Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς είναι ο Φανός. Μια ιδιότυπη τελετή που περιλαμβάνει τραγούδι, χορό και φαγοπότι γύρω από το «βωμό» της καθαρτήριας πυράς σε μια ατμόσφαιρα γλεντιού έντονα διονυσιακή και φαλλική. Παιδί πανάρχαιων εθίμων με λατρευτικό χαρακτήρα, κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα στο χρόνο αλλάζοντας το περίβλημά του και κρατώντας την ουσία του. Απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση που συσπειρώνει τη γειτονιά και οδηγεί σε σχέσεις ζεστές και πολύτιμες. Είναι ανοιχτός σε όλους και στηρίζεται στη συμμετοχή. Δεν προσφέρεται για ψυχρή παρατήρηση. Είναι η ώρα που το κέφι γίνεται ξέφρενο, ο καθωσπρεπισμός και τα ταμπού πέφτουν κι ο κόσμος ξεφαντώνει γύρω από τη φωτιά, πίνει, χορεύει και τραγουδάει τα «ξιανέντραπα» μέχρι το πρωί. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται για αναβίωση ή αναπαράσταση αλλά για ένα ζωντανό έθιμο του τόπου με θαυμαστή προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες ζωής, μια εκδήλωση της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής με μεγάλη παράδοση πίσω της.
Από την Τσικνοπέμπτη ανάβει κάθε βράδυ ένας φανός σε μια γειτονιά και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς ανάβουν όλοι οι φανοί της πόλης (συνολικά 14). Παράλληλες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη την πόλη σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης (χορευτικά συγκροτήματα, εκδηλώσεις για τους νέους, θεατρικές παραστάσεις στο τοπικό ιδίωμα, παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς).
Για ένα δωδεκαήμερο η πόλη ζει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού και πάλλεται με ήχους χάλκινών, ενώ τα τοπικά εδέσματα κυριαρχούν και το κρασί ρέει άφθονο. Μπάντες και λαϊκοί καλλιτέχνες στους δρόμους, καρναβάλια, υπαίθρια νυχτερινά γλέντια, αθυροστομία και σκωπτικό πνεύμα, πανζουρλισμός παντού!
Οι εκδηλώσεις της Κοζανίτικης Αποκριάς 2012 ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς 26 Φεβρουαρίου.
H πόλη της Κοζάνης, θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει τους επισκέπτες της, μέσα από το σκωπτικό της πνεύμα, θα σατιρίσει και θα σταθεί ανάχωμα στην κρίση και την «εθνική μας κατάθλιψη» !!!