Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα. Φρήντριχ Νίτσε.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Παιχνίδια εξουσίας. Νέα Μέση Ανατολή. Θα έχουμε εξελίξεις, ίσως και αύριο!

Μία νέα προσέγγιση της Διεθνούς κοινότητας, με συνταγή Ομπάμα.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ομπάμα θα "επανεκκινήσει" την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή με ένα τρόπο που θα περιλαμβάνει όλα τα συνεπακόλουθα της λεγόμενης αραβικής άνοιξης.


Capricci's homepage

Ενδεχομένως να είναι μία νέα προσέγγιση της διοίκησης στην περιοχή.


Εν τω μεταξύ, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι το Πεντάγωνο θα διατηρήσει τις αντιθετικές πολιτικές, όπως ακριβώς έχει όλα αυτά τα χρόνια, επενδύοντας σε επικερδείς ευκαιρίες πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού προς τις αραβικές χώρες, παίζοντας με το παιχνίδι της διπολικής εξουσίας. Εννοείται, ότι η ρητορική Ομπάμα είναι απίθανο να μεταφραστεί σε ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής στην περιοχή.

Capricci's homepage

Για μήνες τώρα, ο κόσμος έχει παρακολουθήσει τους διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Στην Τυνησία τα κατάφεραν. Στην Αίγυπτο, τους επετράπει να τα καταφέρουν. Για δεκαετίες, ΗΠΑ και πρώην Σοβιετία πουλάνε την πραμάτια τους, η καθεμία στα δικά της παιδιά. Όμορφο παιχνίδι, ομοιόμορφα παιγμένο. Ακόμη οι Σύριοι αναρωτούνται γιατί Σοβιετικοί πύραυλοι δεν λειτούργησαν το 1974...Ανάλυση
TomDispatch διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προσπάθησε να στείλει οπλικά συστήματα στα καθεστώτα σε μία προσπάθεια να τα ενδυναμώσει, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα. ΗΠΑ δύο ταχυτήτων, ή παιχνίδι εξουσίας με την γραφειοκρατία του πενταγώνου; Η κίνηση των γραφειοκρατών, θέτει υπό αμφισβήτηση τη ρητορική Ομπάμα, περί αλλαγής. Ή απλά εξαγωγικό εμπόριο; Μόνο πέρυσι, και μόνο η Σαουδική Αραβία αγόρασε εξοπλισμό 60 δις δολαρίων... Μην ξεχνάμε, ότι οι αμερικανοί αποφάσισαν να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, κατά 400 δις. (από τα συνολικά 10 τρις. της επόμενης 12ετίας). Έπρεπε λοιπόν να βρούνε νέους πελάτες, ή να φορτώσουν τους παλαιούς τους. Και πως πιέζεις ένα καθεστός σε αυτήν την κατεύθυνση; Του δημιουργείς ανασφάλειες.Όμορφα..

Όταν πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, το Πεντάγωνο δρα σαν μεσίτης. Και οι μεσίτες ωφείλουν να έχουν αγαστή συνεργασία με τον πελάτη.
Το 2009, ο Ομπάμα μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου υποσχέθηκε "Μία νέα αρχή για το μουσουλμανικό κόσμο." Θυμάστε;
Για τον Πρόεδρο Ομπάμα, η δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι κάτι περισσότερο από ένα ορόσημο στην μάχη (μάλλον διαμάχη) της Αμερικής κατά της τρομοκρατίας.
Είναι μια ευκαιρία για αναδιατύπωση της αμερικανικής ρητορικής, σε σχέση με τον αραβικό κόσμο. Το πρώτο σημάδι αυτής της "επανεκκίνησης" θα μπορούσε να έρθει αύριο, στην ομιλία του για τη Μέση Ανατολή στην οποία θα επιδιώξει να θέσει το θάνατο του Μπιν Λάντεν, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής μετασχηματισμό της περιοχής, κάτι σαν «ο Μπιν Λάντεν είναι το παρελθόν. Αυτό είναι το μέλλον." Αλλά για ποιό μέλλον να συζητήσουμε, με τόσες αντιθέσεις; Και ποιά η ρητορική σχετικά με το Ισραήλ; Θα έχουμε επικέντρωση στην αραβική άνοιξη, μήπως και ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα την Μέσης Ανατολής, που είναι το παλαιτηνιακό; Πιθανότατα. Ο Thomas Donilon, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, δήλωσε «ο Ομπάμα έχει εισχωρήσει βαθιά σε όλες τις αραβικές χώρες που βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή. Θα έχουμε αλλαγές». Για να δούμε.

Νίκος Πετρόπουλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου