Η χώρα κυβερνάται από το 1963, από το Μπάαθ. Το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από το Μπάαθ και άλλα 6 φιλικά σε αυτό κόμματα και καλύπτει τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου της Συρίας, με 250 έδρες. Οι υπόλοιπες 83 έδρες έχουν δεσμευθεί για ανεξάρτητα μέλη. Δεν υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Συρίας. Το σύνταγμα του 1973 εγγυάται επίσης ότι το κυβερνών κόμμα Μπάαθ, θα είναι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Περίεργο σύστημα, αλλά μιλάμε για Άραβες.
Η εκλογή του Μπασάρ Άσαντ ως προέδρου ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού μετά τον θάνατο του πατέρα του, άλλαξε ο νόμος περί ηλικίας του προέδρου, κατεβάζοντας το όριο στο 34, όσο και ο Άσσαντ. Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν 97% στο Μπάαθ. Με την ανάληψη καθηκόντων του μικρού Άσσαντ, άνεμος αλλαγής φύσηξε στην χώρα. Για πολύ λίγο. Συγκεκριμένα για μάποιους μήνες. Είναι η περίοδος της «Άνοιξης της Δαμασκού» με ταυτόχρονα ανοίγματα και στον έξω κόσμο, και υπερπροβολή της κυρίας Άσσαντ.
Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ιδρύθηκε το 1942 με σημερινό ηγέτη του τον Ριάντ αλ Σάφκα. Οι ρίζες της βρίσκονται στην αδελφότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο από τον Χασάν αλ Μπενά. Μέχρι το 1962 η αδελφότητα συμμετείχε στο κοινοβούλιο της χώρας και ήταν σε συνασπισμό με τις κυβερνήσεις. Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 1982, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αποκλειστεί εντελώς από τη συριακή πολιτική ζωή. Μετά τις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε από τον λαό να δείξει πολιτική ανυπακοή.
ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Μια ομάδα του ήδη προσχώρησε στο Μπάαθ. Η άλλη ομάδα πήρε τη θέση τους στην αντιπολίτευση.
Μικρότερες κινήσεις:
Αραβική Ένωση Σοσιαλιστών
Επαναστατικό Κόμμα Εργατών και τα δύο Κουρδικά, που μάλλον θα πρέπει να τα δούμε μελλοντικά ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. Εννοείται, ότι δεν αναγνωρίζονται. Ιδρύθηκαν το ένα το 1996 και το άλλο το 1970. Είδικά το ΗΝΩΜΕΝΟ Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται ότι αποτελεί επέκταση του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος και ζητά αυτονομία...
Η γνώμη μου; Δείτε την εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου