Το θέμα δεν είναι το Ελληνικό χρέος - που είναι τεράστιο και καλά θα κάνουμε να το μειώσουμε, αλλά το παγκόσμιο. Η ανάπτυξή του είναι μέρος ενός όμορφου παιχνιδιού, που ξεκίνησε το 1973 επί Νίξον και συντηρεί την παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 35 χρόνια. Έφθασε, η αγορά χρήματος να αποτελεί το μεγαλύτερο παγκόσμιο προϊόν. Ο καπιταλισμός δημιουργεί ανάγκες και εν συνεχεία προϊόντα. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και το χρήμα.
Βέβαια, στις ΗΠΑ εδώ και τέσσερα χρόνια, αρχίζουν να συζητούν για την επόμενη μέρα του καπιταλισμού. Είναι η μητρόπολη. Στην περιφέρεια βέβαια, οι εδώ αναλυτάρες, απλά πιπιλίζουν απόψεις άλλων, ωσάν απόλυτοι ειδικοί που θάθελαν να ήταν. Και εδώ απόντες. Κύριοι ανησυχούντες για την πορεία του καπιταλισμού οι του Tea Party. Και δεν είναι ακροδεξιοί - αν και γραφικά στοιχεία στυλ Sarah Palin πάντα σαν τσιμπούρια θα κολλάνε. Είναι μορφωμένοι, πολιτικοποιημένοι, δημιουργικοί, εντάξει και συντηρητικοί. Καμμία σχέση με το πώς παρουσιάζονται από τους αγράμματους στην χώρα μας. Αυτοί αποτελούν το πόπολο που πιέζει την κορυφή για επαναδιατύπωση των όρων του καπιταλισμού.
Το θέμα δεν είναι το Ελληνικό χρέος. Αυτό ήδη αναδιαρθρώνεται. Το θέμα είναι η παγκόσμια οικονομία. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε, όσο νωρίτερα θα μπορέσουμε αν όχι να διαμορφώσουμε, τουλάχιστον να αφομοιώσουμε τα νέα συστήματα. Κρίσιμη ημερομηνία η 2α Αυγούστου. Αν το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν αυξήσει τα όρια δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τότε φθάνουν στο όριο των δυνατοτήτων δανεισμού της, και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει η αθέτηση των υποχρεώσεών της.
ΥΓ. 1Για την νέα πρόεδρο του ΔΝΤ, σας τα είπαμε πρώτοι από τον Μάιο, όταν όλοι έβλεπαν προς ανατολάς (Κεμάλ Ντερβίς)...
ΥΓ 2. Αρχή της ανάλυσης είναι η παρατήρηση - καθαρά αντικειμενικό κριτήριο, έπεται η επεξεργασία - εδώ μπαίνει και ο υποκειμενισμός - και τέλος η έκφραση του αποτελέσματος. Όταν διάφορες δοξασίες, εικασίες και φήμες καταλαμβάνουν το κομμάτι της παρατήρησης, τότε έχουμε αναλύσεις επιπέδου Ελληνικού blogging.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου