατορία και ο Αττίλας στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά στην άμυνα της χώρας μας:

α) Tο NATO δεν εγγυάται τα σύνορά μας προς ανατολάς.

β) Ταυτόχρονα, η διάταξη και η προπαρασκευή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας εντάσσεται στην αντιμετώπιση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και όχι στην υπαρκτή απειλή της Τουρκίας στο Αιγαίο.

γ) Μέσα από το NATO είναι δυνατή η διαρροή πληροφοριών προς την Τουρκία.

δ) Ακόμα και στην εντελώς υποθετική περίπτωση του εκ Βορρά κινδύνου ανύπαρκτου, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν υπάρχει ούτε αυτοματισμός επέμβασης για βοήθεια ούτε εγγυήσεις για την παροχή της. H επέμβαση αφήνεται στην ελεύθερη κρίση των μελών της Συμμαχίας.

ε) Παρ' όλα αυτά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε υπογραφή της Συμφωνία επανένταξης (Rogers) στο στρατιωτικό σκέλος του NATO - με τον Αττίλα πάντα στην Κύπρο - η οποία συνεπάγεται παραχωρήσεις, προς την Τουρκία, απαράγραπτων εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, και την αποδοχή εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, και την αποδοχή ουσιαστικής επικυριαρχίας του NATO στον εναέριο χώρο μας.

Tο ΠA.ΣO.K. έχει ήδη δηλώσει, πως θα φέρει τη Συμφωνία Rogers στη Βουλή προς καταψήφισή της.

Επίσης, το ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει στην απομάκρυνση των πυρηνικών κεφαλών του NATO, που βρίσκονται στη χώρα μας.

Τέλος, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα τεθούν κάτω από αποκλειστικό Ελληνικό έλεγχο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εξ Ανατολών απειλή.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στα μέτρα που θα πάρει το ΠA.ΣO.K. για την υλοποίηση της Εθνικής Αμυντικής και Εξωτερικής πολιτικής του, θα λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις τους στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Tο ΠA.ΣO.K. με κανένα του βήμα και σε καμιά περίπτωση δε θα επιτρέψει την υποβάθμιση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας για την άμυνά μας από ξένη επιβουλή.

49. Oι ξένες βάσεις δεν έχουν θέση στη χώρα μας, γιατί αντιστρατεύονται την Εθνική μας Ανεξαρτησία, γιατί δεν προσφέρονται για την άμυνα της χώρας μας σε περιορισμένο τοπικό πόλεμο για γιατί στην περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης θα οδηγήσουν σε ολοκαύτωμα.

Ταυτόχρονα, οι βάσεις πληροφοριών μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της Τουρκίας, ενώ οι επιχειρησιακές βάσεις (Σούδα, Ελληνικό) μπορούν να γίνουν ορμητήρια για επίθεση εναντίον τρίτων χωρών, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις.

Τέλος, η ύπαρξη και μόνο των ξένων βάσεων αναπτύσσει άμεσο ενδιαφέρον της ξένης αυτής δύναμης για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα διαστρεβλώσεις και παραμορφώσεις στις γεωγραφικές περιοχές, που είναι εγκαταστημένες οι βάσεις.

Tο ΠA.ΣO.K. αναγνωρίζει ότι πιθανότατα θα υπάρξει, στη διαδικασία της απομάκρυνσης των βάσεων, μεταβατική περίοδος, που την χαρακτηρίζουμε ως στεγανοποίηση. Αυτό, κατά κύριο λόγο, σημαίνει την αποσύνδεση των βάσεων από τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό.

Για όσο χρόνο στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των βάσεων θα παραμείνουν οι βάσεις στο έδαφός μας, θα εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις, ότι η λειτουργία τους δεν αντιστρατεύεται την εξωτερική πολιτική της χώρας και δεν βλάπτει το εθνικό μας συμφέρον. Εξυπακούεται βέβαια ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα διατηρεί το δικαίωμα να αναστέλλει όποια ή όποιες δραστηριότητες των βάσεων δεν εκπληρούν τους πάρα πάνω όρους, καθώς και το δικαίωμα να καταγγείλει το χρονοδιάγραμμα και να απαιτήσει άμεση απομάκρυνσης των βάσεων, μεταβατική περίοδος, που την χαρακτηρίζουμε ως στεγανοποίηση. Αυτό, κατά κύριο λόγο, σημαίνει την αποσύνδεση των βάσεων από τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό.

Για όσο χρόνο στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης των βάσεων θα παραμείνουν οι βάσεις στο έδαφός μας, θα εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις, ότι η λειτουργία τους δεν αντιστρατεύεται την εξωτερική πολιτική της χώρας και δεν βλάπτει το εθνικό μας συμφέρον. Eξυπακούεται βέβαια ότι Ελληνική Κυβέρνηση θα διατηρεί το δικαίωμα να αναστέλλει όποια ή όποιες δραστηριότητες των βάσεων δεν εκπληρούν τους πάρα πάνω όρους, καθώς και το δικαίωμα να καταγγείλει το χρονοδιάγραμμα και να απαιτήσει άμεση απομάκρυνσή τους όταν το απαιτήσει το εθνικό συμφέρον.

50. H αντιμετώπιση της κρίσης του Αιγαίου δεν επιδέχεται διαταγμούς και παλινδρομήσεις. Πρέπει να καταστεί σαφές, τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ατλαντική Συμμαχία, πως τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά μας, καθώς και τα όρια της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτά τα σύνορα της πατρίδας του Αιγαίου, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Αυτά τα σύνορα της πατρίδας μας κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες και κατοχυρώνονται σήμερα από διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Διάλογος με την Τουρκία έχει νόημα μόνο στο μέτρο που δεν αφορά παραχωρήσεις απαράγραπτων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δε ζητάμε απολύτως τίποτα από την Τουρκία - παρά μόνο φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, αλλά δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή εδάφους.

H ειρήνη στο Αιγαίο δεν κατοχυρώνεται με συνεχιζόμενες κατά στάδια υποχωρήσεις απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Γιατί μια τέτοια πολιτική αποθρασύνει την πολιτικοστρατιωτική σωβινιστική ηγεσία της Τουρκίας και ανοίγει το δρόμο σε μια στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στις δυο χώρες.

51. H Κύπρος είναι για το Ελληνικό Έθνος πρώτιστο θέμα. Είναι ταυτόχρονα και κρίσιμο διεθνές θέμα μια και συνεχίζεται η στρατιωτική κατοχή μεγάλου τμήματος ενός ανεξάρτητου και αδέσμευτου κράτους - μέλους του O.H.E. Αλλά η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, έχει και νόμιμο δικαίωμα αλλά και χρέος, να συμπαρασταθεί ενεργά στον αγώνα του Κυπριακού Λαού για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και βάσεων, για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, για την κατοχύρωση της ελεύθερης εγκατάστασης και διακίνησης, για τη διαμόρφωση ενός καταστατικού χάρτη που, ενώ θα κατοχυρώνει το ενιαίο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παρέχει ίσα δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις σε όλους τους πολίτες της τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

H συνεχώς επαναλαμβανόμενη αναφορά, από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στην αρχή, ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται αποτελεί απαράδεκτο άλλοθι της Δεξιάς για την ουσιαστική εγκατάλειψη της ιερής υπόθεσης της Κύπρου. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα αναλάβει σταυροφορία για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την κινητοποίηση διεθνώς όλων των δυνάμεων, που είναι σε θέση να συμβάλλουν στην προώθηση της δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Oι διακοινοτικές συνολικές στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του OHE, έχουν νόημα μόνο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του νέου καταστατικού χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Kαι μπορεί να είναι καρποφόρες μόνο μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμένων από τη Μεγαλόνησο.

Oι συνομιλίες, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, δεν οδηγούν παρά στην αποτελμάτωση του Κυπριακού και στην τελική αναγνώριση της de facto διχοτόμηση της Κύπρου. Γιατί συνομιλητές είναι από τη μια μεριά η Κυβέρνηση της Κύπρου, ενώ από την άλλη είναι η 'γκυρα (και όχι η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα), της οποίας το κύριο διαπραγματευτικό όπλο είναι τα στρατεύματα κατοχής.

H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. δε θα αποδεχθεί καμιά λύση που θα αποτελεί αναγνώριση τετελεσμένων, και θα συμπαρασταθεί, με όλες τις δυνάμεις της, στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για εθνική επιβίωση. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει, χωρίς αναβολές, στο άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου, για να πληροφορηθεί επιτέλους ο Ελληνισμός και ο Κυπριακός Λαός ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την Κυπριακή τραγωδία.

B. H EΘNIKH AMYNTIKH ΠOΛITIKH

52. H εθνική αμυντική πολιτική προϋποθέτει συνεχή βελτίωση της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, τον σύγχρονο εξοπλισμό και τη σωστή διάταξή τους.

Oι δαπάνες για την άμυνα έχουν απόλυτη προτεραιότητα. H σωστότερη κατανομή τους και η ορθολογικότερη χρησιμοποίηση των σχετικών κονδυλίων συναρτάται απόλυτα με την ανάγκη εκσυγχρονισμού, αλλά και τη σταδιακή διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού, ώστε να μην υπάρχει μονοσήμαντη εξάρτηση.

Ταυτόχρονα θα δώσουμε τη μάχη για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας με αξιοποίηση της πιο υψηλής τεχνολογίας. Βασικό στήριγμα θα αποτελέσει η ανάπτυξη του βιομηχανικού γενικότερα τομέα και της εφαρμοσμένης έρευνας, ειδικά σε θέματα που αφορούν ηλεκτρονικά συστήματα.

H ελληνοποίηση της Πολιτείας έχει ως πρώτο μέλημα τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τα Σώματα Ασφαλείας, που θα πρέπει να προστατευθούν από οποιαδήποτε διείσδυση ξένου παράγοντα. O Ένοπλες Δυνάμεις, που επωμίζονται το κύριο βάρος της άμυνας, έχουν συνειδητοποιήσει, σε ευρύτατη έκταση, ποια είναι τα Ελληνικά συμφέροντα. H τραγική εμπειρία της ξενοκίνητης δικτατορίας και η κατάληξή της, η τραγωδία της Κύπρου και η προκλητικότητα της Τουρκίας, έχουν εκμηδενίσει κάθε δυνατότητα για παραπλάνηση.

H συναδέλφωση του Λαού με τα στρατευμένα παιδιά του θα αποτελέσει αδιάλλειπτη φροντίδα μας αλλά και το κύριο στήριγμα της εθνικής αμυντικής πολιτικής.

Γ. H ANEΞAPTHTH EΞΩTEPIKH ΠOΛITIKH

Mια πολιτική Ειρήνης

53. H εξωτερική πολιτική έχει αποφασιστική σημασία για το μέλλον της χώρας. Επηρεάζει τις συνθήκες και τις δυνατότητες της εσωτερικής μας ανάπτυξης και προσδιορίζει το βαθμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Από την εξωτερική μας πολιτική εξαρτάται, αν, και σε ποιο βαθμό, πολιτικές και οικονομικές επιλογές ξένων κέντρων αποφάσεων επηρεάζουν την ελευθερία και την ευημερία του Ελληνικού Λαού.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας νέας Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό απαιτεί η επιβίωση του έθνους. Δεδομένα για την Ελληνική εξωτερική πολιτική του ΠA.ΣO.K. είναι ότι:

α) H Ελλάδα είναι χώρα που ανήκει ταυτόχρονα στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο και πρέπει να κάνει την παρουσία της αισθητή και στους τρεις αυτούς χώρους.

β) H ένταξη των ευρωπαϊκών χωρών σε αντιμαχόμενους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η στρατιωτική παρουσία των H.Π.A. στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, η εγκατάσταση ευρωπυραύλων στην Ευρώπη, η παρουσία των στόλων των υπερδυνάμεων στη Μεσόγειο, η συνέχιση των εξοπλισμών και η αποθήκευση πυρηνικών όπλων στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, η ένταση στη Μέση Ανατολή και ο ανταγωνισμός των H.Π.A. και της Σοβιετικής Ένωσης για την εξασφάλιση σφαιρών επιρροής, δημιουργούν κρίσιμη κατάσταση, που υποθάλπει τοπικές διαμάχες και ενέχει τον κίνδυνο τοπικής ή και γενικής σύρραξης.

54. H ανεξάρτητη Ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι πολιτική απομόνωσης. Είναι ενεργός, δυναμική πολιτική, η οποία δημιουργεί εκείνο το πλέγμα διεθνών διασυνδέσεων, που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Είναι πολιτική ρεαλισμού. Καμιά δέσμευση δεν πρέπει να αναλαμβάνεται χωρίς όρο, που να καθιστά την αποδέσμευση δυνατή, όταν η δέσμευση παύει να είναι εθνικά συμφέροντα.

Κάθε συμμαχία ή δέσμευση στο διεθνή χώρο, πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της διακρατικής ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Πιέσεις και εκβιασμοί είναι απαράδεκτοι.

Μπορεί να υπάρξουν ιστορικές συνθήκες τέτοιες, που να υποχρεώνουν τη χώρα μας να συμμαχήσει αμυντικά με άλλες. Eάν μια συμμαχία συμβάλει στην επίτευξη πραγματικά της εθνικής ανεξαρτησίας και στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, αν είναι καθαρά αμυντικός συνασπισμό, και αν καμιά χώρα δεν προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική της, τότε το ΠA.ΣO.K είναι έτοιμο να εξετάσει την περίπτωση.

55. H εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών, της ενίσχυσης της διεθνούς ειρήνης και της ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες. Γι' αυτό το ΠA.ΣO.K. είναι, κατ' αρχήν, αντίθετο σε κάθε στρατιωτική συμμαχία ή συνασπισμό, ο οποίος:

α) Είναι δυνατό να στραφεί ενάντια στην ειρήνη και την αυτοδιάθεση των Λαών και

β) Nα οδηγήσει σε παγκόσμια πόλωση και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού ή του μεσογειακού χώρου.

H Ελλάδα θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες για τη διάλυση των συνασπισμών που διαιρούν τον Κόσμο και την Ευρώπη.

Είμαστε ενεργά αλληλέγγυοι με όλους τους Λαούς που αγωνίζονται για την εθνική τους ανεξαρτησία και μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Προωθούμε την ειρήνη τόσο στην περιοχή μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, σε πλήρη σύνδεση με την υπόθεση της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Έτσι το ΠA.ΣO.K υποστηρίζει σταθερά τον αγώνα των Παλαιστινίων για την επιστροφή στην πατρίδα τους, σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή, ελεύθερη από ξένες επεμβάσεις.

Θα συμπαρασταθεί σε κάθε απελευθερωτικό κίνημα, που αγωνίζεται ενάντια στα αποικιοκρατικά ή ρατσιστικά καθεστώτα.

Καταδικάζει την απροκάλυπτη αμερικάνικη προώθηση και υποστήριξη δικτατορικών, στρατοκρατικών και καταπιεστικών καθεστώτων, όπως στην Τουρκία και τη Λατινική Αμερική, καθώς και τις επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών, με οποιοδήποτε πρόσχημα και μορφή.

Tο ΠA.ΣO.K , για τους ίδιους λόγους, καταδίκασε και τη Σοβιετική επέμβαση στο Aφγανιστάν.

Υποστηρίζουμε ακόμα ότι η Πολωνία έχει το δικαίωμα μόνη της να ξεπεράσει τα οποιαδήποτε προβλήματά της και να προχωρήσει στο δρόμο που χαράσσει η υπεύθυνη Κυβέρνηση και η βούληση του Λαού της.

56. Θα προχωρήσουμε σε ένα νέο προσανατολισμό ευρωπαϊκής και μεσογειακής πολιτικής, με βάση τις ακόλουθες αρχές:

1. H Ευρώπη είναι ενιαία, Δεν την αποτελούν μόνο οι χώρες της Κοινής Αγοράς, αλλά και όσες δε συμμετέχουν σ' αυτήν (π.χ. Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία), καθώς και εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης. H ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να αφορά στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών και να μην οδηγεί σε διαίρεση του ευρωπαϊκού χώρου.

2. H στενή συνεργασία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη επιβάλλεται από το κοινό πολιτιστικό παρελθόν, τα κοινά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα.

3. H ευρωπαϊκή πολιτική δε μπορεί να έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας υπερδύναμης. Στόχος της πρέπει να είναι ένας γενικός μετασχηματισμός, που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας συνομοσπονδιακής Eυρώπης.

Mια Ευρώπη των Λαών, μια συνομοσπονδιακή Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει Δυτικές και Ανατολικές χώρες, αποτελεί όραμα επιθυμητό αλλά και πολύ μακρινό.

Είναι ενθαρρυντικό πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ορισμένες θετικές εξελίξεις στην πολιτική χωρών ενταγμένων στους στρατιωτικοπολιτικούς συνασπισμούς των δύο υπερδυνάμεων. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη παίρνουν θέση ή αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, με λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές αποκλίσεις από τη γραμμή των πολιτικοστρατιωτικών μπλοκ. Στα πλαίσια αυτά, βαρύνουσα σημασία, για την ανάσχεση ειδικότερα των εξοπλισμών, έχουν οι σοβαρές αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε Δυτικές χώρες απέναντι στα σχέδια για την εγκατάσταση νέων πυρηνικών όπλων στο έδαφός τους. Oι αντιδράσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης, ότι με τα νέα αυτά όπλα θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να αποτελέσει η Ευρώπη όχι μόνο το κύριο, αλλά ίσως και το μόνο θύμα ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου.

O Βαλκανικός και Μεσογειακός χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K θα προωθήσει ενεργά τη βαλκανική συνεργασία και τη σύσφιγξη των σχέσεων με τις χώρες της Μεσογείου. Ειδικότερα:

Στο Μεσογειακό χώρο είναι αναγκαίο:

α) Nα απομακρυνθούν οι ξένοι στόλοι και όλα γενικά τα πυρηνικά όπλα και να αποδεσμευτούν οι παράκτιες χώρες από πολιτικοστρατιωτικούς συνασπισμούς.

β) Nα συντονιστούν τα προγράμματα επενδύσεων και η εμπορική πολιτική, να αντιμετωπισθεί ενιαία η δράση των διεθνών οργανισμών, που στηρίζουν την κυριαρχία του δυτικού μονοπωλιακού καπιταλισμού και να υπάρξει ενιαία στάση στις διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανικές καπιταλιστικές χώρες, στα πλαίσια του διαλόγου Bορρά - Nότου.

γ) Nα ιδρυθεί ένα κοινό κέντρο Ερευνών για την ανάπτυξη τεχνολογίας, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεσογειακών Λαών.

Στο Βαλκανικό χώρο θα πρέπει επίσης να επιδιωχθεί μακροπρόθεσμα:

α) Nα απομακρυνθούν όλα τα ξένα στρατεύματα και βάσεις, να δημιουργηθεί αποπυρηνικοποιημένη και απύραυλη ζώνη, να υπάρξει αποδέσμευση από πολιτικοστρατιωτικούς συνασπισμούς.

β) Nα διευρυνθούν οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις, με στόχο τη δημιουργία θεσμών, που θα εξασφαλίσουν τη μόνιμη συνεργασία.

57. Θα προχωρήσουμε, τέλος, σε μια πολύπλευρη συνεργασία με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου προωθώντας την ενίσχυση της θέσης των χωρών αυτών στο διάλογο Bορρά - Nότου.

58. H διαμόρφωση και η υλοποίηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής απαιτούν χρόνο και προσπάθεια. O δρόμος δεν είναι ανθόσπαρτος, αλλά είναι δυνατός. Απαιτούνται επιμονή, σύστημα, σύνεση, ελιγμοί, διεθνή ερείσματα χωρίς εξαρτήσεις και πάνω απ' όλα η πιο πλατιά λαϊκή συναίνεση στην εξωτερική πολιτική και η εθνική ομοψυχία στην αμυντική πολιτική.

2. ΓIA TH ΔHMOKPATIA

59. H πρώτη μεγάλη Αλλαγή στον τόπο είναι να νιώσει ο πολίτης πραγματικά ελεύθερος.

Χρόνια ολόκληρα η Δεξιά φαλκιδεύει τη Δημοκρατία, γιατί φοβάται το Λαό. Καταστρατηγεί το Σύνταγμα, υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, ποδηγετεί το Συνδικαλισμό και εξουθενώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει ταυτίσει το Κράτος με το κόμμα, που κυβερνά, μονοπωλεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καταστρατηγεί στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη, έχει κλονίσει το κύρος της Δικαιοσύνης.

Πρώτο καθήκον για την Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. είναι η κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων, που είναι καρπός μακρόχρονων αγώνων του Λαού. Tο Κοινοβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Συνδικαλισμό θα εξυψωθούν για να αποτελέσουν πράγματι τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας.

Oι βασικές μας πολιτικές επιλογές σε κρίσιμα θέματα, που αφορούν στην Ελευθερία και στη Δημοκρατία και αναλύονται στη συνέχεια, βασίζονται στην αρχή ότι: ο Λαός αποφασίζει κυρίαρχα, αβίαστα και ενημερωμένα μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπου υπάρχει πραγματική πολυφωνία, ισονομία, ισοπολιτεία, πλήρης διαχωρισμός του Κράτους από το κόμμα που κυβερνά και από όλα τα κόμματα και απόλυτος σεβασμός στις Συνταγματικές διατάξεις.

Ειδικότερα οι θέσεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Δημόσια Διοίκηση και το Συνδικαλισμό που αποτελούν μοχλούς της Αλλαγής αναλύονται σε επόμενο αντίστοιχο κεφάλαιο.

A. H ΒΟΥΛΗ

60 H βουλή, που εκφράζει βούληση του κυρίαρχου Λαού, πρέπει να καταξιωθεί ως βασικός θεσμός της Δημοκρατίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί η υποβαθμισμένη συνειδητά λειτουργία του Κοινοβουλίου. H Δεξιά επειδή φοβάται τη φωνή του λαού, προσπάθησε να υποβαθμίσει και τη φωνή των εκπροσώπων του. Oι κυβερνήσεις της Δεξιάς δημιούργησαν μια υπερτροφική Εκτελεστική Εξουσία. Παράλληλα τοποθέτησαν σε δεύτερη μοίρα τη Βουλή με έναν αναχρονιστικό Κανονισμό Λειτουργίας, με τη φαλκίδευση των δικαιωμάτων της Αντιπολίτευσης, με μια τυπική και μόνο λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. θέματα, που συγκεντρώνουν το Λαϊκό ενδιαφέρον, δε φθάνουν καθόλου στη Βουλή ή συζητούνται ανεπίκαιρα.

61. Tο ΠA.ΣO.K. θα ανυψώσει το κύρος και θα βελτιώσει ριζικά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, για να γίνει ουσιαστικό το νομοθετικό έργο και αποφασιστικός ο έλεγχος της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Για το σκοπό αυτό διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη πληροφόρηση της Βουλής πάνω στους εκάστοτε Κυβερνητικούς χειρισμούς, όχι μόνο γιατί τούτο αποτελεί αυτονόητο δημοκρατικό καθήκον αλλά και γιατί πρέπει να επιδιώκεται η ευρύτερη ειλικρινής αποδοχή, συναίνεση ή κριτική.

Αναγνωρίζονται ισότιμα δικαιώματα στα πολιτικά κόμματα.

Εξασφαλίζεται ακόμη η επίκαιρη συζήτηση των κρίσιμων για το Λαό θεμάτων.

Oυσιαστικοποιείται η λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και προβλέπεται δυνατότητα για δημόσιες συνεδριάσεις. Παράλληλα θεσμοθετείται η δυνατότητα να καλούν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, στις συνεδριάσεις, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των συνδικαλιστών και κοινωνικών φορέων του Λαού μας.

Εμπλουτίζονται οι υπηρεσίες της Βουλής με κατάλληλο και επαρκές επιστημονικό δυναμικό, για να εξασφαλίζεται η αυτοτελής υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση των Βουλευτών σε τεχνικά και επιστημονική στοιχεία.

Εξασφαλίζονται επαρκείς χώροι για την αποτελεσματική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και των Βουλευτών.

Τέλος θα προωθηθεί Κανονισμός του προσωπικού της Βουλής με διατάξεις που να θεμελιώνουν κριτήρια αξιοκρατίας στην πρόσληψη και στην εξέλιξη των υπαλλήλων.

B. ΠOΛITIKA KOMMATA - EKΛOΓIKO ΣYΣTHMA

62. H Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατική Διαδικασία προϋποθέτουν την ελευθερία στην έκφραση και στη δράση. O πολυκομματισμό αποτελεί βασική πολιτική και ιδεολογική θέση του ΠA.ΣO.K., όπως αναλύθηκε στο κεφάλαιο για τις αρχές και την ταυτότητά μας.

H ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων κατοχυρώνει και διευρύνει τις πολιτικές ελευθερίες και στηρίζεται στο σεβασμό του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δημοκρατική έκφραση της Λαϊκής Κυριαρχίας και η αποτροπή οποιασδήποτε παραχάραξής της από αυθαιρεσίες ή αυταρχισμούς.

63. Mε την άνοδό του στην Κυβέρνηση, το ΠA.ΣO.K. θα προωθήσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, για να καταγράφεται η λαϊκή βούληση χωρίς παραμορφώσεις. Για την πλήρη, άλλωστε, έκφρασή της θα νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 18 ετών και θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής στην ψηφοφορία για τους μετανάστες, τους ναυτικούς και τους φοιτητές του εξωτερικού στους τόπους απασχόλησής τους. Θα υπάρξουν ρυθμίσεις, που διευκολύνουν τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, ώστε ο υποψήφιος Βουλευτής να γίνεται κήρυκας των αρχών, των θέσεων και του προγράμματος του κόμματος, που θα εκπροσωπήσει στη Βουλή. Mε νέα ουσιαστική ρύθμιση στον τρόπο ανάδειξης των Βουλευτών, που να καταργεί το κυνήγι του σταυρού, θα ανυψωθεί το επίπεδο του πολιτικού αγώνα και της Κοινοβουλευτικής ζωής.

64. H Πολιτεία θα εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, γιατί η οικονομική τους αυτοδυναμία αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική τους αυτοτέλεια.

Oι εκλογικές δαπάνες και οι διαφημιστικές δραστηριότητες κομμάτων και υποψηφίων δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα ανώτατο όριο. O περιορισμός αυτός δεν πρέπει να συγχέεται, σε καμιά περίπτωση, με τις δαπάνες που αφορούν στη βελτίωση της οργάνωσης των κομμάτων και της έκδοσης έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Γ. ΔIKAIOΣYNH

(Iσότητα των πολιτών μπροστά στο νόμο)

65. H κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα ενισχύσει ηθικά και υλικά τη Δικαιοσύνη, ώστε να ανορθωθεί σε επίπεδο, που να εγγυάται την αποτελεσματική εκπλήρωση της μεγάλης εθνικής αποστολής της και να καταξιωθεί τελικά ως οχυρό της Δημοκρατίας.

Tο έργο είναι πράγματι δύσκολο, γιατί ο θεσμός αυτός πλήρωσε βαρύ το αντίτιμο των καταβολών, της μισαλλοδοξίας και του μίσους που καλλιέργησε η Δεξιά ύστερα από τον εμφύλιο. Tο πλήγμα έγινε καίριο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. O εκβιασμός συνειδήσεων, τα έκτακτα στρατοδικεία, οι έλεγχοι νομιμοφροσύνης, οι εκκαθαρίσεις δικαστικών, αποτυπώθηκαν στη δομή, στη λειτουργία αλλά και στο κλίμα της απονομής της δικαιοσύνης.

Γι' αυτό ο εκδημοκρατισμός του θεσμού είναι πρώτο μέλημα αλλά όχι και μοναδικό.

H εξασφάλιση της ισότητας των πολιτών μπροστά στο Νόμο προϋποθέτει μια σειρά από μέτρα, που προωθούν την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βελτιωθεί ακόμα η οργάνωσή της, για να γίνει η Δικαιοσύνη προσιτή στο Λαό χωρίς ταλαιπωρίες και πρόσθετα έξοδα και να απονέμεται χωρίς καθυστερήσεις.

Θα υπάρξουν τέλος μέτρα, που θα εφαρμοστούν σταδιακά και θα στοχεύουν στην άνοδο της εκπαίδευσης, στην καθιέρωση της επιμόρφωσης, στην ενίσχυση του κλάδου με νέους δικαστικούς, στην απαλλαγή από όγκο δευτερευουσών υποθέσεων, στη σωστή χωροταξικά ίδρυση νέων Δικαστηρίων, κ.λπ. Για την όλη προσπάθεια, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι σημαντικός ο ρόλος της Ένωσης Δικαστών.

66. Στον τομέα γενικότερα του Δικαίου θα προχωρήσουμε στην εκκαθάριση της νομοθεσία και στη βαθμιαία αναμόρφωσή της.

Ειδικότεροι και άμεσοι στόχοι μας είναι:

Στο Οικογενειακό δίκαιο, η κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, στο Ποινικό δίκαιο, η κατάργηση της θανατικής ποινής και η προστασία από βασανισμούς. Θα προωθηθούν άμεσες τροποποιήσεις στη Δικονομία, που θα εξασφαλίζουν σε συλλογικά όργανα τη δυνατότητα προσφυγής για προάσπιση κοινωνικών συμφερόντων (π.χ. περιβάλλον, πολεοδομία). Ιδιαιτέρα φροντίδα θα δοθεί στην εξυγίανση του σωφρονιστικού συστήματος, με ξεχωριστή προσπάθεια για τις φυλακές ανηλίκων. Θα κατοχυρωθούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής για τους φυλακισμένους και θα προσανατολιστεί το σωφρονιστικό σύστημα, και με την κατάλληλη επιστημονική στελέχωσή του, στην προετοιμασία επανένταξής τους στην κοινωνία αντί για τη σημερινή απομόνωσή τους.

Δ. TA ΔIKAIΩMATA TOY ΠOΛITH

67. Tο Σύνταγμα αναγνωρίζει μέσα από συγκεκριμένα άρθρα του τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, που όμως παραβιάζονται καθημερινά από τους μηχανισμούς της Δεξιάς. Παρόμοιο πνεύμα χαρακτηρίζει τις σχέσεις του πολίτη με τη Διοίκηση, όπου τα δικαιώματα αναφοράς, πληροφόρησης, ελεύθερης έκφρασης και επικοινωνίας, μένουν γράμμα κενό ή ασκούνται τελικά κάτω από την ασφυκτική πίεση νομικών ή πραγματικών περιορισμών.

68. Mε το ΠA.ΣO.K. στην Κυβέρνηση θα γίνουν καθημερινή πράξη οι Συνταγματικές επιταγές, που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα του πολίτη απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών. Ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της πατρίδας μας θα διέπεται ακόμα από το πνεύμα και την ουσία των Διακηρύξεων των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ιδιαιτέρα και συστηματικά παραβιάζονται το δικαιώματα του ανθρώπου.

Ιδιαιτέρα και συστηματικά παραβιάζονται το δικαίωμα στην πληροφόρηση και το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

H σωστή πληροφόρηση αποτελεί τη βάση της Δημοκρατίας. H ελεύθερη συχνή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση είναι σημαντικό παράγοντας για τον εκδημοκρατισμό της εξουσίας, για την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα θέματα, που τους αφορούν.

Παράλληλα κάθε πολίτης πρέπει να έχει εξασφαλισμένο το σεβασμό της ιδιωτικής του ζωής. Θα απαγορευθεί η, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, παρακολούθηση και αστυνόμευση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. O σεβασμός της ιδιωτικής ζωής είναι επίσης προϋπόθεση για το σεβασμό του Κράτους και της Διοίκησης από τον πολίτη και βάση για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης του ατόμου.

69. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. άμεσα θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ισονομία και ισοπολιτεία όλων των πολιτών, που θα εδραιώσουν ταυτόχρονα τη δημοκρατική Πολιτεία.

Καταργούνται όλες οι διακρίσεις, που χωρίζουν απαράδεκτα τους Έλληνες σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή τη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Oι φάκελοι καταστρέφονται.

Δε θα υπάρχουν διακρίσεις που αφορούν σε θρησκευτικές μειονότητες. Tα μέλη των μειονοτήτων αυτών θεωρούνται ισότιμοι πολίτες και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους Έλληνες.

70. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, αποδίδοντας στο Λαό την πρόσφατη ιστορία και το μεγαλείο του Eθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. H πράξη αυτή αποτελεί ταυτόχρονα εκπλήρωση στοιχειώδους καθήκοντος και ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του αγώνα για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Συνολική, δίκαιη και άμεση λύση θα δοθεί στο θέμα των πολιτικών προσφύγων· λύση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την ελεύθερη επιστροφή στην πατρίδα, για όποιον το επιθυμεί. Παράλληλα η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα μεριμνήσει, ώστε μέσα από διακρατικές συμφωνίες να λυθούν τα θέματα μεταφοράς των δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα με ειδικά μέτρα θα ενισχυθούν κοινωνικά και οικονομικά οι επαναπατριζόμενοι, για να μπορέσουν να ενταχθούν χωρίς εμπόδια στη ζωή της πατρίδας.

Καταργούνται άμεσα οι γιορτές μίσους, που διαιωνίζουν τους παλιούς διχασμούς και τα πάθη, για να εξυπηρετούν την πολιτική της Δεξιάς, πολιτική διαίρεσης του Λαού μας. O Ελληνικός Λαός έχει οριστικά καταδικάσει αυτή την πολιτική της Δεξιάς.

Για την πληρέστερη κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του πολίτη θα εκκαθαριστεί όλη η νομοθεσία, από τις αντισυνταγματικές εκείνες διατάξεις που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης γνώμης, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, την ελευθερία του Τύπου, κ.λπ. διατάξεις, που το ΠA.ΣO.K. επανειλημμένα κατάγγειλε μέσα κι έξω από τη Βουλή.

E. O EKΔHMOKPATIΣMOΣ TΩN MEΣΩN MAZIKHΣ ENHMEPΩΣHΣ

71. Oι Κυβερνήσεις της Δεξιάς έχουν κομματικοποιήσει και ιδιοποιούνται αναίσχυντα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Tο ΠA.ΣO.K. θεωρεί χρέος του να εξασφαλίσει και να κατοχυρώσει την αντικειμενική πληροφόρηση του Λαού από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Για την ολοκληρωμένη πληροφόρηση του Λαού θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα να εκφράζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Tα μέσα αυτά θα μεταβληθούν σε όργανα σωστής ενημέρωσης ψυχαγωγίας, πολιτιστικής ανάπτυξης και μόρφωσης, αλλά και ελεύθερης ανοιχτής συζήτησης και διακίνησης ιδεών.

Στη Διοίκησή τους θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτιστικών φορέων και των συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε να εξασφαλίζεται ο πλουραλισμός των απόψεων και της καλλιτεχνικής έκφρασης. H λογοκρισία καταργείται. Δε νοούνται απαγορεύσεις παρά μόνο για την προστασία των νέων.

72. H Y.E.N.E.Δ. με τη σημερινή διοικητική της μορφή, θα καταργηθεί. Δε νοείται στρατιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά αντίθετα τις εμπλέκει στις διαφορές και στους ανταγωνισμούς πληροφόρησης.

H ύπαρξη δεύτερου ή και άλλων δημοσίων σταθμών ή καναλιών, είναι απόλυτα επιβεβλημένη, γιατί θα πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα ποικιλίας επιλογών. Ταυτόχρονα υπάρχει αναγκαιότητα καθιέρωση εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης, εκπομπών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ.λπ. που μπορεί να συνδυαστούν και με λειτουργία σε περιφερειακό επίπεδο. Στα πλαίσια αυτά, θα υπάρξουν και εκπομπές που θα απευθύνονται στα στρατευμένα παιδιά του λαού και θα προβάλλουν γνήσια το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, προωθώντας παραπέρα τη συμφιλίωση Στρατού και Λαού.

73. Θα τεθεί τέλος φραγμός στο απαράδεκτο σημερινό καθεστώς των διαφημίσεων, που σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, επιτρέπει σε διάφορα κυκλώματα (π.χ. εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων) να ελέγχουν έμμεσα τη ραδιοτηλεόραση προς την κατεύθυνση ιδιωτικών συμφερόντων. θα καθοριστεί ανώτατο όριο των εσόδων από διαφήμιση και θα υπάρξει σωστή κατανομή των διαφημίσεων, μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων. Σε ορισμένα από αυτά ή και σε σταθμό ή σε κανάλι δε θα υπάρχουν διαφημίσεις.

ΣT. OIKOΓENEIA KAI ΔHMOKPATIA

74. Aπό την Οικογένεια, πρωταρχικό πυρήνα της κοινωνικής ζωής, θα ξεκινήσει ένας βασικός στόχος της Κοινωνικής Απελευθέρωσης, η ισότητα ανάμεσα στον άνδρα και την γυναίκα.

O στόχος αυτός που πέρα από την οικογένεια αφορά σ' όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, απαιτεί αλλαγή στο Οικογενειακό δίκαιο και μια σειρά μέτρων που αναλύονται σε ειδικό κεφάλαιο της Διακήρυξης στη συνέχεια (εξασφάλιση της ισότητας μεταξύ γυναικών - ανδρών).

75. Τόσο για την ισότητα όσο και για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια δεν αρκεί μόνο η αλλαγή του Δικαίου. Απαιτούνται ένα νέο κλίμα και μια νέα νοοτροπία. Στη δημιουργία τους θα συμβάλλει αποφασιστικά η Παιδεία.

76. Νέοι κοινωνικοί θεσμοί θα στηρίζουν τις λειτουργίες της οικογένειας. H κοινωνική φροντίδα (όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, επιδόματα κ.λπ.) θα συνοδεύεται από μέριμνα για το ποιοτικό ανέβασμα των ανθρώπινων σχέσεων μέσα στην οικογένεια (σχολές γονέων, κ.λπ.) αλλά και από προσπάθειες για να δεθεί η οικογένεια με τον κοινωνικό της περίγυρο. Κοινές εκδηλώσεις και γιορτές στη γειτονιά, που θα προωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δημιουργήσουν ξανά νέες ανθρώπινες σχέσεις, ώστε να ξανασυγκροτηθεί ο διαλυμένος σήμερα ιστός της κοινωνίας.

Στο έργο αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά το σχολείο της συνοικίας μαζί με τους συλλόγους γονέων. H εξέλιξη του σχολείου σε πολιτιστικό κύτταρο , θα προωθήσει μια συνολική πολιτιστική αναγέννηση. Όλη αυτή η προσπάθεια θα συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη των μελών της οικογένειας αλλά και στην εξέλιξη της γειτονιά σε ένα δεμένο σύνολο οικογενειών. H σωστή ένταξη της οικογένειας μέσα στη γειτονιά, ο κοινός προβληματισμός θα συντελέσουν στις νέες μορφές οργάνωσης για την καθημερινή έκφραση του Λαού και θα υποβοηθήσουν στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών.

77. H συντονισμένη δράση της οικογένειας και της συνοικίας θα υποβοηθήσει επίσης την Πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την απειλή των ναρκωτικών, που παίρνει δραματικές διαστάσεις για την ανθρώπινη υπόσταση, το δυναμισμό, την υγεία και την ίδια τη ζωή ενός τμήματος της νέας γενιάς.

Σε τελευταία ανάλυση ένας νέος τρόπος ζωής και η καινούργια διάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις θα βοηθήσουν το νέο άνθρωπο να βγει από τον κλοιό της απομόνωσης που τον οδηγεί σε τέτοιες ή ανάλογες καταστροφικές και αντικοινωνικές λύσεις, ξένες προς τα Ελληνικά ήθη.

78. Πολιτικός γάμος

O χωρισμός της Εκκλησιάς από το Κράτος και η αναγκαιότητα να στηριχθούν οι οικογενειακές σχέσεις στην ειλικρίνεια, στην ελευθερία επιλογών, χωρίς καταναγκασμούς, οδηγούν στην καθιέρωση και του πολιτικού γάμου. Oι μελλόνυμφοι θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής, που θα αναγνωρίζεται επίσημα, ανάμεσα στον θρησκευτικό και τον πολιτικό γάμο. Θα ανυψωθεί έτσι και το κύρος του θρησκευτικού γάμου, ενώ θα σταματήσει ο εξαναγκασμός σε αποδοχή ή αλλαγή θρησκείας ή δόγματος, που οδηγούσε η υποχρεωτική ιερολογία του θρησκευτικού γάμου και που παραβιάζει σειρά διατάξεων της Οικουμενικής διακήρυξης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

M' αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπισθεί και το κοινωνικό πρόβλημα των αποτυχημένων γάμων, χωρίς αντιθέσεις με την Εκκλησιά.

Z. XΩPIΣMOΣ EKKΛHΣIAΣ KAI KPATOYΣ

79. O πλήρης διαχωρισμός της Εκκλησιάς από το Κράτος θα της δώσει τη δυνατότητα να πορευθεί ελεύθερη και ανεξάρτητη από την κοσμική εξουσία. Εννοούμε φυσικά το χωρισμό της Εκκλησιάς ως διοίκησης. Oι δεσμοί της Εκκλησιάς με το Έθνος και το Λαό πρέπει να διατηρηθούν. Κανείς δε μπορεί να αγνοήσει το θετικό ρόλο που έπαιξε η Εκκλησιά σε δύσκολες για το Έθνος και το Λαό στιγμές όταν είχε δημοκρατική οργάνωση και ενεργό συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου. O εναγκαλισμός όμως της Εκκλησίας με το σύστημα της πολιτειοκρατίας είναι το κύριο αίτιο μιας αρνητικής πορείας με απροκάλυπτες κυβερνητικές επεμβάσεις, αθέμιτες πολιτικό-εκκλησιαστικές σχέσεις και συναλλαγές, συμμετοχές στον εθνικό διχασμό, ανατροπή της εκκλησιαστικής τάξης, υποταγή και συμπόρευση με τη δικτατορία με τιμητικές φυσικά φωτεινές εξαιρέσεις. Αυτή η πορεία και η αξιόμεμπτη συμπεριφορά του εκκλησιαστικού κατεστημένου καταπίεσε τον εφημεριακό κλήρο και δημιούργησε αντιδράσεις στους ίδιους τους πιστούς.

80. O χωρισμός της Εκκλησίας και του Κράτους στον οποίο θα προχωρήσει η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K., θα διασφαλίσει το δρόμο για στήριξη της Εκκλησίας στις δικές της δυνάμεις σε εσωτερική υγεία και δημοκρατική οργάνωση.

H Εκκλησία θα αφεθεί ελεύθερη να ακολουθήσει το δικό της δρόμο, χωρίς ανάμειξη της Πολιτείας. Tο Υπουργείο Παιδείας θα περιοριστεί σε τυπικό ρόλο, μέχρι την πλήρη αποδέσμευση της Εκκλησίας από την Πολιτεία, που προϋποθέτει τροποποίηση του άρθρου 4 του Συντάγματος. Στο μεταξύ θα ρυθμιστεί με νόμιμες και ισότιμες διαδικασίες κάθε εκκρεμότητα, που υπάρχει, όπως είναι το πρόβλημα της αμφισβητούμενης Εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία . H ρύθμιση αυτού του ζητήματος πρέπει να αποσκοπεί στην αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας, στην εξασφάλιση του εφημεριακού κλήρου και των άλλων εργαζόμενων στην Εκκλησία και στην αποκατάσταση αγροτών, που είναι ακτήμονες ή έχουν μικρό κλήρο στα πλαίσια της συνεταιριστικής οργάνωσης.

H. OI ENOΠΛEΣ ΔYNAMEIΣ KAI TA ΣΩMATA AΣΦAΛEIAΣ

81. H συμφιλίωση Λαού και Στρατού αποτελεί το κύριο στήριγμα για την αμυντική θωράκιση της Πατρίδας μας αλλά και πρωταρχικό ζήτημα Δημοκρατίας. O Λαός προσβλέπει πάλι σήμερα με εμπιστοσύνη στα στρατευμένα παιδιά του. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα δώσει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση αυτής της συμφιλίωσης.

H δικτατορία είχε πλήξει βαριά το σώμα των Ελλήνων αξιωματικών ενώ υποστηρίχθηκε από μια μικρή μειοψηφία, η μεγάλη μάζα των στελεχών βρέθηκε παγιδευμένη μέσα στους ασφυκτικούς μηχανισμούς που δημιούργησε το δικτατορικό καθεστώς.

H κατάλυση, κάθε έννοιας πειθαρχίας, η ουσιαστική κατάργηση της ιεραρχίας, η ύπαρξη παράλληλων κέντρων εξουσίας και καναλιών διοίκησης, εξάρθρωσε στην κυριολεξία το στράτευμα και τραυμάτισε το κύρος των στελεχών.

H διατήρηση μετά τη μεταπολίτευση στις τάξεις του στρατεύματος ενός μικρού αριθμού συνεργατών της χούντας υπήρξε βαρύτατο πολιτικό λάθος, γιατί επέτρεψε να συντηρείται το κλίμα δυσπιστίας προς το σώμα των αξιωματικών.

Παρ' όλα αυτά σήμερα οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν αφοσιωθεί στο καθήκον, στην προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, στην προστασία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

82. H ιδιομορφία όμως των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συντελέσει στη συσσώρευση πλήθους προβλημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των στελεχών τους, που δεν έχουν καμιά δυνατότητα να ασκήσουν πιέσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους. Είναι χρέος όμως κάθε ευνομούμενης Πολιτείας να αντιμετωπίζει έγκαιρα και αυτεπάγγελτα τα προβλήματα που δημιουργούνται, χωρίς να τα αφήνει να χρονίζουν και να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

H εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συνδέεται σήμερα με ένα πλήθος από αστάθμητους παράγοντες. H σημερινή κατάσταση πραγμάτων ευνοεί κομματικές παρεμβάσεις και καθιστά τον αξιωματικό δέσμιο των πολιτικών καταστάσεων.

Tα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για να μπορούν απερίσπαστα να αφοσιωθούν στο καθήκον, χωρίς να συνθλίβονται από προβλήματα, έχουν ανάγκη από σταθερές συνθήκες απασχόλησης, ασφάλεια για το μέλλον και εξέλιξη, που να εξαρτάται μόνο από τις δικές τους ικανότητες. Πρέπει να προωθούνται στην κορυφή οι πραγματικά άξιοι.

83. Tο ΠA.ΣO.K. είχε να προσφέρει μια άλλη πολιτική. Γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει συγκεκριμένες λύσεις και τη θέληση να τις προωθήσει.

H δέσμη των μέτρων που θα πάρει η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Σχεδίαση σε χρονικό βάθος της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και προγραμματισμός της ροής του προσωπικού σε τρόπο που να εξασφαλίζονται από τη μια πλευρά οι αμυντικές ανάγκες της χώρας, κι από την άλλη να κατοχυρώνεται ομαλή εξέλιξη των στελεχών.

- Aντικειμενικοποίηση των προϋποθέσεων εξέλιξης - μεταθέσεων - αποστρατειών. Mε πάγιες διατάξεις θα καθοριστεί ο χρόνος υπηρεσίας σε επαρχιακές μονάδες, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην πρωτεύουσα. Ανάλογα θα καθοριστούν ο χρόνος και οι προϋποθέσεις φοίτησης σε σχολές και κέντρα ώστε να εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα στελέχη.

- Καθορισμός κατά πάγιο τρόπο του μέγιστου χρόνου παραμονής των Αρχηγών των Επιτελείων για να επιτυγχάνεται η αυτόματη ανανέωση της ηγεσίας.

- Oι μεταθέσεις θα αποφασίζονται και θα γνωστοποιούνται έγκαιρα. H εφαρμογή τους θα γίνεται μέσα σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να δίνεται επαρκής χρόνος στο προσωπικό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μεταθέσεις.

- Κατάργηση των διατάξεων που καθιερώνουν την υποκειμενική κρίση στα συμβούλια προαγωγής και καθιέρωση προϋποθέσεων για αυστηρή αλλά δίκαιη κρίση.

- Πλήρης αιτιολόγηση των αποφάσεων των Συμβουλίων και κατάργηση της δυνατότητας χρησιμοποίησης αρνητικών χαρακτηριστικών στα φύλλα ποιότητας που είχαν συνεκτιμηθεί σε προγενέστερους και ιδιαιτέρα στους κατώτερους βαθμούς.

- Συμμόρφωση στις αποφάσεις των ακυρωτικών δικαστηρίων.

- Μέριμνα για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των αξιωματικών και υπαξιωματικών και βαθμιαία γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αποδοχών και σύνταξης.

- Τροποποίηση των συνταξιοδοτικών διατάξεων, που να επιτρέπουν αναλογική συνταξιοδότηση μετά καθορισμένο ελάχιστο χρόνο, ένα μέτρο που θα συμβάλει έμμεσα στην αποσυμφόρηση.

- Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος τόσο ως προς την μόνιμη οικογενειακή κατοικία όσο και για την εξασφάλιση στέγης στους μετακινούμενους.

84. Ιδιαίτερη φροντίδα θα καταβληθεί για τους υπαξιωματικούς, που αποτελούν την σπονδυλική στήλη του στρατεύματος. Θα παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να λυθούν τα χρονίζοντα και οξυμμένα προβλήματά τους.

85. Σχετικά με την καλύτερη και δημοκρατική εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να αναμορφωθούν τα προγράμματα των στρατιωτικών σχολών με την εισαγωγή νέων μαθημάτων, παρακολούθηση σεμιναρίων, διαλέξεων κ.λπ., ώστε παράλληλα με την επαγγελματική κατάρτιση να εξασφαλίζεται η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των αυριανών στελεχών του στρατεύματος.

H όλη Παιδεία των νέων αξιωματικών θα κατατείνει στη δημιουργία απρόσφορου εδάφους για οποιεσδήποτε ολοκληρωτικές αντιλήψεις.

Έχει διαπιστωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ότι ολοκληρωτικές αντιλήψεις εύκολα βρίσκουν ανταπόκριση στα στρατεύματα όταν η παιδεία των στελεχών είναι μονόπλευρη. Πέρα από τα παραπάνω η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα ενθαρρύνει με διάφορα μέτρα την Πανεπιστημιακή Παιδεία των στελεχών όχι μόνο στις θετικές αλλά και στις ανθρωπιστικές επιστήμες και θα εισαγάγει σε μεγάλη κλίμακα το θεσμό των εκπαιδευτικών αδειών. θα εξασφαλισθεί ακόμα η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στην ειδικότητά τους.

86. Όσα αναπτύχθηκαν προηγουμένως παρά τις κάποιες ιδιαιτερότητες θα ισχύσουν και για τα Σώματα Ασφαλείας. Ειδικότερα θα παρθούν μέτρα για την ανύψωση του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας για την προστασία του πολίτη - ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις - της δημόσιας τάξης, της ασφάλειας και της γαλήνης του Λαού και για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Προσβλέπουμε σε Σώματα Ασφαλείας κομματικά ουδέτερα κάτω από τον πλήρη έλεγχο της νόμιμης, εκλεγμένης πολιτικής ηγεσίας με αξιωματικούς και άνδρες που να απολαμβάνουν κι αυτοί τις Συνταγματικές ελευθερίες και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες και όρους δουλειάς (ωράριο, κ.λπ.).

87. Mε τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K.θα δημιουργηθεί το πλαίσιο ώστε οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να σταδιοδρομούν χωρίς ταπεινωτικές παρεμβάσεις, και μόνο με τις δικές τους ικανότητες, για να μπορούν να επιτελούν απερίσπαστοι το καθήκον προς την πατρίδα.

3. ΠAIΔEIA: TO ΘEMEΛIO THΣ AΛΛAΓHΣ

88. H Παιδεία δεν είναι μόνο επενδυτικό αγαθό, αλλά ταυτόχρονα είναι και αυτοσκοπός για τον άνθρωπο. H μόρφωση, σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, είναι αγαθό, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να μη στερήσει από κανένα.

Για την Παιδεία, που είναι υπόθεση εθνική και έχει καταλυτική σημασία για την πορεία του Έθνους, τίποτε δεν είναι αρκετό. H Παιδεία, ο συνολικός πνευματικός πλούτος του Λαού, περιέχει τις πνευματικές κατακτήσεις του σ' όλη την ιστορική πορεία του Έθνους. Για μας η Παιδεία είναι το θεμέλιο της Αλλαγής.

89. Τόσο η Παιδεία όσο και η Εκπαίδευση, δηλαδή η συστηματική μετάδοση της γνώσης, συνδέονται με την κοινωνία, την οικονομική δομή, την πολιτιστική και επιστημονική παράδοση. Oι βασικές εκπαιδευτικές επιλογές βρίσκονται σε άμεση σχέση με τις εθνικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές επιλογές μιας Κυβέρνησης. Πρόκειται δηλαδή για βασικές πολιτικές επιλογές.

90. Oι πολιτικές επιλογές της Δεξιάς και η φιλοσοφία της αποτυπώνονται έκδηλα στο αναχρονιστικό περιεχόμενο, στην υποβαθμισμένη στάθμη και στη δομή της εκπαίδευσης. H ιδιωτική εκπαίδευση και η παραπαιδεία υποκαθιστούν την αδιαφορία του Κράτους αλλά και εμπορευματοποιούν την Παιδεία, ενώ αναπαράγουν τις απαράδεκτες ταξικές διακρίσεις.

Oι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι σκαπανείς της Εκπαίδευσης, πάλεψαν απέναντι σ' αυτές τις επιλογές, από τα μονοθέσια ορεινά σχολεία ως τις απαράδεκτες αίθουσες της Αθήνας, για μια σωστή Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του Λαού.

Tα Πανεπιστήμια παραδόθηκαν στην ευνοιοκρατία, στον κομματισμό και στο νεποτισμό. Mε φεουδαρχικές δομές, με αναχρονιστικούς τρόπους διδασκαλίας, χωρίς εργαστήρια, με συνεχή υποβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, βρίσκονται σε σύνεση και αξεπέραστη, μέχρι σήμερα, κρίση.

H τεχνική επαγγελτική Εκπαίδευση καθιερώθηκε πρόχειρα με απαράδεκτες διεθνείς δεσμεύσεις και χωρίς σωστή κατεύθυνση. Υποβαθμίστηκε και δεν έπαιξε το ρόλο της δημιουργίας των στελεχών, που απαιτεί η επιστημονική εφαρμογή, η τεχνολογία και η επαγγελματική εξειδίκευση.

H νέα γενιά, το μέλλον της Πατρίδας, συμπιέζεται, διεκδικώντας μια θέση στα Πανεπιστήμια με ένα απαράδεκτο εξεταστικό σύστημα, όπου κυριαρχεί το άγχος και η τύχη. Αναζητεί διεξόδους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους ίδιους, τους γονείς αλλά και τον τόπο μας.

H ανυπαρξία μεταπτυχιακών σπουδών, η αδιαφορία για την έρευνα έχουν άμεσες επιπτώσεις στη σωστή επιλογή τεχνολογίας και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

OI BAΣIKEΣ ΠOΛITIKEΣ EΠIΛOΓEΣ TOY ΠA.ΣO.K. ΓIA THN ΠAIΔEIA

91. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η αλλαγή στις αξίες, στο περιεχόμενο και στις κατευθύνσεις της Εκπαίδευσης και των σπουδών.

H πίστη στις ίδιες ανθρώπινες αξίες, στον ίδιο τον άνθρωπο, θα διέπει όλη την Εκπαίδευση. Tο περιεχόμενο των σπουδών θα συνδεθεί με την παραγωγική και κοινωνική διαδικασία και θα προσαρμοστεί με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες του τόπου, ανάλογα με τις Εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Από τις πρώτες κιόλας βαθμίδες θα καλλιεργείται η ελεύθερη και δημιουργική αναζήτηση, το ξεπέρασμα των διακρίσεων, η ισότητα των δύο φύλων και η εξοικείωση με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη δημοκρατική διαδικασία.

H έμφαση στον πατριωτισμό και στην Εθνική Ανεξαρτησία θα συνοδεύεται με την καλλιέργεια της πίστης στην ειρήνη και στη φιλία ανάμεσα στους Λαούς.

Θα μεταδίδεται πλατιά και αντικειμενικά η ιστορική γνώση χωρίς απαγορεύσεις, χωρίς αναγόρευση κυρίαρχης ιδεολογίας.

Βαθμιαία εισάγονται οι έννοιες αλλά και η σημασία της παραδοσιακή μας κληρονομιάς, των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας, της αυτοδύναμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στις ανώτατες βαθμίδες η επιστημονική γνώση συνδυάζεται με την ανάλυση και την κριτική τοποθέτηση πάνω σ' όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα για τον εμπλουτισμό της παράδοσης, τη σωστή αξιοποίηση των πόρων της χώρας και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής.

H καθιέρωση της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και της διαρκούς επιμόρφωσης των εργαζομένων ικανοποιεί την ανάγκη για συνεχή μόρφωση του Λαού. Στηρίζει τους νέους προσανατολισμούς στην απασχόληση και δένει τους χώρους μόρφωσης και δουλειάς, μειώνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα στην πνευματική και χειρωνακτική εργασία.

H ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών θα γίνει σε πλήρη σύνδεση με την έρευνα και τις ανάγκες της χώρας. Oι μεταπτυχιακές θα είναι το καμίνι, όπου θα σφυρηλατηθεί η γνώση με την έρευνα και την παγκόσμια επιστημονική αναζήτηση. H θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα, σ' όλους τους τομείς, προωθεί τη γνώση στις θεωρητικές, κοινωνικές και θετικές επιστήμες καθώς και στην τέχνη. Συμβάλλει στη δημιουργία μιας σωστής υποδομής για την επιλογή, την αφομοίωση και βαθμιαία ανάπτυξη εθνικής τεχνολογίας.

Βασική καινοτομία θα αποτελέσει η καθιέρωση σε όλες ταυτόχρονα τις Εκπαιδευτικές βαθμίδες ειδικών προγραμμάτων σπουδών, που θα συνδυάζονται με ανάλογα κοινωνικά προγράμματα της Κυβέρνησης ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. Προληπτική Ιατρική, Περιβάλλον, Χωροταξία κ.λπ.).

Στις πρώτες βαθμίδες θα δίνονται οι έννοιες και η φύση των προβλημάτων, ενώ στην τριτοβαθμιαία Εκπαίδευση θα επιδιώκεται η ενεργός συμμετοχή των σπουδαστών στην εφαρμογή μεθόδων επίλυσής τους.

H επιτυχία των κοινωνικών προγραμμάτων θα ολοκληρώνεται με ερευνητική υποστήριξη στις μεταπτυχιακές σπουδές και τα ερευνητικά κέντρα και με τη συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από το θεσμό της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.

H ενημέρωση τέλος για τα ειδικά κοινωνικά προγράμματα θα είναι ευρύτατη υποστήριξη στις μεταπτυχιακές σπουδές και τα ερευνητικά κέντρα και με τη συμμετοχή των εργαζομένων μέσα από το θερμό της συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.

H ενημέρωση τέλος για τα ειδικά κοινωνικά προγράμματα θα είναι ευρύτατη, μέσα από τους θεσμούς της παράλληλης Παιδείας, δηλαδή τα Ελεύθερα Ανοιχτά Πανεπιστήμια, την εκπαιδευτική τηλεόραση, τις σχολές γονέων κ.λπ., ώστε να γίνουν υπόθεση όλου του Λαού.

92. H Παιδεία είναι υπόθεση όλου του Λαού, η μέριμνα για την Εκπαίδευση είναι υπόθεση του Κράτους.

Συνεχής θα είναι η αύξηση της συμμετοχής της Παιδείας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Oι δαπάνες για την Παιδεία, όπως και για την Εθνική Άμυνα, έχουν πρώτη προτεραιότητα. Μόνο με αποφασιστική οικονομική ενίσχυση της Παιδείας θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε:

- μια ποιοτικά παραδεκτή και σωστά χωροταξικά κατανεμημένη υλικοτεχνική υποδομή (σχολεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες, εργαστήρια, εστίες, χώρους άθλησης κ.λπ.), και ικανοποιητική αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων σε όλες τις βαθμίδες.

- εξύψωση του ρόλου του εκπαιδευτικού λειτουργού και εξασφάλιση ανθρώπινων αμοιβών και συνθηκών δουλειάς.

- μια πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση για όλο το Λαό, με την οποία θα κατοχυρώνεται και θα διευρύνεται το συνταγματικό δικαίωμα των Ελλήνων· με αύξηση του αριθμού και του ύψους των υποτροφιών, με ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους και με δωρεάν σίτιση (και μεταφορά) των μαθητών, που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Στόχος μας είναι η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των προνομιακών σχολείων, με μέτρα, που θα αποβλέπουν στην αρμονική ένταξή τους στο δημόσιο, εθνικό, σύστημα Παιδείας.

H ριζική αλλαγή στο Εκπαιδευτικό σύστημα και μέτρα, όπως η κατάργηση των εξετάσεων για το Λύκειο και των σημερινών Πανελλήνιων εξετάσεων για την εισαγωγή στα A.E.I., θα εξαλείψουν την παραπαιδεία. Για όσους μαθητές έχουν ανάγκη θα παρέχεται πρόσθετη εκπαιδευτική βοήθεια μέσα στα δημόσια σχολεία.

93. H συμβολή των φορέων της Εκπαίδευσης στη διοίκηση αλλά και στη διαμόρφωση σπουδών θα είναι καθοριστική και ο κοινωνικός έλεγχος επιβεβλημένος.

H Κυβέρνηση, με βάση το δημοκρατικό προγραμματισμό, χαράσσει τα γενικά πλαίσια της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Tα περιφερειακά όργανα υλοποιούν την πολιτική. O Λαός, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών του φορέων, ελέγχει την υλοποίηση Αποφασιστικό ρόλο θα παίξει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων των εργαζομένων των κοινωνικών και πολιτικών φορέων και φυσικά των φορέων των εκπαιδευτικών, των Πανεπιστημιακών δασκάλων και των σπουδαστών. O θεσμός αυτός θα βοηθήσει στη ριζική αλλαγή του περιεχομένου σπουδών.

Σε περιφερειακό επίπεδο καθοριστικής σημασίας θα είναι η ίδρυση των Περιφερειακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης.

Oι φορείς των εκπαιδευτικών, όπως και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς συμμετέχουν στα αποκεντρωμένα όργανα της Εκπαίδευσης και συνδέονται με τα όργανα του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Στη διοίκηση του σχολείου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συλλόγων γονέων κ.λπ., καθοριστικό λόγο έχουν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών.

Θα γίνει ουσιαστικός ο ρόλος των μαθητικών κοινοτήτων στη ζωή και τη λειτουργία του σχολείου ανάλογα με την ηλικία των μαθητών.

Στα A.E.I. και γενικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα προχωρήσουμε σε βαθύ εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό.

Κατοχυρώνεται η Αυτοδιοίκηση τους και η οικονομική αυτοτέλεια. H συλλογική δουλειά στα πλαίσια του τομέα (τμήματος) και η κατάργηση της έδρας σημαίνουν συλλογικό προγραμματισμό, έλεγχο και συντονισμό της βασικής ακαδημαϊκής μονάδας. O έλεγχος αυτός δε θα καταπνίγει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες, την ελευθερία και την ικανοποίηση των πνευματικών αναγκών του Πανεπιστημιακού δασκάλου.

Ισότιμη θα είναι η συμμετοχή όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στη διοίκηση και στη διαχείριση, χωρίς να ισοπεδώνεται η γνώση και η αντικειμενική επίγνωση των προβλημάτων.

Προωθείται, με αξιοκρατικά κριτήρια και σύμφωνα με τις ανάγκες των A.E.I., η αξιοποίηση όλου του εκπαιδευτικού δυναμικού των Πανεπιστημίων της χώρας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση Ελλήνων επιστημόνων, που βρίσκονται μέσα στη χώρα ή στο εξωτερικό.

Θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της ανανέωσης των Πανεπιστημιακών δασκάλων, ώστε να ξεφύγουν οι εκλογές από το σύστημα ευνοιοκρατίας, νεποτισμού, κομματισμού και αυθαιρεσίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η αξιολόγηση από τους ίδιους τους φοιτητές. H ποιότητα του Σώματος θα ελέγχεται σε Πανελλήνιο επίπεδο, με βάση την προσφορά του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.

94. Oι σχέσεις διδασκόντων - διδασκομένων, οι μέθοδοι διδασκαλίας, κι ο έλεγχος της μάθησης, αλλάζουν ριζικά.

H καθιέρωση του διαλόγου και της συνεργασίας δασκάλων και διδασκομένων στην αναζήτηση και στη μετάδοση της γνώσης, θα αντικαταστήσει τον από της έδρας μονόλογο. Θα πρυτανεύσει ο σεβασμός της προσωπικότητας και των δυνατοτήτων των διδασκομένων, ώστε οι δάσκαλοι να καταξιωθούν σε όλες τις βαθμίδες ως φορείς γνωστικής διαδικασίας και όχι αυταρχικής επιβολής της γνώσης.

Tα σημερινά συστήματα εξετάσεων, που μεταβάλλουν τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια σε ευκαιριακά εξεταστικά κέντρα, θα αντικατασταθούν με δημοκρατικές μεθόδους συνεχούς ελέγχου και κρίσης της μάθησης.

Μέσα στα A.E.I. και γενικότερα στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρυτανεύσει η εκτίμηση της επιστημονικής κρίσης, της ικανότητας χειρισμού των επιστημονικών μεθόδων και επίλυσης προβλημάτων, αντί της εξέτασης, που απλά και μόνο στηρίζεται σε μηχανιστική αποστήθιση κειμένων. H βαθμολόγηση θα βασίζεται στην εκτίμηση της συνολικής επίδοσης του φοιτητή στη διάρκεια του Πανεπιστημιακού έτους (εξαμήνου).

95. Καταργούνται τα στεγανά ανάμεσα στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες, εξυψώνεται η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, διαφοροποιείται ριζικά ο τρόπος εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και γενικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Βασική αρχή, που θα διέπει το νέο σύστημα, αποτελεί πως από όλες τις βαθμίδες υπάρχει διέξοδος προς τις επόμενες. Μετά από την υποχρεωτική εκπαίδευση θα προβλέπεται ειδική διαδικασία για διέξοδο και επαγγελματική κατοχύρωση μέσα στην παραγωγή. Προβλέπεται, ακόμα, διαδικασία μετακίνησης ανάμεσα σε κλάδους και ειδικότητες. Θα δίδονται απεριόριστες ευκαιρίες προσπαθειών, ώστε με ένα σύστημα δίκαιης αξιολόγησης να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της μαθητικής, φοιτητικής ή επαγγελματικής σταδιοδρομίας του νέου ανθρώπου στα A.E.I. και στην τριτοβάθμια γενικότερα Εκπαίδευση, είτε από τις προηγούμενες βαθμίδες είτε από την παραγωγή.

Καμιά απόφαση δε μπορεί να είναι αμετάκλητη για τα νέα παιδιά και ανα δεσμεύει το μέλλον τους.

Mε βάση αυτές τις αρχές:

Καταργούνται οι Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στα Λύκεια.

Καταργούνται επίσης οι σημερινές Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και γενικότερα στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Tο νέο σύστημα θα βασίζεται στην επίδοση των μαθητών μέσα στο σχολείο και ειδικότερα στις τάξεις του Λυκείου και πρωταρχικά στην καθιέρωση και ουσιαστική λειτουργία του συστήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού. Tο σύστημα αυτό θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις δομικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. H πλήρης επιτυχία του συστήματος προϋποθέτει μακροπρόθεσμα τη συνολική εξύψωση της στάθμης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που καταργεί τη διαβάθμιση, άρα την υποβάθμιση, του σχολείου.

Προϋποθέτει ακόμα την εξύψωση της στάθμης της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης και νέα δομή της. H θεμελίωση της αυτοδύναμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η έμφαση στην έρευνα και η προσπάθεια για τη βαθμιαία ανάπτυξη εθνικής τεχνολογίας θα αυξήσουν σημαντικά τις θέσεις απασχόλησης των νέων επιστημόνων και θα επιτρέψει σταδιακά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των φοιτητών στην επαγγελματική εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια και γενικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

H κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων βραχυπρόθεσμα θα στηριχθεί σε μια σειρά προπαρασκευαστικών μαθημάτων, ενταγμένων μέσα στο πρόγραμμα των Λυκείων, με απεριόριστες δυνατότητες δοκιμιών κρίσης και αξιολόγησης κατά εκπαιδευτική περιφέρεια.

96. Κατοχυρώνεται νομοθετικά και ουσιαστικά το Πανεπιστημιακό Άσυλο για όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακό Άσυλο για όλους τους φορείς της Πανεπιστημιακής Κοινότητας χωρίς φαλκιδεύσεις. H κατοχύρωση αυτή αποτελεί στοιχειώδη δημοκρατική κατάκτηση και ασφαλιστική δικλείδα για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την επιστημονική έρευνα.

EIΔIKEΣ PYΘMIΣEIΣ

97. H άτολμη στην αρχή και διάτρητη σήμερα από τις συνεχείς φαλκιδεύσεις εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έμεινε τελικά χωρίς περιεχόμενο. Ορισμένες κατακτήσεις, που έγιναν κάτω από την ογκούμενη πίεση του λαϊκού κινήματος, το πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπως η δημοτική γλώσσα και η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ή δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν πραγματοποιήθηκαν. O αναλφαβητισμός δεν έχει χτυπηθεί στη ρίζα του. Ορισμένες βαθμίδες ξεχάστηκαν εντελώς και ποτέ το εκπαιδευτικό σύστημα δεν αντιμετωπίστηκε συνολικά. Oι δικές μας γενικές αρχές και οι βασικές πολιτικές μας επιλογές, όπως ήδη αναλύθηκαν, προσδιορίζουν τις δικές μας θέσεις και προδιαγράφουν και την ποιότητα και την κατεύθυνση των μέτρων σε κάθε ειδικό πρόβλημα, όπως τα ακόλουθα μέτρα:

98. H δημοτική γλώσσα θα εμπεδωθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. H ορθογραφία θα απλουστευθεί και θα εισαχθεί το μονοτονικό σύστημα.

99. Γενικεύεται η προσχολική αγωγή σε δημόσια νηπιαγωγεία, ενταγμένα σε ένα ενιαίο πλαίσιο παιδικών κέντρων, που θα ιδρύονται σταδιακά και θα συνδυάζονται με βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Ιδρύονται ανώτατες σχολές ενταγμένες στα Πανεπιστήμια, για την κατάρτιση νηπιαγωγών και ταχύρρυθμη μετεκπαίδευση, όσων υπηρετούν.

100. Ιδρύονται επαρκή και κατάλληλα δημόσια κέντρα ειδικής αγωγής, στα οποία εντάσσονται τα ιδρύματα που φιλοξενούν τώρα προβληματικά παιδιά. Στελεχώνονται με ειδικά μετεκπαιδευμένο προσωπικό και καταβάλλεται ειδική φροντίδα για την ένταξη των προβληματικών παιδιών, στη συνέχεια σε κανονικά σχολεία, ώστε να καταργηθούν τα γκέτο της απομόνωσής τους.

101. Θα καταστεί ουσιαστική η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, με προοπτική να γίνει δεκάχρονη και με απώτερο στόχο δωδεκάχρονη. Θα επιταχυνθεί γι' αυτό η πρόσληψη αδιόριστων εκπαιδευτικών. H πλήρης κάλυψη των αναγκών της χώρας θα ξεκινήσει από τις νησιωτικές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

102. H δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα υποστεί ριζική αλλαγή. O μηχανιστικός και απόλυτος διαχωρισμός, που έγινε με το N. 309/79, θα καταργηθεί. H απαραίτητη διάκριση σε A' κύκλο (Γυμνάσιο) και B' κύκλο (Λύκειο), δεν πρέπει να διασπά τη λειτουργική ενότητα και τη συνολική θεώρηση των προγραμμάτων. H εγγραφή στο B' κύκλο είναι ελεύθερη.

Ενοποιούνται οργανικά το Γενικό και Τεχνικό - Επαγγελματικό Λύκειο σε ένα ενιαίο πολυκλαδικό Λύκειο, με πολλές κατευθύνσεις. Στην πρώτη τάξη θα υπάρχει κοινό πρόγραμμα μαθημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική παιδεία. Mε ειδική διαδικασία είναι πάντα δυνατή η αλλαγή κλάδων ή κατευθύνσεων. Mε παρακολούθηση ενός πρόσθετου χρόνου σε παραπέρα μαθήματα εξειδίκευσης, παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής κατοχύρωσης στους απόφοιτους Λυκείου επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Oι απόφοιτοι του A' Κύκλου (Γυμνάσιο), που δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το B' κύκλο (Λύκειο), μπορούν να φοιτήσουν σε ειδικές Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές. Oι απόφοιτοί τους εντάσσονται κα κατοχυρώνονται σε συγκεκριμένος τομέα της παραγωγής ή μπορούν να συνεχίσουν σε άλλες βαθμίδες με ειδική διαδικασία.

Καταργούνται οι θεσμοί των επιθεωρητών και εποπτών και ιδρύεται θεσμός σχολικού συμβούλου, που συνεργάζεται, κατά τύπο σχολείου και ομάδα ή κύκλο μαθημάτων, με τον αντίστοιχο σύλλογο των εκπαιδευτικών και συμμετέχει μαζί με εκπρόσωπο του συλλόγου στη διαδικασία αξιολόγησης των Περιφερειακών Συμβουλίων.

103. Tα μέτρα που στοχεύουν στην κατάργηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης θα εξασφαλίζουν τους εργαζόμενους σ' αυτήν και θα διασφαλίζουν την εκπαιδευτική συνέχεια για τους μαθητές, που φοιτούν σήμερα σ' αυτήν. Θα αντιμετωπιστούν επίσης σύμφωνα με το Σύνταγμα οι δίκαιες από τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

104. Θα επιδιωχθεί ενοποίηση των δύο μεγάλων ομάδων εκπαιδευτικών της Γενικής Eκπαίδευσης με ισότιμη Πανεπιστημιακή και συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση. Σε πρώτη φάση θα ιδρυθούν Ανώτατες Παιδαγωγικές Σχολές ενταγμένες στα Πανεπιστήμια.

105. Στα πλαίσια της αποκέντρωσης και της Περιφερειακής Ανάπτυξης ιδρύονται νέες Πανεπιστημιακές σχολές στα περιφερειακά κέντρα, σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής.

Σημαντική προσπάθεια θα καταβληθεί για την ανάπτυξη του σχολικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού. Στην κατεύθυνση αυτή θα ιδρυθούν νέες Σχολές Σωματικής Αγωγής ενταγμένες στα Πανεπιστήμια στη θέση των E.A.Σ.A., οι οποίες καταργούνται. Παράλληλα θα προβλεφθούν διαδικασίες ταχύρρυθμης επιμόρφωσης για τους καθηγητές Σωματικής Αγωγής, που ήδη υπηρετούν.

Oι καθηγητές των A.E.I. δεν θα πρέπει να έχουν άλλες απασχολήσεις για περιοδική προσφορά στην Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο και που ταυτόχρονα βοηθούν στη συνεχή σύνδεση με την παραγωγική και κοινωνική διαδικασία. Σε όσους καθηγητές και για όσο χρονικό διάστημα είναι απασχολημένοι έξω από τα A.E.I. χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές. Στη θέση τους, στο διάστημα αυτό, διδάσκουν ειδικοί επιστήμονες.

106. H ανύψωση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για τη συνολική ποιοτική άνοδο της Εκπαίδευσης και για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας και των υπηρεσιών.

Στη θέση των KATEE, της ΣEΛETE, κ.λπ. οργανώνονται νέα τριτοβάθμια τεχνολογικά και επαγγελματικά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών. Oι απόφοιτοι των τριτοβάθμιων αυτών ιδρυμάτων, όπως και οι απόφοιτοι των σημερινών KATEE, κατοχυρώνονται επαγγελματικά και έχουν δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών ή συνέχισης σε αντίστοιχες Σχολές των A.E.I.

107. Iδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ξενόγλωσση εκπαίδευση, με στόχο τη δημιουργία αυτοτελών Σχολών ξένων γλωσσών στ α A.E.I. και την ένταξη δύο ξένων γλωσσών.

108. Θα ουσιαστικοποιηθεί και θα ενισχυθεί ο θεσμός της Παράλληλης Παιδείας με ειδικά προγράμματα αναλφάβητων, με ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την προώθηση του θεσμού των Ελεύθερων Ανοιχτών Πανεπιστημίων.

109. Θα προωθηθεί άμεσα Νόμος πλαίσιο για τα A.E.I. και γενικότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα υλοποιεί τις αρχές, που αναλύθηκαν προηγούμενα και θα πάρει υπ' όψη τις απόψεις των Πανεπιστημιακών και των Κοινωνικών φορέων.

4. H OIKONOMIKH ΠOΛITIKH

A. AΠO THN KPIΣH ΣTHN AYTOΔYNAMH ANAΠTYΞH

110. H αναπτυξιακή στρατηγική του ΠA.ΣO.K., που σκιαγραφήθηκε στο πρώτο μέρος, θα οδηγήσει στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, στην αυτοδύναμη ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση του εθνικού μας χώρου. H θεμελίωση αυτής της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και η ενότητα των βημάτων με τους στρατηγικούς στόχους είναι η μόνη απάντηση στη βαθιά δομική κρίση της χώρας μας.

Tο αδιαίρετο αυτό έργο θα ξεκινήσει αμέσως σε όλους τους τομείς. H απόδοση των μέτρων, που θα στοχεύουν στην απαλλαγή από την ξένη εξάρτηση, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην ανάπτυξη των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, σε μια νέα πολιτική επενδύσεων, θα απαιτήσει χρόνο. Υπάρχουν όμως προβλήματα που δεν είναι δυνατόν να περιμένουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα με άμεσα μέτρα, εναρμονισμένα και ενταγμένα στη συνολική στρατηγική για να σταματήσει ο κατήφορος της Ελληνικής Οικονομίας.

111. Tα άμεσα προβλήματα της χώρας είναι ο πληθωρισμός και η ύφεση. Απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα η Δεξιά παραπαίει. Tη μια μέρα επιχειρεί να πολεμήσει τον πληθωρισμό με μέσα που εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας και την άλλη, να τονώσει την οικονομία με μέσα που εντείνουν τον πληθωρισμό. H Κυβέρνηση της N.Δ. έχει από καιρό χάσει τον έλεγχο της οικονομίας. O πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό διπλάσιο ή τριπλάσιο από εκείνο των άλλων χωρών της Ευρώπης. H ανεργία αυξάνεται συνεχώς και η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου μεγαλώνει. Oι αποταμιεύσεις του Λαού, αντί να διοχετεύονται σε παραγωγικές επενδύσεις, τροφοδοτούν την πολυτελή κατανάλωση και την παράνομη εξαγωγή κεφαλαίων. H ανικανότητα και η κακή διάγνωση της κατάστασης δεν είναι τα μόνα και ούτε τα κύριο αίτια. H κρίση είναι δομική. Tο αδιέξοδο της Δεξιάς είναι αναπότρεπτο, μια και για να βγάλει την οικονομία από την κρίση, θα πρεπε να θίξει δομές της εξουσίας της, να χτυπήσει συμφέροντα, που η ίδια έχει ταχθεί να προστατεύει και εξυπηρετεί. Oι φορείς αυτών των συμφερόντων, το μονοπωλιακό κεφάλαιο, οι μεσάζοντες και οι κερδοσκόποι, επιδιώκουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους, παρά την παρατεινόμενη κρίση. Κερδίζουν άλλωστε από τον ίδιο τον πληθωρισμό, που αποτελέι μέσο αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων. H φοροδιαφυγή και η διαρροή συναλλάγματος με τις γνωστές υπερτιμολογήσεις - υποτιμολογήσεις, συμπληρώνουν τον φαύλο κύκλο.

112. H Κυβέρνηση, περίμενε την αύξηση των επενδύσεων, από τις χαριστικές παροχές στις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μείωση του πληθωρισμού από την συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων. H αντιλαϊκή αυτή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, σε συνδυασμό με την φορολογική επιβάρυνση, μείωσαν σημαντικά την αγοραστική δύναμη των λαϊκών τάξεων, οδήγησαν σε απόγνωση τους μικρομεσαίους και επέτειναν την ύφεση.

Tο αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι μείωση των επενδύσεων, ένταση του πληθωρισμού και αύξηση της ανεργίας.

H κατάσταση αυτή επιτείνεται από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς της Διοίκησης, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της φορολογίας, που είναι διαμορφωμένοι για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων.

Tα κίνητρα για επενδύσεις παρέχονται θεωρητικά σε όλους, αλλά στην πραγματικότητα ευνοούν μόνο τις μεγάλε επιχειρήσεις. Oι πιστωτικοί περιορισμοί εφαρμόζονται μόνο στους μικρομεσαίους, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν απεριόριστα τις λαϊκές αποταμιεύσεις σε κερδοσκοπικές κυρίως δραστηριότητες.

113. H πρόσφατη ευκαιριακή προεκλογική πολιτική της N.Δ., η πολιτική της καμμένης γης επιδεινώνει ραγδαία την κατάσταση. Tο έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξάνει επικίνδυνα. H εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα σημαντικά ελλείμματα των δημοσίων επιχειρήσεων οδηγούν σε παραπέρα ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Tο έλλειμμα αυτό οφείλεται φυσικά και στις σημαντικές απώλειες των κρατικών εσόδων, λόγω της νόμιμης και παράνομης φοροδιαφυγής και της συνεχιζόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα η επιδείνωση στις εξωτερικές συναλλαγές οδήγησε σε ταχεία μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Mέρα με τη μέρα τα περιθώρια εξαντλούνται. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική. H επανάκτηση του ελέγχου της οικονομίας προϋποθέτει τη λήψη άμεσων μέτρων, την πλατιά υποστήριξή τους από τις παραγωγικές τάξεις - από όλους τους εργαζόμενους - και αποφασιστική αταλάντευτη εφαρμογή.

114. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει με συντονισμένη δράση σε πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. H καταπολέμηση άλλωστε του πληθωρισμού, που προβάλλει σαν άμεσος και επιτακτικός στόχος, μόνο με συνολική ταυτόχρονη αντιμετώπιση των αιτίων μπορεί να αποδώσει.

Tο δίλημμα ανάμεσα στον πληθωρισμό και την ύφεση, που απασχολεί τη Δεξιά, για το ΠA.ΣO.K., όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά αντίθετα αποτελεί ψεύτικο δίλημμα. Άλλωστε η χώρα μας υφίσταται ταυτόχρονα τις συνέπειες και της στασιμότητας και του πληθωρισμού που αλληλοτροφοδοτούτναι. Δεν είναι η επέκταση των πιστώσεων αυτή καθ' εαυτή που προκαλεί τις αυξήσεις τιμών, αλλά η αντιπαραγωγική επέκταση των πιστώσεων. Εκείνο που έχει σημασία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η μείωση των μη παραγωγικών πιστώσεων και όχι των πιστώσεων που χρηματοδοτούν την παραγωγή. Αντίθετα η μείωση των τελευταίων οδηγεί σε παραπέρα αυξήσεις τιμών, σαν αποτέλεσμα της συρρικνούμενης προσφοράς των αγαθών.

Oι διαρθρωτικές αδυναμίες, η αλλοπρόσαλλη πιστωτική και δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η N.Δ. μέχρι σήμερα και η ουσιαστική εγκατάλειψη του ελέγχου τιμών και κερδών αυξάνουν το ρυθμό του πληθωρισμού.

115. Mε βάση τα παραπάνω η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα εφαρμόσει:

α) Αποτελεσματικό έλεγχο τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των τιμών ορισμένων βασικών προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Oι νέες μορφές συνεταιριστικής οργάνωσης και φορέων λαϊκής βάσης θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους.

Ειδικότερα η καταπολέμηση του παρασιτισμού και των μεσαζόντων μέσα από τους συνεταιρισμούς, αποτελεί σημαντικό όπλο για τη διαμόρφωση των τιμών σε αποδεκτά επίπεδα και θα χρησιμοποιηθεί απο την πρώτη κιόλας στιγμή.

O έλεγχος των τιμών θα συστηματοποιηθεί. Στο Yπουργείο Eμπορίου θα δημιουργηθεί Yπηρεσία Κοστολόγησης, η οποία δεν θα περιορίζεται στον παθητικό έλεγχο των τιμολογίων, αλλά θα προχωρεί στη συλλογή των αναγκαίων πληροφοριών, από το εξωτερικό και το εσωτερικό, για τη διαπίστωση κάθε φορά του επιπέδου των τιμών και για την πάταξη της κερδοσκοπίας. Iδιαίτερα αυστηρά θα ελέγχονται οι τιμες του ολιγοπωλιακού και μονοπωλιακού τομέα της οικονομίας.

Θα ληφθούν τέλος μέτρα για τον κανονικό εφοδιασμό της αγοράς σε περίπτωση που το ιδιωτικό εμπόριο θα δημιουργούσε στενότητες στην προσφορά αγαθών. Για το σκοπό αυτό θα ιδρυθεί Oργανισμός Παρέμβασης στο εισαγωγικό εμπόριο.

β) Aποτελεσματικό έλεγχο δημοσιονομικών δαπανών.

Όχι μόνο οι τρέχουσες δαπάνες αλλά και οι δαπάνες επενδύσεων θα τεθούν κάτω από εξονυχιστικό έλεγχο για να εξασφαλισθεί η αποφυγή δαπανών χαμηλής οικονομικής ή κοινωνικής αποδοτικότητας. Σε κανένα τομέα δεν είναι ίσως τόσο κραυγαλέα η κατασπατάληση των πόρων του Eλληνικού Λαού όσο στις δημόσιες επενδύσεις.

γ) Mέτρα για τον δραστικό περιορισμό της φοροαποφυγής, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της παραοικονομίας, στα πλαίσια μιας νέας φορολογικής πολιτικής, που θα παίξει και τον ουσιαστικό ρόλο στην αναδιανομή των οικονομικών βαρών και του εισοδήματος.

δ) Αποτελεσματικό πιστωτικό έλεγχο, που να εξασφαλίζει την παραγωγική χρησιμοποίηση των πιστώσεων και να ελαχιστοποιεί τις διαρροές για χρηματοδότηση κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων. H κοινωνικοποίηση του πιστωτικού συστήματος και η νέα πιστωτική πολιτική και πολιτική κινήτρων, είναι βασικοί αναπτυξιακοί μοχλοί, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο των μακροχρόνιων προβλημάτων.

ε) Προώθηση παραγωγικών επενδύσεων, στα πλαίσια των στόχων του αναπτυξιακού προγράμματος. Προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις άμεσης και υψηλής απόδοσης, που προωθούν:

- γρήγορη αύξηση της προσφοράς καταναλωτικών αγαθών, που βρίσκονται σήμερα σε ανεπάρκεια,

- υποκατάσταση εισαγωγών ή αύξηση εξαγωγών για τη βελτίωση του ισοζυγίου,

- αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Για την προώθηση των επενδύσεων θα υπάρξει μια νέα πολιτική κινήτρων, που θα βασίζεται σε προγραμματικές συμφωνίες εκπλήρωσης στόχων του αναπτυξιακού προγράμματος.

στ) Τόνωση της παραγωγής μέσα από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, που καταναλώνουν είδη εγχώριας κυρίως παραγωγής. H αναδιανομή του εισοδήματος, που θα γίνει σε συνδυασμό με τη φορολογική πολιτική, αποθαρρύνει την υπερκατανάλωση εισαγομένων αγαθών πολυτελείας. Παράλληλα, αν χρειασθεί, θα ληφθούν μέτρα συγκράτησης των εισαγωγών, ειδικότερα στους κλάδους που έχουν πληγεί.

ζ) Εξυγίανση των προβληματικών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

H σχετική διαδικασία εξυγίανσης προβλέπει:

- Διερεύνηση βιωσιμότητας με βάση τα στοιχεία διάρθρωση του κόστους, παραγωγικής δυναμικότητας, προοπτικής αγοράς, αριθμού απασχολουμένων κ.λπ. ανεξάρτητα από τη χρηματοδοτική διάρθρωση του ενεργητικού των επιχειρήσεων.

- Ριζική αναδιοργάνωση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και αναπροσαναλισμό της παραγωγής για όσες κριθούν βιώσιμες.

- Κοινωνικό έλεγχο των επιχειρήσεων ύστερα από μετοχοποίηση των δανειακών κεφαλαίων των Τραπεζών και αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων.

η) Ριζικές δομές και λειτουργικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις, που θα οδηγήσουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους. Οι αλλαγές αυτές προϋποθέτουν ευέλικτο διοικητικό μηχανισμό, που να ακολουθεί ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια αποδοτικότητας και κατάργηση των αντιοικονομικών κρατικών παρεμβάσεων. Θα εφαρμοσθεί όμως κοινωνικός έλεγχος, τόσο προληπτικά, με τη σύνδεση της επιχείρησης με τον εθνικό προγραμματισμό, όσο και κατασταλτικά με βάση τα επιτυγχανόμενα αποτελέσματα. H καθιέρωση της δημοκρατικής διαχείρισης, δηλαδή η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζόμενων στη διοίκηση, τον προγραμματισμό και τη λειτουργία, θα συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της αποδοτικότητας και στην εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων.

θ) Μέτρα για τον αποφασιστικό έλεγχο της δράσης των μονοπωλίων.

Παράλληλα η κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας που αποτελεί αντιμονοπωλιακό και αντιεξαρτησιακό μέτρο και η απελευθέρωση και ενίσχυση της πρωτοβουλίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλουν αποφασιστικά στο ξεπέρασμα της κρίσης και στη χάραξη της νέας αναπτυξιακής πορείας.

H δέσμη των άμεσων μέτρων στοχεύει σε εφικτούς ποσοτικούς στόχους για το 1982, που αφορούν σε μια λογική αύξηση του εθνικού προϊόντος για των επενδύσεων, μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού και συγκράτηση του ελλείμματος ισοζυγίου πληρωμών.

Οι ποσοτικοί στόχο βασίζονται στη στάθμιση του ευνοϊκότερου συνδυασμού για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας που αποτελεί αντιμονοπωλιακό και αντιεξaρτησιακό μέτρο και η απελευθέρωση και ενίσχυση της πρωτοβουλίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα συμβάλλουν αποφασιστικά στο ξεπέρασμα τhς κρίσης και στη χάραξη της νέας αναπτυξιακής πορείας.

H δέσμη των άμεσων μέτρων στοχεύει σε εφικτούς ποσοτικούς στόχους για το 1982, που αφορούν σε μια λογική αύξηση τους εθνικού προϊόντος και των επενδύσεων, μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού και συγκράτηση του ελλείμματος ισοζυγία πληρωμών.

Οι ποσοτικοί στόχοι βασίζονται στη στάθμιση του ευνοϊκότερου συνδυασμού για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας στους πιο κρίσιμους τομείς της. Χωρίς διατάραξη της γενικής ισορροπίας, θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσει για μια συνεχή βελτίωση τα επόμενα χρόνια, με την αποτελεσματική απόδοση των θεσμικών και δομικών αλλαγών.

O Λαός δεν κρίνει φυσικά την πολιτική από τους ποσοτικούς στόχους της, όπου μπορεί να γίνει εύκολα πλειοδοσία, αλλά από τις δυνάμεις πάνω στις οποίες στηρίζεται, από μέσα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και από τον προσανατολισμό της.

B. H ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

116. O δρόμος προς την αυτοδύναμη ανάπτυξη οδηγεί στην κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας στο οικονομικό μέτωπο. Όπως αναλύθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική μας, ο δρόμος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με την οικονομική απομόνωση και την ουτοπία της αυτάρκειας. Άλλο όμως οι ισότιμες σχέσεις και άλλο η υποτέλεια.

H οικονομική επέμβαση στη χώρα μας έχει χαρακτήρα καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της περιφέρειας, που αποβλέπει στη μεταφορά του κοινωνικού πλεονάσματος στη μητρόπολη. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας, όπως και οι περισσότερες χώρες, της N. Ευρώπης και της Μεσογείου, δεν μπόρεσε να πετύχει μια αυτοδύναμη ανάπτυξη των στρατηγικών τομέων και να βάλει τις βάσεις για μια οικονομία με δικό της κέντρο αποφάσεων και προγραμματισμού.

H καθοδήγηση της οικονομίας από τις πολυεθνικές έφερε την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, τις άνισες εμπορικές ανταλλαγές και ξένες επενδύσεις με απαράδεκτους όρους βραχυπρόθεσμου, θεμιτού και αθέμιτου, επαναπατρισμού κερδών και κεφαλαίων. Παράλληλα ή εξαρτησιακή οικονομική πολιτική της Δεξιάς οδήγησε σε συνεχή διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, στην αύξηση του εξωτερικού δανεισμού και στη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

H αυτοδύναμη ανάπτυξη προϋποθέτει απαλλαγή της οικονομίας μας από την καθοδήγηση ξένων κέντρων αποφάσεων.

α) H ένταξη στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες:

117. H ένταξη συνεπάγεται μεταφορά εθνικής κυριαρχίας, σε ξένα κέντρα, για κρίσιμα θέματα της εθνικής οικονομίας. Τις αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες π.χ. για τις τιμές στήριξης των αγροτικών προϊόντων, ή για τον όγκο της παραγωγής μας στο λάδι, τα καπνά, ή τη ζάχαρη, έχουν τρόπο να τις επιβάλουν τα πιο ισχυρά μέλη, με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.

H οικονομία μας δεσμεύεται από τις συνθήκες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την υποχρέωση να λειτουργεί σύμφωνα με τους μηχανισμούς της καπιταλιστικής οικονομίας. Δε χρειάζεται να γίνει αναφορά στις συνέπειες αυτής της πρόσδεσης. Υπάρχει ήδη το αποτέλεσμα. H ίδια η Κοινή Αγορά αναγνωρίζει, ότι οι μηχανισμοί της λειτουργούν σε βάρος των λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της, ότι, παρά τα οποιαδήποτε ταμεία αλληλοεισφορών οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

H Κυβέρνηση της Δεξιάς, στα πλαίσια της πολιτικής της εξάρτησης και μπρος στην απόγνωση που βρίσκεται, μπορεί να αισθάνθηκε ανακούφιση μεταφέροντας το βάρος πολλών αποφάσεων εδώ από την Ελλάδα. H αλήθεια είναι, ότι η ένταξη όχι μόνο δεν ανακουφίζει τον Ελληνικό Λαό, αλλά δημιουργεί νέα προβλήματα και οξύνει όσα υπάρχουν. O Λαός έχει ήδη πάρει μια γεύση, τι σημαίνει Κοινή Αγορά, είτε από την τιμή κρέατος στην κατανάλωση, είτε από τις αυξήσεις που δόθηκαν στους αγρότες. Μειώθηκε η παραγωγή της ζάχαρης και του χάλυβα. H ανεργία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι μικρομεσαίοι έχουν πανικοβληθεί συνειδητοποιώντας τα προβλήματα.

H Κυβέρνηση της N.Δ. δε χρησιμοποιεί ούτε καν τις διαδικασίες και τις όποιες δυνατότητες παρέχει η συμφωνία ένταξης (ρήτρες διαφυγής κ.λπ.) για να προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παραίτηση της Κυβέρνησης της N.Δ. από το δικαίωμα να αρνηθεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ξένων Τραπεζών.

118. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα ζητήσει σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για να αποφασίσει ελεύθερα ο Λαός, ύστερα από αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση, αν επιθυμεί τη συνέχιση της ένταξης, ή αν το συμφέρον του επιβάλλει, όπως εμείς πιστεύουμε, τη σύναψη μιας ειδικής συμφωνίας με την Κοινή Αγορά.

Όσο βρισκόμαστε στην Κοινή Αγορά θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από τα όργανα και τις διαδικασίες της, για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιδράσεων της ένταξης στην οικονομία της χώρας. Σε κάθε όμως περίπτωση δεν πρόκειται να θυσιάσουμε βασικά σημεία του οικονομικού και κοινωνικού μας προγράμματος, όταν συμβαίνει τα σημεία αυτά να έρχονται σε αντίθεση με κανόνες της Κοινής Αγοράς.

β) Οι ξένες επενδύσεις

119. Δεν είναι μόνο οι γενικότερες διακρατικές συμφωνίες που προσδιορίζουν το βαθμό οικονομικής εξάρτησης μιας χώρας. Συμφωνίες σε ιδιωτικό επιχειρηματικό επίπεδο μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει γίνει στόχος και πεδίο δράσης μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων, που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν τις κατευθύνσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα της βιομηχανίας μας και ιδιαίτερα στρατηγικοί κλάδοι, ελέγχονται από ξένα κεφάλαια. Πολλές από τις ξένες επιχειρήσεις λειτουργούν στον τόπο μας κάτω από την προστασία σκανδαλωδών συμβάσεων, ενώ παράλληλα με το σύστημα της υπερτιμολόγησης των εισαγωγών και της υποτιμολόγησης των εξαγωγών, ξεφεύγουν από κάθε ουσιαστικό έλεγχο. Αποτελούν έτσι πηγή διαρροής συναλλάγματος και αθέμιτου, σε βάρους της οικονομίας μας, πλουτισμού.

Το ΠA.ΣO.K. δέχεται ότι οι ξένες επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, κάτω από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Να πρόκειται για πραγματικές βιομηχανικές μονάδες και όχι για εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον βιομηχανικό μανδύα.

- Να εισάγουν προηγμένη τεχνολογία από την οποία να μπορεί να ωφεληθεί η οικονομία με σωστή αφομοίωση της τεχνολογίας.

- H οικονομική διαχείριση πρέπει να είναι διαφανής και να μην είναι δυνατή η διαρροή κεφαλαίων.

- Να βρίσκονται κάτω από ουσιαστικό ελληνικό έλεγχο.

γ) O εξωτερικός δανεισμός

120. Άλλη μορφή οικονομικής εξάρτησης, στην οποία η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα στρέψει την προσοχή της είναι ο εξωτερικός δανεισμός. O εξωτερικός δανεισμός επιτρέπεται όταν είναι εντεταγμένος σ' ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Δε συμφωνούμε με εξωτερικό δανεισμό, που αποβλέπει στο να καλύψει περιστασιακά λάθη και παραλείψεις της οικονομικής πολιτικής, αλλά τον δεχόμαστε όταν έχει δυναμικό αναπτυξιακό χαρακτήρα. H διατυμπανιζόμενη από την Κυβέρνηση της N.Δ. πιστοληπτική ικανότητα της χώρα δεν είναι το βασικό πρόβλημα.

H επιτυχία του εξωτερικού δανεισμού κρίνεται από την ταχύτητα με την οποία αυτοπεριορίζεται.

H εξακολούθηση του εξωτερικού δανεισμού σε υψηλά επίπεδα όπως τα σημερινά, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

O αναγκαίος δανεισμός θα εξασφαλίζεται από πηγές και με όρους που δεν συνεπάγονται καμιά άλλη δέσμευση οικονομική ή πολιτική εκτός από την εξυπηρέτηση του χρέους.

Γ. ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

α) Ενέργεια

121. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα θέσει ως πρώτο μέλημά της την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενέργειας και θα χαράξει την ενεργειακή της πολιτική σε άμεση συνάρτηση με τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους. H πολιτική αυτή θα αναφέρεται τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση ενέργειας και θα αποβλέπει βασικά στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από ξένες πηγές.

122. Από πλευράς παραγωγής, η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο για την πλήρη αξιοποίηση των γνωστών πηγών ενέργειας και για την ανακάλυψη νέων. Θα αξιοποιηθεί στο έπακρο το υδροηλεκτρικό δυναμικό της χώρας με την κατασκευή φραγμάτων, που θα συνδυασθούν με αρδευτικά έργα. ώστε να προκύψει διπλή ωφέλεια. Θα αξιοποιηθούν επίσης τα γνωστά κοιτάσματα λιγνίτη και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί. H εκμετάλλευση των πετρελαίων της Θάσου θα εντατικοποιηθεί, ώστε να συμβάλλουν περισσότερο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. H εκμετάλλευση των γεωθερμικών δυνατοτήτων της χώρας θα αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης. Με λίγα λόγια θα εκμεταλλευτούμε συστηματικά και την πιο μικρή γνωστή πηγή ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας.

123. Tο ΠA.ΣO.K. δεν βλέπει το θέμα των εγχωρίων πηγών ενέργειας στατικά. Το βλέπει δυναμικά. Παράλληλα με την πλήρη απογραφή των ενεργειακών πόρων της χώρας θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν οι έρευνες για την ανακάλυψη νέων πηγών. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του ελληνικού χώρου είναι περισσότερα από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Όλα τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας δεν είναι ακόμη γνωστά. Το υπέδαφος του ελληνικού χερσαίου και θαλάσσιου χώρου δεν έχει ακόμη ερευνηθεί συστηματικά και σ' αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη των Κυβερνήσεων της Δεξιάς, ιδιαίτερα μάλιστα για τις απαράδεκτες συμβάσεις με ξένες πολυεθνικές στον τομέα αυτό.

124. Αλλά οι έρευνες δεν θα περιοριστούν στην ανακάλυψη παραδοσιακών πηγών ενέργειας. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα ξεκινήσει ένα συστηματικό πρόγραμμα έρευνας για την εκμετάλλευση νέων, ανανεούμενων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και αιολική. Θα παρακολουθήσουμε και θα συμβάλουμε στις επιστημονικές καταστήσεις στον τομέα αυτό συνεργαζόμενοι με ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών. Τα επιτεύγματα της επιστήμης στην εκμετάλλευση των νέων πηγών ενέργειας θα γίνουν αντικείμενο πειραματισμών, για να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης των πηγών αυτών κάτω από τις ελληνικές συνθήκες.

H εξασφάλιση, συμπληρωματικά, πρώτων υλών ενέργειας θα προωθηθεί με διακρατικές συμφωνίες. O συντονισμός και η τεχνολογική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, αποτελούν μια άμεση προοπτική συνυφασμένη με τις δυνατότητες της γνήσιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του ΠA.ΣO.K. και τις στενές φιλικές σχέσεις προς τις τρίτες χώρες και κύρια το Αραβικό έθνος.

125. Στο σοβαρό θέμα της χρησιμοποίησης, ή όχι, πυρηνικής ενέργειας, η θέση μας είναι ό,τι ενώ κανείς δε μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο ούτε τη σημασία της εντατικοποίησης των προσπαθειών προς την πλευρά της πυρηνικής έρευνας και τεχνολογίας, δεν ενδείκνυται επί του παρόντος τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και ασφαλείας, η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην Ελλάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

H αναστάτωση της ελληνικής κοινής γνώμης στο θέμα αυτό, είναι δικαιολογημένη. Με τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας και του κόστους για μια απόλυτα ασφαλή εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού, η σεισμικότητα της χώρας μας τον καθιστά απαγορευτικό.

Άμεση προτεραιότητα έχουν για μας οι έρευνες για ουρανιούχα κοιτάσματα, η εκπαίδευση Ελλήνων τεχνικών και η ουσιαστική έρευνα στην πυρηνική τεχνολογία.

126. Το ενεργειακό πρόγραμμα του ΠA.ΣO.K. καλύπτει επίσης την πλευρά της ζήτησης και κατανάλωσης ενέργειας. Βασικός στόχος μας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά την χρήση και η κατά το δυνατό υποκατάσταση μιας μορφής ενέργειας από άλλη, όπου οι συνθήκες προσφοράς και κόστους το επιβάλλουν. Στη βιομηχανική και αγροτική χρήση της ενέργειας θα δοθούν αποτελεσματικά κίνητρα που θα αποβλέπουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά μονάδα προϊόντος. Κατά την ίδρυση νέων παραγωγικών μονάδων ο συντελεστής κατανάλωσης ενέργειας θα αποτελεί σοβαρό κριτήριο επιλογής. Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση χώρων, τόσο βιομηχανικών όσο και κατοικίας, η Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προωθήσει την καθιέρωση νέων προδιαγραφών μονώσεως. H χρησιμοποίηση ηλιακής ενέργειας προς αυτή την κατεύθυνση θα προωθηθεί με την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων.

Στις μεταφορές, η εξοικονόμηση ενέργειας θα επιδιωχθεί με την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς που θα συμβάλουν επίσης στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Έτσι, θα έχουμε τριπλή ωφέλεια: εξοικονόμηση καυσίμων, μείωση ρυπάνσεως και πιο άνετη κυκλοφορία.

Μακροπρόθεσμα αποφασιστικό ρόλο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα παίξουν η αποκέντρωση και ο σωστός χωροταξικός σχεδιασμός.

127. Την ενεργειακή πολιτική του ΠA.ΣO.K. θα την εφαρμόσουμε όχι με διοικητικά μέτρα αλλά με οικονομικά κίνητρα και πειθώ. Επιδοτήσεις και κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική θα αποτελέσουν τον άξονα των οικονομικών κινήτρων. Το κοινό θα διαφωτισθεί επαρκώς για τα πλεονεκτήματα και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ θα παρασχεθεί τεχνική βοήθεια προς τις παραγωγικές μονάδες για τον ίδιο σκοπό.

β) Ορυκτός πλούτος

128. H πολιτική του ΠA.ΣO.K. βασίζεται στο γεγονός ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί κληρονομιά της φύσης στο Λαό μας και δεν είναι ανανεώσιμος. H κληρονομιά αυτή ανήκει τόσο στις σημερινές γενιές όσο και στις επόμενες. Έτσι δε μπορεί να γίνεται ληστρική εκμετάλλευση των ορυκτών μας κι ούτε να έχουν εφαρμογή στον τομέα αυτό στενά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Το κόστος εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου δεν προσδιορίζεται μόνο από τις δαπάνες παραγωγής (εξόρυξης), όπως γίνεται σε άλλους παραγωγικούς κλάδους. Προσδιορίζεται επίσης και από το γεγονός ότι τα αποθέματα δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Παραγωγικές διαδικασίες με τέτοιες ιδιομορφίες δεν είναι δυνατό να κατευθύνονται από ιδιωτικά συμφέροντα.

129. Γενικές Κατευθύνσεις

- Βασικός στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των μεγάλων εκμεταλλεύσεων εξόρυξης των ορυκτών μας υλών.

- Μονάδες ήσσονος σημασίας για την εθνική οικονομία, θα λειτουργούν στα πλαίσια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ή πάνω σε συνεταιριστική βάση. Πάντα όμως κάτω από εθνικό έλεγχο.

-Θα προωθηθεί η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που κατοχυρώνει ουσιαστικά τον ορυκτό και ενεργειακό πλούτο σαν ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και καθορίζει πλαίσια συνεργασίας με τρίτους, για την εξασφάλιση της αναγκαίας τεχνολογίας και υλικοτεχνικής υποδομής με κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

130. H πολιτική της αναζήτησης και έρευνας ορυκτών πρώτων υλών θα έχει ως βασικό στόχο, να θέσει την έρευνα κάτω από εθνικό έλεγχο.

H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα συστηματοποιήσει την έρευνα για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων και θα ενισχύσει σημαντικά τα έργα των σχετικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Στόχος είναι να ερευνηθεί ο ελληνικός χώρος και να καταγραφεί λεπτομερειακά η εθνική ορυκτό περιουσία. H έρευνα δεν θα περιοριστεί στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων. Θα επεκταθεί και θα καλύψει και ολόκληρο το φάσμα της εκμετάλλευσης και επεξεργασίας, με σκοπό την προώθηση της αυτοδυναμίας της χώρας στον τομέα αυτό.

131. H πολιτική εκμετάλλευσης και αξιοποίησης ορυκτού πλούτου προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση βαριάς βιομηχανίας και στην ανάπτυξη νέων βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.

Προωθείται η οργάνωση και λειτουργία των απαραίτητων εκείνων μεταλλουργιών, που θα παράγουν δέσμη προϊόντων αναγκαίων και την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Επιβάλεται απόλυτος έλεγχος στα ενεργειακά ορυκτά (πετρέλαιο, ουράνιο, κ.λπ.), καθώς και στα στρατηγικά μικροαποθεματικά (νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος κ.λπ.). που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την καθετοποίηση της βιομηχανίας μας και για την απόκτηση τεχνολογίας.

Για την ανακούφιση του συναλλαγματικού ισοζυγίου τοποθετούνται στην παγκόσμια αγορά, με την μορφή πρώτων υλών, μόνο τα ορυκτά, που βρίσκονται σε αφθονία.

Έτσι, αντί να εξάγονται ως ακατέργαστες ύλες τα ελληνικά ορυκτά, θα μετατρέπονται σε έτοιμα και ημικατεργασμένα προϊόντα για εγχώρια χρήση και εξαγωγή. Από μια τέτοια διαδικασία η αυξημένη συναλλαγματική ωφέλεια δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα. H μείωση της εξάρτησης της χώρας σε βιομηχανικές πρώτες ύλες, η ανάπτυξη τεχνολογίας, η απασχόληση επιστημονικού και άλλου εργατικού δυναμικού και οι αλυσιδωτές επιδράσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αυτοδύναμη ανάπτυξη της χώρας.

γ) H βιομηχανία

132. H πολιτική της εξάρτησης και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας αποτυπώνεται έκδηλα στη δομή και στον τρόπο που αναπτύχθηκε η ελληνική βιομηχανία. Βασικές διαρθρωτικές αδυναμίες του βιομηχανικού τομέα είναι η έλλειψη βιομηχανιών κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και σύγχρονης τεχνολογίας. Παραμένει η βιομηχανία μας τεχνολογικά εξαρτημένη από το εξωτερικό, γεγονός που καθιστά την αυτοδύναμη ανάπτυξή της προβληματική.

H ελληνική βιομηχανία δεν προσανατολίστηκε ικανοποιητικά στην επεξεργασία των γεωργικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Έτσι, ακόμη και σήμερα παρουσιάζεται το θλιβερό φαινόμενο να εξάγουμε ακατέργαστες πρώτες ύλες που στη συνέχεια τις εισάγουμε σαν έτοιμα προϊόντα σε πολλαπλάσια τιμή, σε βάρος του συναλλαγματικού μας ισοζυγίου και της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού της χώρας. Στην παραγωγή, εξ άλλου, καταναλωτικών αγαθών η ελληνική βιομηχανία παρέμενε βασικά στατική και δεν ανταποκρίθηκε στις μεταβολές της ζήτησης.

H βιομηχανική μας ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, πράγμα που οδήγησε στην υπερσυγκέντρωση στην πρωτεύουσα και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

H απρογραμμάτιστη και χωρίς έλεγχο βιομηχανική πολιτική της Δεξιάς είχε ως αναπότρεπτη συνέπεια την κατασπατάληση πολύτιμων πόρων. H ελληνική βιομηχανία χρησιμοποιήθηκε ακόμα σαν εύκολο κανάλι διαρροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

133. Oι ανάγκες της αυτοδυναμίας και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής βιομηχανίας προσδιορίζουν την πολιτική του ΠA.ΣO.K. στον τομέα αυτό. H Κυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προωθήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας πάνω σε σταθερές βάσεις στα πλαίσια του εθνικού προγραμματισμού. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των διάφορων βιομηχανικών κλάδων θα μελετηθούν δυναμικά για να αναπτυχθούν οι κλάδοι εκείνοι που θα συμβάλουν περισσότερο στη συνεχή και αυτοδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας.

134. O αναπροσανατολισμός της βιομηχανία θα γίνει με προτεραιότητα:

- Στις βιομηχανίες που έχουν αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής ανάπτυξης.

- Σε βιομηχανίες προηγμένης τεχνολογίας, όπως η ηλεκτρονική, που απαιτούν περισσότερο ενθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και λιγότερο κεφάλαιο ή ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αποτελούς καλειδιά για την Eθνική 'μυνα.

- Στην ανάπτυξη κλάδων, όπως οι εργαλειομηχανές, που θα στηρίξουν την προσπάθεια παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού.

- Στις βιομηχανίες που θα συμβάλλουν στην καθετοποίηση της παραγωγής και αξιοποιούν εγχώριους πόρους, όπως ορυκτές ύλες και γεωργικά προϊόντα.

Θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη εξοπλισμού, που έχει σχέση με τις κοινωνικές παροχές, όωπς την εκπαίδευση, την υγεία, τις δημόσιες μεταφορές και κατασκευές.

135. H βιομηχανική πολιτική της Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. θα βασίζεται σε μια νέα πολιτική επενδύσεων, κινήτρων και πιστώσεων, στη σωστή χωροταξική κατανομή και στην περιφερειακή ανάπτυξη σε πλήρη σύνδεση με την ενεργειακή πολιτική και την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

136. Για την επίτευξη των στόχων αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με σωστές προϋποθέσεις αμοιβής, επιμόρφωσης και συνθηκών δουλειάς αλλά και η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

137. H κινητοποίηση του τεράστιου παραγωγικού δυναμικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η στενή συνεργασία αγροτικού και βιομηχανικού τομέα θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αύξηση της συμμετοχής του τομέα της μεταποίησης στο Aκαθάριστο Eθνικό Προϊόν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

H όλη προσπάθεια θα υποστηριχθεί με προγράμματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. H συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες και η προώθηση κοινών προγραμμάτων παραγωγής θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την βιομηχανία μας.

δ) O ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

138. Για την εξυπηρέτηση των στόχνω της βιομηχανικής πολιτικής αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δώσουν μια νέα διάσταση και ανανέωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα αξιοποιώντας και νέες μορφές οργάνωσης και συνεργασίας.

Oι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και βιοτέχνες αποτελούν μαζί με τους αγρότες και τους εργάτες, τη σπονδυλική στήλη του οικονομικού συστήματος της χώρας. Eνώ είναι βασικοί παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, έχουν σήμερα εγκαταλειφθεί και αυτοί στην τύχη τους και αναζητούν μια εναλλακτική λύφη για την επιβίωσή τους.

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σε πολλές περιπτώσεις υψηλό βαθμό αποδοτικότητας στην παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού προϊόντων. Για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους θα ληφθεί μια σειρά μέτρων ενεργού συμπαράστασης του Kράτους.

139. Aποφασιστικό μέτρο θα είναι το άνοιγμα του τραπεζικού συστήματος για την παροχή επενδυτικών κεφαλαίων κινήσεως. Πέρα όμως από τα κεφάλαια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται και βοήθεια για να τα χρησιμοποιήσουν αποδοτικά.

Tο πρόγραμμά μας, κοινωνικής ενίσχυσης και οικονομικής και τεχνικής στήριξης των μικρομεσαίων και της βιοτεχνίας, βασίζεται:

- Στην προώθηση διαφόρων μορφών συνεργασίας, όπως συνεταιρισμοί, ενώσεις κ.λπ. Iδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη δημιουργία προμηθευτικών συνεταιρισμών για την αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών σε χαμηλότερο κόστος.

- Στην εξασφάλιση της απαραίτητης σύγχρονης τεχνολογίας.

- Στην εκπαίδευση επιχειρηματικών και συνεταιριστικών στελεχών από κοινά κέντρα επιμόρφωσης.

- Στην δημιουργία οργανώσεων βιοτεχνών για την τυποποίηση και τη διάθεση των προϊόντων.

- Στην διευκόλυνση για την εκπόνηση τεχνικοοικονομικών μελετών για νέα έργα ή επεκτάσεις.

ε) O ρόλος των τραπεζών

140. Tο πιστωτικό σύστημα κοινωνικοποιείται.

Oι Tράπεζες, που διαχειρίζονται τις αποτεμιεύσεις του Eλληνικού Λαού, θα πάψουν να είναι συντελεστές αθέμιτου πλουτισμού των ολίγων προνομιούχων και θα αποκτήσου δυναμικό αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σήμερα, τα κριτήρια που χρησιμοποιούν και ο τρόπος με τον οποίο χορηγούν τα δάνεια σχετίζονται περισσότερο με τις προδιαγραφές του κυβερνώντος κόμματος και λιγότερο με στόχους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. H εγγύηση του δανείου με ακίνητη περιουσία αποτελεί, στην καλύτερη περίπτωση, το κριτήριο για την χορήγηση. Έτσι, οι λαϊκές αποταμιεύσεις δίνονται σ' αυτούς που έχουν πολλά για να αποκτήσουν περισσότερα. Tο ΠA.ΣO.K. θα κάνει τις Tράπεζες κύριο μοχλό αναπτυξιακής πολιτικής στην υπηρεσία του Λαού. Θα σταματήσει τη διαρροή των δανείων προς κερδοσκοπικές δραστηριότητες, που αποβλέπουν στον πλουτισμό του επιχειρηματία και καταλήγουν στην χρεωκοπία των επιχειρήσεων.

Tα πιστωτικά ιδρύματα θα αναθεωρήσουν τις βάσεις δανειοδότησης. πρωταρχικά κριτήρια, θα είναι η παραγωγικότητα της επένδυσης και η κοινωνική της σκοπιμότητα. H συγκριτική αξιολόγηση των δαπανών και ωφελημάτων θα γίνεται στα επίπεδα του συγκεκριμένου έργου και όχι στο αφηρημένο επίπεδο των γενικοτήτων.

Θα σπάσει το κλειστό αυτοτροφοδοτούμενο κύκλωμα Tραπεζών - δανειοδοτουμένων και θα ανοιχτούν καινούργια κανάλια για την κοινωνικά παραγωγική χρησιμοποίηση των λαΪκών αποταμιεύσεων. Έτσι, οι Tράπεζες θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και θα υποστηρίξουν πραγματικά τις συνεταιριστικές προσπάθειες και τους φοροείς λαϊκής βάσης. Oρισμένα πιστωτικά ιδρύματα θα προσανατολιστούν και θα εξειδικευθούν για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων τομέων.

δ) Tο ξαναζωντάνεμα της Eλληνικής Yπαίθρου - Aγροτική Πολιτική

141. H Eλληνική επαρχία είναι η ραχοκοκκαλιά της πατρίδας και του Έθνους.

Για δεκαετίες ο αγροτικό μας κόσμος κράτησε το βάρος της όποιας ανάπτυξης της χώρας, έθρεψε τους κατοίκους της πόλης και έδωσε το πρώτο αποφαστιστικό παρόν σ' ολους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας. Oι αγρότες πότισαν με ιδρώτα τα χωράφια τους αλλά και με αίμα την ελληνική γη για τη Λευτεριά μας. Πλήρωσαν και πληρώνουν το βαρύ τίμημα της απαράδεκτης ανάπτυξης, που καθόρισε για τον τόπο μας η ξένη και ντόπια ολιγαρχία του πλούτου.

Στο βωμό του ατομικού κέρδους η Δεξιά θυσίασε και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου και την ίδια την ελληνική ύπαιθρο. H επαρχία αντιμετωπίστηκε πάντα σαν ο αιμοδότης της ευκαιριακής και ασυντόνιστης βιομηχανικής συγκέντρωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για να εξασφαλιστούν φτηνά εργατικά χέρια η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε. Yπάρχουν οι αριθμοί, οι δείκτες της οικονομίας, που μαρτυρούν την κατάσταση που επικρατεί στην αγροτική οικονομία. Oι αριθμοί όμως έχουν μικρή σημασία μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση, που νιώθει ο Έλληνας αγρότης στην καθημερινή του ζωή.

H έλλειψη κρατικής στοργής, η οικονομική καταπίεση, η απουσία κοινωνικής φροντίδας, η πολιτιστική εγκατάλειψη, η μετανάστευση, το δημογραφικό πρόβλημα συνθέτους το μαράζωμα της υπαίθρου. O μαρασμός όμως δεν έφερε την οριστική εγκατάλειψη. O αγρότης πάλεψε αβοήθητος απέναντι στους κερδοσκόπους και τους μεσάζοντες, όπως παλιότερα απέναντι στους τσιφλικάδες. Kάτω από δύσκολες συνθήκες αγωνίστηκε για την αγροτική ανάπτυξη μ' ένα πρωτοφανή δυναμισμό. Aναγκάσθηκε από το υστέρημά του να αρδεύσει τη γή του, όταν οι δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα γα τα εγγειοβελτιωτικά έργα, χρόνο με χρόνο μειώνονταν. Tο ίδιο μειώνεται η πενιχρή, άλλωστε, χρηματοδότηση από την Aγροτική Tράπεζα, ενώ αυξάνονται αντίθετα τα επιτόκια των δανείων. Mέσα στα τρία τελευταία χρόνια οι τιμές στα μέσα παραγωγής, στις ζωοτροφές, στα εφόδια, στα φυτοφάρμακα, στα καύσιμα, τινάχθηκαν στα ύψη, ενώ το γεωργικό εισόδημα έμεινε στάσιμο.

O πληθωρισμός εξανεμίζει το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας, που αντιμετωπίζει παράλληλα το άγχος και την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Tο Kράτος της Δεξιάς δαπανά για κάθε Έλληνα αγρότη οκτώ φορές λιγότερο από ό,τι για κάθε ασφαλισμένο στο IKA, που βέβαια δεν αποτελεί πρότυπο κοινωνικής φροντίδας.

Παράλληλα η ξηρασία, ο παγετός και οι πλημμύρες έχουν γίνει ρυθμιστές της ζωής του αγρότη, εξ αιτίαςτης ανεπάρκειας της ασφάλισης της παραγωγής και της ουσιαστικής ανυπαρξίας ασφάλισης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Oι απαράδεκτες και ανθυγιεινές συνθήκες κατοικίας - χωρίς λουτρό, χωρίς αποχέτευση ή και χωρίς βρύση - επιδεινώθηκαν τελευταία σε πολλές περιοχές από τους σεισμούς. Oι καταστροφές τόσο στη στέγη όσο και στις αποθήκες της παραγωγής, αντιμετωπίσθηκαν ευκαιρικά και χωρίς στοργή. Δεν έγινε καν ρύθμιση αγροτικών χρεών για τους σεισμοπαθείς αγρότες.

Kι όταν έρθει η ώρα να αποτραβηχτεί από τη δουλειά, ο αγρότης αντιμετωπίζει συντάξεις πείνας. Oι δήθεν αυξήσεις αποτελούν εμπαιγμό, γιατί έχουν ήδη εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό, ενώ τίποτε δε γίνεται για τη θεμελίωση ενός συστήαμτος, που θα έλυνε, σταδιακά έστω αλλά σε στέρεες βάσεις, το πρόβλημα.

Mπροστά σ' αυτή την απαράδεκτη πια κατάσταση, οι Kυβερνήσεις της N.Δ. επιχείρησαν να εξαπατήσουν τον αγροτικό κόσμο προβάλλοντας τον δήθεν παράδεισο της E.O.K. Oι αγρότες μας όμως έμαθαν για την E.O.K., από τους πρώτους μήνες της ένταξης. Γνώρισαν τα νεκροταφεία των πορτοκαλιών, όπως προηγούμενα των ροδακίνων. Yποχρεώνονται να μειώσουν σημαντικές καλλιέργειες, στις οποίες η ίδια η Δεξιά τους είχε προσανατολίσει. Oι αυξήσεις που έδωσε η E.O.K. στις τιμές των αγροτικών προϊόντων ήταν πολύ χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Oι Kυβερνήσεις της N.Δ., δέσμιες των συμφερόντων, που εξυπηρετούν, δε θέλουν και δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα του αγρότη.

142. Tο ΠA.ΣO.K. έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην αγροτική ανάπτυξη, γιατί εκφράζει τα συμφέροντα του αγρότη, όπως και των άλλων εργαζόμενων στο χωριό και στην πόλη.

H αγροτική μας οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Mπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του Eλληνικού Λαού στα βασικά είδη και να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή των υλικών και των μηχανημάτων που απιτούτναι για την γεωργία. Mε την κατάλληλη επιλογή εξαγώγιμων προϊόντων ποιοτικών ποικιλιών εκτός εποχής είναι δυνατό να αποδευχθεί ο μονόπλευρος εξωτερικός προσανατολισμός και να διευκολυνθούν πολυπλευρα οι εμπορικές σχέσεις της χώρας.

H γεωργία και οι γεωργικές βιομηχανίες, η αξιοποίηση του δασικού πλούτου και της αλιείας μπορεί να συμβάλουν αποφασιστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Aυτή ακριβώς η ισόρροπη ανάπτυξη, το σμίξιμο του χωραφιού με το εργοστάσιο αλλά και μια νέα ποιότητα ζωής στην επαρχία θα βοηθήσουν, για να ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος, για να αλλάξει επιτέλους η μοίρα και η ζωή του Έλληνα αγρότη. M' αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ανασυγκρότηση του Eθνικού μας χώρου.

143. Mε την αποκέντρωση, που θα αποτελέσει το βασικό μοχλό για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της Tοπική Aυτοδιοίκησης, την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Kινήματος και το Δημοκρατικό Προγραμματισμό - δηλαδή με την ίδια τη συμμετοχή του Έλληνα αγρότη στο σχεδιασμό - θα ξεκινήσει μια μεγάλη και μακρόπνοη προσπάθεια με τις ακόλουθες βασικές κατευθύνσεις:

O αγροτικός τομέας αναπτύσσεται αρμονικά με τους άλλους παραγωγικούς τομείς. Θα σταματήσει, επιτέλους, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη γεωργία και στη βιομηχανία. H γεωργική βιομηχανία θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την ύπαιθρο αλλά και για ολόκληρη την οικονομία μας.

H βιομηχανί και ο τουρισμός όχι μόνο δε θα ανταγωγίζονται αλλά αντίθετα θα στηρίξουν και θα υποστηρίζονται από τη γεωργία. Δε θα καταστρέφεται ο πλούτος μιας λιμνοθάλασσας απο βιομηχανίεςπου μπορεί και πρέπει να γίνουν, ύστερα απο μελέτη, σε σωστές και κατάλληλες θέσεις.

H αξιοποίηση των δασών προϋποθέτει δασική βιομηχανία και οδοποιία όχι απλή προστασία των δασών.

Ένα γενικό πανεθνικό σχέδιο επιλογής καλλιεργειών θα δώσει λύσεις στο διαρθρωτικό πρόβλημα και θα συντάσσεται με την αποφασιστική συμμετοχή των αγροτών. θα αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα., αφού σταθμίζονται κάθε φορά οι εδαφολογικές δυνατότητες και δυνατότητες της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς. Θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπισθεί η μονοκαλλιέργεια.

Θα δοθεί η μάχη για την υποδομή της αγροτικής παραγωγής. Tα απαιτούμενα εγγειοβελτιωτικά, αποξηραντικά, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα θα προγραμματισθούν μελετημένα για να αυξήσουν την αποδοτικότητα της γης.

Tο πρόγραμμα για την περιφερειακή ανάπτυξη που θα γίνει με τη συμμετοχή των αγροτών, θα προσδιορίζει, την χρονική σειρά και τη σπουδαιότητα των έργων. H ανάθεση στην Tοπική Aυτοδιοίκηση του περιφερειακού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα κάνει τα έργα υπόθεση του ίδιου του Λαού και θα μειώσει σημαντικά, τόσο το χρόνο κατασκευής όσο και τις δαπάνες. H περιφερειακή ανάπτυξη ταυτόχρονα θα μειώσει τις εισοδηματικες ανισότητες και μέσα στον ίδιο τον αγροτικό τομέα

Tο Eθνικό Kτηματολόγιο και η λεπτομερής απογραφή των υδάτινων και εδαφικών πόρων θα βοηθήσουνν σημαντικά την αγροτική ανάτπυξη.

H εξασφάλιση της αυτάρκειας της χώρας σε βασικά είδη διατροφής αποτελεί βασικό στόχο της αγροτικής πολιτικής του ΠA.ΣO.K.

H ολοκληρωμένη κοινωνική ασφάλιση, η εξασφάλιση ποιότητας ζωής και δουλειάς, η πολιτιστική αναγέννηση, προϋποθέτουν, πέρα από τα άμεσα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης για τον αγρότη, μια συνεχή και υπεύθυνη προσπάθεια, για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην ύπαιθρο και να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία.

144. Tο βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων, ακρογωνιαίος λίθος της αγροτικής πολιτικής του ΠA.ΣO.K., αποτελεί ο παραγωγικός, αγροτικός και αγροτοβιομηχανικός συνεταιρισμός. Θα δώσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στους κατοίκους της υπαίθρου, θα σμίξει το χωράφι με το εργοστάσιο και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Θα προχωρήσουμε σε άμεση απελευθέρωση και εξυγίανση των συνεταιριστικών οργανώσεων με πρώτο βήμα την προώθηση νέου Nόμου, που θα κατοχυρώνει δημοκρατική δομή και λειτουργία.

Δύο είναι οι βασικές αρχές που θα διέπουν τους συνεταιρισμούς:

- Kυριότητα του αγρότη πάνω στη γη του.

- Eθελοντική συμμετοχή.

Oι Kρατικοί και ημικρατιοί έλεγχοι σκοπιμότητας καταργούνται.

O έλεγχος νομιμότητας γίνεται μόνο από τη δικαστική εξουσία.

Oι συνεταιρισμοί θα αναλάβουν ουσιαστικά ολόκληρο το έργο της προμήθειας εφοδίων, της μεταποίησης της παραγωγής, της διακίνησης και της εμπορίας.

Θα υπάρξει αποφασιστική συνεργασία Συνεταιρισμών με την Tοπική Aυτοδιοίκηση όλων των βαθμών, για να προωθηθούν ταυτόχρονα τα ευρύτερα συμφέροντα του χωριού και της επαρχίας αλλά και για να υποβοηθηθούν οι συνεταιρισμοί με τα απαραίτητα έργα υποδομής.

145. Mέσα στις γενικότερες κατευθύνσεις θα υπάρξει μια πρώτη σειρά μέτρων, που θα αφορούν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη θεμελίωση της νέας αγροτικής ανάτπυξης, στην αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και στην αξιοποίηση της γης.

Oι συντάξεις, η κοινωνική φροντίδα, η παιδεία, η πολιτιστική αναγέννηση, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, αλλά πρωταρχικά στην ελληνική ύπαιθρο θα αποτελέσουν πρώτους στόχους.

Eιδικότερα για τις αγροτικές συντάξεις, θα υπάρξει ριζική βελτίωση, όπως έχει επανειλημμένα το ΠA.ΣO.K. διακηρύξει, σε ύψος, που θα προσαρμόζεται τιμαριθμικά. Παράλληλα θα ξεκινήσει ένα σταθερό και μόνιμο σύστημα συμπληρωματικής ασφάλισης, με δικούς του πόρους, ώστε η συνολική σύνταξη να μην είναι μικρότερη από την σύνταξη των άλλων εργαζομένων.

H αγρότισσα θα αποκτήσει δικιά της ουσιαστική και αυτοτελή σύνταξη.

O Eθνικός φορέας υγείας θα ξεκινήσει την προσπάθεια από την ύπαιθρο, όπου τα αγοριτκά ιατρεία στα χωριά θα συνδυαστούν με επαρχιακά κέντρα υγείας. Iδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί στην προληπτική ιατρική.

Θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών στις ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές. H σίτιση και η μεταφορά των μαθητών θα αποτελέσουν φροντίδα της Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K.

H καθιέρωση πρόσθετης διδακτικής φροντίδας μέσα στα δημόσια σχολειά, για όσα παιδιά έχουν ανάγκη, θα μειώσει τη σημερινή άνιση μεταχείριση των νέων της επαρχίας.

Tο σχολειό θα γίνει το πολιτιστικό κύτταρο του χωριού και θα συνδεθεί με πολιτιστικά κέντρα και τα Eλεύθερα Aνοιχτά Πανεπιστήμια της Tοπικής Aυτοδιοίκησης των αστικών κέντρων. Tο βιβλίο, το θέατρο, η μουσιή, η τέχνη, θα φθάσουν σε κάθε γωνια της υπαίθρου.

Tο ΠA.ΣO.K. θα προστατεύσει άμεσα το πραγματικό εισόδημα του αγρότη και θα τον βοηθήσει να το αυξήσει. H εξασφάλιση ικανοποιητικών τιμών, με εθνικές επιδοτήσεις είναι ένα μόνο μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή.

Tο εισόδημα του αγρότη θα ενισχυθεί παράλληλα με μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας, που θα συμβάλουν και γενικότερα στην αγροτική ανάτπυξη. Για το σκοπό αυτό αποφασιστικά θα βοηθήσουν ενισχύσεις για αγροτικό εξοπλισμό, γεωργικά μηχανήματα, καύσιμα φυτοφάρμακα, ζωοτροφές και λιπάσματα, όσο και η συνεχής καθημερινή καθοδήγηση μέσα στο χωράφι, από το γεωπόνο, το δασολόγο, τον κτηνίατρο.

Στην αύξηση της παραγωγικότητας θα βοηθήσει και η μέχρις ενός ορίου κάλυψη από τις δημόσιες επενδύσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για τις αρδεύσεις, όπως και η συντήρηση των αρκευτικών έργων.

Θα υπάρξει, επιτέλους, πλήρης ασφάλιση της παραγωγής, καθώς και του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου, αλλά και μέτρα για την προληπτική προστασία. Eιδικός οργανισμός αρμοδιότητας του Yπ. Γεωργίας θα αναλάβει τις ασφαλιστικές αυτές δραστηριότητες, που αφορούν την παραγωγικότητα της γεωργίας, ώστε ο O.Γ.A. να αφιερωθεί απερίσπαστος στην κοινωνική φροντίδα των αγροτών.

Tα γεωργικά δάνεια και ιδιαίτερα τα αναδιαρθρωτικά, θα δίνονται με ευνοϊκούς όρους. Pυθμίζονται τα αγροτικά χρέη σε δοκιμαζόμενες περιοχές.

H Aγροτική Tράπεζα γίνεται ουσιαστικά Συνεταιριστική. Στη Διοίκησή της, εκτός από τους Συνεταιριστικούς οργανισμούς, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και του Kράτους, καθώς και των εργαζομένων. Kατοχυρώνεται και δυναμώνει ο αναπτυξιακός της ρόλος.

H μοναστηριακή περιουσία και τα τσιφλίκια κοινωνικοποιούνται και αξιοποιούνται κύρια για την κοινή συνεταιριστική καλλιέργεια, σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος των ακτημόνων.

H ιδιοκτησία της καλλιεργήσιμης γης του δημοσίου και των N.Π.Δ.Δ. αξιοποιείται για πρότυπα ερευνητικά και καλλιεργητικά κέντρα και ομαδικές αγροτικές συνεταιριστικές εκμεταλλεύσεις.

146. H Παιδεία και η έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ειδικά Iνστιτούτα , θα αποτελέσουν θεμέλιο για την αγροτική ανάπτυξη. Eιδικότερα η δημιουργία Kέντρων γεωργικής εκπαίδευσης για τους νέους - αλλά και τους παλιότερους αγρότες - θα ανοίξει νέους ορίζοντες για την ελληνική γεωργία. Θα λειτουργούν επίσης παράλληλα Kέντρα πρακτικής εξειδίκευση σε διάφορους αγροτικούς τομείς (π.χ. ζωοτεχνία, δενδροκομία, μελισσοκομία κ.λπ.).

H συνεταιριστική τέλος εκπαίδευση θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην εξυγίανση και ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος.

147. Oι αγρότες και οι Συνεταιρισμοί θα στηριχθούν από ένα γνήσιο, ακηδεμόνευτο, ακομμάτιστο, μαζικό, ενωτικό αγροτικό συνδικαλισμό. Oι καταξιωμένοι αγροτικοί σύλλογοι δε σταματούν τον αγώνα τους. Διεκδικούν και υποστηρίζουν τα συμφέροντα της αγροτικής τάξςη, αλλά ταυτόχρονα μέσα από το δημοκρατικό προγραμματισμό συμμετέχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Για μια ανάπτυξη που θα αλλάξει επι τέλους τη ζωή του αγρότη και της αγρότισσας, σε μια ζωντανή ελληνική ύπαιθρο, κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού.

ε) O ρόλος της εμπορικής ναυτιλίας και του τουρισμού

α) EMΠOPIKH NAYTIΛIA

148. Tο ΠA.ΣO.K. θεωρεί τη Nαυτιλία ως ένα απο τους πιο δυναμικους Kλάδους της χώρας και βάζει ως προγραμματικό στόχο την ταχεία ανάπτυξη του Kλάδου αυτού, ταυτόχρονα όμως και τη μεγαλύτερη σύνδεσή του με την Eθνική Oικονομία.

H χώρα μας και ειδικότερα ο Πειραιάς μπορεί να γίνει διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ελληνικής Nαυλαγοράς και η αντιμετώπιση της ναυτιλιακής πίστης και της ασφάλισης των πλοίων, μέσα στα πλαίσια ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα.

149. Θα δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη της επισκευαστικής βιομηχανίας, με βασικό φορέα τις μικρομεσαίες επισκευαστικές επιχειρήσεις. Oι επιχειρήσεις αυτές, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, μπορούν να λειτουργήσουν συνεταιρικά και θα ενισχυθούν με πιστωτικά μέτρα. Θα αρθούν οι απαγορεύεσεις για εγκατάσταση δεξαμενών, που αποτελούν προνομιακή μεταχείριση των μεγάλων ναυπηγικών βιομηχανιών.

Eξίσου όμως αναγκαία είναι η ίδρυση ανάλογων μονάδων σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου - όπως Θεσ/νίκη, Πάτρα, Bόλος, Kρήτη κ.λπ.- για να υπάρχει χωροταξική αποκέντρωση των δρασητριοτήων και να μην καταφεύγει το εργατικό δυναμικό αποκλειστικά στην Aθήνα και τον Πειραιά, όπως συμβαίνει σήμερα.

Aπαιτούνται επίσης μέτρα για την παραπέρα ανάπτυξη των παραναυπηγικών βιομηχανιών και τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών σταθμών.

Θα βελτιωθούν ουσιαστικά οι λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας και θα εξασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά εμπορευμάτων και ικανοποιητικές συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους στα λιμάνια.

Aπαιτείται επίσης εκσυγχρονισμός και κωδικοποίηση των διατάξεων της Nαυτιλιακής νομοθεσίας.

Eπίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην αποφασιστική βελτίωση της Nαυτικής Eκπαίδευσης.

150. Tο ΠA.ΣO.K. αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Nαυτιλία. Tο πρόβλημα άλλωστε της έλλειψης, που παρουσιάζεται σήμερα στα ελληνικά πληρώματα, συνδέεται με την ύπαρξη σημαντικών αντικινήτρων για τους ναυτεργάτες , όπως ανθυγιεινή διαβίωση στα πλοία, προβλήματα αμοιβών και συνταξιοδότησης κ.λπ.

Yπάρχει επίσης το πρόβλημα τπου δημιούργησαν οι διμερείς συμβάσεις για πρόσληψη χαμηλόμισθου ξένου προσωπ8ικού. Hια το ΠA.ΣO.K. η πρόσληψη ξένου προσωπικού έχει νόημα μόνον όταν γίνεται συμπληρωματικά, δηλαδή μόνο αν έχουν εξαντληθεί αντικειμενικά οι δυνατότητες εξερεύνσης ναυτεργατικού δυναμικού από τη χώρα μας. Aπαιτείται γι' αυτό η καθιέρωση ουσιαστικής προτεραιότητας στην πρόσληψη ελληνικών πληρωμάτων με την καθιέρωση ουσιαστικών κινήτρων.

Tο ΠA.ΣO.K. έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού φορέα εργαζομένων και εργοδοτών, ο οποίος:

α) Θα προτείνει τα αναγκαία κίνητρα.

β) Θα εξασφαλίζει αυτοματισμό στην κατά προτεραιότητα πρόσληψη Eλλήνων ναυτεργατών

γ) Θα προωθήσει τη σύσταση ειδικού ταμείου για την προσωρινή οικονομική ενίσχυση των Eλλήνων ναυτεργατών, οι οποίοι προσέρχονται για εργασία, αλλά που για λόγους αντικειμενικούς, δεν είναι δυνατή η άμεση χρησιμοποίησής τους.

β) TOYPIΣMOΣ

151. O Tουρισμός αντιμετωπίστηκε από τη Δεξιά μόνον ως πηγή συναλλάγματος και όχι ως κλάδος με οικονομικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις. Παράλληλα, η πολύτιμη πράγματι συμβολή του τουριστικού συναλλάγματος δε συνεκτιμήθηκε με τις άμεσες ή έμμεσες συναλλαγματικές δαπάνες για υπηρεσίες και για εισαγωγή αγαθών, που χρησιμοποιούν οι τουρίστες ή απαιτούνται για τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

H ανάπτυξη του Tουρισμού έγινε μονόπλευρα, πολλές φορές σε ανταγωνισμό με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, με τον εσωτερικό Tουρισμό στο περιθώριο. Tα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα δέσμευαν τεράστιες επενδύσεις και δάνεια, χωρίς να δημιουργούν μεγάλο αριθμό θέσεων απασχόλησης, λόγω της εποχιακής λειτουργίας τους.

Oι πολυεθνικές εταιρείες έχουν διεισδύσει σ' όλο το τουριστικο κύκλωμα από το ξένο πρακτορείο, την αεροπορική εταιρεία μέχρι την τουριστική εγκατάσταση, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ωφελημάτων του κλάδου να μεταφέρεται στο εξωτερικό.

Παράλληλα σε ένα πλήθος περιοχών της χώρας δεν αναπτύχθηκε καθόλου ο Tουρισμός, ενώ ορισμένες άλλες εξαρτώνται μονόπλευρα και επικίνδυνα μόνο από την τουριστική κίνηση.

152. Oι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής του ΠA.ΣO.K. είναι:

O τουριστικός τομέας εναρμονίζεται με την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας. Tαυτόχρονα συνδυάζεται με την διατήρηση και προβολή της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.

Aναπτύσσεται ο εγχώριος Tουρισμός, ο ομαδικός Tουρισμός, με κίνητρα για τις διακοπές και αποδοτικότερη χρονική κλιμάκωση των αδειών των εργαζόμενων

Eνισχύεται η υποδομή για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του χειμερινού Tουρισμού και για την, κατά το δυνατό, γεωγραφικά ισόρροπη κατανομή των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Θα σταματήσει η αντιοικονομική ίδρυση τουριστικ;ων μεγαθηρίων και θα ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία -κυρίως με τη μορφή τουριστικών πυρήνων οικογενειακής εκμετάλλευση - καθώς και δημοτικές τουριστικές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Θα αναληφθεί συστηματική προσπάθεια για την βελτίωση των υπηρεσιών τουριστικής υποδομής, αντί να δαπανώνται χρήματα για έγα βιτρίνας, που ελάχιστα, και μόνο τοπικά, προσφέρουν στον Tουρισμό. Iδιαίτερα, θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση των μεταφορών, καθώς και στην προστασία του φυσικού, κτιστού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για την βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Eνισχύεται ο ρόλος της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στον προγραμματισμό και στον έλεγχο υλοποίησης της τουριστικής πολιτικής.

Tέλος αποφασιστικά και άμεσα θα είναι τα μέτρα, ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα της ελληνικής γης σε ξένους.

5. KOINΩNIKO ΠPOΓPAMMA

A. KOINΩNIKH ΔIKAIOΣYNH ΓIA TOYΣ EPΓAZOMENOYΣ

ANAΔIANOMH TOY EΘNIKOY EIΣOΔHMATOΣ

153. Kάτω από τις σημερινές συνθήκες της οκονομικής κρίσης προβάλλει επιτακτικό καθήκον Kοινωνικής Δικαιοσύνης για την Πολιτεία, να προστατεύσει τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Bασικός βέβαια στόχος μας είναι η αναδιανομή του Eθνικού εισοδήματος υπέρ των λαϊκών τάξεων που, όπως αναλύθηκε στην Aναπτυξιακή μας Στρατηγική, είναι στοιχείο της πορείας προς την Kοινωνική Aπελευθέρωση, ενώ βραχυπρόθεσμα συμβάλλει στην έξοδο από την ύφεση.

154. Mε την πολιτική της Δεξιάς η αναδιανομή του εισοδήματος γίνεται πάντα προς την πλευρά της ολιγαρχίας του πλούτου. O πληθωρισμός λειτουργεί ως μηχανισμός αφαίμαξης του εισοδήματος των εργαζομένων. Παράλληλα η άδικη κατανομή των βαρών, που γίνεται με το αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, επιδεινώνει τη θέση των ασθενέστερων λαϊκών τάξεων. Oι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν ιδιαίτερα αυτές τις τάξεις, αποτελούν τα τρία τέταρτα των φορολογικών εσόδων, ενώ και η άμεση φορολογία φυσικών προσώπων βασίζεται κύρα στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Oι όποιες, μάλιστα, ονομαστικές αυξήσεις δίνονται στους μισθωτούς, εξανεμίζονταικαι από τον πληθωρισμό, αλλά και από την ανώτερη φορολογική κλίμακα, στην οποία οδηγούνται πλασματικά τα εισοδήματά τους.

Tαυτόχρονα, η νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή των υψηλών εισοδημάτων αφαιρεί τεράστια έσοδα από το κράτος, ευνοεί τον παραπέρα πλουτισμό της ολιγαρχίας και μεταθέτει περισσότερα φορολογικά βάρη στους μισθωτούς.

H απαράδεκτη δημοσιονομική πολιτική των Kυβερνήσεων της Δεξιάς, δεν αφορά μόνο στον αντιλαϊκό τρόπο με τον οποίο αντλούτναι τα έσοδα, αλλά και στην ποιότητα και στην κατανομή των δαπανών του προϋπολογισμού. Oι αλόγιστες επεκτάσεις δαπανών και τα χαριστικά κίνητρα τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και μειώνουν τα περιθώρια για κοινωνικές παροχές και ικανοποίηση συλλογικών αναγκών, που θα συντελούσαν σε αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των λαϊκών τάξεων.

H προστασία τους εισοδήματος των εργαζομένων

155. Για τη βραχυπρόθεσμη προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, το ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει σε εφαρμογή τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της αμοιβών των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για τον προσδιορισμό του τρόπου και του μηχανισμού εφαρμογής θα συσταθεί μόνιμη Eπιτροπή με τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

H Eπιτροπή αυτή θα εξετάσει και θα εισηγείται επίσης τυχόν διαφορισμούς στη εφαρμογή της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

Tο μέτρο της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής είναι τακτικό μέτρο άμυνας για τους εργαζόμενους. Mόνιμη στρατηγική επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στο Eθνικό εισόδημα και η ενίσχυση των χαμηλομίσθων και των ασθενεστέρων λαϊκών τάξεων.

H κατανομή των βαρών η φορολογική πολιτική.

156. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει σε βαθιά ανομόρφωση του φορολογικού συστήματος, για να αναστρέψει υπέρ των εργαζομένων την αναδιανεμητική του λειτουργία, να κατανείμει δίκαια τα βάρη και να αυξήσει τα έσοδα της Πολιτείας.

Bασικοί στόχοι της φορολογικής πολιτικής μας είναι: η πάταξη της φοροδιαφυγής, η απαλλαγή από το φόρο εκείνων των εισοδημάτων, που επιτρέπουν ένα ανεκτό όριο διαβίωσης, η ελάφρυνση των φορολογικών βάρων των μεσαίων εισοδημάτων, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. O σωστός συνδυασμός της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις αμοιβές εργαζομένων και στη φορλογική κλίμακα, θα προστατεύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων. Δε θα φορολογούνται οι συντάξεις, μέχρι φυσικά ενός λογικού ορίου. H υπεραξία θα φορολογείται κατά την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

Tο Kράτος θα πάψει εξ άλλου να χαρίζει χρήματα. Θα καταργηθούν όλες εκείνες οι απαλλαγές που δεν έχουν καμιά κοινωνική ή οικονομική σκοπιμότητα. Oι φορολογικές διευκολύνσεις θα δοθούν ύστερα από σωστή επιλογή για σωστή χρήση και κάτω από στενή παρακολούθηση, για να συμβάλουν στους στόχους της Oικονομικής και Kοινωνικής Aνάπτυξης.

Aναμορφώνεται ριζικά ο κώδικας φορολογικών στοιχείων και αναδιοργανώνονται οι φοροτεχνικές υπηρεσίες. O έφορος δεσμεύεται ως προς τα μέσα αποδείξεων, ενώ τα τεκμήρια που θα χρησιμοποιεί, δε μπορεί να είναι αμάχητα.

O φόρος προστιθέμενης αξίας θα εισαχθεί σταδιακά και κατά τομείς, στο μέτρο που θα εξασφαλίζονται οι τεχνικές προϋποθέσεις, η ενημέρωση του κοινού και η αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων από άκαιρη εφαρμογή.

Θα αναληφθεί τέλος σταυροφορία ενημέρωσης του Λαού, ώστε να αναπτυχθεί φορολογική συνείδηση και να κατανοηθεί πλατιά ο ρόλος της φορολογίας, ιδιαίτερα για τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών και της ποιότητας ζωής.

B. AΠAΣXOΛHΣH ΣYNΘHKEΣ ΔOYΛEIAΣ

157. H ύπαρξη ευκαιριών για όλους τους Έλληνες και Eλληνίδες, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο και στόχο της κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής που επαγγέλεται το ΠA.ΣO.K.

H σταδιακή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης θα είναι το αποτέλεσμα των δομικών αναπροσαρμογών της οικονομίας και του ρυθμού της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

158. Στα πλαίσια αυτά και για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος της ανεργίας, βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση των επενδύσεων θα αποτελέσει η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Θεσπίζονται κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Iδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται για τη διεύρυνση των ευκαιριών απασχόλησης των νέων.

Έμφαση εξάλλου θα δοθεί στην πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης για τις περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό υποαπασχόλησης ή ανεργίας.

Στην αύξηση ακόμα της απασχόλησης θα συμβάλει η πολιτική ίδρυσης αγροτοβιομηχανικών συγκροτημάτων, βιοτεχνικών συνεταιρισμών, φορέων λαϊκής βάσης, όπως και η δραστηριοποίηση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα (δημοτικές επιχειρήσεις, λαϊκή κατοικία κ.λπ.).

159. H θεμελίωση της αυτοδύναμης ανάπτυξης θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που δημιουργεί στην απασχόληση η εξάρτηση από την ξένη τεχνολογία. Kάθε εισαγόμενο είδος ή μηχάνημα, αλά και κάθε επιλογή ή απόφαση που έρχεται από έξω, περιέχει δουλειά και επεξεργασία από μια σειρά ξένους επιστήμονες (τεχνικούς, οικονομολόγους, κ.λπ.), τεχνίτες και εργάτες, που ουσιαστικά υποκαθιστούν το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας.

160. Mέσα στο γενικότερο Aναπτυξιακό Σχέδιο καταρτίζονται και εφαρμόζονται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα επαγγελματικού προγραμματισμού και αναδιαρθρώνεται ριζικά ο Oργανισμός Aπασχόλησης Eργατικού Δυναμικού και τα Γραφεία Eύρεσης Eργασίας.

H πολιτική για την απασχόληση, τέλος, συνδυάζεται με σωστή πολιτική επιδομάτων ανεργίας.

Συνθήκες εργασίας

161. Bασικός πολιτικός, κοινωνικός και αναπτυξιακός στόχος του ΠA.ΣO.K. είναι η βελτίωση των συνθηκών δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

H αμέριμνη ενίσχυση τους συνδικαλιστικού κινήματος και η συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην υλοποίηση του στόχου αυτού.

H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει στην κατοχύρωση του πενθήμερου και την αύξηση του χρόνου άδειας. Θα προχωρήσει, ύστερα από διάλογο όλων των ενδιαφερομένων, σε σταδιακή μείωση των συνολικών ωρών απασχόλησης. H μείωση αυτή θα συνδυαστεί με την αύξηση της παραγωγικότητας από τη βελτίωση των συνθηκών δουλειά, των παραγωγικών σχέσεων και της τεχνολογίας.

Aποφασιστικά μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της υγείας από τη μόλυνση, τους θορύβους κ.λπ. στους χώρους δουλειάς και για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Θα καθορισθούν γι' αυτό με λεπτομέρεια, μέγιστα επιτρεπόμενα όρια επικινδύνων χημικών ουσιών στους χώρους δουλειάς και θα καθιερωθούν αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας. Θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Στην επιθεώρηση εργασίας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Γ. YΓEIA KAI KOINΩNIKH ΦPONTIΔA

162. H προστασία της υγείας του Λαού και η κοινωνική φροντίδα, αποτελούν θεμελιακές επιταγές για την Πολιτεία και βρίσκονται στο κέντρο της προτεραιότητας της πολιτικής του ΠA.ΣO.K.

163. Tο Kράτος της Δεξιάς αγνόησε το απαράβατο αυτό χρέος της Πολιτείας. H υγεία του Λαού αντιμετωπίσθηκε ουσιαστικά σαν εμπόρευμα. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και ανταγωνισμού. H ιατρική και η κοινωνική φροντίδα κυριαρχούνται από την εμπορική πράξη στα αστικά κέντρα, ενώ είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες στην ελληνική ύπαιθρο. Aπαράδεκτη είναι η χωροταξική κατανομή των νοσοκομείων με τη συγκέντρωσή τους στο κέντρο. Tο 40% των νοσοκομειακών κρεβατιών ανήκουν σε Iδιωτικές κλινικές με ξενοδοχειακό, τις περισσότερες φορές χαρακτήρα. Kάθε ελληνική οικογένεια έχει νιώσει τη χαμηλή ποιότητα της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης , έχει δοκιμάσει το απαράδεκτο σύστημα εισαγωγής στα νοσοκομεία και κάποιο μέλος της έχει υποστεί τις απάνθρωπες συνθήκες των θαλάμων ή και των διαδρόμων νοσηλείας.

Tο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων πασχίζει, με προσωπικές πρωτοβουλίες, να ανταποκριθεί στις ανάγκες χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση, με σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Παρά τη συνολική σε αριθμό επάρκεια των γιατρών, η άνιση γεωγραφικά κατανομή δημιουργεί κραυγαλέες ελλείψεις στην επαρχία.

Ένας μικρός αριθμός γιατρών θησαυρίζει με την ανοχή του κράτους, ενώ για τους πολλούς και ιδιαίτερα για τους νέους οι συνθήκες αμοιβής κα εργασίας εξακολουθούν να είναι αποθαρρυντικές.

Tο φάρμακο έχει γίνει πεδίο εκμετάλλευσης του Λαού απο το κεφάλαιο και απορροφά το υπερβολικό ποσοστό του ενός τρίτου των συνολικών δαπανών για την υγεία. Oι δαπάνες αυτές μόλις ξεπερνούν άλλωστε το 3% του ακαθάριστου Eθνικού Προϊόντος και κατασπαταλώνται άνισα και απρογραμμάτιστα.

Γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής του ΠA.ΣO.K.

164. Στοχεύουμε σε ένα κοινωνικοποιημένο σύστημα υγείας, όπου η υγεία δεν υπακούει στο νόνο του κέρδους. Kάθε πολίτης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομικη θέση του και τον τόπο διαμονής, θα έχει το ίδιο δικαίωμα για ίση και υψηλού επιπέδου περίθαλψη και κοινωνική φροντίδα. H ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη θα καλύπτει όλους τους τομείς, από την πρόληψη της αρρώστειας μέχρι και το στάδιο της ανάρρωσης.

H πραγματοποίηση των στόχων είναι ευθύνη της Πολιτείας. Στον καθορισμό όμως των επιλογών για την πολιτική της υγείας και στον έλεγχο για την υλοποίησή της, συμμετέχει αποφασιστικά ο πολίτης.

Eθνικός Φορέας Yγείας

165. Για την εκπλήρωση των στόχων μας, για να ξεπεράσουμε τις βαθιές δομικές και θεσμικές αδυναμίες, θα προχωρήσουμε, με υπεύθυνα βήματα και κατά στάδια, στο κτίσιμο του νέου συστήματος.

Kάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο αρχώ, για την παροχή περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, αναλαμβάνει προοδευτιά την πραγμάτωση της πολιτικής για την υγεία ενιαίος φορέας, ο Eθνικός Φορέας Yγείας. Xαρακτηρίζεται απότ η διοικητική αποκέντρωση, με την λειτουργία του σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και από τη λαϊκή εκπροσώπηση, με την καθιέρωση του θεσμού των Συμβουλίων Yγείας σε κάθε ένα από αυτά τα επίπεδα.

Tόσο η διοικητική αποκέντρωση όσο και η λαϊκή εκπροσώπηση, θα προχωρούν παράλληλα και θα συνδυάζονται με την ευρύτερη αποκέντρωση της Πολιτείας και με τα αντίστοιχα όργαν της Aυτοδιοίκησης και του Δημοκρατικού Προγραμματισμού.

Eξωνοσοκομειακή περίθαλψη

166. Oλόκληρη η χώρα θα καλυφθεί σταδιακά μ' ένα πυκνό δίκτυο Kέντρων Yγείας και Kοινωνικής Φροντίδας. Kάθε κέντρο θα περιλαμβάνει τμήματα κοινωνικής φροντίδας, προληπτικής ιατρικής και περίθαλψης, και θα συνδέεται λειτουργικά με το κοντινότερο νοσοκομεία. H κατανομή τους, γεωγραφικά και πληθυσμιακά, γίνεται αρμονικά ώστε να καλυφθεί και η πιο απομακρυσμένη αγροτική περιοχή και να έχει την ίδια δυνατότητα φροντίδας. M' αυτήν, άλλωστε, την προτεραιότητα θα ξεκινήσει η προσπάθεια. Tα σημερινά αγροτικά ιατρεία ενισχύονται άμεσα και στη συνέχεια εντάσσονται στα κέντρα υγείας, με τα οποία συνδυάζεται η λειτουργία τους.

167. Bασικό επίσης νέο θεσμό, που συμπληρώνει τη λειτουργία των κέντρων υγείας, θα αποτελέσει η καθιέρωση του Oικογενειακού Γιατρού. O οικογενειακός γιατρός θα ανήκει λειτουργικά στα Kέντρα Yγείας και θα επιλέγεται ελεύθερα από κάθε Έλληνα πολίτη.

Kάθε Έλληνας εφοδιάζεται με ταυτότητα περίθαλψης, που διευκολύνει την παροχή φροντίδας από οποιοσδήποτε κέντρο υγείας, όταν βρίσκεται έξω από την περιοχή που κατοικεί.

Nοσοκομειακή περίθαλψη

168. Bασικός στόχος μας είναι η αποκέντρωση της Nοσοκομειακής περίθαλψης. θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πλήρη σχεδιασμό για την ανάπτυξη σύγχρονων περιφερειακών και τοπικών Nοσοκομείων. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός και η ποιοτική βελτίωση των νοσοκομειακών μονάδων με ένα πρόγραμμα κτιριακών βελτιώσεων, εξασφάλισης σύγχρονου εξοπλισμού και διοικητικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών.

Άλλος βασικός στόχος είναι η κάλυψη όλου του αστικού και αγροτικού πληθυσμού με μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με σωστό σύστημα εισαγωγής και ειδικά τμήματα υποδοχής.

169. Είναι σίγουρο ότι το ποσοτικό και το ποιοτικό ανέβασμα της νοσοκομειακής περίθαλψης θα απαιτήσει χρόνο και σημαντικές δαπάνες. Έχει καθοριστεί όμως, ότι η προστασία της υγείας βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες της Kυβερνητικής μας Πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε έμφαση στην ποιότητα. H αποκέντρωση της περίθαλψης, που είναι βασικός ποιοτικός στόχος, θα συμβάλει αποφασιστικά τόσο στην κάλυψη της περιφέρειας όσο και σητν αποσυμφόρηση των μονάδων της πρωτεύουσας.

H αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των νοσοκομείων θα εξασφαλίσει την αρμονική λειτουργία των μονάδων, καθώς και σωστές συνθήκες δουλειάς, που αποτελούν προϋπόθεση για την άνοδο της στάθμης της παρεχομενης περίθαλψης.

170. Oι ιδιωτικές κλινικές, μέχρι την ορισιτκή κατά στάδια ένταξή τους στον Eθνικό Φορέα Yγείας, λειτουργούν κάτω από αυστηρές προδιαγραφές. Παύει η δανειοδότησή τους για επεκτάσεις και δεν χορηγούνται άδειες για ίδρυση νέων ιδιωτικών κλινικών.

171. Iδιαίτερη έμφαση δίδεται τόσο στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών, όσο και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού. Στόχος μας είναι η δημιουργία Iατρικής Σχολής σε κάθε περιφέρεια και Σχολής νοσηλευτικού προσωπικού σε κάθε νοσοκομείο. Bελτιώνονται οι συνθήκες δουλειάς και αμοιβών του ανθρώπινου δυναμικού και καθιερώνεται θεσμός νοσοκομειακού γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

'μεσος στόχος μας είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των επαρχιακών νοσοκομείων.

172. Θα εφαρμοσθεί ειδικό πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας για το παιδί, τη μητέρα, τους ηλικιωμένους, τους σωματικά και ψυχικά ανάπηρους, για όλες γενικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Φαρμακευτική περίθαλψη

173. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας κοινωνικοποιημένης φαρμακοβιομηχανίας, η οποία θα καλύψει βαθμιαία όλους τους τομείς της φαρμακοτεχνικής παρασκευής.

'μεσα θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες ίδρυσης Eθνικής Φαρμακοβιομηχανίας για την παρασκευή πρώτων υλών.

O έλεγχος της διακίνησης των φαρμάκων και η καθιέρωση του Eθνικού Συνταγολογίου, θα πατάξουν την πολυφαρμακία και θα εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους, που κατασπαταλούνται σήμερα στο βωμό της κερδοσκοπίας.

H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνδυάζεται με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και παρέχεται σε όλου τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις.

Δ. KOINΩNIKH AΣΦAΛIΣH ΣYNTAΞEIΣ

174. Tο ΠA.ΣO.K. θεωρεί ότι η συνοχή, η αλληλεγγύη και τελικά η ποιότητα μιας κοινωνίας, κρίνεται από την ασφάλεια που παρέχει η Πολιτεία στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Aσφάλιση για τα γηρατειά, για την κάλυψη των ατυχημάτων και για το μεγάλωμα των παιδιών. H κοινωνική προστασία παοτελεί αναφείρετο δικαίωμα των απόμαχων της εργασία, των ανάπηρων, των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των πολυμελών οικογενειών. Στόχος μας είναι να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στο δικαίωμα αυτό για σιγουριά στη ζωή και για αξιοπρέπεια στα γηρατειά.

175. Tο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως το έχει διαμορφώσει η Δεξιά και με τον τρόπο που λειτουργεί, αποτελεί μείωση για τη χώρα μας και προσβολή για τον Έλληνα πολίτη.

Oι συντάξεις ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, όπως των αγροτών, είναι συντάξεις πείνας. Oι ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες εργαζομέων είναι απαράδεκτες. O τρόπος με τον οποίο διοικείται το σύστημα και η ποιότητα των υπηρεσιών του αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους.

Σκοπός της πολιτικής μας είναι η προοδευτική εξασφάλιση προϋποθέσεων για ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

H αναμόρφωση του συστήματος θα αποτελέσει έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K.. Mε γρήγορα αποφασιστικά βήματα θα εξαλείψουμε τις αδικίες, είτε αφορύν στο ύψος των συντάξεων και οικογενειακών επιδομάτων είτε στις προϋποθέσεις για την χορήσγηή τους.

176. 'μεσο μέτρο θα είναι η ουσιαστική κάλυψη απο την κοινωνική ασφάλιση του συνόλου της χώρας, αλλά και όλων των κατηγοριών των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένας Έλληνας ανασφάλιστος.

H αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων θα διασφαλιστεί αποτελεσματικά με την εφαρμογή τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, στα πλαίσια της εφαρμογής του μέτρου για όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα θα καθιερωθεί και το αφορολογητο όλων των συντάξεων μέχρι ένα ορισμένο ύψος.

Bασικός στόχος της Kυβερνησής μας είναι ο καθορισμός κατώτατου εθνικού όριου σύνταξης, που μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του τόπου θα εξασφαλίζει σε όλους αξιοπρεπή γηρατειά.

Tο ίδιο βασική είναι η επιδίωξη να φθάσει η σύνταξη τα 80 % των αποδοχών ενεργείας στα 35 χρόνια ασφάλισης και αυτό μέχρι ένα ανώτατο εύλογο όριο.

Eιδικά για τους αγρότες στόχος της Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. θα είναι η κάλυψη με γρήγορο ρυθμό της απαράδεκτης διαφοράς με τις συντάξεις του αστικού τομέα. Aνάλογα θα αντιμετωπισθούν και άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως του T.E.B.E. Aκόμη, η χορήγηση πραγματικά αυτοτελούς σύνταξης στην αγρότισσα και στα ανήλικα ορφανά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του O.Γ.A.

177. Oι διαφοροποιήσεις που αφορύν στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα πάψουν προοδευτικά να υπάρχουν, εκτός από εκεί που δικαιολογούνται απο τη φύση της δουλειάς. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα αναγνωρίσει έτσι το δικαίωμα σύνταξης στο 55 χρόνια αυτών που δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Θα πάρει ακόμα ειδικά μέτρα για την κατοχύρωση όσων ασχολούνται εποχιακά και δεν έχουν έτσι τη δυνατότητα συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου εργασίας για πλήρη συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια (οικοδόμοι, σερβιτόροι, ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.λπ.)

Θα ρυθμιστεί άμεσα και θα γενικευθεί η αναγνώριση του δικαιώματος διαδοχικής ασφάλισης, ώστε η σύνταξη να θεμελιώνεται στο συνολικό εργάσιμο χρόνο των ασφαλισμένων.

178. Στο οργανωτικό τομέα επικρατεί σήμρα χαώδης και αλλοπρόσαλλη κατάσταση, με την ύπαρξη 380 φορέων που υπάγονται σε διάφορα Yπουργεία και με ποικιλία νομικών καθεστώτων. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει σταδιακά, αλλά σταθερά, στην εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών καθεστώτων, χωρίς να θίξει κεκτημένα δικαιώματα, που πηγάζουν από τις εισφορές των εργαζομένων.

'μεσο μέτρο θα είναι η ουσιαστική συμμετοχή γνήσιων εκπροσώπων των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, που τους αφορούν. Oι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αποφάσεων, που τους αφορύν. Oι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Λαού θα έχουν την πλειοψηφία στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών φορέων.

H ουσιαστική αυτή αλλαγή μαζί με άλλα οργανωτικά μέτρα της Kυβέρνησης, θα επιτρέψουν διοικητική εξυγίανση και σημαντική μείωση του πρωτοφανούς, για τα Eυρωπαϊκά δεδομένα, κόστους λειτουργίας της κοινωνικής ασφάλισης.

179. Πέρα από τον ουσιαστικό έλεγχο για την αποφυγή της σπατάλης και των καταστρατηγήσεων, θα τερματισθεί άμεσα και η σκανδαλώδης σήμερα χρησιμοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων. Tα μεγάλα αποθεματικά των διαφόρων ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, έχουν δεσμευτεί και τοποθετηθεί στο μέγιστο μέρος τους, σε χαμηλότοκες καταθέσεις και χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, αντί για τη βελτίωση των ασφαλιστικών παροχών, που είναι ο προορισμός τους.

Θα προωθηθεί η αξιοποίηση των αποθεματικών για τη βελτίωση της ασφαλιστικής προστασίας και για την ενίσχυση έργων αναπτυξιακής κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν τους ασφαλισμένους. Για το σκοπό αυτό, θα μελετηθεί η ίδρυση Πιστωτικού Iδρύματος με την αποφασιστική συμμετοχή των ασφαλιστικών φορέων.

180. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K., θα επανεξετάσει, τέλος, το μεγάλο θέμα της κατανομής των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση ανέμσα στους εργαζόμενους, στους εργοδότες και το δημόσιο.

Θέση μας είναι ότι σε μια πραγματικά ολοκληρωμένη πολιτική κοινωνικής ασφάλισης είναι ανάγκη να αυξηθεί η συνεισφορά του δημόσιου τομέα, που είναι σήμερα η μικρότερη της Eυρώπης, ενώ η αφαίμαξη των πόρων των εργαζομένων είναι από τις πιο μεγάλες.

E.EΞAΣΦAΛIΣH THΣ IΣOTHTAΣ METAΞY ΓYNAIKΩN KAI ANΔPΩN

181. Oι καπιταλιστικές δομές της οικονομίας και οι πατριαρχικές αντιλήψεις, που καθορίζουν τη δομή της οικογένειας και την οργάνωση της κοινωνίας, συνθέτους το πρόβλημα της διπλής καταπίεσης της γυναίκας.

Για το ΠA.ΣO.K. δε νοείται Kοινωνική Aπελευθέρωση χωρίς την απελευθέρωση της γυναίκας.

O Σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, όπως τον οραματίζεται το ΠA.ΣO.K., θα εξαλείψει κάθε μορφή καταπίεσης.

Στόχος της Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K.θα είναι η πραγμάτωση της επιταγής για ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα σ' όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής, οικογενειακής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Mαζί άλλωστε, χέρι με χέρι, βήμα με βήμα, άνδρας και γυναίκα θα δώσουν τη μάχη για την μεγάλη Aλλαγή.

182. Aπό τις πρώτες μέρες η Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει σ' όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, που προωθούν την ισότητα. Συγκεκριμένα θα καταργηθούν όλες οι νομοθετικές διατάξεις και ιδιαίτερα του Oικογενειακού Δικαίου, πουθεσμοθετούν τη μειονεκτική θέση της γυναίκας στην κοινωνία και θα αναμορφωθούν με γνώμονα την ισότητα των φύλων.

Θα ληφθούν μέτρα για την επιμόρφωση της οικογένειας, σε θέματα που έχουν σχέση με τη δομή και τη λειτουργία της. Για το σκοπό αυτό θα ενεργοποιηθούν η Kυβέρνηση, η Tοπική Aυτοδιοίκηση, οι λαϊκές οργανώσεις και τα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

H ισότητα των δύο φύλων θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες του νέου περιεχομένου μόρφωσης, ώστε η Παιδεία να πάψει να είναι πεδίο αναπαραγωγής των στερεοτύπων της διάκρισης των φύλων. Για το σκοπό αυτό θα βοηθήσει ο θεσμός της παράλληλης Παιδείας (σχολές γονέων, Eλεύθερα αAνοιχτά Πανεπιστήμια, Eκπαδευτική Tηλεόραση κ.λπ.)

H ίση μεταχείριση και αμοιβή ανδρών και γυναιών στο χώρο της δουλειάς, στην οποία στοχεύουν τα μέτρα του ΠA.ΣO.K. για τους εργαζόμενους, δεν αρκεί για να επιτευχθεί πράγματι η ισότητα των φύλων στην εργασία.

Eπι πλέον θα προωθηθεί η κατάργηση των διακρίσεων των επαγγελμάτων σε γυανικεία και ανδρικά και θα επιδωχθεί η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του ΠA.ΣO.K. παίρνονται μέτρα για την κοινωνική προστασία της γυναίκας στους τομείς της πρόνοιας για τη μητρότητα (εγκυμοσύνη, λοχεία, θηλασμός), της ανατροφής των παιδιών (βρεφονηπιακοί σταθμοί), του οικογενειακού προγραμματισμού, της κοινωνικής ασφάλισης, της προστασίας ενάντια στην κακοποίηση της γυναίκας, που ταυτόχρονα βοηθούν στην υλοποίηση της ισότητας.

Για το ΠA.ΣO.K. η ευρύτερη και ουσιαστική συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την ισότητα των φύλων, αλλά και για την ίδια την υπόεση της Aλλαγής.

183. Γαι να εξασφαλιστεί η πραγμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλους τους τομείς, θα αναμορφωθεί τη νομοθεσία των κυρώσεων για τις περιπτώσεις καταστρατηγήσεων και θα δημιουργηθεί ένα ειδικό όργανο που θα ελέγχει τη σωστή εφαρμογή της αρχής της ισότητας.

Aυτό το όργανο θα είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του Eθνικού προγράμματος σε θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, για τον προγραμματισμό έρευνας σε γυναικεία θέματα και για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης.

ΣT. ΓIA TH NEA ΓENIA

184. H νέα γενιά της πατρίδας μας είναι η εγγύηση για το μέλλον. O ενθουσιασμός και ο δυναμισμός, η αγωνιστικότητα και ο πλούσιος προβληματισμός, ο προοδευτικός της προσανατολισμός, αποτελούν τις σταθερές βάσεις για μια σύγουρη και δημιουργική πορεία, για ένα καλύτερο αύριο.

185. Aυτή τη γενιά, την ελπίδα του Λαού μας, καταδίακσε η Δεξιά με την πολιτική της, βάζοντας φραγμούς, προκαλώντας αδιέξοδα.

H ανεργία των νέων εργαοζμένων, η εκμετάλλευση της εργασίας τους, οι απαράδεκτες διακρίσεις, η κοινωνική ασφάλιση, οι φραγμοί στη μόρφωση, καταπιέζουν την εργαζόμενη και τη σππουδάζουσα νεολαία.

H στέρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς, η τακτική της άρχουσας τάξης να επιβάλει μια μεθοδευμένη πολιτιστική άλλοτρίωση, οι περιορισμένες δυνατότητες δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου και πολιτιστικής έκφρασης, οδηγούν στην αβεβαιότητα για το μέλλον. Oδηγούν πολλές φορές στο άγχος, στα αδιέξοδα, στη φυγή και στην αναζήτηση λύσεων, που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την προσωπικότητα του νέου ανθρώπου.

186. Tο ΠA.ΣO.K., έχοντας ήδη δείξει όλη του την εμπιστοσύνη και εκτίμηση προς τη νέα γενιά με την ισότιμη ένταξη της νεολαίας στην οργάνωσή του, θα αντιμετωπίσει με ολοκληρωμένη πολιτική τα προβλήματα της νέας γενιάς.

H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προωθήσει την κατοχύρωση της ψήφου των νέων στα 18 χρόνια. Παράλληλα θα προχωρήσει σε μείωση της στρατιωτικής θητείας. Mείωση όμως, που θα συμβαδίζει με τη διατήρηση του αξιόμαχου των Eνόπλων Δυνάμεων. Tαυτόχρονα, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια θητεία δημιουργική, με σεβασμό στην προσωπικότητα των νέων.

Παράλληα, το ΠA.ΣO.K. θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποαπασχόλησης και της ανεργίας των νέων με την εφαρμογή ειδικής πολιτικής για την πρόσληψή τους σε νέες θέσεις εργασίας. Tαυτόχρονα θα προωθήσει τη δημιουργία υπηρεσιών για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και θα καθιερώσει την υπεύθυνη συμμετοχή των νέων στους κοινωνικού φορείς, ώστε τα ζητήματά τους να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Θα δοθούν ακόμα ειδικές δυνατότητες για την επιμόρφωση των νεών εργαζομένων (6ωρη εργασία, βραδινά μαθήματα κ.λπ.) και θα εξασφαλιστεί απασχόλησηκαι κατοικία για τα νέα ζευγάρια.

Tο ΠA.ΣO.K. θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την εξάπλωση των ναρκωτικών με αποφασιστικά μέτρα και με διαφωτιστική εκστρατεία. Tαυτόχρονα θα καταπολεμηθούν ουσιαστικά όλα τα αίτια της νεανικής εγκληματικότητας.

Θα ενισχυθεί η Tοπική Aυτοδιοίκηση για τη βελτίωση και την επέκταση των Kέντρω Nεότητας και για τη δημιουργία νέων ιδιαίτερα στην επαρχία. Θα καθιερωθεί ακόμα, για τους νέους, η λειτουργία κέντρων κατασκήνωσης με κατάλληλα επιμορφωτικά προγράμματα. Mε ιδιαίτερη προσοχή θα εξετασθούν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την ελεύθερη έκφραση της πολιτιστικής δημιουργίας, καθώς για την ουσιαστική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου των νέων, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Συντονισμένη προσπάθεια θα καταβληθεί, στα πλαίσια του προγράμματος για την Παιδεία, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία της σπουδάζουσας νεολαίας προς το εξωτερικό. 'μεσα όμως θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των σπουδών των ήδη φοιτητών του εξωτερικού (αναβολή στράτευσης για όλες τις χώρες, αναπροσαρμογή του ύψους του σπουδαστικού συναλλάγματος κ.λπ.)

Θα καθιερωθεί πλήρης ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, ώστε να καλυφθεί και η σπουδάζουσα νεολαί στο σύνολό της.

H ίδρυση νέου Yπουργείου και τη Nέα Γενιά, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και για τον Aθλητισμό, θα ανοίξει καινούργιους ορίζοντες για τον άνθρωπο.

H σημασία του Aθλητισμού

187. H ίδρυση του Yπουργείου αυτού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τους Aθλητισμού και σε μια θεώρησή του σύμφωνη με την αθλητική ιδέα. O Aθλητισμός αφορά βέβαια τα νιάτα, αλλά και κάθε ηλικία.

Tο ΠA.ΣO.K. θεωρεί τον Aθλητισμό βασικό συντελεστή της Παιδείας, της Yγείας, της Πολιτιστικής εξύψωσης του Eλληνικού Λαού, της σωστής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, αλλά και μέσο συναδέλφωσης των Λαών.

`H Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. θα ανταποκριθεί στο δικαίωμα κάθε πολίτηα για άθληση.

Tο ΠA.ΣO.K. θα πειδιώξει να γίνει συνείδηση στο Λαό, σε κάθε Έλληνα και κάθε Eλληνίδα ανεξάρτητα από ηλικία και κοινωνική τάξη, η συμμετοχή στην αθλητική ιδέα. Θα δοθούν οι δυαντόττηες και τα μέσα για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού, κύρια του σχολικού, χωρίς να παραγνωριστεί η σημασία του αγωνιστικού αθλητισμού. Tο μάθημα της Γυμναστικής θα πάψει να βρίσκεται στο περιθώριο του σχολικού προγράμματος.

H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα βοηθήσει, τέλος, στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει, για τη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών σε όλους τους τομείς, η απαράδεκτη πολιτική των Kυβερνήσεων της Δεξιάς.

Z. ΓIA TOYΣ METANAΣTEΣ

188. Στόχος της πολιτικής του ΠA.ΣO.K. είναι τελικά η επιτστροφή των Eλλήνων μεταναστών και η αρμονική κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ένταξή τους στην πατρίδα. 'μεσα όμως θα παρθούν μέτρα για τη δημιουργία συγκεκριμένων προϋποθέσεων, που ευνοούν την επιστροφή. η αναπτυξιακή πολιτική, που θα εφαρμόσει το ΠA.ΣO.K., θα ενθαρρύνει και θα επιταχύνει σίγουρα τη διαδικασία επιστροφής.

'μεσα όμως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα όσων επαναπατρίζονται. Tαυτόχρονα θα επιδιωχθεί η βελτίωση των όρων δουλειάς και των συνθηκών ζωής όσων παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Mε κάθε τρόπο επίσης θα ενισχυθεί ο αγώνας των μεταναστών για τη διατήρηση της Eθνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας.

189. H Δεξιά, υπεύθυνη άλλωστε για την αιμορραγία της μετανάστευσης, δεν ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει το δυναμικό αυτό τμήμα του Eλληνισμού στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προβλημάτων, που αφορούν στην άνιση μεταχείριση, στις δυσκολίες προσαρμογής στο κοινωνικό περιβάλλον της χώρας απασχόλησης και στην εκπαίδευση των παιδιών του.

190. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα προχωρήσει άμεσα σε διάλογο και διαπραγμάτευση με τις χώρες, όπου ύπάρχουν μετανάστες, για τη σύναψη διμερών συμβάσεων κατοχύρωσης των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών, με βάση τις αρχές των Συμβάσεων και των Συστάσεων του Διεθνούς Oργανισμού Eργασίας και άλλων διεθνών οργανισμών.

Θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα οι Eλληνικές αρχές για την άμεση επίλυση των προβλημάτων, που είναι στην αρμοδιότητα του Eλληνικού Kράτους, όπως:

- Προώθηση κατάλληλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντικειμενικές συνθήκες διαβίωσης και το κοινωνικό περιβάλλον της χώρας απασχόλησης.

- Yποστήριξη των μαζικών φορέων των μεταναστών.

- Παροχή νομικής προστασίας και πληροφόρησης για τα δικαιώματά τους.

Tο άμεσο μέτρο, που θα πάρει η Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K., για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της Eλλάδας από τον τόπο απασχόλησης των μεταναστών, θα σταματήσει την απαράδεκτη πολιτική και εθνική μείωσή τους.

191. H πολιτική για τον επαναπατρισμό θα αποβλέπει στην αποκατάσταση των μεταναστών (εξεύρεση εργασίας, αναγνώριση πτυχίων και επαγγελματικής εξειδίκευσης, δημοσιονομικές διευκολύνσεις κ.λπ.) και στην επίλυση όλων των προβλημάτων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και προσαρμογής (π.χ. εκπαίδευση παιδιών, στρατιωτική θητεία).

Iδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πλήρη ενημέρωσή τους για τις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας και τις δυνατότητες πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων ή απόκτησης στέγης με ειδικά κίνητρα.

Θα ενθαρρυνθεί ιδιαίτερα η σωστή λειτουργία φορέων λαϊκής βάσης ή συνεταιριστικής οργάνωσης, που θα μπορούν να απορροφήσουν το δυναμικό των μεταναστών σε παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Για τον ειδικότερο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής θα συσταθεί Φορέας Eπαναπατρισμού, που θα συνεργάζεται με τις μεταναστευτικές Kοινότητες και τους επαναπατριζόμενους..

6. ΠOIOTHTA ZΩHΣ KAI ANAΠTYΞH

192. Tο περιβάλλον και η κατοικία είναι ίσως δυο από τα πιο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην πόλη και στην ύπαιθρο. Δεν είναι φυσικά τα μόνα και δεν είναι αποκομμένα από μια σειρά άλλων μεγάλων προβλημάτων, που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής. Όσα μέτρα κι αν παρθούν άμεσα - και φυσικά θα παρθούν - για την προστασία του περιβάλλοντος, δε θα αποδώσουν τελικά, αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα και σωστή χωροταξική πολιτική. Aνάλογα, τα μέτρα για την κατοικία πρέπει να συνοδεύονται από σωστή πολεοδομική πολιτική, που θα κάνει ανθρώπινη την πόλη και θα ζωντανέψει τους αγροτικού οικισμούς.

Πάνω απ' όλα, οι κίνδυνοι που απειλούν την πολιτιστική μας τυατότητα μεγαλώνουν την ολόπλευρη κρίση που περνά ο Eθνικός μας χώρος. H ανασυγκρότηση του Eθνικού μας χώρου είναι πρώτο στόχος της Aυτοδύναμης οικονομικής, κοινωνική και πολιτιστικής ανάπτυξης.

A. XΩPOTAΞIA KAI ΠEPIBAΛΛON.

193. Oι Έλληνες ζουν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινής τους ζωής, τα αποτελέσματα της συνολικής κρίσης του χώρου, που αγγίζει τα όρια εθνικής συμφοράς.

H μολυσμένη ατμόσφαιρα, η πολεοδομική και η κυκλοφοριακή αναρχία, οι θόρυβοι, η ζωή σε πόλεις χωρίς πράσινο, υποσκάπτουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Aλόγιστ προσβάλλεται το τοπία. οικοπεδοποιούνται τα δάση, οι ακτές και οι ελάχιστοι χώροι πράσινου. Oι ακρογιαλιές μεταβάλλονται σε λεκάνες υποδοχής λυμάτων και αποβλήτων, ο θαλάσσιος πλούτος και οι φυσικοί πόροι καταστρέφονται. Σαν επιστέγασμα εγκαταστάθηκε πάνω από την πρωτεύουσα το δηλητηριώδες νέφος, που απειλεί την ίδια τη ζωή μας.

H καταστροφή του Eλληνικού χώρου δείχνει τη μορφή ανάπτυξης, που επιβλήθηκε απότη Δεξιά στο βωμό της κερδοσκοπίας και της εξυπηρέτησς των συμφερόντων της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας. Yπερσυγκεντρώθηκαν στην Aθήνα βιομηχανές, υπηρεσίες και εργατικό δυναμικό, έχασαν τη ζωντάνια τους και αποδιαθρώθηκαν οι ελληνικές περιφέρειες. O μαρασμός της υπαίθρου συνοδεύτηκε από την ασφυξία των πόλεων και την επικίνδυνη πια μόλυνση του περιβάλλοντος.

194. Για το ΠA.ΣO.K., η διαμόρφωση ολοκληρωμένης χωροταξικής πολιτικής, δεμένης με το επιδιωκόμενο πρότυπο ανάπτυξης, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Oι επιδιώξεις του χωροταξιού σχεδίου πώς δηλαδή θα κατανεμηθούν και θα ιεραρχηθούν οι διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες εναρμονίζονται με τον ευρύτερο στόχο μας που είναι η ανασυγκρότηση του Eθνικού χώρου και η αναδόμηση των περιφερειών· έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να ικανοποιεί τις βασικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες του μέσα την περιοχή του τόπου, όπου ζει· σε κάθε δηλαδή μικροκοινωνία του εθνικού χώρου.

Για την επιτυχία αυτού του στόχου θα επιδιωχτεί: πλήρης ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων, διασφάλιση της ζωτικότητας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, δημογραφική σταθεροποίηση κάθε περιοχής και κοινωνικός έλεγχος από τον ίδιο το Λαό.

Aυτό είναι για μας περιφερειακή ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης θα δοθεί προτεραιότητα στην εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου ζωής στις προβληματικές περιοχές, στην ουσιαστική αποκέντρωση και στο ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου. Για να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην πόλη και το χωριό, θα συνδυάσουμε την ανάπτυξη ενός δίκτυου αστικών κέντρων και των αγροτικών οικισμών της περιοχής τους σε μια κοινή αγροτοβιομηχανική κατεύθυνση.

Eιδικά αναπτυξιακά μέτρα θα παρθούν για τα χωριά, που μπορούν να εξελιχθούν σε τοπικά κέντρα παραγωγής και εξυπηρετήσεων μιας επαρχίας.

H χωροταξική νομοθεσία αναθεωρείται ριζικά και δημιουργείται εθνικός φορέας χωροταξικής πολιτικής φυσικών πόρων και περιβάλλοντος. H επιτελική δράση του φορέα αυτού συνδυάζεται με την αποκέντρωση, τη λειτουργία των διαφόρων βαθμών αυτοδιοίκησης και το δημοκρατικό προγραμματισμό.

Περιβάλλον

195. 'μεσα και ριζικά μέτρα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης του περιβάλλοντος. Mα πάνω απ' όλα θα ξεκινήσουμε από την πρώτη μέρα μια μακρόπνοη πολιτική, για να προλάβουμε την παραπέρα επιδείνωση και να θεμελιώσουμε σε γερές βάσεις την προστασία του περιβάλλοντος, για να αναστρέψουμε τη μέχρι σήμερα καταστεπτική πορεία.

H πολιτική του ΠA.ΣO.K. θα στηρίζειται περισσότερο στην πρόληψη και λιγότερο στη θεραπεία. H σωστή χωοροθέτηση των νέων μονάδων, η τοποθέτησή τους δηλαδή με περιβαλλοντικά κριτήρια, και η αποφυγή κατασπατάλησης φυσικών πόρων και ενέργειας, - κύρια με την ανακύκλωση των πρώτων υλών - αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της μακροπρόθεσμης πολιτικής μας. H εναρμόνιση της ανάπτυξης με το περιβάλλον και η αναγόρευση του ίδιου του ανθρώπου ως ρυθμιστή της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος εμπνέουν και καθοδηγούν την πολιτική μας. Έτσι η πολιτική της αποκέντρωσης και της ισόρροπης ανάπτυξης αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα τη μόλυνση.

'μεσα θα μειωθεί η ρύπανση, που προκαλείται από τη βιομηχανική παραγωγή, με μια δέσμη μέτρων, όπως: υποχρεωτική εγκατάσταση μονάδων καθαρισμού για τα αέρια και υγρά απόβλητα, αντικατάσταση τεχνολογιών που ρυπαίνουν ή μολύνουν υπερβολικά, συστηματικό έλεγχο για την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών και αυστηρές κυρώσεις.

Mεταφέρονται απο κατοικημένες και βεβαρυμένες περιοχές οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν και μολύνουν έντονα το περιβάλλον.

H μόνιμη και ουσιαστική λύση του κυκλοφοριακού και συγκοινωνιακού προβλήματος, ιδιαίτερα η βελτίωση των μαζικών μέσων μεταφοράς και η συνολική επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης, θα συντελέσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Aποφασιστικά θα στηρίξει την πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος η δημιουργία οικολογικήςσυνείδησης, με την αντικειμενική ενημέρωση και επιμόρφωση του Λαού.

H μεταβίβαση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην Tοπική Aυτοδιοίκηση θα μεταφέρει τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος στο φυσικό τους φορέα.

Θα εφαρμοσθεί, τέλος, άμεσο σχέδιο ανάγκης για ορισμένα προβλήματα αιχμής, όπως το νέφος, με μέτρα ενταγμένα στη συνολική πολιτική. Kάθε μέτρο που θα προστατεύσει την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, θα εφαρμοσθεί χωρίς δισταγμό.

H προστασία του περιβάλλοντος είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας.

B. ΠOΛEOΔOMIA KAI KATOIKIA

196. Aσύδοτη ήταν και είναι η κερδοσκοπία και η εκμετάλλευση στη γη και στην κατοικία που ακολούθησαν τη σκόπιμα ασχεδίαστη υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

H Δεξιά και το μεγάλο κεφάλαιο εξυπηρέτησαν τα συμφέροντά του καλλιεργώντας παράλληλα με τη σύγχυσηότι όλοι είναι υπεύθυνοι γα το κατάντημα των πόλεών μας, από το μεγαλοβιομήχανο μέχρι το μικροβιοτέχνη, από τον κερδοσκόπο μέχρι τον άστεγο αυθαίρετο οικιστή.

H κατοικία ποτέ δεναντιμετωπίστηκε στην πατρίδα μας ως κοινωνικο αγαθό, αλλά σαν εμπορευματικό προϊόν. Παρά τον οποιονδήποτε οικοδομικό οργασμό στο παρελθόν, οι στεγαστικές συνθήκες των λαϊκών τάξεων παραμένουν απαράδεκτες. Στις πόλεις και ιδιαίτερα στα χωριά, υπάρχουν ακόμη νοικοκυριά χωρίς τις βασικές εξυπηρετήσεις (χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τρεχούμενο νερό, χωρίς αποχέτευση).

Σ' όλα αυτά προστέθηκαν οι τελευταίοι σεισμοί στη Θεσ/νίκη, στην Aθήνα και στις άλλες περιοχές, που απέδειξαν την πλήρη έλλειψη αντισεισμικής προστασίας.

H πολιτική μας για την πόλη, το χωριό και τη λαϊκή κατοικία.

197. Mε υπεύθυνη πληροφόρηση και συμβολή των λαϊκών φορέων και με τοπικα δημοψηφίσματα, προωθείται νέο θεσμικό πολεοδομικό πλαίσιο που κατοχυρώνει το σχεδιασμό της πόλης και τη σύνταξη ρυθμιστικών σχεδίων. Σε κάθε πόλη, στα πλαίσια της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, δημιουργείται φορέας για το σχεδιασμό της πολεοδομικής ανάπτυξης και για τον έλεγχο της αξίας και της χρήση της αστικής γης.

Ένας νέος οικιστικός Nόμος, θα προβλέπει οικονομική και θεσμική ενίσχυση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, καθώς και των φορέων ανάπτυξης των πόλεων για τη δημιουργία αποθέματος γης. Oι εισφορές των οικιστών κλιμακώνται ανάλογα με το μέγεθος ιδιοκτησίας και τη χρήση γης, με απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών από δυσβάστακτες εισφορές σε γη και χρήμα.

Παίρνονται μέτρα και καθορίζονται κίνητρα για την ανάπλαση και βελτίωση υποβαθμισμένων περιοχών και την αποφυγή νέκρωσης των κέντρων των πόλεων. Tα αυθαίρετα εντάσσονται λειτουργικά σ' ένα ανθρώπινο πολεοδομικό περιβάλλον με τον απαραίτητο κοινωνικό εξοπλισμό και τεχνική υποδομή.

H διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών συνδυάζεται με τη δυνατότητα εξέλιξής τους και με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Παίρνονται μέτρα για την προστασία της εθνικής γης, των δασών και των ακτών.

198. Στρατηγικός στόχος είναι να έχει κάθε Eλληνική οικογένεια δική της κατοικία, σύμφωνα με τις ανάγκες της.

'μεσος σημερινός στόχος μας είναι η εξασφάλιση για όλους ικανοποιητικών συνθηκών στέγασης στην ύπαιθρο και στην πόλη, χωρίς δυσβάστακτη επιβάρυνση.

Παίρνονται άμεσα μέτρα για την πάταξη της κερδοσκοπίας στη γη και στα δομικά υλικά, την εξυγίανση του κυκλώματος (μελέτη - επίβλεψη - κατασκευή) και την προστασία του εργαζόμενου επιστημονικού και εργατοτεχνικού δυναμικού. Θεσπίζεται ολοκληρωμένη αντισεισμική άμυνα, νέα ευέλικτη πολεοδομική οργάνωση, αυτστηρές προδιαγραφές και έλεγχοι υλικών - μελετών - κατασκευών, και εκπονούνται με μέριμνα της Πολιτεία βασικές μελέτες υποδομής. Oι φορείς της Tοπικής Aυοδιοίκησης έχουν τη συνολική ευθύνη των έργων υποδομής (πολεοδομία, ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά), ενώ την αντισεισμική άμυνα αναλαμβάνει ειδικός φορέας.

Eνισχύεται η αυτοστέγαση με χαμηλότοκα δάνεια για όσους έχουν πράγματι ανάγκη στέγης και δανεισμού. Παράλληλα προωθούνται ειδικά οργανωμένα προγράμματα κατοικίας σε κάθε μελάλο Δήμο ή Περιφέρεια, για αγορά από οικιστές ή για λογαρισμό αυτόνομων οργανισμών, είτε για ενοικίαση (προγράμματα κοινωνικής κατοικίας).

Θα υπάρξει παράλληλα έλεγχος ενοικίων (χρονική διάρκεια, μίσθωμα, τιμαριθμική αναπροσαρμογή κ.λπ.) και διασφάλιση της επαγγελματική στέγης.

Θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την απόκτηση στέγης απο τους Έλληνες του εξωτερικού, μετανάστες, ναυτικού.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων δημιουργείται επιτελικός φορέας σε εθνικό επίπεδο, που προγραμματίζει τη χρηματοδότηση. Oι πολεοδομικοί φορείς σε επίπεδο μεγάλων πόλεων ή επαρχίας, στα πλαίσια της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, προχωρούν και στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Oι οικιστές συμμετέχουν αποφασιστικά, ενώ προωθείται και ενισχύεται, σε σύνδεση με την Tοπική Aυτοδιοίκηση, η δημιουργία κοινοπρακτικών ομάδων εργαζομένων στην κατασκευή.

Γ. ΠOΛITIΣTIKH ANAΠTYΞH

199. H Πολιτιστική ανάπτυξη είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάγκη της γενικότερης, της ριζικής κοινωνικής αλλαγής για τον τόπο και τοΛαό μας. Συνδέεται με την κατάκτηση της Eθνικής μας Aνεξαρτησίας. Στην πολιτιστική πολιτική της Δεξιάς το ΠA.ΣO.K. αντιπαραθέτει μια διαμετρικά αντίθεση πολιτική για τη διομόρφωση, τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της εθνικής μας ταυτότητας.

Πολιτιστική ανάπτυξη σημαίνει, για μας, αρμονική και ολόπλευρη αξιοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Σημαίνει πολίτες ικανούς να δημιουργούν και να μπορούν να χαίρονται τα πνευματικά και πολιτισικά δημιουργήματα της ανθρωπότητας, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν την εθνική τους ταυτότητα. Σημαίνει ότι ο Λαός διαμορφώνει μέσα από τις δικές του δυνάμεις τις αξίες και τον τρόπο ζωής του.

H γνήσια πολιτιστική ανάπτυξη είναι δημιουργία του Λαού και δε μπορεί παρά να στηρίζεται στο διάλογο, στην ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας, σε ελεύθερη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών και σε ανοιχτή πολιτιστική παιδεία.

200. H σημερινή πολιστική πραγματικότητα, την οποία κληροδοτεί η Kυβέρνηση της N.Δ. στην πατρίδα μας, σημαδεύεται από βαθιά κρίση της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότηα, αποτέλεσμα της πολιτικής που για πολλές δεκαετίες ακολούθησε η Δεξιά.

H μετατροπή σε εμπορεύματα όλων των υλικών και πενυματικών αξιών και αγαθών, η υποταγή τους στο νόμο του κέρδους, αποτελεί το κύριο κριτήριο και το στόχο αυτής της πολιτικής. Oλόκληρη η Kαλλιτεχνική Παιδεία αφέθηκε στην εκμετάλλευση του ιδιώτη επιχειρηματία. Σ' ολη τη χώρα λειτουργούν, για παράδειγμα, δυο δημόσιες Σχολές θεάτρου και πάνω από πενήντα ιδιωτικές, ένα Kρατικό Ωδείο, μια δημόσια Σχολή χορού, καμιά κινηματογράφου και καμιά τηλεόρασης.

H αλλοτρίωσης τη πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας, με την εισβολή ξένων καταναλωτικών και πολιτιστικών προτύπων, οδηγεί σε τρόπους ζωής ξένους προς την ελληνική πραγματικότητα. Mια ματιά στα προγράμματα της τηλεόρασης και τις διαφημίσεις δείχνει αυτή την αλήθεια.

Eιδικότερα η Eλληνική επαρχία, ενώ τροφοδοτείται με τα ξένα αυτά πρότυπα, μαραζώνει πολιτιστικά και γιατί στερείται τις όποιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, που συγκεντρώθηκαν στην Aθήνα.

H συγκέντρωση της πολιτιστικής μας υποδομής, αλλά και η μουσειακή αντίληψη της παράδοσης και της κληρονομιάς μας, οφύνουν την κρίση της εθνικής μας ταυτότητας, καταστρέφουν τις ρίζες και ό,τι χρησιμο δημιουργεί στην ιστορική διάρκεια ο Λαός μας. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχουν την εύνοια του κατεστημένου, είναι διακοσμητικά στοιχεία, για να εξωραίσουν τη βιτρίνα της χώρας. Eίναι ενδεικτικό ότι ο πλουσιότερα επιχορηγούμενος οργανισμός για πολιτιστικές δραστηριότητες είναιο E.O.T., ενώ το Yπουργείο Πολιτισμού έχει το μικρότερο, από όλα τα Yπουργεία προϋπολογισμό. (Oύτε μισό εκατοστό του συνολικού προϋπολογισμού).

Kαθώς οι παραδοσιακοί τρόποι έκφρασης και δημιουργίας εξαφανίζονται γοργά, ένα βαθύ χάσμα ανοίγεται ανάμεσα σε μια μικρή μειοψηφία, που έχει την ευχέρεια να επικοινωνεί με τους ανθρώπους του Πνεύματος και της Tέχνης , και ένα Λαό που παραμένει παθητικός ακροατής, θεατής και καταναλωτής των πολιτιστικών υποπροϊόντων.

Xρόνια ολόκληρα η Δεξιά εμφανιζόταν σαν ο θεματοφύλακας της παράδοσης. Δεν ήταν παρά ο δεσμοφύλακας της πολιστικής έκφρασης του Λαού.

201. Στην κοινωνία που οραματιζόμαστε, ο Λαός θα γίνει επιτέλους ο δέκτης κα μαζί ο φορέας της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Θα βοηθηθεί ν' αναπτύξει τις δικές του δημιουργικές δυνάμεις, για να τους δώσει την έκφραση που ταιριάζει στη δική του ευαισθησία, στον πλούτο των ιδεών και των συναισθημάτων του, την ποικιλία των αναζητήσεων και τη δημιουργική του φαντασία.

H πολιτιστική αυτοδυναμία σε εθνικά πλαίσια δε σημαίνει και πολιτιστική αυτάρκεια. O αγώνας, για τον εμπλουτισμό της πολιτιστικής μας παράδοσης και την προσαρμογή της στις νέες κοινωνικές πραγματικότητες, συμβαδίζει με την παγακόσμια πολιτιστική δημιουργία. Στηριγμένοι στις δικές μας ρίζες, αφομοιώνουμε ό,τι δημιουργικό έχουν να μας προσφέρουν τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα.

H πολιτιστική πολυφωνία και πολυμορφία, ο πλουραλισμός των ιδεών και των απόψεων, ο σεβασμός της προσφοράς του δημιουργού, αποτελούν στοιχεία της ιδεολογίας μας και καθορίζουν την πολιτική μας. H πολιτιστική αποκέντρωση, η ανοιχτή Πολιτιστική Παιδεία και η κατοχύρωση της δουλειάς των δημιουργών, θα παοτελέσουν τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα, με το Λαό συμμέτοχο και πρωταγωνιστή.

202. H γνωήσια πολιτιστική αναζωογόνηση της Eλληνικής περιφέρειας αποτελεί πρώτο στόχο μας. Θα υποστηρίξουμε την έκφραση των τοπικών πολιτιστικών αξιών. Στο χωριό και στην πόλη θα αναβιώσει η γιορτή και το πανηγύρι., θα απελευθερωθούν οι πηγαίες λαϊκές δημιουργίες. Θα βοηθήσουμε ταυτόχρονα την πολιτιστική επικοινωνία ανάμεσα στις περιοχές της πατρίδας μας. Mε την ποικιλία και την πολυμορφία έκφρασης θα διαμορφωθεί μια νέα πολιτιστική ενότητα.

Στους Δήμους, τις Kοινότητες και τις συνοικίες των μεγάλων πόλεων, θα δημιουργηθούν Πολιτιστικά Kέντρα, με την απαραίτητη υποδομή (βιβλιοθήκ, δισκοθήκ, αίθουσες εκθέσεων και διαλέξεων, γήπεδα), λαϊκοί θίασοι κ.ά.

203. H καθιέρωση μιας ανοιχτής Πολιτιστικής Παιδείας είναι το θεμέλιο της πολιτιστικής ανάπτυξης. H δημιουργία πολιτιστικής ζωής και κίνησης προϋποθέτει την αρμονική σύζευξη καλλιτεχνικής αγωγής και παιδείας. Σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίευσης θα νεταχθούν πολιτιστικά μαθήματα, και, παράλληλα, στα Πανεπιστήμι, θα ιδρυούν Aνώτατες Σχολές Tεχνών με τμηματα παιδαγωγικής για τη στελέχωση της Kαλλιτεχνικής Παιδείας σε όλα τα σχολεία της Eλλάδας. Eιδικά για τις Tέχνες, που απαιτούν πολύχρονη εκπαίδευση, θα ιδρυθούν μέσες κρατικές Σχολές. Tα Πανεπιστήμια, τα Ωδεία, οι Kαλλιτεχνικές Σχολές, τα Πολιτιστικά Kέντρα, όπως και τα Σχολεία, θα είναι δεμένα με την κοινωνική ζωή. Eκτός από το εκπαιδευτικό τους έργο, θα είναι δηλαδή και κέντρα καλλιτεχνικής ζωής και διάδοσης των τεχνών, με έργο δημιουργικό (παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ.) και επιστημονικό (έρευνες, συλλογές, εκδόσεις, ηχογραφήσεις κ.λπ.).

H λειτουργία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου πάνω σε νέες βάσεις και ο σωστός προσανατολιμσός των ψυχαγωγικών και μορφωτικών πραγραμμάτων, θα συμβάλουν αποφασιστικά στη σωστή και ανοιχτή πολιτιστική παιδεία του λαού μας. Mια παιδεία, που θα στηρίζεται ακόμα στην ενίσχυση και την άνοδο του Θεάτρου και του Kινηματογράφου.

204. Στα πλαίσια της πολιτιστικής μας πολιτικής προβλέπονται μέτρα για την προστασία, τη διαφύλαξη και την αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών, μνημείων, έργων τέχνης, παραδοσιακοών οικισμών. Eνισχύεται η έρευνα σ' όλους τους τομείς (αρχαιολογικούς, φιλολογικούς). Στην Aρχαιολογική Yπηρεσία απαιτείται νέος επιστημονικός προσανατολισμός και ενιαίος προγραμματισμός, ενώ παράλληλα θα περιορισθεί ο αποφασιστικός ρόλος των ξένων αρχιολογικών εταιρειών. Θα αυξηθούν τα μουσεία. H λειτουργία και η οργάνωσή τους προσαρμόζεται στις σύγχρονες δυνατότητες, με την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και μεθόδων προβολής, συντήρησης και προστασίας και ενισχύεται ο πραγματικό παιδευτικό τους ρόλος στην πολιτιστική πραγματικότητα για τον τόπο μας, θα διαφυλάξουμε τα παραδοσιακά δημιουργικά στοιχεία του πολιτισμού μας, που είναι σήμερα εγκαταλειμένα.

205. Bασικός, τέλος, στόχος της πολιτιστικής μας πολιτικής είναι η προστασία και ενίσχυση κάθε πραγματικού δημιουργού και η διάδοση του έργου του.

'μεσα μέτρα είναι η πλήρης κατάργηση κάθε μορφής και είδους λογοκρισίας πάνω στα καλλιτεχνικά και πνευματικά προϊόντα, η συμμετοχή των ίδιων των δημιουργών στις διοικήσεις των πολιτιστικών φορέων. Mέτρα ακόμα θα ληφθούν για την εξυγίανση του κυκλώματς διακίνησης πνευματικών προϊόντων, (π.χ. εκθέσεις, παραγωγή ταινιών, παραγωγή ταινιών, παραγωγή δίσκων και μαγνητοταινιών κ.λπ.).

H εξασφάλιση μισθών, συντάξεων, κοινωνικής ασφάλισης για τους δημιουργούς, προβλέπονται στα γενικά κυβερνητικά μέτρα, που αφορούν κάθε εργαζόμενο. Θα πάρουμε όμως και μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση τόσο των όρων εργασίας του δημιουργού όσο και της επικοινωνίας του με το Λαό.

Tέτοια μέτρα είναι ενδεικτικά, η ενίσχυση της διάδοσης του βιβλίου, οι εκδόσεις, οι βιβλιοθήκες, οι φορολογικές απαλλαγές στο θέατρο, η αποφασιστική ενίσχυση της ντόπιας κινηματογραφικής παργωγής, ή δημιουργία φορέα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων συνθετών, στιχουργών, εκτελεστών, ερμηνευτών κ.ά.

206. Tο πολιτιστικό κίνημα του Λαού μας, αυτοδύναμο, αποκεντρωμένο και μαζικό, είναι μια μορφή του συνολικού αγώνα για την Aλλαγή. Mε την καθημερινή του παρουσία και ανάπτυξη, θα προσδιορίσει και το ουσιαστικό περιεχόμενο των αξιών της νέας κοινωνίας. H πολιτιστική απελευθέρωση του ανθρώπου, όπως και η οικονομική και κοινωνική, θα είναι έργο του ίδιου του Λαού.

7. MOXΛOI KAI TA MEΣA THΣ AΛΛAΓHΣ

207. Tο όραμα μας για μια Aνεξάρτητη Δημοκρατική και Σοσιαλιστική Eλλάδα είναι το όραμα μιας κοινωνίας ελεύθερων ανθρώπων, που βασίζεται στην αυτοδιαχείριση. Mιας κοινωνίας γνήσια δημοκρατικής και αντιγραφειοκρατικής,όπου ο πολίτης συμμετέχει ενεργά σ' όλες τις αποφάσεις που τον αφορούν. H Aλλαγή αφορά σε θεσμούς και σε μορφές οργάνωσης της κοινωνικής μας ζωής. Δημιουργεί ένα νέο κλίμα στον τρόπο ζωής. Eίναι υπόθεση που αφορά τον κάθε εργαζόμενο, ολόκληρο το Λαό. Eίναι υπόθεση καθημερινής προσπάθειας και αγώνα. O Δημοκρατικός δρόμος για τον Σοσιαλισμό σ' αυτήν ακριβώς την προσπάθεια στηρίζεται, από την ουσία αυτού του αγώνα διαπνέεεται.

H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα έχει αδιάλειπτη φροντίδα να θεσμοθετεί αλλά και να κατοχυρώνει στην πράξη τη λαϊκή συμμετοχή, να διασφαλίζει τη λαϊκή αποδοχή και συναίνεση. O συνδικαλισμός, το μαζικό κίνημα στους τόπους που ζει, εργάζεται και μορφώνεται ο Λαός, αποτελεί αποφασιστικό μοχλό τηςAλλαγής.

Kλειδί για τη νέα πολιτική στους θεσμούς θα αποτελέσει ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο της αναπτυξιακής πολιτικής, σε αντίθεση με την έλλειψη σχεδιασμού ή το γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό σχεδιασμό.

H Tοπική Aυτοδιοίκηση, στα πλαίσια μιας ουσιαστικής αποκέντρωσης, η Aυτοδιοίκηση σ' όλες τις βαθμίδες, θα προχωρά αυτοδύναμα στην επίλυση των τοπικών υποθέσεων, συμμετέχοντας ταυτόχρονα, μέσω του Δημοκρατικού Προγραμματισμού, στη συνολική οικονομική και κοινωνική αναπτυξιακή προσπάθεια.

H Δημόσια Διοίκηση, με τον εκδημοκρατισμό της και τη σύνδεσή της με το Δημοκρατικο Προγραμματισμό, με την αποκέντρωση και την υποστήριξη της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, την προοδευτική ενσωμάτωσή της σ' αυτήν στα αποκεντρωμένα επίπεδα, θα γίνει συμπαραστάτης του Λαού, αλλά και ο μοχλός ανάπτυξης και Aλλαγής.

M' αυτό τον τρόπο, πέρα από τη στρατηγική σημασία των εθνών αυτών για την Aλλαγή, θα εξυγιανθεί, με δημοκρατική διαχείριση, ο Δημόσιος τομέας και θα γίνει δημιουργικός και παραγωγικός για την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση του Λαού και όχι της ολιγαρχίας. Σ' αυτά τα πλαίσια θα συμβάλλει αποφασιστικά η κοινωνικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

208. O δημοκρατικός προγραμματισμός αποτελεί το κατευθυντήριο και ρυθμιστικό όργανο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής μας. Eίναι η εγγύηση της ενότητας στις κατευθύνσεις των εθνικών στόχων, της διατήρησης της γενικής ισορροπίας και της αρμονικής ανάπτυξης της οικονομίας, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Kεντρική Kυβέρνηση και την Tοπική Aυτοδιοίκηση, όπως και ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μας.

O δημοκρατικός προγραμματισμός αποτελεί όργανο κυβερνητικής πολιτικής και μέθοδο άσκησής της, αναπόσπαστα δεμένα με το χαρακτήρα, τους στόχους και την πορεία του ΠA.ΣO.K. Aπό τη μια μεριά ουσιαστικοποιεί την ενεργό συμμετοχή του Λαού στις επιλογές και στην εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής, από την άλλη καθιερώνει και κατοχυρώνει την πρόβλεψη, την πρόληψη και τη δημοκρατική διαχείριση.

O Λαός με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του συμμετέχει ενεργά σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα στάδια και σε όλες τις διαδικασίες, από το σχεδιασμό του προγραμματισμού μέχρι και τον έλεγχο των έργων που θα εκτελούνται στα πλαίσια του.

209. H λαϊκή βάση, στην οποία θα στηριχτεί ο προγραμματισμός, αποτελεί ουσιαστικό περιεχόμενο της Aλλαγής. Xωρίς αποφασιστική λαϊκή συμμετοχή ο προγραμματισμός θα μπορούσε να καταλήξει σε όργανο για επιδίωξη αντιλαϊκών στόχων και εξυπηρέτηση των προνομιούχων τάξεων. Mε λαϊκή βάση ο προγραμματισμός δίνει απάντηση στις ανάγκες και τη θέληση του Λαού, όπως τις εκφράζει ο ίδιος ο Λαός. H δημοκρατικοποίηση του προγραμματισμού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ίδια τη διαδικασία του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Kι αυτό, γιατί μια τέτοια διαδικασία δεν είναι παρά η πραγματοποίηση προγραμματισμένων δομικών αλλαγών, που αποβλέπουν τελικά στην εξασφάλιση του λαϊκού ελέγχου πάνω στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

H λαϊκή συμμετοχή στον προγραμματισμό θα ξεκινάει από τις αναπτυξιακές οργανώσεις βάσης, που θα εξασφαλίζουν, σε συνεργασία με τα άλλα όργανα προγραμματισμού και μέσα από την Tοπική Aυτοδιοίκηση, στο επίπεδο του χωριού και της πόλης, την προβολή των τοπικών επιδιώξεων και στόχων, αλλά και τη γνήσια έκφραση της λαϊκής γνώμης πάνω σε γενικότερους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας.

B. AΠOKENTPΩΣH KAI TOΠIKH AYTOΔIOIKHΣH

210. Oλόκληρο το Πρόγραμμά μας διαπνέεται από την έννοια της Aποκέντρωσης και το ρόλο της Aυτοδιοίκησης σ' όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Tο ΠA.ΣO.K. θεωρεί την Tοπική Aυτοδιοίκηση ως ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας.

211. O θεσμός αυτός έχει πολιορκηθεί ασφυκτικά από τη Δεξιά. Xωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, κάτω από εξουθενωτικό έλεγχο διορισμένων εκπροσώπων της Kεντρικής Διοίκησης, παλεύουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, οι δημοτικοί άρχοντες στους Δήμους και τις Kοινότητες, να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση των τεράστιων λαϊκών προβλημάτων. Στη θέση όμως της Kρατικής εγκατάλειψης, η Tοπική Aυτοδιοίκηση βρήκε συμπαραστάτη τον ίδιο το Λαό. Oι κάτοικοι, μέρα με τη μέρα, άρχισαν να δημιουργούν γύρω από τους Δήμους και τις Kοινότητες ένα μαζικό κίνημα υποστήριξης και διεκδίκησης. H λαϊκή συμμετοχή και πρωτοβουλία έχει αρχίσει να πραγματώνεται.

212. Bασικός στόχος της πολιτικής του ΠA.ΣO.K. είναι να καταξιώσει τους Δήμους και τις Kοινότητες ως αποκεντρωμένα όργανα δημοκρατικής εξουσίας, να στηρίξει το μαζικό κίνημα γύρω από την Tοπική Aυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

213. Bασική επιδίωξή μας είναι κάθε πρόβλημα, που αναφέρεται στο συγκεκριμένο χώρο, να επιλύεται από τους εκλεγμένους στο χώρο αυτό εκπροσώπους του Λαού, να επιλύεται δηλαδή στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό αυτοδιοίκησης.

H αποκέντρωση αποτελεί βασική δημοκρατική μας επιλογή, σε πλήρη αντίθεση με την υπερσυγκέντρωση, το γιγαντισμό και τη γραφειοκρατία του σημερινού κράτους, σε πλήρη αντίθεση σε κάθε μορφή μονοπώλησης της εξουσίας από την Kεντρική Διοίκηση.

H αποκέντρωση υλοποιείται με την ενίσχυση των πολιτικών και κοινωνικών δομών της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Xάρη στην ενίσχυση αυτή ο Λαός μπορεί να επηρεάζει αποφασιστικά, με την ενεργό παρουσία του, τις πράξεις και τα προγράμματα της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Oι κάτοικοι θ' αποφασίζουν, στα πλαίσια της, ό,τι κρίνουν καλύτερο για την κοινότητα όπου ζουν, θα διαχειρίζονται υπεύθυνα τις υποθέσεις τους εκεί που δουλεύουν και γι' αυτό που αφορά τους ίδιους και το περιβάλλον τους.

214. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα ουσιαστικοποιήσει και θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που έχουν σήμερα οι Kοινότητες και οι Δήμοι και θα τους εξασφαλίσει διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία. Θα προχωρήσει, παράλληλα, στη δημιουργία δεύτερου και τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Eπαρχίας και Περιφέρειας. Oι Kοινότητες, οι Δήμοι, οι Eπαρχίες και οι Περιφέρειες, θ' αποκτήσουν δική τους αυτοδύναμη οργάνωση, τεχνική στελέχωση και διοικητικό μηχανισμό.

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και ένας δημοκρατικός κώδικας Δήμων και Kοινοτήτων, θα κατοχυρώσουν την αυτοδύναμη και δημοκρατική λειτουργία των Δήμων και Kοινοτήτων. H οικονομική αυτοδυναμία της Tοπικής Aυτοδιοίκησης θα εξασφαλίζεται με δικούς της πόρους. Oι πόροι αυτοί θα μεταφέρονται από την Kεντρική Διοίκηση αντίστοιχα με τη μεταφορά και την ουσιαστικοποίηση των αρμοδιοτήτων. Bραχυπρόθεσμα θα υπάρξει κρατική ενίσχυση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων.

Tο περιφερειακό πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων μεταφέρεται στην αρμοδιότητα της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Tαυτόχρονα προωθείται και ενισχύεται η δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων.

215. Kάθε βαθμός αυτοδιοίκησης θα εκτελεί δημιουργικά και υπεύθυνα, στα πλαίσια της αυτονομίας του, το τμήμα του προγράμματος που τον αφορά, ενώ παράλληλα θα εναρμονίζει, στο πρόγραμμα, τις προτάσεις του αμέσως χαμηλότερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Aποφασίζει εξάλλου, αυτόνομα για την εκτέλεση έργων που από τη φύση τους δε μπορεί να έχουν επίπτωση στην ισορροπία της περιοχής του ανώτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Aποφασίζει εξάλλου, αυτόνομα για την εκτέλεση έργων που από τη φύση τους δε μπορεί να έχουν επίπτωση στην ισορροπία της περιοχής του ανώτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Στο επίπεδο χώρας θα καθορίζονται οι γενικότεροι στόχοι και τα πλαίσια της ανάπτυξης, θα χαράσσονται οι κοινές κατευθύνσεις. Θα θεσπίζονται οι εθνικές προδιαγραφές, θ' αποφασίζεται η εκτέλεση έργων εθνικής σημασίας, θα συντονίζονται και θα εντάσσονται στο πρόγραμμα οι προτάσεις της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Για μεγαλύτερη κατοχύρωση και αυτονομία της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, οι περιφερειακές και επαρχιακές υπηρεσίες του προγραμματισμού δε θα υπάγονται διοικητικά στην Kεντρική Kυβέρνηση αλλά στην Tοπική Aυτοδιοίκηση του αντίστοιχου επιπέδου.

216. Tο σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί σταδιακά.

O Nόμος - πλαίσιο της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, που θα προβλέπει προοδευτική ενεργοποίηση του θεσμού της Eπαρχίας, θα καταρτιστεί το ταχύτερο. Mέχρι την πλήρη ενεργοποίηση βασικός κρίκος, ανάμεσα στην Kεντρική Kυβέρνηση και στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, θα παραμείνει ο Nομός. Kατά το μεταβατικό στάδιο, η Kεντρική Kυβέρνηση θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες σχεδιασμού και ελέγχου στα επίπεδα Περιφέρειας και Nομού. Tις αρμοδιότητες αυτές θα τις ασκεί δια μέσου αποκεντρωμένων υπηρεσιών. H μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Kέντρο στην Περιφέρεια, όταν δεν αλλάζει ο φορέας στον οποίο υπάγονται, αποτελεί καθ' εαυτή τεχνική πράξη μετακινήσης υπηρεσιών. H πολιτική της σημασία εξαρτάται από το ποιόν εξυπηρετεί η μεταφορά αυτή. Για την Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν νέα σημαντική αποστολή. N' αποτελέσουν τα προωθημένα όργανα διασύνδεσης και συντονισμού ανάμεσα στην Kεντρική Kυβέρνηση και την Tοπική Aυτοδιοίκηση, με έργο όχι να βάζουν φραγμούς στις αρμοδιότητες και πρωτοβουλίες της τελευταίας, αλλά να την εξυπηρετούν και να τη βοηθούν. Προορισμός των αποκεντρωμένων υπηρεσιών θα είναι να ενσωματωθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Tοπική Aυτοδιοίκηση.

Γ. ΔHMOΣIA ΔIOIKHΣH

217. Mε την Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. η Δημόσια Διοίκηση θα λειτουργήσει με νέες συνθήκες και κατευθύνσεις, με νέους θεσμούς και με νέες μεθόδους.

Eίναι γεγονός, πως η επιτυχία της προσπάθειας γαι τη μεγάλη Aλλαγή, εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από μια Δημόσια Διοίκηση υγιή, σύγχρονη και δημιουργική. Tο ΠA.ΣO.K., σε διαμετρική αντίθεση με τις Kυβερνήσεις της Δεξιάς, έχει και την πολιτική βούληση και τη δυνατότητα να δημιουργήσει γρήγορα τις προϋποθέσεις αποδοτικής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

218. Eίναι αλήθεια πως η Δημόσια Διοίκηση εμφανίζεται ως ο μεγάλος ασθενής της χώρας μας. Eίναι όμως το ίδιο αλήθεια, πως η ασθένεια μεταδίδεται από αυτούς που κατευθύνουν και προσανατολίζουν το διοικητικό μηχανισμό. Oι Kυβερνήσεις της Δεξιάς τολμούν να επικαλούνται την κακή οργάνωση και λειτουργία της Δημόσια Διοίκησης ως άλλοθι των αποτυχιών τους, να τις αποδίδουν στο έμψυχο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ την ευθύνη τη φέρνουν αποκλειστικά οι ίδιες. H Δημόσια Διοίκηση, όπως και γενικότερα ο δημόσιος τομέας, αντανακλούν την αγωνία και την παρακμή του κράτους Δεξιάς. Aυτό έχει μεταβάλλει τη Δημόσια Διοίκηση, από όργανο εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως έπρεπε να είναι, σε όργανο συνναλλαγής και σε τροχοπέδη, αντί για μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης.

219. Mία από τις πρώτες μάχες, που θα δώσουμε, θα είναι για να κτυπηθεί ο αφόρητος και υπέρμετρος συγκεντρωτισμός του κρατικού μηχανισμού. Όλοι ξέρουμε ότι για την κατασκευή και ενός μικρού δρόμου σε απομακρυσμένο χωριό χρειάζονται υπογραφές πολλών Yπουργών. Aυτός ο συγκεντρωτισμός αποτελεί μηχανισμό συνειδητά στημένο, για να ελέγχεται εύκολα η διοίκηση από το ντόπιο και ξένο κατεστημένο. O συγκεντρωτισμός δεν είναι τυχαίο φαινόμενο. Eίναι ιστορικά συνδεδεμένος με την εξάρτηση της χώρας μας από την πολιτική που εξυπηρετεί την ολιγαρχία αντί για τον απλό Έλληνα πολίτη.

'λλη μεγάλη μάχη θα είναι για το χτύπημα της γραφειοκρατίας, που εκδηλώνεται από τη μια μεριά με την ευθυνοφοβία των υπαλλήλων και από την άλλη με την καταδυνάστευση και ταλαιπωρία του πολίτη. Όλοι ξέρουμε πόσα πιστοποιητικά κάθε μορφής και φύσης ζητούνται για να εξεταστεί ακόμα και το πιο απλό και εύλογο αίτημα.

Aποφασιστικά και άμεσα θα προχωρήσουμε στην εξάλειψη του κομματισμού, της μεγαλύτερης πληγής στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στην πάταξη της διαφθοράς. H διάβρωση ενός μέρους της Διοίκησης, ο συσχετισμός της σταδιοδρομίας του υπάλληλου με το ρουσφέτι του βουλευτή, του κομματάρχη, ή με το αντάλλαγμα του ιδιώτη ή της επιχείρησης, είναι συνεπακόλουθο του κομματικού κράτους της Δεξιάς.

220. Bασικό μας όπλο είναι η αποκέντρωση. Aποκέντρωση γεωγραφική, που αναλύεται στο κεφάλαιο για την Tοπική Aυτοδιοίκηση, αλλά και αποκέντρωση κάθετη, μεταφορά δηλαδή αρμοδιοτήτων από τον υψηλότερο στο χαμηλότερο βαθμό, ώστε κάθε υπάλληλος να έχει την περιοχή της δικής του ευθύνης και της δικής του απόφασης. H αναθεώρηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών θα δώσει σε κάθε υπηρεσιακή μονάδα τη δυνατότητα άμεσης λήψης αποφάσεων για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, με βάση την προτεραιότητα υποβολής των υποθέσεων. M' αυτό τον τρόπο θα σταματήσει το φαινόμενο να απαιτούνται δεκάδες υπογραφές, σε όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας, για ένα απλό πιστοποιητικό και θα μπορέσουν οι Διευθύνσεις να αφοσιωθούν σε επιτελικό και συντονιστικό έργο. Kαταργούνται, τέλος, όλες οι διάφορες επιτροπές, εκτός από τις απόλυτα απαραίτητες.

221. Σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της λειτορυγικότητας της Δημόσιας Διοίκησης θα είναι ακόμη η απλούστευση στο ελάχιστο απαραίτητο, του περιεχομένου των διοικητικών διαδικασιών. Eύληπτες και ενιαίες ρυθμίσεις, συστηματικά κωδικοποιημένες, θα μπούν στη θέση του κανονιστικού χάους που επικρατεί σήμερα και δημιουργεί επικαλύψεις, σύγχυση και συγκρούσεις αρμοδιοτήτων. Tις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης θα χαρακτηρίζει διαύγεια και σαφήνεια.

Σε ευρύτατη τέλος, έκταση, θα χρησιμοποιηθούν τα σύγχρονα τεχνικά μέσα μηχανογράφησης, μικροφίλμ κλπ., που είναι απαραίτητα όχι μόνο για την απλούστευση των διαδικασιών, την καλύτερη και ταχύτερη επικοινωνία ή διεκπεραίωση των διαδικασιών, την καλύτερη και ταχύτερη επικοινωνία ή διεκπεραίωση των υποθέσεων, αλλά ακόμη για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και έλεγχο όλων των στοιχείων, που απαιτούνται για τον προσδιορισμό των αναγκών, τον καθορισμό των στόχων και γενικά την άσκηση μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής διοίκησης.

222. O εκδημοκρατισμός της Δημόσιας Διοίκησης θα συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της λειτουργικότητάς της. Θα αφορά τόσο τις σχέσεις της Διοίκησης με τους πολίτες όσο και στον έλεγχο των πράξεών της σε όλα τα επίπεδα. O εκδημοκρατισμός της Διοίκησης σημαίνει ότι θα πάψουν να υπάρχουν πολίτες α' και β' κατηγορίας, ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση. Στοιχείο του εκδημοκρατισμού είναι και η δημοσιότητα των πράξεων της Δημόσιας Διοίκησης. H σημερινή απορρητομανία αποτελεί το μέσο συγκάλυψης των αυθαιρεσιών και πηγάζει από την πρόθεση να κρατιώνται οι κοινωνικοί φορείς όσο πιο μακριά και έξω από τις διαδικασίες που τους αφορούν. Για τους πολίτες θα υπάρχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα έγγραφα και στοιχεία που τους αφορούν, όταν δεν έχουν σχέση με την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

223. Bασικός στόχος μας είναι η εξύψωση του υπαλλήλου από τον τυπικό και παθητικό ρόλο του στο ρόλο του δημοσίου λειτουργού, ο οποίος ενεργεί υπεύθυνα, αμείβεται ικανοποιητικά και γνωρίζει ότι δεν αδικείται.

Όπως δε θα υπάρχουν πολίτες α' και β' κατηγορίας, έτσι θα πάψουν να υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι α' και β' κατηγορίας.

Eκδημοκρατισμός σημαίνει και αποκατάσταση της ομοιογένειας στη Δημόσια Διοίκηση. Δε μπορούν να συνυπάρχουν κατηγορίες μονίμων και προσωρινών υπαλλήλων, εκτάκτων, συμβασιούχων και ελεύθέρων. Όλοι θα αποκτήσουν τις ίδιες δυνατότητες για μια σταδιοδρομία στο δημόσιο. H Kυβέρνηση του ΠA.ΣO.K. θα πάρει όλα τα μέτρα που θα εγγυώνται μια απρόσκοπτη σταδιοδρομία, ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να μη μεταβάλλεται σε έρμαιο του κομματάρχη, του βουλευτή ή του υπουργού. Παράλληλα με την αποκατάσταση της ομοιογένειας, η Δημόσια Διοίκηση θ' αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα και κατά συνέπεια σύστημα πιο ανοιχτό σ' ότι αφορά στις προσλήψεις, στις τοποθετήσεις, στις μετατάξεις, στις προαγωγές. Παράλληλα θα συνυπάρξουν οι νομικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αμερόληπτη εφαρμογή του συστήματος. O δημόσιος υπάλληλος πρέπει να αισθάνεται, σε όλη τη σταδιοδρομία του από την πρόσληψη μέχρι τη συνταξιοδότηση, ότι έχει ασφάλεια, ότι το Kράτος τον μεταχειρίζεται δίκαια και ότι του δίνει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες να προχωρήσει μέχρι τα ανώτατα αξιώματα της ιεραρχίας. H σημερινή πολύ χαμηλή αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας στην οποία βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και της άδικης μεταχείρισης που γίνεται στους πολλούς.

Για την εξυγίανση της Διοίκησης θα ενισχυθεί ο έλεγχος της αποδοτικότητας και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους λίγους υπαλλήλους που τυχόν θα λησμονούσαν ποια είναι η αποστολή και το χρέος τους. Στα πλαίσια αυτού του στόχου θα συσταθεί θεσμός εξωϋπηρεσιακών επιθεωρητών.

Θα οργανωθεί συστηματική μετεκπαίδευση και ταχύρρυθμη εκπαίδευση, στα Πανεπιστήμια της χώρας, για την απόκτηση ειδικοτήτων ή για τον αναπροσανατολισμό των απασχολούμενων στον κρατικό μηχανισμό. Παράλληλα θα προωθηθούν στις Aνώτατες Σχολές ειδικά προγράμματα σπουδών Διοίκησης και αντίστοιχος μεταπτυχιακός κύκλος.

Δ. KOINΩNIKOΠOIHΣEIΣ

224. Oι κοινωνικοποιήσεις είναι βασικός μοχλός για τη ριζική αναδιάρθρωση της οικονομίας και και την εφαρμογή της νέας στρατηγικής για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Aποτελούν ταυτόχρονα στοιχείο της αντιμονοπωλιακής και αντιεξαρτησιακής μας πολιτικής.

Tο πρόγραμμα κοινωνικοποιήσεων της Kυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. αφορά σε τομείς κλειδιά για την οικονομία και η εφαρμογή του αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία της πολιτικής της Aλλαγής από την υπονόμευση της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.

Θα κοινωνικοποιηθούν: το πιστωτικό σύστημα και οι ασφαλιστικές εταιρείες, η ενέργεια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι μαζικές μεταφορές και συγκοινωνίες, το μεγάλο εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, οι μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, τα μεγάλα ναυπηγεία, οι βιομηχανίες χάλυβος, τσιμέντων και λιπασμάτων, η φαρμακοβιομηχανία, καθώς και όσες μονάδες αφορούν άμεσα στην εθνική άμυνα.

H κοινωνικοποίηση για τους τομείς, που είναι σήμερα κρατικοποιημένοι ή κάτω από κρατικό έλεγχο, σημαίνει ότι το κριτήριο στους στόχους, την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διοίκησή τους τίθεται η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, όπως συμβαίνει σήμερα. Tο στοιχείο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην πραγμάτωση του στόχου είναι η συμμετοχή των εργαζομένων και η εκπροσώπηση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και κοιωνικωών φορέων στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

H πολιτική του ΠA.ΣO.K. αποβλέπει ακριβώς στο να περάσει ο έλεγχος των βασικών αυτών τομέων - μοχλών στα χέρια του Λαού, για να εξασφαλιστεί ο επιθυμητός ρυθμός λειτουργίας της κοινωνίας και να πραγματοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιδιώξεις της αναπτυξιακής στρατηγικής.

E. ΣYNΔIKAΛIΣMOΣ - MAZIKO KINHMA

225. H συνδικαλιστική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της καθημερινής πάλης, με στόχο τη βελτίωση της ζωής και την επίτευξη της Aλλαγής.

Tο μαζικό κίνημα θα βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατοχύρωση και την εδραίωση της μεγάλης Aλλαγής, μετά από τη νίκη του ΠA.ΣO.K. στις εκλογές. O Συνδικαλισμός αποτελεί για το ΠA.ΣO.K. βάθρο της Δημοκρατίας. H ελεύθερη συμμετοχή στη συνδικαλιστική δράση του εργάτη και του υπαλλήλου, όπως και του αγρότη, του βιοτέχνη, του επιστήμονα, του νέου και της γυναίκας, του κάθε Έλληνα πολίτη, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Aποτελεί όμως και απαραίτητη προϋπόθεση για τη Λαϊκή Kυριαρχία και μοχλό για την Aλλαγή που οδηγεί στην Kοινωνική Aπελευθέρωση.

226. Tο εργατικό κίνημα, που τόσα πρόσφερε στους αγώνες για την Eθνική Aνεξαρτησία και τη Δημοκρατία, έχει υποστεί τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την άρχουσα τάξη και τις Kυβερνήσεις της Δεξιάς. Oι διώξεις, οι απολύσεις, το αντιεργατικό ασφυκτικό πλαίσιο, συνοδεύονται από μια άμεση Kυβερνητική παρέμβαση , από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που νοθεύει και φιμώνει τη γνήσια συνδικαλιστική έκφραση. Παράλληλα η Δεξιά έχει δημιουργήσει σκόπιμα οργανωτικό χάος, ενώ μέσα από τις διαγραφές και τις μη εγγραφές σωματείων αλλά και με άλλες αθέμιτες παρεμβάσεις, έχει επιβάλλει τη σημερινή νόθα ηγετική ομάδα των εργατοπατέρων.

Aνάλογες είναι οι συνθήκες σε όλους τους τομείς της συνδικαλιστικής έκφρασης, όπου οι ιδιομορφίες του κάθε χώρου προσδιόρισαν το βαθμό της κυβερνητικής παρέμβασης αλλά και τα αποτελέσματά της.

Σε κάθε περίπτωση το μαζικό κίνημα έδωσε αποφασιστικές μάχες, πολλές φορές νικηφόρες, μα πάνω απ' όλα κατάκτησε ένα ψηλό βαθμό συνειδητοποίησης. Aυτή η συνειδητοποίηση και ο δυναμισμός του μαζικού κινήματος αποτελεί και την εγγύηση της αυριανής πορείας.

227. Πρωταρχικός στόχος του ΠA.ΣO.K. είναι η δημιουργία ολων των προϋποθέσεων, που θα επιτρέπουν τη γνήσια συνδικαλιστική εκπροσώπηση όλης της εργατικής τάξης. Στη θέση του σημερινού αντεργατικού και αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου (N. 330, N. 643 κλπ.) θα προωθηθεί η γνήσια κατοχύρωση της ελεύθερης δράσης και ανάπτυξης ενός ταξικού, πολιτικοποιημένου συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονία από το Kράτος, την εργοδοσία και τα κόμματα.

Kατοχυρώνεται η απρόσκοπτη ανάπτυξη συνδικαλιστικής δραστηριότητας στους χώρους δουλειάς και υποστηρίζεται η ανάπτυξη του εργοστασιακού συνδικαλισμού. Tα συνδικαλιστικά στελέχη προσταστεύονται αποτελεσματικά από το Nόμο, για τη συνδικαλιστική τους δράση. 'μεσα μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση όσων έχουν διωχθεί για συνδικαλιστικούς λόγους. Στα συνδικαλιστικά στελέχη εξασφαλίζεται ελεύθερος χρόνος, κατοχυρωμένος θεσμικά, για την εκτέλεση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων.

H συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν, η δημιουργία νέων θεσμών και φορέων, θα δώσει νέα διάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αγωνίζεται, διεκδικεί και κατακτά, αλλά και συμμετέχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Aποφασιστική ακόμα θα είναι η συμμετοχή στη διοίκηση ειδικών φορέων, που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, όπως τα Aσφαλιστικά Tαμεία, η Eργατική Eστία και ο Oργανισμός Eργατικής Kατοικίας και η λειτουργία αυτών των φορέων σε νέες βάσεις, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των εργατοϋπαλλήλων.

228. Θα επιτευχθεί άμεσα η αποδέσμευση της ΓΣEE, της AΔEΔY και των οργανώσεων μελών τους από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό και θα καταργηθούν όλοι οι φορείς (OΔEΠEΣ κλπ.) που διευκολύνουν τον παρεμβατισμό.

Aκόμα θα προωθηθεί, σε πρώτη φάση, η εκκαθάριση των μητρώων των οργανώσεων από τα σωματεία σφραγίδες και τους αντισυνδέσμους και η εγγραφή όλων των πραγματικά υπαρκτών οργανώσεων στα μητρώα της ΓΣEE και της AΔEΔY.

Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της συνδικαλιστικής μονιμότητας.

H λήψη των μέτρων αυτών θα διευκολύνει τη σύγκληση έκτακτων πανελλαδικών συνεδρίων της ΓΣEE και της AΔEΔY, για την εκλογή γνήσια αντιπροσωπευτικών οργανώσεων ή της εργατικής τάξης της χώρας και την εκπλήρωση του ώριμου συνδικαλιστικού στόχου, για τη ριζική αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής του κινήματος. Θα υποστηριχθούν οι προσπάθειες που επιβάλλει το καθολικό αίτημα της εργατικής τάξης για την οικοδόμηση ενός σωματείου, μιας ομοσπονδίας, ενός εργατικού κέντρου, μιας γενικής συνομοσπονδίας, για να ξεφύγει το συνδικαλιστικό κίνημα από τον πολυκερματισμό και το οργανωτικό χάος, που σήμερα το χαρακτηρίζει.

Στα πλαίσια της ενοποίησης και συσπείρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, θα επιδιωχθεί στο μέλλον, η ενιαία έκφραση των οργανώσεων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα της οικονομίας.

229. Θα υποστηριχθεί και θα ενισχυθεί η επιμόρφωση των συνδικαλιστικών στελεχών σε όλα τα επίπεδα της συνδικαλιστικής δράσης και η προώθηση της συνδικαλιστικής εκπαίδευσης των εργαζομένων χωρίς όμως κηδεμόνευση ή εξάρτηση.

230. Oι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συλλογική εργατική νομοθεσία γενικότερα χαρακτηρίζονται σήμερα από έντονο κρατικό παρεμβατισμό, νομική ανελαστικότητ και λειτουργική ανεπάρκεια.

Θα προχωρήσουμε σε ριζική αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό, βελτίωση, απλοποίηση και κωδικοποίηση της συλλογικής εργατικής νομοθεσίας. H μείωση της πατερναλιστικής δικαιοδοσίας του κράτους και η ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων οργανώσεων, που είναι γνήσια εκπροσωπευτικές, και η υιοθέτηση του θεσμού της εθελοντικής διαιτησίας, θα δώσουν μια νέα διάσταση στις διαπραγματεύσεις και θα προωθούν, χωρίς φαλκιδεύσεις και καθυστερήσεις, την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

MHNYMA TOY ΠPOEΔPOY TOY ΠA.ΣO.K.

ANΔPEA Γ. ΠAΠANΔPEOY

ΠPOΣ TON EΛΛHNIKO ΛAO

O ΛAOΣ ΘA ΠPAΓMATΩΣEI THN AΛΛAΓH

Mε αίσθημα ευθύνης παρουσιάσαμε το πλαίσιο του Kυβερνητικού μας Προγράμματος· μια δημοκρατική πρόταση εξουσίας του ΠA.ΣO.K. προς το Λαό για να πραγματώσει ο ίδιος την Aλλαγή. Oλόκληρο άλλωστε το Πρόγραμμά μας σ' αυτή την προϋπόθεση στηρίζεται, σ' αυτή τη δυνατότητα προσβλέπει.

Aυτό το Πρόγραμμα είναι σφιχτά δεμένο με τους αγώνες του χθες, τη σημερινή συγκυρία, την αυριανή προοπτική. Eκφράζει την πίστη του Λαού στην Aλλαγή και την απόφασή του να δώσει τη μάχη για την EΘNIKH ANEΞAPTHΣIA, τη ΔHMOKPATIA, τη ΣOΣIAΛIΣMO και να νικήσει.

Στις Eκλογές που έρχονται, ο Λαός θα δώσει συντριπτική τη Nίκη στο ΠA.ΣO.K. Mε το ΠA.ΣO.K. αυτοδύναμο στην Kυβέρνηση θα είναι ο Λαός παντοδύναμος στην Eξουσία.

Θα ξεκινήσουμε, με παλλαϊκή συμμετοχή και πανεθνική προσπάθεια, τη μακρόχρονη πορεία, τον ειρηνικό και δημοκρατικό δρόμο που οδηγεί στην Kοινωνική Aπελευθέρωση.

Για να χτίσουμε:

Mια Eλλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις.

Mια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του.

Έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία, δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.

Mε αυτό το όραμα ο Λαός, με τις αστείρευτες δυνάμεις του, θα πραγματώσει ο ίδιος την Aλλαγή.

25-7-81

Aνδρέας Γ. Παπανδρέου

Πρόεδρος του ΠA.ΣO.K.

και εδώ το τί έγινε τις πρώτες 100 ημέρες.
http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040314a.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου