Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ερντογάν - Nick the Greek - Ανδρέας.

Η μεγάλη επιτυχία του Nick the Greek και ταυτόχρονα η συνεισφορά του στο άθλημα της χαρτοπαιξίας, ήταν ότι έδειξε νέους δρόμους επιτυχίας. Ο Νικ, δεν προσπαθούσε να κερδίσει από το δικό του σωστό παίξιμο, αλλά και από τα λάθη του αντιπάλου. Είπε χαρακτηριστικά "θέλω όταν έχω καλό χαρτί να κερδίζω κατά 80% και όταν έχω κακό να μην χάνω κατά 60%". Όπερ, στην γλώσσα της στατιστικής, ο συμπατριώτης μας κέρδιζε κατά 8/4 τακτικότερα από τον αντίπαλο.
Είναι η "αρχή της πλήρους εκμετάλλευσης θέσης", που θα ασχοληθώ στο μέλλον.
Θιασώτης αυτής της αρχής είναι ο Ερντογάν. Κάθε του κίνηση αποσκοπεί να δημιουργεί πολιτική, όπερ να προσπαθεί και να την περνά και να εκθέτει τους αντιπάλους του. Αναδεικνύεται σαν ο καλύτερος διάδοχος του Κεμάλ (όπου τον αν είχαμε εμείς, αντί του Λευτέρη, μάλλον οι πέντε θάλασσες θα ήταν Ελληνικές λίμνες..)
Οξύμωρο, ένας "αντικοσμικός" να είναι ο διάδοχος του Ατατούρκ, αλλά πραγματικό. Παρακολουθώντας την πολιτική του, βλέπουμε ότι κάθε του ενέργεια είναι μέρος ενός στρατηγικού πλάνου, με πρώτο στόχο όχι να περάσει την πολιτική του, αλλά να μηδενίσει τον αντίπαλο και μέσω της ανυπαρξίας αυτού, εύκολα να περάσει τα θέλω του. Ενδιαφέρεται να αλλάξει το σύνταγμα. Έχει βάλει στρατό + κοσμικούς + Κούρδους + αλεβίτες + αριστεριστές (με τη μεγάλη παράδοση στην γείτονα) + να το ζητούν, και μόλις εξασθενίσει η εξέγερση, να περάσει τα δικά του θέλω.
Ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Τον αφορά περισσότερο να μην ενοχλείται στην πολιτική που αυτός θεωρεί σωστή. Κλασσικός ανατολίτης δηλαδή. Σαν να βλέπω τον τούρκο Ανδρέα του 80. Με το ίδιο ενδιαφέρον για τους θεσμούς, μόνο που αυτός παράγει και έργο. Και αναδεικνύει και μία μεσαία τάξη, όχι κατσαπλίαδων, αλλά παραγωγική. Και ένα κεφάλαιο, με τη σημασία του όρου. Σταθερό και εξωστρεφές.
Το μόνο του πρόβλημα, θα είναι ότι δημοκρατία δεν είναι μόνο να κερδίζεις τις εκλογές, αλλά να μπορείς να συνομιλείς και με την μειοψηφία. Κάτι που είναι άγνωστη διαδικασία και στην χώρα του αλλά και στην χώρα του Ανδρέα. Μπορεί όμως να πορευθεί και χωρίς αυτό, εξάλλου έχει να κάνει με ανατολίτες..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου