Σελίδες

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποιοί είναι οι "αντικαθεστωτικοί" στην Συρία;

Η χώρα κυβερνάται από το 1963, από το Μπάαθ. Το Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από το Μπάαθ και άλλα 6 φιλικά σε αυτό κόμματα και καλύπτει τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου της Συρίας, με 250 έδρες. Οι υπόλοιπες 83 έδρες έχουν δεσμευθεί για ανεξάρτητα μέλη. Δεν υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Συρίας. Το σύνταγμα του 1973 εγγυάται επίσης ότι το κυβερνών κόμμα Μπάαθ, θα είναι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Περίεργο σύστημα, αλλά μιλάμε για Άραβες.

Αλαουίτες έχουν την εξουσία στη Συρία για 48 χρόνια. Η οικογένεια Άσαντ ανήκει στην κοινώτητά τους και είναι μειονότητα. Οι περισσότερες από τις σημαντικές θέσεις της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Αλαουιτών. Οι ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται στη Συρία εφαρμόστηκαν και στο Ιράκ για χρόνια. Ο Σαντάμ Χουσείν ήταν μέλος της σουνιτικής αραβικής μειονότητας.Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για χρόνια στην περιοχή από ξένες δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η εξάρτηση με τον εαυτό τους σε χώρες που κυβερνάται από τη δικτατορία είναι πρόεδρος αυτής της χώρας που θα επιλεγούν από τις φυλές των μειονοτήτων και των ομάδων.

Δημοκρατικές εκλογές έγιναν στη Συρία το 1943, 1949, 1954, 1957 και 1961. Δεδομένου ότι το κόμμα Μπάαθ ανέλαβε την εξουσία μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα 1963, οι κυβερνήτες της χώρας ξέχασαν εντελώς τις δημοκρατικές εκλογές.

Το Μπάαθ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής ζωής της χώρας, μέσω των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Μια δεύτερη μέθοδος που χρησιμοποιείται από το κόμμα Μπάαθ εναντίον του λαού είναι οι θρησκευτικές μειονότητες. Το καθεστώς έχει πάρει κοντά του, μη μουσουλμανικές ομάδες, κυρίως Χριστιανούς και οι μειονότητες έχουν γίνει η αφρόκρεμα της χώρας.

Η εκλογή του Μπασάρ Άσαντ ως προέδρου ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, αφού μετά τον θάνατο του πατέρα του, άλλαξε ο νόμος περί ηλικίας του προέδρου, κατεβάζοντας το όριο στο 34, όσο και ο Άσσαντ. Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν 97% στο Μπάαθ. Με την ανάληψη καθηκόντων του μικρού Άσσαντ, άνεμος αλλαγής φύσηξε στην χώρα. Για πολύ λίγο. Συγκεκριμένα για μάποιους μήνες. Είναι η περίοδος της «Άνοιξης της Δαμασκού» με ταυτόχρονα ανοίγματα και στον έξω κόσμο, και υπερπροβολή της κυρίας Άσσαντ.


ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. Ιδρύθηκε το 1924. Αντιτίθεται στην ένωση της Αιγύπτου και της Συρίας το 1958 οπότε και το έφαγε η μαρμάγκα. Σημερινός ηγέτης του ο Ριάντ αλ Τούρκ.

Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ιδρύθηκε το 1942 με σημερινό ηγέτη του τον Ριάντ αλ Σάφκα. Οι ρίζες της βρίσκονται στην αδελφότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που ιδρύθηκε το 1928 στην Αίγυπτο από τον Χασάν αλ Μπενά. Μέχρι το 1962 η αδελφότητα συμμετείχε στο κοινοβούλιο της χώρας και ήταν σε συνασπισμό με τις κυβερνήσεις. Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 1982, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αποκλειστεί εντελώς από τη συριακή πολιτική ζωή. Μετά τις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε από τον λαό να δείξει πολιτική ανυπακοή.

Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. Στόχος του Μετώπου είναι να αλλάξει το καθεστώς Άσαντ με ειρηνικά μέσα.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.
Προήλθε από τις ομάδες της αντιπολίτευσης που υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Δαμασκού» στο Λονδίνο το 2006. Αποσκοπεί στη θέσπιση ελευθερίών και στην αλλαγή με ειρηνικά μέσα.
Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ!! Παρουσιάζεται σαν εναλλακτική λύση από το Μπάαθ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στόχος του είναι να ανατρέψει τον Άσσαντ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και στη συνέχεια να δημιουργήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Μια ομάδα του ήδη προσχώρησε στο Μπάαθ. Η άλλη ομάδα πήρε τη θέση τους στην αντιπολίτευση.

Μικρότερες κινήσεις:

Αραβική Ένωση Σοσιαλιστών

Επαναστατικό Κόμμα Εργατών και τα δύο Κουρδικά, που μάλλον θα πρέπει να τα δούμε μελλοντικά ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ. Εννοείται, ότι δεν αναγνωρίζονται. Ιδρύθηκαν το ένα το 1996 και το άλλο το 1970. Είδικά το ΗΝΩΜΕΝΟ Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα θεωρείται ότι αποτελεί επέκταση του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος και ζητά αυτονομία...

Η γνώμη μου; Δείτε την εδώ.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Οι άκηδες.

Μόνο θλίψη μου προκάλεσε η χθεσινή του παρουσία στην Βουλή. Ελπίζω πραγματικά - εάν είναι αθώος- να δικαιωθεί. Όμως παίρνοντας αφορμή από την κατάθεσή του Άκη, θα αναρωτηθώ για τα προβλήματα διαφθοράς της χώρας.

Λοιπόν πιστεύω, ότι μόνο επιφανειακά, το πρόβλημα της χώρας είναι οι μίζες των υποβρυχίων. Το κυριότερο πρόβλημα, είναι ότι οι όποιες ενδείξεις κακής διαχείρησης, προέκυψαν έπειτα από έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης. Και το δευτερεύον πρόβλημα, είναι ότι από τη γνωστή φράση πρώην πρωθυπουργού "άν έχετε στοιχεία να τα στείλετε στη δικαιοσύνη", ότι έχει πάει σε αυτήν, έχει είτε παραγραφεί είτε απλά αρχειοθετηθεί. Εάν δεν υπάρχουν σκάνδαλα, καλώς και δεν καταδικάζεται κανείς. Εάν όμως υπάρχουν και δεν βρίσκονται οι ένοχοι, τότε το πρόβλημά μας είναι μεγάλο. Και όσο δεν το παραδεχόμαστε, τόσο αυτό θα υπάρχει. Και όσο δεν τροποποιούμε τόσο πιό συνένοχοι θα είμαστε.

Το πρόβλημά μας, δεν είναι κάποιοι κακοί διαχειριστές της εξουσίας. Υπάρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε κάθε χώρα. Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο δεν τιμωρούνται, αλλά και ότι δεν περιθωριοποιούνται.

Δείτε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και μάλιστα για ποσά που κάποιοι δικοί μας θα τα χαρακτήριζαν αστεία. Δείτε και την αναφορά του καθηγητή Τσούκα για την περίπτωση Ψωμιάδη.

Άρθρο του Χ. Τσούκα από την Καθημερινή.

Ένα κόμμα, μια παρέα, μια χρεοκοπία...

Με τους ναρκισσιστές τσαρλατάνους της πολιτικής σπάνια αξίζει να ασχολείσαι· φροντίζουν οι ίδιοι να αυτο-εξευτελίζονται… Αξίζουν όμως προσοχής οι αντιδράσεις στα καμώματά τους. Πολιτικά ενδιαφέρων δεν είναι ο θόρυβος των τενεκέδων, αλλά οι αντιδράσεις που προκαλεί.

Ως γνωστόν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε δωδεκάμηνη φυλάκιση με αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Για την απόφαση που έλαβε ως νομάρχης, το 2005, να μειώσει στις 5.000 ευρώ πρόστιμα αξίας 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο για συστηματική νόθευση καυσίμων, κρίθηκε ένοχος σε δύο δικαστικούς βαθμούς. Πώς σχολίασε την καταδίκη του ο κ. Ψωμιάδης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ή τουλάχιστον όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι οι απόψεις του κ. Αυτιά για την ποιότητα των ΜΜΕ, του κ. Τσοχατζόπουλου για την «αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου», και του κ. Αλογοσκούφη για την οικονομία. Το ενδιαφέρον είναι αλλού.

Πού; Στις πολιτικές αντιδράσεις. Ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Καμμένος χαρακτήρισαν τη δικαστική απόφαση «πραξικοπηματική» και μίλησαν για «πολιτική δίωξη». Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι υπερτερεί η βούληση του εκλογικού σώματος, όχι η κρίση των δικαστών. Κατ’ αναλογία, αν ο δημοφιλής Αλ Καπόνε εκλεγόταν δήμαρχος Σικάγου, η λαϊκή ετυμηγορία θα υπερίσχυε της εφαρμογής του νόμου. Θυμίζω ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει πτυχίο Νομικής! Η κυρία Μπακογιάννη σιώπησε. Η όψιμη αντιπαλότητά της με το «πολιτικό σύστημα» μάλλον την έχει εξαντλήσει…

Αυτό είναι όλο; Μακάρι να ήταν! Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μιχελάκης εξέφρασε τον «σεβασμό» του στην απόφαση του Δικαστηρίου (πόσο συγκινητικό…) και παρατήρησε οξυδερκώς ότι ο κ. Ψωμιάδης «δεν κινήθηκε με ταπεινά κριτήρια» και δεν θα πρέπει να τεθεί σε αργία, καθώς η ποινή στηρίζεται στον νόμο του «Καλλικράτη», που ισχύει «μετά τα όσα φέρεται να έχει κάνει ο κ. Ψωμιάδης».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. περιέπεσε σε σύγχυση ρόλων: από κομματικός εκπρόσωπος αυτοδιορίστηκε άτυπος δικαστής, αναζητώντας ελαφρυντικά στον περιφερειάρχη! Ο κ. Ψωμιάδης κινήθηκε φιλάνθρωπα, υπονοεί ο κ. Μιχελάκης. Μπορεί, αλλά η αντίληψή του περί φιλανθρωπίας είναι τόσο ιδιόρρυθμη που καταντά ακατανόητη. Ο πρατηριούχος, μακαρίτης πλέον, ήταν στέλεχος της Ν.Δ., υποστηρικτής του κ. Ψωμιάδη, και κατ’ εξακολούθηση νοθευτής καυσίμων, στον οποίο είχε επιβληθεί σωρεία προστίμων. Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι ο κ. Ψωμιάδης δεν απαρνείται τους δικούς του ανθρώπους. Εξέφρασε εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τον απατεώνα πρατηριούχο, όπως το 2006 υπερασπίστηκε τον προφυλακισθέντα (και μετέπειτα καταδικασθέντα) «φίλο» και στενό συνεργάτη του Π. Αναγνωστόπουλου, κατηγορούμενο στην υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ. Για τους «ημέτερους», ο κ. Ψωμιάδης κάνει τα πάντα!

Θαυμάστε τη Βουλγαράκειο συλλογιστική της δήθεν «νέας» Ν.Δ.: ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι, για νομοτυπικούς λόγους, ο κ. Ψωμιάδης δεν μπορεί να εκπέσει του αξιώματός του, το ηθικό κύρος του έχει καταρρακωθεί με τη δικαστική καταδίκη του. Μήπως άραγε η Ν.Δ. διέγραψε τον κ. Ψωμιάδη ή του υπέδειξε, έστω, να παραιτηθεί; Οχι περισσότερο απ’ ό,τι το έπραξε στην περίπτωση του κ. Κεφαλογιάννη (καταδικασθέντος για ψευδορκία και υπόθαλψη εγκληματία το 2008) ή του κ. Μαγγίνα (στον οποίο επεβλήθησαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για πολεοδομικές παρανομίες το 2007).

Το ρητορικό κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τον κ. Σαμαρά. Σε συνάντησή του με τον κ. Ψωμιάδη, μίλησε για τον «περιφερειάρχη μας», τονίζοντας «την αγάπη που έχει όλη η Ν.Δ. γι’ αυτόν»! Να το πάλι το «κολλητιλίκι»! Η πολιτική γλώσσα υποκαθίσταται από την ψευδο-συναισθηματική. Τα δημόσια πρόσωπα δεν κρίνονται με βάση τα απρόσωπα κριτήρια του δημόσιου βίου, αλλά με αυτά του ιδιωτικού - πόσο τα «αγαπάμε»! Η γλώσσα της παρέας και της οικογένειας μεταφέρεται φενακιστικά στον δημόσιο βίο. Απορείτε που κυριαρχούν η οικογενειοκρατία και η παρεοκρατία στη χώρα;

Για να ’χετε ένα μέτρο σύγκρισης: σχολιάζοντας την πρόσφατη καταδίκη σε επταετή φυλάκιση του πρώην προέδρου του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ, ο νυν πρόεδρος Σιμόν Πέρες δήλωσε: «είμαστε όλοι ίσοι ενώπιον του νόμου». Οταν ο πρώην υπουργός των Βρετανών Εργατικών Φιλ Γούλας καταδικάστηκε πέρυσι για ψευδολογία σε βάρος πολιτικού αντιπάλου του, εξέπεσε από το βουλευτικό αξίωμα. Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Χάριετ Χάρμαν δήλωσε ότι όχι μόνο δεν θα υποστήριζε τυχόν έφεση του καταδικασθέντος, αλλά ότι «δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής του Εργατικού Κόμματος να κερδίζει εκλογές με ψευδολογίες». Ο κ. Γούλας διεγράφη από το κόμμα του. Η δικαστική απόφαση έγινε αυτονόητα σεβαστή· είχε συνέπειες.

Το πρόβλημά μας μόνο επιφανειακά είναι οι Ψωμιάδηδες - τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι οι Μιχελάκηδες - αυτοί που επισήμως εκφράζουν το ήθος του φορέα που εκπροσωπούν· που αντιμετωπίζουν με χυδαία ιδιοτέλεια τον νόμο και απαλλάσσουν επιλεκτικά τα δημόσια πρόσωπα από τις ευθύνες τους· αυτοί που δεν σέβονται τους θεσμούς, δεν στιγματίζουν παρανομίες, δεν απαξιώνουν ιδιοτελείς συμπεριφορές. Η στάση αυτή αποτυπώνει τη βαθιά ανορθολογική πολιτική κουλτούρα μας. Το φαινόμενο δεν έχει πολιτικό πρόσημο, είναι διακομματικό: νόμος είναι ό,τι ορίζει η ξεδιάντροπη κομματοκρατία. Δεν θα κουραστώ να το γράφω: το ελλαδικό πρόβλημα είναι ένα μετα-πρόβλημα, που μας διαφοροποιεί καθοριστικά από την ανεπτυγμένη Ευρώπη - ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας συνιστά το πραγματικό μας πρόβλημα. Η πολιτική χειραγώγηση της δημόσιας σφαίρας, η απαξίωση των θεσμών από την αδίστακτη κομματοκρατία, η αναγωγή του κομματικού συμφέροντος σε υπέρτατη αξία, αυτές είναι οι καταστατικές αξίες του πολιτικού μας συστήματος. Αυτό το είδος προβλήματος δεν λύνεται με Μνημόνια - δυστυχώς…

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: Καθημερινή


Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΓΑΠ Vs Θαπατέρο

Στα χνάρια του πρωθυπουργού μας και ο Θαπατέρο, σε αναζήτηση κεφαλαίων για αγορές ομολόγων. Όπως και ο δικός μας, πέρυσι τέτοιο καιρό, που "πίεζαν" την Ευρώπη με αντίστοιχους τρόπους.

Πήγε λοιπόν ο Ισπανός πρωθυπουργός, αντάλλαξε δηλώσεις αβροφροσύνης με τον Κινέζο ομόλογό του και έφυγε "εξασφαλίζοντας" επενδύσεις 9 δις. προς τις προβληματικές Ισπανικές τράπεζες. Έτσι νόμιζε...Φρόντισε βέβαια, να διαμοιράσει την σχετική πληροφορία στα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Όταν την επόμενη μέρα οι Κινέζοι αρνήθηκαν την όποια συμφωνία, οι Ισπανοί ψάχτηκαν, και διαπίστωσαν ότι συνάντησαν άσχετο άνθρωπο!!!

Τώρα εμένα, γιατί μου θυμίζει την ιστορία των 25 δις που θα επένδυαν οι Κινέζοι στα δικά μας ομόλογα, δεν ξέρω....Δείτε τί λέγαμε πριν δύο βδομάδες σχετικά, και συνεχίστε να μας διαβάζετε, για να ενημερώνεστε με συνέπεια...

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Περί οίκων αξιολόγησης


Δείτε το ανωτέρω chart και θυμηθείτε τί λέγαμε χθές. Αφορά χώρες που χαρακτηρίζονται από οίκους αξιολόγησης με ΑΑΑ.
Στην κοφυφή, ποιός άλλος; οι ΗΠΑ.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Παγκόσμια οικονομία, έλεγχος αυτής και οι S & P.

Παγκόσμια οικονομία, έλεγχος αυτής και οι S & P.

Πρόσφατα, διάφοροι οίκοι αξιολόγησης, (S & P, Moody's, Fitch) βγήκαν πάλι στη γύρα, προσφέροντας απλόχερα παγκόσμιο πανικό, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τις διεθνείς αγορές να μεγαλώσουν τους τζίρους τους, άρα να μεγαλώσουν και τα δικά τους κέρδη από τις προμήθειές τους, όλων των ειδών. Μπορεί οι ιθαγενείς να νομίζουν ότι με υποβαθμίσεις ή αναβαθμίσεις κερδίζουν τα διεθνή λαμόγια, όμως η πραγματική στόχευση των οίκων αυτών, είναι να συνεχίσουν να θεωρούνται απαραίτητοι στις αγορές και να κερδοσκοπούν, μη ρισκάροντας απολύτως τίποτε. Οι εβραίοι λένε ότι το κέρδος έρχεται από τον τζίρο, και οι ανωτέρω αναφερόμενοι, αυτό ακριβώς κάνουν.

Αναρωτιέμαι βέβαια, ποιός τους εμπιστεύεται. Αυτοί δεν ήταν που χαρακτήρισαν "AAA" σε τιτλοποιήσεις απαιτήσεων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, που στην καλύτερη περίπτωση ήταν "C +"; Ήταν ή όχι οι S & P, Moody's και Fitch που στήριζαν τηνEnron μέχρι την χρεωκοπία της; (το μεγαλύτερο χρηματηστηριακό σκάνδαλο στις ΗΠΑ, που οδήγησε τους επικεφαλείς της στην φυλακή - άλλη χώρα εκεί...); Αυτοί δεν είχαν αναλάβει τους imprimaturs για την επενδυτική πολιτική της Orange County μια δεκαετία πριν;

Ποιός τους εμπιστεύεται; Ή μήπως απλά τους χρειαζόμαστε για να τρομοκρατούν;

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η γυναίκα του δικτάτορα φορά Louboutins

Η γυναίκα του δικτάτορα φορά Louboutins

Όταν οι ανόητοι, προβάλουν τους όμοιούς τους, για να κρύψουν το ολόδικό τους τίποτε. Πώς αλλιώς θα ερμηνεύατε την αναφορά της Vogue για την"κομψή" πρώτη κυρία της Συρίας; Μάλλον θα έπρεπε η συντάκτρια του περιοδικού να ζήσει στην Συρία, για να επαναξιολογήσει την κα Άσσαντ. Να ζήσει από το 1963 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να είχε και αυτή νεκρούς φίλους από το καθεστός (20.000) μόνο στη Χαμά. Να ζεί σε μία χώρα, όπου ο Άσσαντ να κέρδιζε τις εκλογές με 97%. Και τότε να τη δούμε εάν θα πρόβαλε τη γυναίκα του δικτάτορα, ότι όλα τα κάνει με στύλ (σίκ!).

Τί μας άλλο μας λέει; «Κεντρική αποστολή της πρώτης κυρίας είναι να αλλάξει η νοοτροπία των έξι εκατομμυρίων Σύριων κάτω των δεκαοκτώ ετών και να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε αυτό που αποκαλεί "ενεργό πολίτη".

Τελικά τα κατάφερε..Ώρα να πείσει και τον γιατρό σύζυγό της να αποδεχθεί αυτή την συμμετοχή.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Οικονομία της Ευρωζώνης, και όχι μόνο.



1. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο είναι στο Πεκίνο και έχει εξασφαλίσει ... ή τουλάχιστον έχει
εξασφάλισει την υπόσχεση του Πεκίνου ότι θα αγοράσει Ισπανικά ομόλογα δημόσιου χρέους και έτσι οι Ισπανικές τράπεζες θα αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να πάψει η πολιορκία τους. Σαν Ισπανός - χα χα- θα αισθανόμουν πιο σίγουρος, αν αυτό το άκουγα από τον Γουέν ή τον Χού και όχι 
από τον κ. Θαπατέρο. Αντίστοιχα θα αισθανόμουνα και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι Financial Times ανέφεραν την Παρασκευή, ότι η Μαδρίτη πρέπει να διευκρινίσει εάν οι φήμες περί της Κινεζικής διείσδυσης ισχύουν, αναφέροντας ότι οι προβληματικές τράπεζες της χώρας, χρειάζονται άμεσα 9 δις ευρώ. Σημειώνω, ότι λόγω στην Ισπανία, οι τράπεζες απέφυγαν τις υπερβολές - βλέπε Ιρλανδία και Ισλανδία - λόγω του έγκαιρου ελέγχου από την κεντρική του τράπεζα. Κάτι σαν την Ελλάδα, μόνο που ο εκεί Γκαργκανας, δεν νομίζω να πούλησε πρόωρα τον χρυσό. 
Ισπανοί αξιωματούχοι απέδωσαν σε σφάλμα την ανωτέρω πληροφόρηση (ότι η China Investment Corporation, το κρατικό επενδυτικό ταμείο δηλαδή) εξέταζε το ενδεχόμενο των € 9 δις επενδύσεων.

2. Γνωρίστε τους BRICS. Θα τους συναντάμε στο μέλλον όλο και πιό συχνά. Πρόθεση τους να απομακρυνθούν από το δολάριο ως αποθεματικού νομίσματος και να κινηθούν με "καλάθι" αγορών. Τους το εύχομαι, άν και είναι νομίζω πολύ δονκιχωτική η προσέγγισή τους. Οι τύποι βέβαια το πήραν πολύ ζεστά. Μάλιστα συνεδριάζουν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα. Πρώτο θέμα, τι θα κάνουν με το συσσωρευμένο διαθέσιμο συνάλλαγμά τους (40 % των παγκόσμιων αποθεμάτων), που είναι κυρίως σε δολάρια. Τα τελευταία χρόνια οι οικονομίες των BRIC έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να απομακρυνθούν από την χρήση του δολαρίου προς τη χρήση των τοπικών
νομίσματα των διασυνοριακών διακανονισμών. Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στη χρήση των νομισμάτων τους στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές. Τον Απρίλιο του 2010, οι ηγέτες των τεσσάρων BRIC συμφώνησαν να μελετήσουν τρόπους για να κάνουν χρήση των νομισμάτων τους στις διμερείς σχέσεις. Ωστόσο, είμαστε ακόμη πολύ πίσω, στην πλήρη χρήση των νομισμάτων των.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Το Πεκίνο εμπιστεύεται περισσότερο την Μόσχα από την Ουάσιγκτον;
Μάλλον κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μεταναστευτικό. Τι κάνει η Ιταλία με τα κύματα των μεταναστών..

Η Ιταλία ανησυχεί σοβαρά για το διογκούμενο κύμα παράτυπων (!) μεταναστών από την βόρεια Αφρική. Ο Μπερλουσκόνι, έχει επιλέξει να δώσει χιλιάδες θεωρήσεις σε αυτούς που λόγω εμφυλίων πολέμων εγκαταλείπουν την Β. Αφρική. Η κίνησή του έχει πολλούς αποδέκτες και κύρια προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Η συντηρητική Die Welt ανέφερε ότι το Βερολίνο είναι δικαιολογημένα εξοργισμένο που η Ιταλία νωχελικά παραβιάζει την συμφωνία Σένγκεν και ότι με την κίνησή της αυτή ουσιαστικά μετατοπίζει το πρόβλημα στην κεντρική Ευρώπη. Σημειώνω, ότι οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, σε ότι έχει να κάνει με συμφωνίες, ιδιαίτερα όταν την αφορούν.
Ο Μπερλουσκόνι έχει καταφύγει σε ένα τέχνασμα - θυμίζω ότι το άτομο είναι διεθνής παίκτης, όχι σαν την χωριατοπούλα Μέρκελ, για να αναγκάσει την Ευρώπη να ασχοληθεί με το ζήτημα των προσφύγων. Ουσιαστικά εκβιάζει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ήταν μεταξύ των πρώτων να καλωσορίσαν την Αραβική εξέγερση. Δεν μπορεί κανείς να χειροκροτήσουν την ελευθερία και στη συνέχεια να χαθεί εάν από τον αντίκτυπο αυτών των αναταραχών, είπε ο Καβαλιέρε. Η Ιταλία και τη Μάλτα
δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους να πληρώσουν το τίμημα του μετασχηματισμού.
Τι πρέπει να γίνει για τους πρόσφυγες που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη; Θα ήταν καλό
αν η βόρεια Ευρώπη έδειχνε μεγαλοψυχία. Ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ιταλία και τη Μάλτα γίνεται μικρό πρόβλημα αν διανέμεται σε 27 πλάτες.
Το πρόβλημα είναι πλέον αλλού. Η Μέρκελ έχει εκλογικά ποσοστά Σύριζα, στην Γαλλία η Λε Πεν είναι στα πάνω της, οπότε....

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η bailouts της ΕΕ δεν έχουν τελειώσει μέχρι

Κρίση χρέους στην Ευρώπη (και άλλα Παναγιωτοπουλικά)..

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει αρκετά μετρητά για να καλύψει αποπληρωμές ομολόγων αυτό το μήνα, αλλά δεν μπορεί να βρει σε λογικό κόστος τα € 10 δισ. που χρειάζεται για τον Ιούνιο για να αντιμετωπίσει ληξιπρόθεσμα χρέη ομολόγων. Οι τραπεζίτες φώναξαν - και ακούστηκαν δυνατά- "Basta!"

Πρακτικά, να πάρεις τα χρήματα πριν τον Ιούνιο απαιτεί οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν σύντομα, όπερ μεθερμηνευόμενον, αν το έφηναν για μετά τις εκλογές θα ήταν πολύ αργά. Από την άλλη, υπάρχουν ανησυχίες στις Βρυξέλλες για το αν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί διαπραγματευτεί τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που θα συνοδεύει το bailout. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κυριότερα πολιτικά κόμματα θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις, πιθανόν υπό την αιγίδα του Προέδρου Aníbal Cavaco Silva.

Ωστόσο, σκάβοντας λίγο πιο βαθιά βλέπουμε ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για bailout σε ένα έτος, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που πληροί (η χώρα μας) τον στόχο του προϋπολογισμού. Και αργότερα, αν και η κυβέρνηση ΓΠΑ το αρνείται, νομίζουν ότι θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος.

Στην Ιρλανδία, αναμένεται νέο αξιόπιστο στρες-τεστ των τραπεζών, ώστε να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά οι ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει καμία πώληση περιουσιακών στοιχείων, που ταυτόχρονα θα δημιουργούσε νέο πρόβλημα για τις τράπεζες - μείωση λογιστικής αξίας.

Εάν η Ελλάδα κάνει default, τα χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κατέχουν σήμερα τα βουνά των κρατικών ομολόγων είναι πάνω από τα ευρωπαικά όρια στήριξης.

Υποτίθεται ότι η Ισπανία θα είναι σε θέση να φύγει μακριά από την κρίση. Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ισπανικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών έχει μειωθεί τον τελευταίο μήνα, ως αντανάκλαση αυτού του συναισθήματος. Παρ 'όλα αυτά, 10-ετή ισπανικά κρατικά ομόλογα ήταν στο + 5,2% την Πέμπτη. Και ενώ οι ενέργειες της Μαδρίτης κατά το παρελθόν έχουν βοηθήσει να ηρεμήσουν οι δανειστές/αγορές, αναλυτές βλέπουν οι βασικοί κίνδυνοι στην Ισπανία που βρίσκεται αλλού: στην ικανότητα της κεντρικής κυβέρνησης να επηρεάσει την περιφέρεια. Μπορεί η Τράπεζα της Ισπανίας να βρεί τον τρόπο να επιβάλει συγχωνεύσεις, αλλά πόσο μπορεί να επιρεάσει τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, υπεύθυνες για τις τόσο πολύ μαγάλες δημόσιες δαπάνες;

Το θέμα δεν είναι να προβλέψω την καταστροφή, αλλά απλά πιστεύω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πιθανά σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Η ζώνη του ευρώ έχει τα εργαλεία για να σταματήσει την κρίση και την εξάπλωσή της; Έχουν γίνει βήματα, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων της, ώστε να ανακόψει τους ήδη υπάρχοντες ρυθμούς. Για όποιο καταλαβαίνει οικονομικά, το πάν είναι η τάση και όχι το απόλυτο.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο θετική, όπως ήταν πριν από μερικούς μήνες. Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία, οι τιμές ενέργειας, συνέβαλε στην αύξηση της αβεβαιότητας. Μία άνοδος του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ανεπιθύμητη από σαθρά τραπεζικά οικοδομήματα που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους (κεφάλαια).

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Οικονομία.

Μέση διάρκεια χρεών Κεντρικών Κυβερνήσεων. (Χρόνος λήξης)

ΗΠΑ 5
Αυστραλία 5 έτη
Ιαπωνία 5,5 έτη
Γερμανία 6 έτη
Γαλλία 6,5 έτη
Πορτογαλία 7 έτη
Ισπανία 7έτη
Ιταλία 7έτη
Ιρλανδία 7 έτη
Ελλάδα 7,5 έτη
Ηνωμένο Βασίλειο 13 έτη.


Με αυτά τα δεδομένα, οι ΗΠΑ πρέπει να εκτίθενται σε πιστωτικούς περιορισμούς και σε χαμηλά επιτόνια, διαφορετικά θα βρεθούν σε shoul spot.

Η Ευρώπη, θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της. (Ο Τρισέ ήδη το είπε). Το θύμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι υπερδανεισμένοι. Καλά, οι δικοί μας, που σπουδασαν; Με 7,5 έτη κύκλου χρέους, εύκολα μπορούσαν να το ανακυκλώσουν προς τα κάτω και χωρίς μνημόνιο. Απλά με σωστή διαχείρηση.

Αίγυπτος συνέχεια.

Αίγυπτος συνέχεια.

Εκλογές εντός του έτους, με την μουσουλμανική αδελφότητα να γίνεται όλο και περισσότερο εμπλεκόμενη και σημαντική. Θυμηθείτε τι έλεγαν οι Αδελφοι Μουσουλμάνοι, για να καθησυχάσουν την διεθνή κοινότητα, πριν το τέλος Μουμπάρακ. (Δεν θα συμμετέχουνε, ότι προτίθενται να παραμείνουν στο περιθώριο, μακριά από το κέντρο της πολιτικής κ.α.). Όταν πρόκειται για την Αδελφότητα, ένα όνομα που
καθορίζει την στάση της είναι
του σεΐχη Qaradawi. Ο Qaradawi έχει γράψει πάνω από 80 βιβλία σχετικά με το Ισλάμ, ίδρυσε το IslamOnline, ενώ πρόσφατα έγινε και τηλεοπτικός αστέρας του Al Jazeera με την διαφωτιστική εκπομπή "Σαρία και Ζωή». Θεματολογία; Ο ισλαμικός νόμος και ο φονταμενταλισμός. Είναι επίσης ο Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Fatwa. Σαν πρόεδρος έχει προσπαθήσει να το κάνει θρησκευτική αρχή για τους ευρωπαίους Μουσουλμάνους και πηγή
όλων των
«fatwas» κατά των διαφόρων ευρωπαϊκών εθνών. Επίσης θα ήθελε να δεί μία Αίγυπτο χωρίς Χριστιαννούς. Επιπλέον τους χαρακτηρίζει "Kafirs", ίσως ο πιο υποτιμητικός όρος για τους Αιγυπτίους. Είναι ο ιδεολογικός επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων. Θυμάστε τι λέγαμε χθές για την συγγένεια με τους τηλεοπτικούς ευαγγελικούς πάστορες των ΗΠΑ; Πολύ κοντά είμαστε.

Θαυμάσια.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μέση Ανατολή, νεώτερα

Είναι η Αίγυπτος είναι ο πρόλογος αυτού που θα ακολουθήσει; Μπορεί το παρελθόν να είναι ο καθοριστικός παράγοντας του μέλλοντος;
πρόλογος για του μέλλοντος; Εκείνοι που ξεχνούν την
διδάγματα του παρελθόντος, είναι καταδικασμένοι να τα επαναλάβουν.

Με αυτά που βλέπω προβληματίζομαι. Η Αίγυπτος είναι υπερβολικά καθοριστική για το τί θα επακολουθήσει στην Β. Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Φοβάμαι τις ανερχόμενες δυνάμεις του καλά οργανωμένου μουσουλμανικού κινήματος τον κόμμα που θα τους εκφράζει και τον έλεγχο που αυτοί θα έχουνε. Ήδη γίνονται οι πρώτες συμμαχίες. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» εάν επιλέξουν για υποψήφιο πρόεδρο τον Amr Moussa (πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Μουμπάρακ) και πρώην ηγέτη του Αραβικού Συνδέσμου, αυτός θα καταπιεί τον εκλεκτό της δύσης Ελ Μπαραντέι. Ο Moussa είναι μιά χαρά άνθρωπος, αλλά θα ελέγχεται από τους Α.Μ. Το πρόβλημα δεν θα είναι ο Moussa ή τα πιθανά πισωγυρίσματά του. Αυτό που φοβάμαι είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των Σαλαφιτών.

Οι τελευταίοι, είναι ένα κίνημα συντηρητικών μουσουλμάνων – σουνιτών- που εμπνέονται από την πουριτανική Wahhabi της Σαουδικής Αραβίας. Κανείς δεν ξέρει τι να προσδοκά από τους Wahhabis, και κανένας δεν γνωρίζει τι να περιμένουμε από τους Σαλαχίτες. Αυτοί πρεσβεύουν τη δημιουργία ενός ενιαίου χαλιφάτου που να ελέγχει τουλάχιστον τα εδάφη που για αιώνες ελέγχονταν από τους Άραβες. Από το Γιβραλτάρ και μέρη της Ισπανίας μέχρι ...προς Ανατολάς. Οι Σαλαφίτες πιστεύουν ότι μόνο το Ισλάμ είναι θρησκεία. Ταυτόχρονα δεν επιθυμούν την ένταξή τους σε κυβερνήσεις και στρατό. Ένας κορυφαίος κληρικός Σαλαφίτης, ο σεΐχης Αμπντέλ Moneim el-Shahat, είπε πρόσφατα: «Αν το σύνταγμα είναι φιλελεύθερο αυτό θα είναι μια καταστροφή. Υπάρχει σύγχυση στις υψηλότερες βαθμίδες τους, για το πως να κινηθούν. Το καθεστός της Σαουδικής Αραβίας τους προτρέπει να ασχοληθούν μόνο με θρησκευτικά θέματα (Σαρία κλπ).

Διάσημος Σαλαχίτης; Ο Αλ-Ζαουάχρι. Νο 2 του Μπιν Λάντεν.

Οι Σαλαχίτες είναι κατά της παράδοσης. Μένουν προσκολλημένοι στο πρωτογεννές, και αρνούμενοι την παράδοση σαν εξελικτική κατάσταση. Ακριβώς όπως οι Ευαγγελικοί του Μπούς. Γιαυτό και τα πήγαιναν καλά.

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η άποψη του Στέφανου Μάνου για την φοροδιαφυγή



Διαιρέστε τους φόρους που πληρώνετε σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι φόροι που αντιστοιχούν στις δαπάνες που θα έκανε το κράτος αν πλήρωνε με όρους της ιδιωτικής οικονομίας αυστηρά μόνο όσους χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά. Στο δεύτερο πίνακα θα βάλετε τα ποσά που αντιστοιχούν στις πληρωμές που κάνει το κράτος στους υπεράριθμους που έχει προσλάβει και τα ποσά με τα οποία τους πληρώνει πάνω από τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Τέλος στον τρίτο πίνακα βάλτε τα ποσά που πληρώνετε για να καλυφθούν οι υπερτιμολογήσεις, οι κλεψιές και το έλλειμμα στα έσοδα που δημιουργούν οι φοροφυγάδες (κάθε φορά που το κράτος κάνει φορολογικές ρυθμίσεις κυνηγάει αυτούς που συνήθως πληρώνουν και ευνοεί τους φοροφυγάδες). Αν δηλαδή είστε φορολογούμενος θεωρείστε τη φοροδιαφυγή ως δική σας δαπάνη. Αν πληρώνατε 1.000 ευρώ ετησίως σε φόρους, πως θα κατανέματε το ποσό αυτό στους 3 πίνακες; Πρόχειρα θα έλεγα 450 ευρώ στον πρώτο πίνακα, 350 στον δεύτερο και 200 στον τρίτο. Κάθε φορολογούμενος του ιδιωτικού τομέα είναι ενδεχόμενο να κάνει τη σκέψη, έστω ασυναισθήτως, ότι το κράτος του παίρνει εκβιαστικά 1.000 ευρώ ενώ χρειάζεται κανονικά μόνο 450. Τον εξοντώνει φορολογικά με τα υπόλοιπα 550 προκειμένου να μη θίξει «τα κεκτημένα» και «τα κατεστημένα».

Υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξει μείωση της φοροδιαφυγής όσο διατηρείται η πολυπλοκότητα του συστήματος και κυρίως η πεποίθηση ότι το κράτος δαπανά ασύστολα χωρίς να υπάρχει ηθικό υπόβαθρο για τις δαπάνες του και χωρίς να τηρείται η αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Πρωτογενές πλεόνασμα φέτος

Είμαστε στην αρχή του τέταρτου μήνα του 2011. Με μόλις 10 από τα 25 δις ευρώ που άνετα μπορούν να περικοπούν, η χρονιά θα μπορούσε να τελειώσει με πρωτογενές πλεόνασμα και να αλλάξει άρδην η ψυχολογία των αγορών. Αν μάλιστα συνδυαστούν οι περικοπές των κρατικών δαπανών με γρήγορες και αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές (απλοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, πώληση ακίνητης περιουσίας, απελευθέρωση επαγγελμάτων, περιορισμό της συνδικαλιστικής ασυδοσίας, άνοιγμα αγορών, μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, κ.λπ) η Ελλάδα θα μπορούσε μέχρι το τέλος του χρόνου να διαψεύσει όλες τις αρνητικές προσδοκίες. Ο Economist σφάλλει όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή μας έκανε ηρωικές περικοπές δαπανών. Οι περικοπές ήταν εν πολλοίς άδικες και καθόλου ηρωικές. Σφάλλει επίσης όταν ισχυρίζεται ότι μια και η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, ας γίνει μια ώρα αρχύτερα. Η αναδιάρθρωση θα καταστεί αναπόφευκτη μόνο αν η κυβέρνησή μας συνεχίσει ό,τι κάνει: να ξεζουμίζει τους ασθενέστερους για να συντηρεί τους πλουσιότερους.

Αντιλαμβάνομαι ότι το κόστος της πολιτικής που εισηγούμαι θα είναι μεγάλο. Θα έχει όμως θετικό αποτέλεσμα. Σε δύο μόλις χρόνια η Ελλάδα, έχοντας διαψεύσει όλες τις κακές προβλέψεις, θα βρίσκεται – ανανεωμένη και ζωντανή – σε τροχιά γρήγορης ανάπτυξης. Όσοι υποστούν σήμερα το κόστος θα πρέπει να θυμούνται ότι για πολλά χρόνια προεξοφλούσαν τα μελλοντικά εισοδήματα των πολιτών του ιδιωτικού τομέα που είναι ασθενέστεροι. Τώρα θα πρέπει να κάνουν υπομονή και θυσίες για να μπορέσουν να πάρουν το μερίδιό τους όταν η Ελλάδα συνέλθει.

Ακόμη και στην Αίγυπτο..

Πηγή: η Ιστοσελίδα των 'Αδελφών Μουσουλμάνων".

«Το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών της Αιγύπτου, ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να παράσχει ηλεκτρονική ψηφοφορία στις προσεχείς κοινοβουλευτικές, προεδρικές και δημοτικές εκλογές για την άμβλυνση της διαδικασίας της δημοκρατικής αλλαγής στη χώρα και να μειωθούν οι πιθανότητες νοθείας», δήλωσε ο Υπουργός τηλεπικοινωνιών Maged Οσμάν, προσθέτοντας ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών θα οδηγήσει επίσης σε εκστρατείες για την αύξηση της πολιτικής συνείδησης των Αιγυπτίων κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. «Ο τομέας αυτός διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην Επανάσταση», τόνισε.

Σχόλιο Νίκου:
1. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, έχουν τα καλά τους αλλά και τα άσχημα. Θυμηθείτε τι έγινε στην πρώτη εκλογή του υιού Μπους, με τις ψήφους στην Φλώριδα, όπου ουσιαστικά υπήρξε νοθεία.
2. Σε κάθε περίπτωση δείχνει το μέλλον.
3. Ο ερχομός της "ηλεκτρονικής ψηφοφορίας" δείχνει την τάση, όχι μόνο για την διαδικασία αυτή καθ' αυτή αλλά και για την περίοδο πριν αυτής. Σκεφθείτε να μην ενημερωνόμαστε μόνο από την Όλγα και τον Μανώλη, αλλά να μπορούμε να διευρύναμε τις πηγές μας..

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η Tepco, θα ρίξει στον ωκεανό 10000 τόννους μολυσμένου νερού.

Διαβάστε την ανακοίνωσή τους εδώ. Επιπλέον μπορείτε να τους στείλετε ένα μηνυματάκι εδώ.
Μετάφραση του αποσπάσματος:
Βασιζόμενοι στην παράγραφο 1 του άρθρου 64 του ...., έχουμε αποφασίσει να ρίξουμε στην θάλασσα περίπου 10.000 τόννους
από το συσσωρευμένο νερό, χαμηλής ραδιενεργούς περιεκτικότητας .......
Αναφέρουν ότι η επιβάρυνση για τους πολίτες που θα τρώνε ψάρια από την περιοχή θα είναι μηδαμινή - περίπου το ένα τέταρτο από τη συνολική τους έκθεση από την φύση. Και ποιός τους πιστεύει;

Νέα από την Συρία.

Μιλώντας για την Συρία, μαθαίνω ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια αναχώρησης σε όλα τα μέλη των αμερικανικών κυβερνητικών αξιωματούχων που εργάζονται εκεί και συμβούλευσε τους πολίτες των ΗΠΑ να «Εξετάζουν προσεκτικά την ασφάλειά τους».

Ο Πρόεδρος Άσαντ δεν έχει πραγματικά άλλη επιλογή παρά να στρέψει το στρατό εναντίον του λαού του και το κάνει αλλά διστακτικά. Ωστόσο, ο στρατός που έχει μάθει, άμεσα και σκληρά να ακολουθεί τις οδηγίες του πατέρα Άσσαντ, καλείται να απαντήσει στις σχετικές εντολές, με το «ανοικτό πνεύμα του υιού».

Ο λαός της Συρίας είναι ο πλέον ετερογενής από κάθε άλλη χώρα της περιοχής. Η Συρία είναι, κατά κύριο λόγο μουσουλμανική, αλλά υπάρχει και χριστιαννικό στοιχείο (10%). Από το 90% των μουσουλμάνων, το 75% είναι σουνίτες ενώ υπάρχει και ένα 15% είναι Αλαγίτες (Alawite), μια παραφυάδα των Σιητών. Η ένταση μεταξύ των δύο μουσουλμανικών στοιχείων υπάρχει εξ’ ανέκαθεν. Ο ίδιος ο Άσαντ είναι Αλλαγίτης, όπως και η στρατιωτική πλειοψηφία. Εάν ο στρατός αναγκαστεί να πάρει θέση, μην αμφιβάλετε ότι θα κρίνει κυρίως θρησκευτικά. Θυμηθείτε τί γράφαμε για την Λιβύη, όπου οι διαφορές είναι κυρίως φυλετικές. Σημειώνω, ότι οι πιό αιματηροί πόλεμοι, είναι οι θρησκευτικοί.

Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, όπου οι μάζες δείχνουν μεγάλο σεβασμό για τον στρατό, στην Συρία τον φοβούνται. Αναζητείται λοιπόν σταθεροποιητικός παράγοντας. Θα είναι η κυρία Άσσαντ; Πλάκα θα έχει...

Πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο

ΠΕΡΙΟΧΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ATTIKH

Αγ.Ιωάννης Ρέντης

Αγ.Άννης 46

210 4930205 210 4930205

Αγ.Ιωάννης Ρέντης

Π.Ράλλη 99-101

210 5445551 210 5445551

Αγ.Ιωάννης Ρέντης

Π.Ράλλη 44

2103464781 2103464781

Αεροδρόμιο

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

210 3542380-79

Αλιμος

Αεροπορίας 6

210 9961457 210 9961457

Μενίδι

Δεκελείας 108

210 2466148 210 2466148

Βοτανικός

Μαρκόνι 17
104 47 Αιγάλεω

210 3479445 210 3479445

Βοτανικός

Μαρκόνι 9
122 42 Αιγάλεω

210 3417186-8

Γέρακας

Λ.Μαραθώνος 150

210-6612401 210-6612401

Γέρακας

Λ.Σπάτων & Βουτσινά

210 6616350 210 6616350

Ίλιον (Ν.Λιόσια

Βιτυβίλλια 44 Ίλιον-Αθήνα

210 2637938-9

Καματερό

Κ.Παλαμά & Ιφιγενείας

210 2310180 210 2310180

Κορωπί

2ο χλμ.Παιανίας-Μαρκοπούλου

210 6646947 210 6646947

Κορωπί

8ο χλμ. Βάρης-Κορωπίου

210 6021536-734

Μεταμόρφωση

Ναυπλίου 36

210 2819177 210 2819177

Μοσχάτο

Πειραιώς 61 & Πύργου

2117005147 2117005147

Μοσχάτο

Δαβάκη 20 & Πολυκράτη

210 4817689 210 4817689

Μοσχάτο

Πειραιώς & Κοντονή 27

210 4815974 210 4815974

Παιανία

Λεωφ. Μαρκοπούλου 17

2117005147 2117005147

Περιστέρι

Λασκαράτου 7, Γέφ. Ροσινιόλ

210 5752593-5

Χαλάνδρι

Αλ. Παναγούλη 39 (πλησίον ΕΘΝΟΣ)

2106010821 2106010821



ΘΗΒΑ

Έξοδος Θηβών

3ο χλμ.οδού Θηβών-Μουρικίου

22620 22953 22620 22953

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Λιβανάτες

147ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας
35007 Λιβανάτες

22330 32285 22330 32285







ΒΟΛΟΣ

Μικροθήβες

11ο χλμ. οδού Βόλου-Ν.Αγχιάλου

24210 88953 24210 88953

Διμηνιό

7ο χλμ. Βόλου-Λαρίσης

24240 95562 24240 95562







ΛΑΡΙΣΑ

Λάρισα

Ερυμάνθου 27 (οπισθεν Αβράσογλου)
413 35 Λάρισα

2410627327 2410627327

Ε.Ο. Λαρίσης-Βόλου

7ο χλμ. Λαρίσης-Βόλου

2410922188 2410922188







ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Κατοχή

10o χλμ. Αιτωλικό - Κατοχή
30007 Κατοχή

2632093500 2632093500







ΗΜΑΘΙΑ

Μακροχώρι

Αριστοτέλους 244
590 33 Μακροχώρι

2331042948 2331042948







ΤΡΙΚΑΛΑ

Τρίκαλα

3ο χλμ. Τρικάλων - Καρδίτσας

2431077155 2431077155







ΗΠΕΙΡΟΣ

Πρέβεζα

32.4 χλμ. Ε.Ο. Άρτας - Πάργας

22680 52259 22680 52259

Ιωάννινα

5ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών
455 00 Ιωάννινα

26510 93030 26510 93030

Ιωάννινα

1ο χλμ. Κατσικάς-Καστρίτσας

26510 93343 26510 93343

Γρεβενά

Κόμβος Εγνατίας, Έξοδος Γρεβενών
511 00 Γρεβενά

24620 87928 24620 87928







ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Δισπηλιό

Δισπηλιό Καστοριάς
520 57 Καστοριάς

24670 85352 24670 85352







ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΕΑ Κορινού

55ο χλμ. Θεσ/νίκης-Αθηνών

23510 41257 23510 41257

ΣΕΑ Κορινού

447ο χλμ. Αθηνών-Θεσ/νίκης

23510 42131 23510 42131

Κατερίνη

Τέρμα Εθνικού Σταδίου
601 00 Κατερίνη

2351029900 2351029900







ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσ/νίκη

Τέρμα Γιαννιτσών 181 (ΚΤΕΛ)

2310 523131 2310 523131

Θεσ/νίκη

ΒΙΠΕΘ
570 22 Σίνδος

2310796910-1

Αεροδρόμιο

Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής
Στροφή Αεροδρομίου

2310 474043 2310 474043

Φοίνικας

Ποσειδώνος (όπισθεν ΟΑΣΘ)

2310 471177 2310 471177

Κόμβος Δερβενίου

8ο χλμ. Θεσ/νίκης-Λαγκαδά
551 33 Δερβένη

2310 685506 2310 685506

Λητή

15ο χλμ. Θεσ/νίκης-Κιλκίς
Λητή

23940 73727 23940 73727

Θέρμη

Πρώην Τροχοδιόδρομος
Θέρμη

2310 464888-9

Κιλκίς

39o χλμ. Θεσ/νίκης-Κιλκίς
611 00 Κιλκίς

2341026771 2341026771







ΞΑΝΘΗΣ

Ξάνθη

2,1ο χλμ. Ξάνθης - Κομοτηνής
671 00 Ξάνθη

2541065090 2541065090







ΦΛΩΡΙΝΑ

Φλώρινα

2ο χλμ.οδού Φλώρινας - Θεσσαλονίκης
531 00 Φλώρινα

23850 28016 23850 28016







ΔΡΑΜΑ

Δράμα

Τέρμα Χρυσοβέργης

25210 46871 25210 46871

Κεφαλάρι Δράμας

18ο χλμ. Καβάλας - Δράμας
663 00 Δράμα

25210 86060 25210 86060







ΡΟΔΟΠΗ

Δυτική Εξοδος Εγνατίας

4ο χλμ Κομοτηνής - Παραδήμης
691 00 Κομοτηνή

25310 72522 25310 72522

Καρυδιά Κομοτινής

69100 Καρυδιά

2531032835 2531032835

Κομοτηνή

10o χλμ Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης
691 00 Κομοτηνή

2531041040 2531041040







ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Περιοχή Αεροδρομίου

12ο χλμ. Αλεξ/πολης-Συνόρων
681 00 Εβρος

25510 61485 25510 61485







ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ

Τρίπολη (Γορδονια)

Παράπλευρη Ν.Ε.Ο.Τρίπολης-Καλαμάτας

2710 411730 2710 411730

Πάτρα

Ε.Ο.Πατρών - Πύργου 1
263 33 Πάτρα

2610 521322 2610 521322







ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο

15ο χλμ. Ηρακλείου - Μοιρών
Ηράκλειο

2810 792192 2810 792192

Ηράκλειο

3ο χιλ Ηρακλείου - Μεδάδων
Ηράκλειο - Ξηροπόταμος

2810 250608 2810 250608

Χανιά

Γαλατάς Νέας Κυδωνίας
731 00 Χανιά

28210 31090 28210 31090

Ρέθυμνο

Πλατανιάς

28310 57234 28310 57234